Головну нагороду Берлінале за найкращий фільм отримала документальна картина "На Адаманті" / фото ua.depositphotos.com

Одразу два українських фільми отримали нагороди на Берлінському кінофестивалі. Йдеться про кінокартини "Це побачення" та "Прокидаючись у тиші". 

"Українсько-німецький документальний фільм Міли Жлуктенко та Даніеля Асаді Фаезі "Прокидаючись у тиші" отримав спеціальну нагороду за найкращий короткометражний фільм у програмі Generation Kplus на Берліналському кінофестивалі, а також 2500 євро від німецької благодійної організації для дітей Deutsches Kinderhilfswerk", - повідомили у Держкіно України.

У цьому фільмі йдеться про українських жінок та дітей, які тікали від повномасштабної війни та вимушено переселилися до Німеччини. Журі Берлінале назвали цю роботу "ніжним поглядом на щоденні ритми зламаного дитинства".

Відео дня

"Легка інтимність цього фільму є свідком тривалої радості, сили та невинності на тлі глибокої втрати. Ми були зворушені впевненим підходом фільму. Він потужно пробуджує відчуття місця та історії, оскільки пропонує важливий знімок актуального сьогодення", - цитує журі Держкіно.

Другий фільм, який отримав спеціальну відзнаку Міжнародного жюрі - робота Надії Парфан "Це побачення". Вона показала життя у Києві  в умовах повномасштабної війни РФ проти України. Цей фільм було продемонстровано у межах програми Berlinale Shorts 2023.

"Замість паризьких парків ми бачимо імпровізовані металеві гаражі. Армійські блокпости займають місце Тріумфальної арки. Французькі готелі замінені покинутими будівлями, а церква, оточена гарматами, замінила Базиліку Сакре-Кер", - так про фільм Парфан висловилися члени журі.

Також вони порівняли фільм з однойменною короткометражкою  Клода Лелуша, який було знято ще у 1976 році. У журі зазначили, що Парфан перетворила фільм на складну історію. Версія Лелуша показувала романтичну історію, чоловік їхав Парижем на побачення. А Парфан показала емоції від війни, від того стану, у якому нині живуть українці.

Також відомо, що головну нагороду Берлінале за найкращий фільм отримала документальна картина "На Адаманті", у ній йдеться про пацієнтів клініки для людей з психічними розладами. Срібного ведмедя від великого журі отримав фільм "Червоне небо", а ще одну нагороду від журі дали фільму "Погане життя". Також не Берлінале назвали найкращого режисера - Філіп Гаррель отримав нагороду за фільм "Велика колісниця".

Нагадаємо, раніше стало відомо, що на Берлінале показали фільм Шона Пенна про Україну.

Вас також можуть зацікавити новини: