Кадр з фільму "Бачення метелика" / фото Arthouse Traffic

"Бачення метелика", "Ейр", "Екзорцист Ватикану" і "Брати Супер Маріо": що подивитися на вихідних

07:21, 06.04.2023
7 хв.

Цього тижня в український прокат виходять одразу кілька гучних новинок – українська воєнна драма "Бачення метелика", біографічна драма від Бена Аффлека "Ейр", фільм жахів "Екзорцист Ватикану" з Расселом Кроу та анімаційний фільм "Брати Супер Маріо в кіно". Онлайн, тим часом, вийде фільм "Чупа" від Хонаса Куарона. Детальніше про усі кіноновинки тижня читайте в огляді УНІАН.

УНІАН підготував традиційну добірку кіноновинок тижня – як в кінотеатрах, так і онлайн.

Бачення метелика

Butterfly Vision (Україна, Чехія, Швеція, Хорватія, 2022, драма)

В центрі сюжету фільму – аеророзвідниця Ліля з позивним "Метелик", яка повертається з російського полону. Вдома на неї чекають рідні, друзі, побратими та коханий. Але нове життя приносить і нові виклики.

Образ звільненої з полону військової втілила акторка Ріта Бурковська. Українські глядачі могли вже бачити її на "великому екрані" у картині "Парфенон" литовського режисера Мантаса Кведаравічюса.

Фільм став дебютною повнометражною роботою для режисера Максима Наконечного, який до цього знімав ігрові короткометражки. Сценарій до фільму він написав спільно з Іриною Цілик – письменницею та режисеркою, відомою своїм документальним хітом "Земля блакитна, ніби апельсин", за який вона отримала нагороду на головному фестивалі незалежного кіно у США "Санденс", а також Шевченківську премію.

Стрічка була показана під час Каннського фестивалю 2022 року в рамках конкурсу "Особливий погляд", де отримала дві номінації. Після сеансу фільм заслужив довгі овації від глядачів та схвальні відгуки критиків. Стрічка "Бачення метелика" отримала визнання і в Україні, маючи  перемогу на Одеському міжнародному кінофестивалі та п’ять номінацій на Національну премію кінокритиків "Кіноколо".

Наразі на IMDb фільм має оцінку 6,5 балів з 10, а на Rotten Tomatoes – 80% схвалення від критиків.

Детальніше про фільм читайте в нашому окремому огляді.

Ейр

Air (США, 2023, драма/біографія)

В основу сюжету фільму лягла реальна історія про те, як продавець кросівок з фірми Nike Сонні Ваккаро та співзасновник компанії Nike Філ Найт у середині 80-х років минулого століття намагалися підписати контракт із багатообіцяючим баскетболістом Майклом Джорданом, що здавалося неможливим на той час. У підсумку це стало найзначнішим співробітництвом між спортивним брендом зі спортсменом і започаткувало глобальну індустрію кросівок з багатомільярдним оборотом.

Головні ролі у фільмі виконали багаторічні друзі та творчі партнери Метт Деймон та Бен Аффлек, які до цього разом вже грали у фільмах "Розумник Вілл Гантінг" (також вони отримали "Оскар" за сценарій до нього), "Догма", "Остання дуель" та багатьох інших.

Крім того, у фільмі зіграли Джейсон Бейтман ("Озарк", "Нестерпні боси", "Піймай шахрайку, якщо зможеш"), Віола Девіс ("Прислуга", "Вдови", "Загін самогубців", "Королева-воїн"), Кріс Такер ("П'ятий елемент", "Година пік"), Кріс Мессіна ("Арго", "Аферистка"), Марлон Веянс ("Дуже страшне кіно", "Реквієм за мрією") та інші.

Фільм Air став п'ятою повнометражною ігровою роботою Бена Аффлека після "Бувай, дитинко, бувай", "Місто", "Арго" (за нього він отримав свій другий "Оскар") та "Закон ночі".

За підсумками попередніх показів фільм отримав дуже хороші відгуки. Так, на IMDb у нього оцінка 7,9 балів з 10, а на Rotten Tomatoes – по 99% схвалення як від критиків, так і від широкої аудиторії. Тим часом, на Metacritic фільм має оцінку від кінооглядачів 82 бали з поміткою must see, що відповідає характеристиці "всезагальне визнання".

Детальний огляд фільму читайте в нашій окремій рецензії.

Екзорцист Ватикану

The Pope's Exorcist (США, 2023, трилер/жахи)

В основу сюжету лягла моторошна історія, натхненна реальними файлами розслідувань головного екзорциста Ватикану – отця Ґабріеля Аморта. Під час роботи над справою про одержимість демоном маленького хлопчика, отець Ґабріель дізнається про багатовікову змову Ватикану, яку церква так відчайдушно намагалася приховати.

Головну роль у фільмі виконав оскароносний Рассел Кроу ("Гладіатор", "Ігри розуму", "Знедолені", "Хороші хлопці"). Також у фільмі зіграли Деніел Дзоватто ("Не дихай", "Бійтеся ходячих мерців"), Алекс Ессо ("Доктор Сон", "Опівнічна меса", "Привиди маєтку Блай") та Франко Неро ("Джанго", "Міцний горішок 2", "Джон Уік 2").

Режисером фільму виступив Джуліус Ейвері, який до цього зняв фільми "Оверлорд" та "Самаритянин".

У світовий прокат фільм вийде на тиждень пізніше після України.

Детальний огляд фільму читайте в нашій окремій рецензії.

Брати Супер Маріо в кіно

The Super Mario Bros. Movie (США, 2023, анімація/комедія/пригоди/сімейний)

Комп'ютерно-анімаційний фільм, заснований на культовій серії відеоігор Mario від Nintendo, обіцяє порадувати глядачів чималою кількістю добре знайомих персонажів та кількома сюрпризами.

В оригіналі персонажів озвучив цілий десант голлівудських зірок. Так, Маріо говорить голосом Кріса Пратта ("Вартові Галактики", "Парк Юрського періоду"), принцесу Піч озвучила Аня Тейлор-Джой ("Хід королеви", "Меню", "Відьма"), Луїджі – Чарлі Дей ("У Філадельфії завжди сонячно", "Нестерпні боси"), Боузера – Джек Блек ("Джуманджі", "Школа року"), а Донкі Конга – Сет Роген ("Зелений Шершень", "Пем і Томмі"). Також автори пообіцяли, що в стрічці буде камео Чарльза Мартіні – актора, який озвучив Маріо в усіх іграх франшизи. В українському ж дубляжі свої голоси головним героям надали шоумен Володимир Остапчук, акторка Антоніна Хижняк та актор Михайло Кукуюк.

Режисерами анімаційного фільму виступили творці мультсеріалу Teen Titans Go! Аарон Хорват і Майкл Єленік.

Чупа

Chupa (США, 2023, наукова фантастика/пригоди/сімейний)

В центі сюжету фільму – підліток Алекс, який під час відвідин своєї родини в Мексиці виявляє молоду чупакабру, що ховається в сараї його дідуся. Щоб врятувати міфічну істоту, Алекс і його кузени повинні вирушити в пригоду всього життя.

Головні ролі у фільмі виконали Деміан Бічір ("Краще життя", "Мерзенна вісімка", "Ґодзілла проти Конга") та Крістіан Слейтер ("Інтерв'ю з вампіром", "Справжнє кохання", "Зламана стріла").

Зняв фільм Хонас Куарон, син оскароносного мексиканського режисера Альфонсо Куарона. Наразі найвідомішою роботою Куарона-молодшого є співавторство сценарію до фільму його батька "Гравітація" 2013 року з Сандрою Буллок і Джорджем Клуні. Цей фільм отримав 10 номінацій на "Оскар", у 7 з яких він переміг.

Фільм вийде 7 квітня 2023 року на Netflix.

Як працюють кінотеатри в умовах воєнного часу

Кінотеатри в умовах воєнного стану працюють з певними особливостями – на їхню роботу впливають повітряні тривоги, відключення електроенергії та комендантська година.

Якщо починається повітряна тривога, то показ фільму зупиняється, а глядачів просять покинути залу і вирушити в найближче бомбосховище. Зазвичай, якщо тривога менше 20 хвилин, то показ фільму продовжують з того місця, на якому зупинилися, якщо довше – пропонують обміняти квиток на інший сеанс. Опцію повернення коштів за скасовані сеанси пропонують нечасто. Аналогічна система обміну квитків діє у разі відключення електроенергії.

***

Крім того, ви можете подивитися фільми, що вийшли в попередні тижні, та найцікавіші серіали квітня 2023 року – цього тижня Netflix випустить вже розхвалений критиками серіал "Сварка", а на Hulu стартує шоу "Прекрасні дрібниці".

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся