Церковне свято 30 Липня / фото ua.depositphotos.com

Великомучениця Марина (Маргарита) народилася в Антіохії в родині язичницького жерця. Рано позбувшись матері, Марина виховувалася годувальницею в православній вірі. Дізнавшись про це, батько відмовився від дочки. У 15 років під час гонінь християн імператором Діоклетіаном Марину спіймали і кинули в темницю. Дівчина відмовлялася принести жертву ідолам, тоді її прибили цвяхами до дошки і страшно мучили. 

Вночі до Марини з'явився Господь і зцілив її. Наступного дня дівчину прив'язали до стовпа і мучили вогнем. Під час цього мучениця просила Господа, щоб він подарував їй Таїнство Хрещення. У цей момент імператор наказав втопити її в бочці з водою. Як тільки дівчину туди занурили, з небес спустилася голубка з золотим вінцем в дзьобі. Марина стояла у воді і славила Небесну Трійцю, а вийшла з бочки без єдиної травми. 

Багато, які побачили це диво, увірували в Христа. Імператор наказав стратити всіх зрадників, тоді загинуло близько 15 000 християн, а Марину обезголовили.

Відео дня

На честь пам'яті святе сьогодні відзначається народне свято 30 липня - Маринін день або Лазарники.

Яке свято 30 липня - день пам'яті преподобного Іринарха Соловецького

Іринарх Соловецький був пострижений в ченці Соловецького монастиря і все життя наслідував Зосима і Саватія. При преподобному Іринархі була споруджена кам'яна стіна з вежами, викопані глибокі рови, викладені камінням. Також він займався не тільки зовнішнім, але і внутрішнім зміцненням монастиря. Останні два роки святий провів у безмовній молитві.

Православне свято сьогодні - день Святогірської ікони Божої Матері

У 1563 році за часів правління Іоанна Грозного юнакові-пастуху в повітрі в чудовому сяйві з'явилася ікона Божої Матері "Розчулення". Глас Божий говорив, що скоро на цьому місці засяє Божа благодать.

Через шість років на цьому ж місці йому з'явилася на сосні ікона Богородиці - Одигітрії. Юнак провів 40 днів у пості і молитві, а пізніше там відбувся хресний хід. У свято Покрови Пресвятої Богородиці, коли звершений був хресний хід з іконами на Святу гору, вночі каплиця раптово загорілася. Вогонь знищив все всередині каплиці, але святині залишилися неушкоджені.

На священному місці звели храм на честь Успіння Пресвятої Богородиці. У тому ж 1569 році на святій горі був заснований Святогірський Успенський монастир.

Прикмети 30 липня

Не можна дивитися на зірниці / фото ua.depositphotos.com
  • яка погода 30 липня - такою ж буде половина осені;
  • не можна дивитися на зірниці - можна осліпнути;
  • якщо зірниці яскраві - буде пожежа;
  • все, що приснився в цю ніч, збудеться протягом трьох діб.

Що можна робити 30 липня

У цей день наші предки не виходили з дому без особливої потреби. Присвячували вечори молитві святим, які просили захищати будинок від негоди. Крім того, можна було питати про здоров'я для рідних і близьких, зцілення від недуг.

Що не можна сьогодні робити

Наші пращури вірили, що робити пропозицію руки і серця, грати весілля сьогодні не можна, інакше закохані посваряться. Якщо даремно витрачати гроші - можна викликати злидні. Ходити за грибами та шуміти у лісі 30 липня - нечисті сили нашлють псування на всіх присутніх.

Вас також можуть зацікавити новини: