Кадр з фільму "Боб Марлі: One Love" / фото Paramount Pictures

"Боб Марлі: One Love": огляд байопіку про ікону реггі в пошуках миру

14:41, 14.02.2024
7 хв.

УНІАН ділиться враженнями про музичний фільм "Боб Марлі: One Love", який цього тижня з'явиться в кінотеатрах України.

15 лютого 2024 року в український прокат вийде музичний байопік "Боб Марлі: One Love" (Bob Marley: One Love), що вперше розповість на великому екрані історію культового музиканта і революціонера. Яким видався фільм, читайте в огляді УНІАН.

Про що новий фільм

Ім'я Боба Марлі є одним з найгучніших в історії музики. Він став першим артистом з Ямайки, що зумів досягти міжнародного визнання, та зробив музику реггі невід'ємною частиною світової музичної культури. Однак не лише музика зробила його постать культовою. Марлі мав власну глибоку філософію та вірування, активну громадянську позицію та дійсно хотів зробити світ кращим – справедливим, добрим, без війни та насилля.

Власне, саме на цьому і зосереджений фільм "Боб Марлі: One Love". Здебільшого він охоплює період з 1976 по 1978 рік, коли Боб вже був справжньою іконою на Батьківщині. В той період Ямайку роздирала громадянська війна з постійним вуличним насиллям та бідністю, а Марлі хотів провести великий концерт, щоб об'єднати країну.

Втім, незадовго до події будинок Марлі атакували озброєні люди – в результаті сам Боб, а також його дружина Рита та менеджер Дон отримали поранення. Все ж провівши концерт, Марлі переконує свою дружину разом з дітьми виїхати до США, а невдовзі сам рушає до Лондона писати свій наступний альбом – легендарний Exodus, який деякі музичні видання назвали найкращим альбомом 20 століття.

Протягом наступних двох років Марлі проходить через творчі пошуки, пізнання себе та свого призначення у цьому житті, випробовування славою та зіштовхується зі страшним діагнозом. В підсумку він вирішує повернутися на Ямайку, щоб провести той легендарний концерт, який нарешті таки об'єднав країну.

Актори та персонажі

Головною зіркою фільму став британський актор Кінгслі Бен-Адір, який втілив образ Боба Марлі. Наш глядач раніше міг бачити його в якості одного з Кенів у хіті 2023 року "Барбі", а також в ролі головного антагоніста в серіалі "Таємне вторгнення" за коміксами Marvel, також 2023 року.

Сам актор зізнався, що під час підготовки до фільму він провів десятки годин за переглядом відеороликів за участю Марлі, щоб вивчити рухи та манеру спілкування музиканта. І, варто зазначити, ця кропітка робота мала свої плоди – Кінгслі доволі переконливо зобразив завжди просвітленого Боба, як під час розмов, так і під час виступів на сцені.

Кадр з фільму "Боб Марлі: One Love" / фото Paramount Pictures

Ще один центральний персонаж у фільмі – Рита Марлі, дружина музиканта, яка також була однією з бек-вокалісток у його гурті Wailers. Пара познайомилася у досить молодому віці та встигла дати життя сімом дітям. Рита підтримувала і супроводжувала чоловіка протягом усього його життя – як в особистому плані, так і на сцені. Її роль у фільмі виконала британська акторка Лашана Лінч, яку глядачі раніше могли бачити в фільмі "Капітан Марвел" в ролі подруги Керол Денверс Марії Рембо та у фільмі "007: Не час помирати" в якості заміни Бонду – Номі.

Про режисера

Зняв фільм американський режисер Рейнальдо Маркус Грін, для якого це вже не перша робота, заснована на реальних подіях. Так, його дебютна стрічка "Монстри і люди" (2018) хоч і не була прямо пов'язана, але її сюжет був натхнений резонансною справою про смерть афроамериканця Еріка Гарнера, вбитого під час конфлікту з нарядом поліції, які намагалися затримати його за дрібне правопорушення. Стрічка була позитивно сприйнята критиками.

Його наступним фільмом стала біографічна дорожня драма "Джо Белл" (2020) з Марком Волбергом в ролі чоловіка, який вирушає в подорож Америкою, щоб вшанувати пам'ять свого 15-річного сина, який скоїв самогубство, не витримавши знущань через те, що він був геєм. Стрічка отримала змішані відгуки.

Третій фільм Гріна – біографічна спортивна драма "Король Річард" (2021) з Віллом Смітом стала наразі найгучнішим проектом режисера. Фільм розповідає про батька легендарних американських тенісисток Серени та Вінус Вільямс (а, точніше, про те, на що чоловік був готовий піти задля успіху, навіть ціною щастя власних дітей). Фільм отримав схвальні відгуки критиків та шість номінацій на "Оскар", принісши заповітну статуетку Сміту.

Враховуючи такий послужний список, на нову роботу режисера критики та глядачі покладали чималі сподівання.

Реакція на фільм

Прем'єра фільму "Боб Марлі: One Love" відбулася наприкінці січня 2024 року на батьківщині Боба Марлі – Ямайці. В світовий прокат вона виходить 14 лютого.

Кадр з фільму "Боб Марлі: One Love" / фото Paramount Pictures

Наразі стрічка має змішані відгуки. Нині оцінка фільму на IMDb становить 7,2 з 10 балів, тоді як на Rotten Tomatoes у нього 39% схвалення від критиків. На Metacritic фільм отримав від кіноекспертів 43 бали зі 100, що відповідає характеристиці "змішані або середні відгуки".

Наш вердикт

Фільм "Боб Марлі: One Love" залишає змішані відгуки. З одного боку, це яскрава стрічка з прекрасною музикою, красивими костюмами, чудовою акторською грою та гострим підтекстом. Стрічка може сподобатися фанатам музичних байопіків, хоча там і значно менше музики, ніж в картинах на кшталт "Рокетмена" чи "Богемної рапсодії".

Однак, з іншого боку, картина видалася доволі поверхневою. Складається враження, що й сам режисер не до кінця розумів, якого результату він хотів добитися цим фільмом. Він аж ніяк не дотягує до музичного байопіку про музику, однак і недостатньо розкриває світогляд Марлі та його боротьбу за мир в усьому світі.

Режисер сконцентрувався на двох роках з життя Марлі, коли він вже був музичною зіркою та ледь не месією на Ямайці. Однак глядачу майже не пояснюють, чому він такий особливий, чому саме на нього фактично моляться місцеві та чому саме на нього покладають завдання зробити те, на що нездатні політики.

Кадр з фільму "Боб Марлі: One Love" / фото Paramount Pictures

Також глядачам майже не розкривають походження музики реггі, філософію растаманів та вірування ямайців. Судячи з фільму, суть усього полягає лише в постійному курінні ганджубасу та періодичному вимовлянню слова "раста". Однак це дещо набагато більше, і якщо в фільмі в це все вже вкладається такий глибокий сенс, то бажано було б хоч трошки глибше копнути та пояснити ситуацію глядачам, для більшості з яких ця культура зовсім далека, не змушуючи їх потім штупмувати Вікіпедію.

А ще Рейнальдо Маркус Грін у випадку з байопіком про Боба Марлі вдався до тієї ж суперечливої тактики, що і в "Королі Річарді" – надмірній ідеалізації свого персонажа. Його Боб Марлі – це месія, який навіть у сценах, які показують його в ненайкращому світлі, подається максимально позитивно. Але ж він був складною творчою особистістю, і таких людей неможна показувати занадто однобоко.

Загальна оцінка – 6 з 10 балів.

***

Про інші кіноновинки тижня читайте в нашому окремому огляді. Також ви можете ознайомитися з добіркою найцікавіших серіалів лютого 2024 року.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся