Заговини на Успенський піст 2023 / фото ua.depositphotos.com

Наприкінці серпня християни відзначать свято Успіння Пресвятої Богородиці 2023, присвячене смерті Богоматері. Для підготовки до торжества християни мають тілесно та духовно очиститися через тривалий Успенський піст. Піст триває з 14 по 27 серпня - протягом цього періоду не можна їсти м'ясо, молочні продукти та яйця.

Заговини перед Успенським постом - що це означає

Перед постом християни відзначають заговини - день підготовки до посту, коли ще немає харчових та духовних обмежень. За традицією, цей день потрібен для підготовки віруючого до тривалого посту.

Як підготуватися до Успенського посту

На заговіння ще можна їсти яйця, молочні продукти та м'ясо, але рекомендується скоротити їхню кількість, щоб звикнути до рослинної їжі. Наприклад, два з трьох прийомів їжі можна зробити пісними. У цей день слід відвідати богослужіння в церкві або помолитися вдома.

Відео дня

Ось що не можна робити на заговини:

  • конфліктувати, сваритися, лаятись матом;
  • мати подружню близькість;
  • піддаватися шкідливим звичкам;
  • грішити, заздрити, мститися іншим.

Наші пращури у цей день багато й смачно їли, а також відкладали роботу. За давньою традицією шматочок м'яса та миску молока ставили в домі для домовика, щоб він теж заговлявся.

Як харчуватися в Успенський піст

Успенський піст триває з 14 до 27 серпня і вважається суворим. У понеділок, середу та п'ятницю можна їсти рослинні страви без олії та теплової обробки, а у вівторок та четвер дозволяється гаряча (термічно оброблена) їжа. На вихідних окрім гарячої їжі також допускається вино, а в Преображення Господнє 19 серпня можна їсти рибу.

Успенський піст можна не тримати людям з хронічними хворобами, військовим, вагітним і жінкам, що годують, дітям і всім, кому піст може нашкодити. Крім харчових обмежень під час посту також забороняється веселитися та влаштовувати гуляння, грішити, святкувати весілля.

Ми також складали детальний календар харчування на Успенський піст 2023.

Вас також можуть зацікавити новини: