Свята 1 серпня / ua.depositphotos.com

У цей день у світі відзначаються Міжнародний день прощення, Міжнародний тиждень клоунів, Міжнародний день консервування, Міжнародний день "чайлдфрі", День екстрасенсорики, міжнародний флешмоб жіночності, Всесвітній день боротьби з раком легенів, Міжнародний день гри "Маджонг", Міжнародний день вина "Альбаріньо", День планувальника, Всесвітній тиждень грудного вигодовування, Всесвітній день скаутського краватки.

В Україні - День інкасатора, День Повітряних Сил ЗСУ, у США - День державності штату Колорадо, День подруги, День сестри, День дружби, День кремового пирога з малиною, День американської сім'ї, День обізнаності донорів національних меншин, День поваги до батьків, День домашнього пирога, День людини-павука, День приютських собак, День ляльки, Дитячий день, у Таїланді - День тайських жінок, у Конго - День батьків, у Казахстані - День працівників транспорту, Перу, Еквадорі - Свято Матері-Землі, в Британії - День Йоркшира, в Азербайджані - День азербайджанського алфавіту і мови, на Ямайці, в Барбадосі, Тринідаді і Тобаго - День емансипації, в Беніні - День незалежності, у Китаї - День народно-визвольної армії, у Швейцарії - День конфедерації, на Соломонових островах - День провінції Гуадалканал, у Польщі - День пам'яті жертв Варшавського повстання, у Британії - День Миндена, в Ірландії - Свято врожаю "Лугнасад", День Ламмас.

Пам'ятні дати 1 серпня, річниці та події

Вперше була виконана пісня" Yesterday " / фото flickr.com/jorge-11

У перший день останнього літнього місяця був відкритий кисень. Це сталося в 1774 році, завдяки англійському хіміку Джозефу Прістлі. Він отримав кисень шляхом розкладання оксиду ртуті в герметично закритій посудині. Прістлі направляв на це з'єднання сонячні промені за допомогою потужної лінзи. Вчений відразу не зрозумів, що відкрив нову речовину. Порахував, що виділив одну зі складових частин повітря і назвав цей газ "дефлогістованим повітрям". Про це він повідомив видатному французькому хіміку Антуану Лавуазьє. Трьома роками раніше, в 1771 році, кисень отримав шведський хімік Карл Шеєле. Він прожарював селітру з сірчаною кислотою і потім розкладав вийшов оксид азоту. Шеєле назвав цей газ "вогняним повітрям" і теж повідомив про свій досвід "наставнику" Лавуазьє, який остаточно у всьому розібрався. Так що першовідкривачів кисню - троє, і це незаперечний факт.

Відео дня

Читайте такожІменини 1 серпня: у кого День ангела сьогодні і хто відзначає імениниУ цей день в 1965 році вперше була виконана пісня Пола Маккартні "Yesterday".

У 2001 році в Німеччині набув чинності закон про зареєстровані цивільні партнерства. До сьогоднішнього дня закон зазнав багатьох змін, і до 2017 року правовий статус одностатевих цивільних партнерств був практично зрівняний зі звичайним шлюбом між чоловіком і жінкою. Закон про одностатеві шлюби набув чинності 1 жовтня 2017 року. З цього моменту укладення нових цивільних партнерств в Німеччині неможливо, проте раніше укладені союзи продовжать своє існування в колишньому статусі і можуть, за заявою, бути перетворені в шлюб.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 1 серпня вшановує пам'ять Святої Макрінії Каппадойкійської (Мокрини).  Вважалося, що 1 серпня позначає кінець літа і всього, що з ним пов'язано.

Що сьогодні не можна робити

Уникайте суєти і галасливих компаній.

Прикмети на 1 серпня

Прикмети 1 серпня / pixabay.com

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

  • дощ - сівба озимих буде вдалою;
  • суха погода - такі дні простоять довго;
  • падає багато зірок - скоро прийдуть сильні вітри.

Іменини 1 серпня

Іменини у Романа, Серафима, Євгенії, Дмитра і Степана.

Вас також може зацікавити: