Яке свято 27 листопада / фото REUTERS

У цей день у світі відзначаються День підтримки черепах, День слухання музики вечірнього міста, Міжнародний день системного інженера, Міжнародний день обізнаності про ауру.

В Україні - День пам'яті жертв голодоморів, в Іспанії - День вчителя, в США - субота малого бізнесу, День електрогітари, День в'яленого м'яса, День баварського кремового пирога, на Кубі - День пам'яті студентів-медиків, у Венесуелі - День військової авіації, в Шрі-Ланці - День великих героїв, в Таїланді - День охорони здоров'я, в Британії - День Ланкаширу, в Бразилії - День фахівця з охорони праці.

Пам'ятні дати 27 листопада, річниці та події

27 листопада 1895 року в Парижі Альфред Нобель - творець динаміту, шведський хімік і інженер - підписав свій знаменитий заповіт, згідно з яким велика частина його стану повинна була піти на створення фонду і установи премії для заохочення першовідкривачів в галузі фізики, хімії, фізіології та медицини, а також літераторів і тих, хто найбільше зробив на користь світу, незалежно від національності.

Відео дня

Читайте такожВихідні дні грудня 2021: скільки будемо працювати і відпочиватиПремії в галузі науки і літератури передбачалося вручати в Швеції, а премію миру - в Норвегії. З цього заповіту і почалася історія Нобелівської премії, фонд якої склав 31 мільйон крон. До речі, Нобель задумався про заснування премії після того, як в 1888 році прочитав у французькій газеті опублікований помилково некролог на самого себе під назвою "торговець смертю мертвий". Він вирішив виправити ставлення до нього людства і придумав премію. 10 грудня 1896 року Альфред Нобель помер в Італії від інсульту. Пізніше ця дата буде оголошена Днем Нобеля.

Після розтину заповіту родичі залишилися вкрай незадоволені. Шведський король Оскар II теж висловив своє "фе", він не хотів, щоб фінанси йшли з країни навіть у формі премій за світові заслуги. Але в червні 1898 року родичі Нобеля підписали угоду про відмову від подальших претензій на капітал, отримали схвалення уряду Швеції і основні положення, пов'язані з присудженням премій.

Читайте такожКоли День Святого Миколая в Україні: дата свята, прикмети, що подарувати дітямУ 1900 році статут Нобелівського фонду і регламентаційні правила були підписані королем Швеції. Вперше премія була присуджена в 1901 році. На сьогодні Нобелівська премія - найпрестижніша нагорода в галузі фізики, хімії, фізіології, медицини, економіки, літератури та світу.

У цей день в 1906 році в Турині була заснована італійська автобудівна компанія Lancia. Її засновниками є відомий гонщик Вінченцо Лянча і його компаньйон Клаудіо Фоджолін. Рік по тому з воріт заводу виїхав перший автомобіль під маркою Lancia.

У 1918 році урядом гетьмана Павла Скоропадського була заснована Національна академія наук України. Володимир Вернадський - вчений-натураліст, мислитель і громадський діяч - став членом-засновником і першим президентом НАН.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 27 листопада вшановує пам'ять святого апостола Пилипа. Цей день є останнім перед початком великого Різдвяного посту. Інші назви свята: "Пилипівки", "Філіппова змова", "Куделиця".

Що сьогодні не можна робити

Не сваріться, не сперечайтеся, не зліться. Якщо проведете день мирно і з хорошим настроєм, то вам буде багато в чому везти довгий час. Не починайте нові справи, інакше вас чекають фінансові проблеми. 

Прикмети на 27 листопада

Народні прикмети сьогодні / Фото ua.depositphotos.com

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

  • ясний день - рік буде неврожайним; 
  • багато снігу - до тривалих дощів навесні; 
  • сильно каркають ворони - до відлиги; 
  • дерева в інеї - до врожайного року. 

Іменини 27 листопада

Іменини у Григорія, Анни, Дмитра та Віктора.

Читайте також: