Кадр з фільму "Екзорцист: Вірянин" / фото Universal Pictures

З повагою до оригіналу та поглядом у майбутнє: огляд фільму жахів "Екзорцист: Вірянин"

19:09, 04.10.2023
8 хв.

5 жовтня 2023 року в український прокат виходить фільм жахів "Екзорцист: Вірянин", що є прямим продовженням оригінального фільму 1973 року, що свого часу створив справжню революцію в світі кіно. Чи вдалося новинці гідно перезапустити культову франшизу, читайте в огляді УНІАН.

УНІАН ділиться враженнями про фільм "Екзорцист: Вірянин" (The Exorcist: Believer).

Трохи передісторії

Історія культової хорор-франшизи, яка назавжди змінила світ кіно, почалася у 1971 році, коли американський письменник Вільям Пітер Блетті видав роман "Екзорцист" про 12-річну дівчинку Реган Макніл, тілом якої заволодів демон, та відчайдушні спроби її матері Кріс Макніл врятувати дочку. Роман, який у нас виходив також під назвою "Той, що виганяє диявола", користувався шаленою популярністю, і вже зовсім скоро знайшлися бажаючі перенести події на екран.

Написати сценарій до фільму доручили самому Блетті, тоді як режисером обрали Вільяма Фрідкіна, в творчому доробку якого на той момент вже був оскароносний кримінальний бойовик "Французький зв'язковий" (1971).

Втім, з самого початку у фільму почалися проблеми. Попри статус бестселера, чимало топ-зірок Голлівуду відмовилися брати участь в зйомках, тож головні ролі отримали здебільшого маловідомі актори. Крім того, під час зйомок сталася пожежа, в результаті якої було практично знищену більшу частину знімального майданчика, а кілька головних акторів отримали травми. І це вже не говорячи про численні протести релігійної спільноти проти виходу фільму.

Коли ж фільм вийшов на екрани (хоча багато де його заборонили), точилися легенди, що люди втрачали свідомість від жаху, побаченого у фільмі. І це попри те, що чимало найбільш жорстких сцен з оригінального роману було викинуто зі сценарію, враховуючи юний вік виконавиці ролі Реган – Лінди Блер. Так, коли ми дивимося цей фільм зараз, можливо, ми і не бачимо там нічого такого жахливого, але тоді, у далекому 1973 році, це була справжня революція у світі кіно – для тогочасного глядача це дійсно виглядало новаторством.

Кадр з фільму "Екзорцист" (1973) / скріншот

В підсумку фільм зібрав у світовому прокаті понад 440 мільйонів доларів при бюджеті всього 10,5 мільйонів, а також отримав цілу купу престижних нагород та номінацій – в тому числі 10 номінацій на "Оскар", ставши першим фільмом жахів в історії, номінованим на цю престижну нагороду в категорії "найкращий фільм" (кіноакадеміки й досі не надто милостиві до цього жанру). І хоча в підсумку він отримав лише дві нагороди – за адаптований сценарій та звук, це однозначно занесло його в список легенд.

Звісно, на хвилі такого успіхи почалися спроби продовжити франшизу, які обернулися справжнім провалом – фільм "Екзорцист 2: Єретик" 1977 року про подальшу долю Реган Макніл досі називають одним з найгірших в історії. Фрідкін та Блетті, що були творцями першого фільму, одразу відмовилися від участі в сиквелі, адже на той момент вели суперечки щодо розподілу прибутків як з кіностудією, так і між собою, також не захотіла брати в проекті участь і Еллен Берстін, яка виконала роль Кріс Макніл.

До франшизи "Екзорцист" кіношники повернулися аж у 1990 році, коли вийшов третій фільм серій, режисером якого виступив сам автор першого роману, знявши нову стрічку на основі свого іншого роману "Легіон". Фільм, в центрі сюжету якого був детектив Вільям Кіндерман з першого "Екзорциста", трохи реабілітував франшизу, однак все ж не дотягнув до лаврів першопроходця.

У 2004 та 2005 роках вийшло ще два фільми серії – "Екзорцист: Початок" та "Екзорцист: Приквел", які обидва розповідали про молоді роки отця Ланкастера Мерріна з першого фільму. Втім, обидва вони отримали погані відгуки, а перший з них взагалі навіть не окупився в прокаті.

І ось, лише зараз до франшизи вирішили повернутися продюсери знаменитої хорор-кіностудії Blumhouse Productions, випустивши шосту частину серії чітко до 50-річниці виходу оригіналу. За іронією долі, в серпні 2023 року, не доживши всього двох місяців до прем'єри, у віці 87 років помер режисер першого "Екзорциста" Вільям Фрідкін – саме йому в підсумку і присвятили фільм.

Про що новий фільм

В центрі сюжету нового фільму, який заявляється як перезапуск франшизи і одночасно пряме продовження оригінального фільму – 13-річні дівчата Енджела та Кетрін, які спочатку зникають у лісі, а через три дні повертаються геть втративши пам’ять. Практично одразу з ними починають відбуватися дивні речі, дуже схожі на те, що відбувалося з Реган Макніл.

Батько Енджели Віктор, який виховує доньку сам після смерті її матері під час пологів, вирішує будь-якою ціною врятувати дівчинку. Будучи невіруючим скептиком, чоловік поступово переступає через себе та відшукує єдину живу людину, яка колись була свідком подібного – Кріс Макніл з першого фільму.

Про режисера

Режисером та співсценаристом фільму виступив Девід Ґордон Ґрін, який до цього зняв три частини хорор-франшизи "Гелловін" (2018, 2021, 2022) – саме він зміг успішно перезапустити цю серію фільмів після кількох провальних стрічок попередніх років.

Кадр з фільму "Екзорцист: Вірянин" / фото Universal Pictures

Крім того, попередньо заплановано, що Ґрін зніме цілу оновлену трилогію "Екзорцист". Так, друга частина, яка вже навіть отримала назву "Екзорцист: Брехун" (The Exorcist: Deceiver), має вийти н екрани у квітні 2025 року. Водночас, можливі назва та дата виходу третьої поки не оголошені.

Також наразі невідомо, чи повернеться в нових частинах хтось з акторів та персонажів попередніх фільмів.

Хто в головних ролях

По-перше, у новій стрічці вперше за 50 років до франшизи повернулася Еллен Берстін, яка виконала роль Кріс Макніл у першому "Екзорцисті". Якщо бути чесними, її роль у новому фільмі була доволі невеличкою, а її особиста присутність у кадрі була скоріше даниною поваги першому фільму, ніж сюжетна необхідність. Тим не менш, фанатів франшизи цей жест точно порадує. Більш того, скажемо, що це не єдине "камео з минулого" у стрічці, але ми вам не будемо розкривати усі карти.

Кадр з фільму "Екзорцист: Вірянин" / фото Universal Pictures

Водночас, головну роль Віктора Філдінга у фільмі виконав американський актор і співак Леслі Одом-молодший, який прославився завдяки головній ролі у мегапопулярному в США мюзиклі "Гамільтон". Наш же глядач міг бачити його в другорядних ролях у фільмах "Вбивство у Східному експресі" та "Ножі наголо: Скляна цибуля".

Решта акторів, задіяних у фільмі, не надто відомі нашому глядачеві – Енн Дауд (серіал "Оповідь служниці"), кантрі-співачка Дженніфер Неттлз та інші.

Реакція на фільм

Попередні реакції на фільм від глядачів скоріше позитивні. Так, за підсумками перших 105 оглядів, фільм має оцінку 7,1 бал з 10 на IMDb. Традиційно, критики набагато більш суворі до фільмів жахів.

Наш вердикт

В цілому можна привітати Blumhouse та Девіда Ґордона Ґріна з успішним перезапуском франшизи "Екзорцист". З одного боку, фільм віддає данину поваги першому фільму, запозичивши певні ідеї та персонажів, втім одночасно він є цілком самостійним проектом, якому під силу запустити власну сюжетну лінію.

Кадр з фільму "Екзорцист: Вірянин" / фото Universal Pictures

Подібно першому фільму, "Вірянин" повільно нагнітає атмосферу жаху за допомогою кольорів, раптових демонічних спалахів та тієї самої легендарної мелодії. При цьому у фільмі зачіпаються питання непохитності та чистоти віри, єдності людей з різними світоглядами та віруваннями задля протистояння злу, а ще моральні аспекти – саме вони і "роблять" кінцівку фільму.

Дещо можна придертися до фінальної частини зі сценою екзорцизму, мовляв, щось трохи перемудрили з усіма цими культурними переплетіннями, та й священик там той взагалі що є, що нема, але загалом воно не псує фільм.

Водночас не можна сказати, що у фільмі показано так вже й багато огидних речей (насправді, сучасного глядача вже важко чимось здивувати, бачили і жахливіше картинки). Втім, занадто чутливі глядачі все ж можуть відчути певний дискомфорт під час деяких моментів.

Загальна оцінка – 6 з 10 балів.

***

Про інші кіноновинки тижня читайте в нашому окремому огляді. Також ви можете ознайомитися з добіркою найцікавіших серіалів жовтня 2023 року.

Марина Григоренко

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся