Кадр з фільму "Кит" / фото Adastra Cinema

В Україні 2 березня 2023 року на "великі" екрани нарешті виходить нашуміла драма режисера Даррена Аронофскі "Кит" (The Whale) з Бренданом Фрейзером у головній ролі.

Чи правда, що режисер 10 років працював над фільмом? Як головна роль перевернула життя актора Брендона Фрейзера? Хто розробив грим для героя? На ці та інші цікаві питання про історію створення стрічки УНІАН відповість разом з дистриб’ютором Adastra Cinema.

Сюжет фільму "Кит"

Фільм розповідає історію викладача літератури Чарлі, який живе відлюдно практично на самоті. Навіть лекції він читає онлайн з вимкненою камерою, бо соромиться своєї 270-килограмової ваги. Чарлі навіщає лише подруга-медсестра Ліза, вона й наглядає за ним. Але сам герой прагне примиритися зі своєю 17-річною донькою Еллі, яка дуже розлючена на батька і не хоче його знати. Що сталося з Чарлі та чи можна йому допомогти? Чого він не може собі пробачити і чому саме зараз хоче відновити стосунки з донькою?

Після прем’єрного показу на 79-му Венеціанському кінофестивалі у вересні 2022 року зал шість хвилин аплодував творчій групі та актору Брендану Фрейзеру стоячи. Автори фільму отримали цілу низку нагород – від кінопремії Вибір критиків до трьох номінацій на "Оскар" (загалом 36 нагород і 118 номінацій). Але головна його нагорода – визнання глядачів.

Фільм-мрія режисера Даррен Аронофскі

Ця історія почалась більше десяти років тому, коли режисер Даррен Аронофскі прийшов подивитися нашумілу п’єсу "Кит" в театрі на Бродвеї. Аронофскі голосно заявив про себе драмою "Реквієм по мрії", проявив талант глибокого митця в фільмі "Фонтан", а трилер "Чорний лебідь", за який режисер отримав купу нагород і номінацій, підняв його до рівня генія.

Вистава, де головний герой майже весь час лежить на дивані, так вразила режисера, що він вирішив зняти фільм.

"Те, що я побачив, розсмішило і глибоко вразило моє серце, мене надихнули хоробрість та грація, що була у персонажах. Тоді я не знав, чи може п'єса стати фільмом, але я зустрівся із Семом і одразу ж обговорив з ним це", – розповідає режисер.

Кадр з фільму "Кит" / фото Adastra Cinema

Але з’ясувалося, що зняти таке кіно дуже непросто. Де взяти актора, який зміг би зіграти людину вагою 270 кг? Як знімати? Чи погодиться драматург адаптувати сценарій? Питань було багато, але п’єса все одно не йшла у режисера з голови.

Два роки тому Аронофскі зрозумів, що готовий до зйомок. Сценарій був написаний і виправлений. Візажист і художник з гриму Адрієн Моро, який працював над стрічками режисера "Фонтан" та "Мати!", запевнив, що має деякі новаторські ідеї. От тільки актора на головну роль Аронофскі ніяк не міг знайти.

А ще Арнофскі зізнається, що цей фільм став останнім, на зйомки якого приходили його мати Шарлотта та батько Авраам – саме їм режисер і присвятив "Кита".

Драматург, що пише правдиві історії

Автор тієї самої преси, драматург Семюел Д. Хантер зізнався, що режисер просто умовив його написати сценарій. Хантер погодився, але не був впевнений, що в нього вийде. Втім, колись він і не був впевнений в тому, що напише п’єсу.

Кадр з фільму "Кит" / фото Adastra Cinema

Просто одного дня викладач літературної стилістики Семюел Хантер почав писати чесну історію – майже автобіографічну. В тинейджерстві він переніс важку травму, втратив усіх своїх друзів, почав заїдати свій біль. Знадобились роки, допомога фахівців і підтримка близьких, щоб Хатнер вилікував свою травму, скинув зайву вагу і повернувся до активного життя.

"Уявлення про ожиріння в ЗМІ таке заплутане! Людей з ожирінням демонізують, над ними жартують. Я хотів зробити щось близьке до свого емоційного досвіду, про один із останніх соціально прийнятних забобонів", – каже Хантер.

За зізнанням драматурга, п’єса немов сама виплеснулася з нього. Потім був гучний успіх у Денвері та Нью-Йорку, престижні премії за "Кита" – стипендія МакАртура в півмільйона доларів одна з них.

Кадр з фільму "Кит" / фото Adastra Cinema

За ті 10 років від першої зустрічі з Аронофскі багато чого змінилося. Хантер написав таки сценарій до фільму і ще багато інших п’єс. Взяв шлюб зі своїм другом, і як і його герой Чарлі, став батьком доньки. Він каже, що в чомусь його п’єса не тільки автобіографічна, а й пророцька.

Як актор блокбастерів зіграв у драмі

Усі десять років режисер шукав героя Чарлі. Він дивився на акторів з досвідом і без, кінозірок і маловідомих, але вони не підходили. Майже випадково режисер побачив молодого Брендана Фрейзера в трейлері фільму "Подорож на край ночі", – і зрозумів, що знайшов героя.

Кадр з фільму "Кит" / фото Adastra Cinema

Його впевненість тільки підтвердилася на читках сценарію, що відбулися на початку 2020 року в Театрі св. Марка у Нью-Йорку. Коли Фрейзер почав читати, режисер відчув озноб – він побачив свого Чарлі.

Вибір режисера багато кому здавався дивним. Фрейзер мав імідж актора блокбастерів та бойовиків, але його зірка давно згасла: актор останні років десять знімався дуже мало. Неймовірну популярність і любов глядачів йому принесла роль Ріка О’Коннелла з фільму "Мумія", потім були й інші схожі фільми. Актор усі трюки виконував самотужки і отримував багато травм.

Після третьої частини "Мумії" він опинився на хірургічному столі. Фрейзеру прооперували хребет та коліно, були й інші операції. Він втратив форму, потім – ролі. Актор пережив розлучення з дружиною, смерть матері, депресію. Але й в суцільній темряві він бачив світло, зміг вибратися, почав потрохи зніматися в серіалах "Повстання в Техасі", "Коханці" та супергеройській драмі "Фатальний патруль". Цей досвід втрат перетворив красеня з "Мумії" на героя драми Чарлі з "Кита".

Кадр з фільму "Кит" / фото Adastra Cinema

"Я був наляканий, у мене був справжній страх входити в роль, але це тільки підкреслило для мене важливість копати ще глибше, ніж я міг. Можливо, це був протилежний вибір, але мене ніколи раніше не просили зробити приблизно так: об’єднати все, чому я навчився у професійному житті. І я був вдячний за шанс", – пригадує Фрейзер.

Потім актор зізнався, що дуже боявся, що його не затвердять. Бо такої ролі в його житті не було.

Фрейзер дуже ретельно працював над Чарлі. Він познайомився з людьми, що страждають на ожиріння, зрозумів суть їхньої хвороби і зневажливе відношення інших – адже в соціумі вважають їх винними в зайвій вазі.

Але це була лише частина роботи. Коли актору зробили так званий протезний макіяж – він зрозумів, що головна робота – ще попереду.

Костюм, який допомагали зняти п’ятеро людей

Візажист і художник з гриму Адрієн Моро став ще однім фахівцем, без якого фільм "Кит" був би неможливим: він розробив унікальний "протезний макіяж" для героя Чарлі. До речі, його команда номінована на "Оскар" за найкращий грим і костюми.

Фрейзер був глибоко схвильований, коли вперше побачив свій "костюм": "Деталі були такі складні, а завдяки техніці аерографії шкіра стала прозорою, були видні вени, а головне – ти відчуваєш ту любов та співчуття, що передали майстри, створюючи костюм".

Фрейзер спочатку вчився в ньому рухатись, а потім – багато годин на день знаходився всередині протезного макіяжу.

"Я розвинув зовсім новий набір м’язів, про які навіть не підозрював. Це була найважча фізична подорож, яку я зробив як актор. Бігати пустелею, коли я був молодший, було легкою прогулянкою в порівнянні з цим, запевняю вас", – поділився актор.

Кадр з фільму "Кит" / фото Adastra Cinema

Костюм мав вбудовану систему охолодження, схожу на ті, що використовуються у гоночних автомобілях "Формули-1": коли актор знімав костюм, відчував легке запаморочення.

Впродовж 40 днів зйомок актора гримували до чотирьох годин, і п’ятеро людей допомагали Фрейзеру зняти костюм.

Хто ще зіграв у фільмі

Окрім Фрейзера, у стрічці також зіграли зірка шоу "Дивні дива" Седі Сінк, номінантка на премію "Оскар" Саманта Мортон, відома за ролями у фільмах "Фантастичні звірі" та "Особлива думка", та Хонг Чао, яка нещодавно з’являлась на "великих" екранах у стрічці "Меню". Остання отримала номінацію на "Оскар" за найкращу роль другого плану.

Кадр з фільму "Кит" / фото Adastra Cinema

Вас також можуть зацікавити новини: