Яке свято 28 листопада / Фото ua.depositphotos.com

У цей день у світі відзначаються Міжнародний день Біблії, Всесвітній день співчуття, День Червоної планети.

В Україні - День працівника системи фінансового моніторингу, в Сінгапурі - День бабусь і дідусів, в США - Неділя маленької пивоварні, День залишків індички, День "Зроби свою голову", День французьких тостів, в Білорусі – Пилипівка, в Туркменістані - свято збору врожаю бавовни, в Бурунді, Конго - День Республіки, В М'янмі - національне свято, в Британії - День Бедфордшира, в Мавританії - День Незалежності, в Румунії - День Буковини, в Панамі - День незалежності від Іспанії.

Пам'ятні дати 28 листопада, річниці та події

У цей день в 1660 році в Лондоні 12 джентльменів з гуртка "Любителі наук", що збиралися компанією майже щотижня протягом 15 років, склали документ, в якому заявили про рішення заснувати "Колегію для розвитку фізико-математичного експериментального знання" під латинським девізом "Nullius in vеrba" - "Не вірити на слово". Ця дата і є днем створення наукового Лондонського королівського товариства. У 1662 році король Карл II підписав Хартію про заснування під своїм патронатом "Лондонського королівського товариства", яке, по суті, стало англійською академією наук. Вона і понині процвітає.

Відео дня

Читайте такожВихідні дні грудня 2021: скільки будемо працювати і відпочиватиЛондонське королівське товариство - самоврядна приватна організація, формально не пов'язана з діяльністю урядових наукових установ. Суспільство відіграє важливу роль в організації та розвитку наукових досліджень у Великобританії і діє як дорадчий орган при вирішенні питань наукової політики. У різні роки президентами Лондонського королівського товариства були Крістофер Рен, Ісаак Ньютон, Томас Генрі Хакслі, Ернест Резерфорд, Джозеф Лістер та інші. Його членами є багато лауреатів Нобелівської премії.

У 1943 році в цей день почалася Тегеранська конференція глав трьох союзних держав: СРСР - Сталін, США - Рузвельт, Великобританія - Черчілль. Вона тривала до 1 грудня і була покликана розробити остаточну стратегію боротьби проти Німеччини та її союзників. Основні питання - відкриття другого фронту в Західній Європі і післявоєнна карта світу.

Читайте такожГороскоп на 28 листопада 2021: що завтра чекає на всі знаки ЗодіакуУ 1974 році 28 листопада відбувся останній виступ на сцені легендарного "бітла" Джона Леннона під час концерту Елтона Джона в "Медісон Сквер Гарден". 8 грудня 1980 Леннон був убитий Марком Девідом Чепменом пострілами в спину біля дверей власного будинку. Чепмен перед вбивством взяв у Леннона автограф на обкладинку нового альбому співака "Double Fantasy".

Леннон був кремований в крематорії кладовища Фернкліфф (Грінбург, Вестчестер, штат Нью-Йорк), його прах був переданий дружині Йоко Оно, яка розвіяла його в Центральному парку Нью-Йорка. Чепмен за свій злочин відбуває довічне ув'язнення. Вже десять разів він подавав прохання про дострокове звільнення, останній раз в серпні 2018 року, але завжди отримував відмову.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 28 листопада вшановує пам'ять мучеників Самона, Гурія і Авіва, які були відомі як цілителі, їм варто молитися для позбавлення від зубного болю. Гурій шанувався також як помічник у лікуванні очних хвороб. Інші назви свята: "Гурій", "Гурьян", "Зубний лікар".

Ще 28 листопада починається Різдвяний піст, який також ще називається Пилипівка. Піст триватиме 40 днів і завершиться на Різдво Христове - 7 січня.

Що сьогодні не можна робити

Так як починається Різдвяний піст, тобто речі, які не можна робити ні сьогодні, ні в будь-який інший день посту. Заборонено грішити, не ображайте людей і не ображайтеся самі. Не можна прибирати будинок ввечері, щоб не зустріти Різдво з нечистю. Не скупіться, інакше благополуччя залишить ваш будинок. Не варто ходити на полювання і риболовлю.

Прикмети на 28 листопада

Народні прикмети сьогодні / Фото ua.depositphotos.com

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

  • сніг накрив землю - він не розтане до весни; 
  • снігу випало більше звичайного - бути багатому врожаю.

Іменини 28 листопада

Іменини у Дмитра, Микити, Петра і Миколи.

Читайте також: