Джилліан Андерсон в серіалі "Статеве виховання" / фото Netflix

9 серпня 2021 року виповнюється 53 роки американо-британській актрисі Джилліан Андерсон, яку глядачі найбільше знають за ролями в топ-серіалах останніх декількох десятиліть.

З цієї нагоди УНІАН вирішив згадати найбільш знакові серіальні ролі однієї з найяскравіших актрис телебачення, хоча і у великому кіно і театрі вона чимало працювала.

Секретні матеріали / The X-Files (1993-2018)

Дитинство Джилліан Андерсон пройшло між США і Великобританією. Майбутня актриса зі шкільних років почала захоплюватися театром, увібравши в себе традиції обох шкіл. Але кіношну кар'єру вона почала будувати в США.

У 1993 році 25-річна Андерсон отримала роль, що назавжди змінила її життя – агента Дани Скаллі в американському науково-фантастичному телесеріалі "Секретні матеріали". Серіал про двох агентів ФБР, які розслідують справи про прибульців та інші незрозумілі явища, став справжнім проривом на ТБ, отримав величезну кількість нагород, включаючи "Золотий глобус" для Джилліан Андерсон, і обріс потужною фанатською базою, а головну мелодію з титрів не знав тільки ледачий. У підсумку з 1993 по 2001 рік вийшло 9 сезонів серіалу і один повнометражний фільм. У 2008 році вийшов ще один повнометражний фільм, а в 2016 і 2018 роках – ще два сезони.

Ганнібал / Hannibal (2013-2015)

Наступна гучна роль Джилліан Андерсон на ТБ – доктор Беделія Дю Мор'є, який є спочатку другорядним, а потім основним персонажем в хітовому психологічному трилері "Ганнібал". 

Американські боги / American Gods (2017)

Фентезійний серіал "Американські боги" про війну Старих і Нових богів, заснований на однойменному романі Ніла Геймана, став одним з найбільш суперечливих проектів останніх років. Серіал з потужним кастом, оригінальною ідеєю і соковитою картинкою, проте, з самого початку наслідували невдачі. Джилліан Андерсон брала участь тільки в першому сезоні проекту, зігравши роль богині Седіа з числа Нових богів. Після першого сезону актриса вирішила покинути проект.

Статеве виховання / Sex Education ( 2019-)

Нразі Джилліан Андерсон виконує одну з головних ролей в британському комедійно-драматичний телесеріалі "Статеве виховання", що розповідає про проблеми учнів середньої школи англійського містечка Мурдейл. Андерсон грає мати головного героя серіалу Джин Мілберн, яка є відомим фахівцем з сексології та психології відносин, але при цьому не в змозі налагодити своє особисте життя і відносини з сином.

Корона / The Crown (2020)

Історичний телесеріал "Корона", що виходить на Netflix і присвячений правлінню королеви Великобританії Єлизавети II, є одним з найуспішніших телесеріальних проектів останніх років. Оскільки події фільму розтягнуті практично на століття, в різних сезонах з'являються різні головні герої. У четвертому сезоні серіалу, що охоплює період часу між 1977 і 1990 роками, Джилліан Андерсон зіграла прем'єр-міністра Маргарет Тетчер, за що отримала свій другий "Золотий глобус" і ще кілька нагород.

Велика / The Great ( 2020-)

Також зараз Джилліан Андерсон знімається в ще одному популярному проекті – американському комедійному псевдоісторичному телесеріалі "Велика", що вільно інтерпретує юні роки життя російської імператриці Катерини Великої (в Росії серіал прогнозовано не оцінили). Джилліан Андерсон дісталася роль матері Єлизавети.

Як раніше повідомляв УНІАН, третій сезон популярного серіалу "Статеве виховання" вийде 17 вересня 2021 року.