Кадр з фільму "Екзорцист Ватикану" / фото Sony Pictures

Святий отець – суперзірка: огляд фільму "Екзорцист Ватикану" з Расселом Кроу

15:11, 05.04.2023
7 хв.

6 квітня в український прокат виходить надприродний фільм жахів "Екзорцист Ватикану", де оскароносний Рассел Кроу грає реально існуючого отця Габріеля Аморта, на рахунку якого майже 160 тисяч екзорцизмів та чимало книг. Яким вийшов фільм, читайте в огляді УНІАН.

УНІАН ділиться враженнями про фільм "Екзорцист Ватикану" (The Pope's Exorcist).

Реальний прототип

Головний герой фільму, італієць отець Ґабріель Аморт, є цілком реальною персоною. У 1986 році 61-річний Аморт був призначений головним екзорцистом Ватикану, а за чотири роки разом з іншими п'ятьма священниками створив Міжнародну асоціацію екзорцистів, яку він очолював протягом майже 10 років до виходу на пенсію у віці 75 років. Окрім цього, Аморт активно публікувався у католицькій пресі та випустив чимало книжок, головним чином, про екзорцизм.

Протягом свого життя, як стверджує сам священик, він здійснив близько 160 тисяч екзорцизмів. При цьому Аморт скептично підходив до кожної справи та стверджував, що у більшості випадків винуваті не надприродні сили, а психічні чи фізичні хвороби. Так, в одному з інтерв'ю священик говорив, що ніколи не буде проводити екзорцизм виключно на підставі чиїхось заяв про оволодіння. Натомість він завжди направляв людей спочатку до психіатрів і лікарів, а коли вже наука і медицина були безсилі – брався до справи.

Втім, Аморт заявляв і про реальні факти оволодіння демонами, один з яких, власне, і ліг в основу сюжету фільму "Екзорцист Ватикану". Більш того, отець стверджував, що замах на Папу Римського Івана Павла II у 1981 році турецький екстреміст Мехмет Алі Агджа здійснив під впливом диявола.

Відзначився Аморт і кількома контроверсійними заявами. Зокрема, провину в збільшенні кількості сексуальних скандалів у католицькій церкві він покладав на самого диявола, який нібито проникав до релігійних установ і захоплював душі священиків, учнів та прихожан. Крім того, Аморт критиковав "Гаррі Поттера" та пов'язував йогу з сатанізмом – адже тоді, на його думку, тіло людини нібито розслабляється і демонам легше нею оволодіти.

Габріель Аморт дожив до глибокої старості і помер у 2016 році в Римі внаслідок хвороби легень у віці 91 рік.

Про що фільм

В основу сюжету фільму лягли мемуари Аморта "Екзорцист розповідає свою історію" та "Екзорцист: більше історій". З самого початку фільму глядачам дають зрозуміти, що Аморт – свого роду священник-бунтар, який до усього ставиться зі скептицизмом. Він доволі зухвало розбирається з черговою справою, де "одержимому" явно не потрібний екзорцизм. Не менш зухвало Аморт поводиться і в Ватикані – підморгуючи монахиням і не добираючи слів під час спілкування з вищими духовними чинами. А ще він роз'їжджає на скутері та носить стильні червоні окуляри.

Аж раптом Папа звертає його увагу на нову справу. Американка Джулія разом з бунтівною дочкою-підлітком Емі та замкнутим сином Генрі приїздить до закинутої церковної обителі в Іспанії, яка дісталася їй у спадок від загиблого в автокатастрофі чоловіка. Жінка планує відреставрувати будівлю, продати її та повернутися до США із отриманими грішми. Аж раптом, під час ремонтних робіт, зловісний демон проривається на волю, захоплює тіло молодшого сина і вимагає покликати священника, але не будь-якого, а саме Аморта. Щоб вижити та зупинити величезне зло, Аморт разом з родиною Джулії та місцевим священником мають з'ясувати, як приборкати демона. Але зробити це дуже нелегко, адже самого Аморта мучать спогади про часи Другої світової війни, коли він був членом Руху опору в Італії (як і реальний прототип), та одну з нещодавніх жертв демонів, яку він не зумів врятувати.

Хто в головних ролях

Головну роль у фільмі виконав оскароносний новозеландець Рассел Кроу ("Гладіатор", "Ігри розуму", "Знедолені", "Хороші хлопці"). І якщо хтось подумав, чого це зірку такого масштабу занесло у цей фільм, то, виявляється, зовсім не випадково. Сам Кроу у нещодавньому інтерв'ю австралійському ABC заявив, що його дуже зацікавила особистість Аморта і він дійсно хотів його зіграти. Щоб краще втілити священника на екрані, він навіть їздив до Риму та зустрічався з його друзями та однодумцями.

"Чистота його віри та його почуття гумору. Ці дві речі… Мене просто це дуже приваблювало, знаєте, тому що це така серйозна справа. Але в той же час він був таким чудаком. Мені дуже сподобалося це поєднання", – пояснив Кроу.

При цьому актор не виключив можливість сиквелу фільму, адже, на його думку, в книжках Аморта ще багато цікавих історій.

Кадр з фільму "Екзорцист Ватикану" / фото Sony Pictures

Роль іспанського священника Езкібеля, який допомагав Аморту у справі, виконав костариканський актор Деніел Дзоватто ("Не дихай", серіали "Бійтеся ходячих мерців", "Страшні казки: Місто Янголів"). Джулію зіграла Алекс Ессо ("Доктор Сон", "Опівнічна меса", "Привиди маєтку Блай"), Емі – Лорел Марсден ("Міс Марвел"), а Генрі – Пітер ДеСуза-Фейгоні, для якого це дебютна роль.

Також кіноманів порадує поява у фільмі легенди італійського кіно Франко Неро ("Джанго", "День сови", "Міцний горішок 2", "Джон Уік 2"). Він зіграв роль Папи Римського.

Хто працював над фільмом

Режисером фільму виступив австралієць Джуліус Ейвері, який до цього зняв екшн-трилер "Молода кров" (2014), альтернативно історичний фільм жахів "Оверлорд" (2018) та супергеройський фільм "Самаритянин" (2022). Найкраще критики та глядачі оцінили його другий фільм, а найгірше – третій. Загалом, Ейвері не боїться експериментувати, тож і у випадку з "Екзорцистом Ватикану" це йому згодилося.

Кадр з фільму "Екзорцист Ватикану" / фото Sony Pictures

Сценарій до фільму написали австралієць Майкл Петроні, найбільш відомою роботою якого є сценарій до "Королеви проклятих" 2002 року, та грецько-американський сценарист Еван Спіліотопулос, який серед іншого працював над сценаріями до фільмів "Мисливець і Снігова королева" (2016), "Красуня і чудовисько" (2017) та "Ангели Чарлі" (2019). Також він зняв не надто успішний фільм "Нечестивий" (2021). Загалом, для обох релігійна тематика, і, власне, в питаннях екзорцизму, не нова.

Реакція на фільм

В американський прокат фільм вийде тільки 14 квітня 2023 року, але в кількох інших країнах світу, зокрема, і в Україні, глядачі зможуть його побачити на тиждень раніше. Тож наразі світової реакції на нього небагато. Тим не менш, з підсумками перших 15 відгуків на IMDb "Екзорцист Ватикану" має оцінку 7,7 балів з 10.

Наш вердикт

Якщо оцінювати фільм виключно в межах жанру, то він явно на дві голови вищий за більшість фільмів про екзорцизм, які стабільно виходять по кілька штук на рік. Адже більшість з них – це низько бюджетні стрічки від маловідомих режисерів з акторами-початківцями чи згаслими зірками, що зазвичай отримують рейтинг 3 бали з 10  на IMDb. Тоді як "Екзорцист Ватикану" – це фільм зовсім іншої вагової категорії, з кількома гучними іменами в команді, харизматичним головним героєм, якісними графікою та звуком. Тож якщо ви шукаєте гідного представника жанру – ви не будете розчаровані.

Кадр з фільму "Екзорцист Ватикану" / фото Sony Pictures

Водночас, "Екзорцист Ватикану" не став заручником одного жанру – тут є і комедія, і історія, і драма, а також багато красивих пейзажів. При цьому фільм не містить аж занадто мерзенних сцен, а лякає скоріше атмосферою.

Расселу Кроу, тим часом, вдалося чудово втілити образ ексцентричного священника – одразу видно, що він майстер акторської справи.

Загальна оцінка – 6,5 з 10 балів.

***

Про інші актуальні кіноновинки тижня читайте в нашому окремому огляді. Також ви можете ознайомитися з добіркою найцікавіших серіалів квітня 2023 року.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся