Церковне свято 14 вересня / depositphotos.com

14 вересня в народі відзначається Новоліття - слов'янський Новий рік. З цієї дати православний календар відраховує новий церковний рік. З давніх-давен на Русі в цей день дотримувалися багатьох традицій. 

Також сьогодні відзначають народне свято 14 вересня - Семенов день.

Яке сьогодні церковне свято - день пам'яті Симеона Стовпника

Симеон з самого дитинства цікавився Священним Писанням, часто бував у храмі. У 18 років прийняв чернечий постриг, дотримувався посту і прославився багатьма подвигами. Незабаром до Симеона почали приходити люди за розрадою, допомогою або молитвою.

Відео дня

Вирішивши віддалитися від людей, Симеон звів стовп і на ньому побудував хатину, де багато часу проводив у молитві. Він був першим, хто винайшов такий спосіб відлюдництва і багато віруючих пізніше послідували його прикладу. 

Симеон вів благочестиве життя, проповідував християнство, боровся з єретиками, вчив людей бути смиренними і любити один одного. Помер, коли йому було більше 100 років.

Свято 14 вересня - день пам'яті праведного Ісуса Навина

Ісус Навин походив з коліна Єфремова, був вождем єврейського народу після Мойсея. Саме завдяки йому євреї перетнули річку Йордан і потрапили на землю обітовану - Хаананську. Отримавши землю, Ісус розділив її між дванадцятьма колінами народу єврейського. Вмираючи, заклинав віруючих шанувати господа і не зраджувати свою віру.

Прикмети 14 вересня

Прикмети погоди 14 вересня / фото УНІАН
  • птахи полетіли на південь - осінь буде затяжна;
  • гілки ялини схилилися низько до землі - будуть заморозки;
  • чайки кружляють над головою - до теплих днів;
  • мухи боляче кусаються - до негоди.

Що сьогодні не можна робити

У цей день не рекомендується подорожувати - поїздка може обернутися проблемами з фінансами або здоров'ям. Прибираючи в квартирі, не підмітайте підлогу - можете вимести удачу, любов і гроші. Недоїдки зі столу краще віддати нужденним, а не викидати.

Сьогодні, як в будь-яке інше церковне свято, не можна лихословити, лаятися, заздрити і віддаватися гріхам.

Що можна робити 14 вересня

Так як 14 вересня починається Новоліття, то цей період - найбільш вдалий для переїзду в новий будинок, укладення угод або початку чогось принципово нового для вас. У народі вірили, що з 14 вересня по 28 листопада можна виходити заміж - пара проживе довго і щасливо.

Вас також можуть зацікавити новини: