Кадр з фільму "65" / фото Sony Pictures

Адам Драйвер проти динозаврів: огляд фільму "65"

13:59, 21.03.2023
6 хв.

16 березня в український прокат вийшов науково-фантастичний екшн "65" з Адамом Драйвером в головній ролі, який потрапляє на Землю часів динозаврів. Втім, після релізу амбітна стрічка отримала розгромні відгуки від критиків. Чи дійсно фільм видався настільки поганий, читайте в огляді УНІАН.

УНІАН ділиться враженнями про фільм "65".

Трохи передісторії

Науково-фантастичний фільм з робочою назвою "65 мільйонів років тому" на момент анонсу виглядав доволі амбітним проектом, адже його ідея виглядала вельми цікавою, а до роботи над ним залучили чимало гучних імен.

Зокрема, за постановку фільму відповідав творчий тандем Скотта Бека і Брайана Вудса, які зарекомендували себе як сценаристи постапокаліптичного фільму жахів "Тихе місце" (2018).

Продюсером фільму став режисер Сем Реймі, на рахунку якого, серед іншого, такі хіти, як "Зловісні мерці", трилогія "Людина-павук" з Тобі Маґвайром та "Доктор Стрендж: У мультивсесвіті божевілля").

Тим часом, композитором фільму на старті називався легендарний Денні Ельфман, на рахунку якого величезна кількість саундтреків до культових фільмів – від доброї половини робіт Тіма Бертона до блокбастерів на кшталт "Місія нездійснена", "Люди в чорному" та "Месники". В підсумку ж основним композитором фільму виступив давній колега Ельфмана Кріс Бейкон, тоді як перший лише долучився до роботи над окремими треками.

Про що фільм

Події фільму розпочинаються на планеті Сомаріс, життя на якій нагадує Землю майбутнього з науково-фантастичних фільмів. Пілот космічного шатлу Мілз погоджується на дворічну наукову місію, щоб заробити кошти на лікування своєї дочки.

Втім, під час польоту корабель потрапляє під метеоритний дощ та розбивається на невідомій планеті. Виживає лише пілот, а усі пасажири гинуть – як трохи пізніше з'ясується, усі, окрім 9-річної дівчинки Коа, що також була на борту шатла. Тепер Мілз та Коа, які до того ж говорять різними мовами і тому не можуть повноцінно спілкуватися, мають подолати нелегкий шлях до порятунку.

Тим часом, з'ясовується, що події фільму відбуваються за 65 мільйонів рокі до наших часів, а невідомою планетою, на яку потрапляють герої, є Земля, населена величезними динозаврами, доісторичними комахами та отруйними рослинами. Втім, невдовзі з'ясовуються, що не лише вони несуть смертельну загрозу для головних героїв, яким тепер потрібно якомога швидше покинути планету.

Персонажі та актори

Головну роль у фільми виконав Адам Драйвер – чи не головна зірка 2021 року. Починаючи з драматичних ролей у незалежних проектах, у 2015 році актор став всесвітньо відомим завдяки ролі Кайло Рена у фільмі "Зоряні війни: Пробудження Сили". Протягом наступних кількох років Драйвер зіграв ще у двох частинах нової трилогії "Зоряних воєн", отримав дві номінації на "Оскар" за ролі у фільмах "Чорний куклукскланівець" та "Шлюбна історія" та засвітився ще у кількох цікавих проектах. 2021 рік став наразі піковим у його кар'єрі – тоді вийшли одразу три гучні новинки з Драйвером в головних ролях: мюзикл "Аннетт" Леоса Каракса, історична драма "Остання дуель" Рідлі Скотта та байопік "Дім Гуччі" все того ж Рідлі Скотта.

Кадр з фільму "65" / фото Sony Pictures

Тож коли Драйвер був заявлений як головний актор у фільмі "65", це суттєво підвищило очікування від фільму. Втім, "65" скоріше став необов'язковою роллю в кар'єрі актора, здатного показати набагато більше – на жаль, творці фільму не зуміли вдало використати увесь потенціал Драйвера.

Другу головну роль у фільмі виконала юна зірка Аріана Грінблат, яку до цього глядачі могли бачити в ролі юної Гамори у фільмі "Месники: Війна нескінченності", а також картинах "На висотах Нью-Йорка" і "Любов і монстри". Загалом впоралася вона з роллю доволі впевнено, та в якійсь мірі навіть перетягнула на себе увагу глядача з Драйвера.

Кадр з фільму "65" / фото Sony Pictures

Ще дві ролі у фільмі – дружини та дочки Мілза – виконали Ніка Кінг, найбільшою роллю якої нині є Леслі Беннетт з серіалу "Ейфорія", та Хлоя Колман, яка вже встигла зіграти у кількох великих проектах, таких як "Пороховий коктейль", "Вийди за мене", "Аватар: Шлях води" та майбутньому "Підземелля та дракони: Честь злодіїв".

Реакція на фільм

В США прем'єра фільму "65" відбулася на тиждень раніше, ніж в Україні, й за підсумками першого прокатного вікенду він отримав не найкращі відгуки від критиків та глядачів. Головним чином, критикували стрічку за відсутність оригінальних ідей та слабку реалізацію задумки.

Кадр з фільму "65" / фото Sony Pictures

Так, на IMDb у "65" наразі оцінка 5,7 балів з 10 на основі майже 10 тисяч відгуків. Тим часом, на Rotten Tomatoes фільм отримав лише 35% схвалення від критиків проти 64% від глядачів. Водночас на Metacritic у фільму 40 балів від кінооглядачів та 4,4 від широкої аудиторії, що в обох випадках відповідає характеристиці "змішані або середні відгуки".

Наш вердикт

Фільм "65" скоріше можна назвати зовсім необов'язковим в кар'єрі усіх причетних, хіба що окрім двох юних акторок – Аріани Грінблат та Хлої Колман, які обидві доволі непогано себе проявили для свого портфоліо на майбутнє.

Кадр з фільму "65" / фото Sony Pictures

При цьому картина, що мала доволі цікаву задумку та потужну команду, в підсумку стала жертвою поганої реалізації проекту – все якесь сире, недопрацьоване, ніби зроблене швидкоруч за принципом "най буде". Не те щоб фільм зовсім нецікаво дивитися – його можна подивитися в кінотеатрі, якщо більше немає чим зайнятися і потрібно кудись згаяти півтори годинки, особливо якщо любите подібну тематику. Але після перегляду ви, найймовірніше, закинете його кудись на далеку поличку мозку.

Загальна оцінка – 5 з 10 балів.

***

Про інші кіноновинки тижня читайте в нашому окремому огляді. Також ви можете ознайомитися з добіркою найцікавіших серіалів березня 2023 року.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся