Головні кіноновинки тижня в кінотеатрах і онлайн / колаж УНІАН, скріншоти

"20 днів у Маріуполі", "Я, "Побєда" і Берлін" та "Я – капітан": головні кінопрем'єри тижня

16:05, 13.03.2024
12 хв.

УНІАН підготував традиційну добірку кіноновинок цього тижня – як в кінотеатрах, так і онлайн.

Цього тижня в повторний прокат вирішили випустити документальний фільм "20 днів у Маріуполі", який кілька днів тому приніс Україні перший в історії "Оскар".

Також на великих екранах можна буде подивитися українську пригодницьку комедію "Я, "Побєда" і Берлін" за мотивами однойменної повісті Кузьми Скрябіна, фільм-номінант на "Оскар-2024" від Італії "Я – капітан", французький трилер "Заручники острова", ретроспективу сміливої драми Ксав'є Долана "І все ж Лоранс", а також два фільми жахів – "Уявний друг" та " Закляття. Царство темряви" (ні, він жодним чином не пов'язаний зі знаменитою франшизою Джеймса Вана).

Тим часом, онлайн вийде романтична комедія "Ірландське бажання" з молодіжною зіркою "нульових" Ліндсі Логан, яка, схоже, нарешті змогла вирішити усі свої особисті проблеми та повернутися до кіно.

Про усі кіноновинки тижня читайте в огляді УНІАН.

20 днів у Маріуполі

20 Days in Mariupol (Україна, 2023, документальний/воєнний)

Після перемоги на "Оскар-2024" минулої неділі український документальний фільм "20 днів у Маріуполі" з 14 березня повертається на екрани обраних кінотеатрів України.

Фільм створили члени команди Associated Press, які стали останніми міжнародними журналістами в оточеному Маріуполі. Вони продовжили роботу в облозі та зафіксували кадри, які пізніше стали визначальними образами війни: смерті дітей, масові поховання, розбомблений пологовий будинок та інші жахи російських злочинів.

"20 днів у Маріуполі" – режисерський дебют воєнного кореспондента з досвідом у Сирії, Карабасі, Лівії, Іраку, Секторі Газа та Афганістані, фотографа, відеографа та письменника Мстислава Чернова. Також у створенні картини були залучені фотограф Євген Малолєтка та продюсерка й журналістка Василиса Степаненко. За роботу в обложеному Маріуполі вони отримали Пулітцерівську премію, яка вважається найпрестижнішою в галузі журналістики.

Вперше картина побачила світ на початку 2023 року на "Санденсі" – одному з головних фестивалів незалежного кіно у США, де вона здобула Приз глядацьких симпатій. Українська прем'єра відбулася на фестивалі Docudays UA, ден "20 днів у Маріуполі" став найкращим фільмом національного конкурсу, а також володарем Призу глядацьких симпатій.

Наразі оцінка фільму на IMDb становить 8,5 з 10 болів, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 100% схвалення від критиків з відзнакою "Сертифікована свіжість" та 95% від глядачів. Тим часом, на Metacritic кіноексперти дали йогому 83 зі 100 балів з позначкою "Обов'язкове до перегляду", а широка аудиторія – 8,5 з 10 балів, що в обох випадках відповідає характеристиці "всезагальне визнання".

Повторний прокат картини обмежений – подивитися її можна буде у короткий проміжок часу лише в окремих кінотеатрах Києва, Львова, Дніпра, Харкова, Одеси, Луцька, Рівного, Чернівців, Броварів, Гатного, Дрогобича, Олександрії, Бучі, Умані, Софіївської Борщагівки, Івано-Франківська, Нововолинська, Вінниці, Хмельницького, Кременчука, Кам’янця-Подільського, Узина, Білої Церкви, Ніжина, Вишневого, Кривого Рога, Коломиї, Ізмаїла, Сум, Черкас, Запоріжжя, Житомира. На деяких майданчиках відбудуться лише разові покази в окремі дні. Актуальний перелік кінотеатрів можна побачити на сторінці фільму.

Вихід фільму на українських онлайн-платформах запланований незабаром.

Я, "Побєда" і Берлін

Rocky Road to Berlin ( Україна, 2024, комедія/пригоди/роуд-муві)

Цей фільм за однойменною повістю покійного Кузьми Скрябіна мав вийти в прокат ще навесні 2022 року, однак через початок повномасштабного вторгнення Росії до України його реліз перенесли аж на два роки.

За сюжетом фільму, звичайний хлопець, музикант-початківець Кузьма, за три дні до запланованого концерту вирушає зі своїм другом Бардом до Берліна на старій "Побєді". Там він хоче обміняти у відомого колекціонера цю раритетну автівку на омріяний шестисотий "Мерседес". Кузьма обіцяє своїй коханій дівчині Барбарі повернутися додому на крутій тачці, а хлопцям з гурту – обов’язково встигнути на виступ. Але вже з перших хвилин подорожі стає зрозуміло – усе пішло шкереберть. Це історія про становлення музиканта, пошуки себе, дружбу та шлях до мрії, сповнений карколомними пригодами.

Особливою родзинкою картини є культова музика Скрябіна – 16 пісень Кузьми переспівали спеціально для фільму найвідоміші українські виконавці. Серед них – ТНМК, Джамала, Антитіла, TVORCHI, O.Torvald, Wellboy, Тіна Кароль, Без Обмежень, Аліна Паш, Monatik, Khayat, DZIDZIO та інші.

Головну роль у фільмі виконав укранський актор Іван Бліндар, якого глядач міг бачити у фільмах "Коли падають дерева", "Сквот32" та "Шлях мерця", а також кліпі гурту Latexfauna на пісню Surfer.

Режисеркою фільму стала Ольга Ряшина ("Секс і нічого особистого").

Я – капітан

Io capitano (Франція, Італія, Бельгія, 2023, драма/пригоди)

Фільм являє собою сагу про двох братів-підлітків, які мріють стати зірками репу в Європі та потрапити на MTV. Зібравши потрібну суму грошей, вони тікають з дому в Сенегалі та вирушають у далеку та небезпечну подорож до Італії. Ця подорож зриває рожеві окуляри і показує хлопцям світ таким, який він є насправді: брудний, жорстокий, злий та несправедливий. І щоб вижити та змінити щось на краще, треба не заплющувати очі, а діяти.

Режисером фільму виступив Маттео Ґарроне, чиї попередні фільми – "Ґоморра" (2008), "Реальність" (2010), "Казка казок" (2016) та "Догмен" (2018) – мають багату фестивальну історію та чимало престижних нагород.

Прем'єра фільму відбулася на Венеційському кінофестивалі у вересні 2023 року, де він отримав 13-хвилинні овації та "Срібного лева" для режисера Маттео Ґарроне. Загалом у Венеції фільм зібрав понад 10 відзнак у різних категоріях. Також фільм був одним з п'яти номінантів на "Оскар-2024" в категорії "Найкращий міжнародний фільм" (від Італії).

Наразі на IMDb стрічка має оцінку 7,6 балів з 10, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 96% схвалення від критиків з відзнакою "Сертифікована свіжість" та 90% від глядачів. Тим часом, на Metacritic кіноексперти дали фільму 81 зі 100 балів з позначкою "Обов'язкове до перегляду" (відповідає характеристиці "всезагальне визнання"), а широка аудиторія – 7,6 з 10 балів ("в цілому позитивні відгуки").

Заручники острова

Soudain seuls (Франція, Бельгія, Ісландія, 2023, трилер/драма)

Головні герої фільму – Бен і Лора, які зустрічаються вже п'ять років та нарешті вирішили здійснити навколосвітню подорож на яхті. Прямуючи до Південної Америки, вони вирішили зупинитись на безлюдному острові біля берегів Антарктиди. Та просто під час експедиції починається шторм, і човен зникає. Тепер вони відрізані від світу, зима наближається, і парі доведеться боротися за своє виживання та за своє кохання.

Головні ролі у фільмі виконали Мелані Тьєррі ("Вавилон нашої ери", "Теорема Зеро", "П'ятеро однієї крові") та Жиль Лелуш ("Ворог держави № 1", "Три години на втечу", "Закохайся в мене, якщо наважишся").

Режисером фільму виступив Тома Бідеґен, який спершу здобув визнання як автор сценаріїв до картин "Пророк" (2009) та "Іржа та кістка" (2012). Як режисер він дебютував у 2015 році з драмою "Ковбої".

Наразі оцінка фільму на IMDb становить 6,4 з 10 балів.

І все ж Лоранс

Laurence Anyways (Канада,Франція, 2012, мелодрама/ЛГБТ)

Цього тижня в обраних українських кінотеатрах розпочинається весняний сезон ретроспективи, в рамках якого в прокат повернуться три знакові стрічки попередніх років. Фільмом березня стане смілива мелодрама "І все ж Лоранс".

В центрі сюжету фільму – учитель старшої школи та письменник Лоранс, який шалено закоханий у свою дівчину Фред. Втім, їхнє радісне життя перевертається з ніг на голову, коли Лоранс зізнається у свій транссексуальності та заявляє про намір жити як жінка. Фред обіцяє підтримувати партнера під час його переходу, але новий спосіб життя пари суперечить поглядам друзів, родини та суспільства в цілому.

Головні ролі у фільмі виконали Мельвіль Пупо ("Час прощання", "З божої волі", "У ліжку з Вікторією"), Сюзанн Клєман ("Я вбив свою матір", "Мамочка") та Наталі Бай ("Спіймай мене, якщо зможеш", "Це всього лиш кінець світу").

Зняв фільм франко-канадський режисер-вундеркінд Ксав'є Долан ("Я вбив свою матір", "Уявне кохання", "Мамочка", "Це всього лиш кінець світу"), який у 2023 році оголосив про відхід від кіно.

Особливою окрасою фільму (разом з чудовими костюмами) став саундтрек, де поряд з класичною музикою Йоганнеса Брамса, Людвіга ван Бетховена та Антоніо Вівальді лунають хіти The Cure, Duran Duran, Depeche Mode, Moderat та Селін Діон.

Світова прем'єра стрічки відбулася 18 травня 2012 року на Каннському кінофестивалі у програмі "Особливий погляд". Наразі на IMDb стрічка тримає оцінку 7,6 балів з 10, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 84% схвалення від критиків з відзнакою "Сертифікована свіжість" та 79% від глядачів. Тим часом, на Metacritic кіноексперти дали фільму 73 зі 100 балів, а широка аудиторія – 7,9 з 10 балів, що в обох випадках відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

Цікаві факти про фільм читайте в нашому окремому матеріалі.

Уявний друг

Imaginary (США, 2024, жахи)

Коли Джессіка повертається до рідного дому разом з сім'єю, її наймолодша падчерка Аліса виявляє несподівану прив'язаність до плюшевого ведмедика на ім'я Чонсі, якого знаходить у підвалі. Аліса починає грати з Чонсі у ігри, які спочатку видаються безневинними, та з часом стають дедалі зловіснішими. Джессіка втручається, спостерігаючи турбуючі зміни у поведінці Аліси, та усвідомлює, що Чонсі – це щось набагато жахливіше, ніж її мила плюшева іграшка з дитинства.

Наразі оцінка фільму на IMDb становить лише 4,9 балів з 10, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 31% схвалення від критиків та 52% від глядачів. Тим часом, на Metacritic кіноексперти дали фільму 34 зі 100 балів (відповідає характеристиці "в цілому негативні відгуки"), а натомість широка аудиторія – 6,2 з 10 балів ("в цілому позитивні відгуки").

Закляття. Царство темряви

It Lives Inside (США, 2023, жахи)

Головна героїня фільму – дівчина на ім'я Сем, чия подруга починає дуже дивно поводитисята розповідати, що її переслідує якась потойбічна істота. Після її зникнення Сем з'ясовує, що це істота, яка набуває сили, харчуючись чужими образами. Тепер, щоб закляття не впало на неї саму, Сем треба з'ясувати, що мучило її подругу.

Наразі оцінка фільму на IMDb становить 5,2 з 10 балів, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 64% схвалення від критиків та 47% від глядачів. Тим часом, на Metacritic кіноексперти дали фільму 50 зі 100 балів (відповідає характеристиці "змішані або середні відгуки"), а широка аудиторія – лише 3,7 з 10 балів ("в цілому негативні відгуки").

Ірландське бажання

Irish Wish (США, 2024, комендія/романтика/фентезі)

В центрі сюжету фільму – дівчина Медді, яка дізнається, що хлопець її мрії одружується з її подругою. Ба-більше, героїня отримає запрошення на весілля пари, яке має відбутися в Ірландії. Переступивши через власні почуття, дівчина погоджується приїхати. Вже в Ірландії вона зовсім несерйозно загадує бажання біля стародавнього каменя – одружитися з тим самим хлопцем. Яким є її здивування, коли наступного ранку вона прокидається і з'ясовує, що їхнє весілля ось-ось відбудеться, і ніхто крім неї не пам'ятає нічого з того, що пам'ятає Медді. Втім, зовсім скоро героїня починає розуміти, що насправді це зовсім не те, що їй потрібно, а її справжнім коханням є зовсім інших хлопець.

Головні ролі у фільмі виконали Ліндсі Логан ("Шалена п'ятниця", "Погані дівчиська"), Ед Спілерс (серіали "Ти", "Чужоземка"), Александр Влагос (серіали "Мерлін", "Версаль") та Джейн Сеймур, найбільш відома нашому глядачу за популярним у 90-х серіалом "Доктор Куін, жінка-лікар".

Для широкої аудиторії фільм стане доступний на Netflix з 15 березня 2024 року.

***

Крім того, ви можете подивитися фільми, що вийшли в попередні тижні, та найцікавіші серіали березня 2024 року – цього тижня на Netflix вийде мексиканський пригодницько-кримінальний серіал "Шукачі пригод", а на Peacock – містична драма "Яблука від яблуні" з Аннетт Бенінг і Семом Ніллом. Тим часом, на Apple TV+ відбудеться прем'єра історичного трилера "Полювання" про пошуки вбивці президента США Авраама Лінкольна.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся