Головні кіноновинки тижня в кінотеатрах і онлайн / колаж УНІАН, скріншоти

"Панда Кунг-Фу 4", "Смак свободи", "Цензорка" і "Діва проти біди": головні кінопрем'єри тижня

16:17, 06.03.2024
9 хв.

УНІАН підготував традиційну добірку кіноновинок цього тижня – як в кінотеатрах, так і онлайн.

Цього тижня у кінотеатрах відбудуться прем'єри сімейного анімаційного фільму "Панда Кунг-Фу 4", української романтичної комедії "Смак свободи" з Ірмою Вітовською, словацько-чесько-української соціальної драми "Цензорка" та французької романтичної комедії "Одружитися знов".

Тим часом, онлайн вийдуть пригодницький фентезі "Діва проти біди" з Міллі Боббі Браун, комедія "Рікі Станицки" з Джоном Сіною і Заком Ефроном, а також документальний фільм "Убити тигра", що є конкурентом українського фільму "20 днів у Маріуполі" в цьогорічній боротьбі за "Оскар".

Про усі кіноновинки тижня читайте в огляді УНІАН.

Панда Кунг-Фу 4

Kung Fu Panda 4 (США, 2024, комедія/сімейний/анімація)

Хітова анімаційна франшиза від DreamWorks Animation повертається. За сюжетом нового фільму, здобувши три перемоги над лиходіями світового рівня завдяки неперевершеній відвазі та шаленим навичкам бойових мистецтв, легендарному воїну По нарешті світить відпочинок. Однак не все так просто.

В оригінальній версії до озвучування панди По повернувся Джек Блек, а Дастін Гоффман знову дав свій голос наставнику головного героя – майстеру Шифу.

Серед нових голосів в касті – Аквафіна ("Шан-Чі та легенда десяти кілець", "Ренфілд"), яка озвучила лисицю Чжень, нову спільницю головного героя, та Віола Девіс ("Вдови", "Загін самогубців", "Ейр"), якій дісталася роль злодійки Хамелеона. Також до озвучування персонажів фільму долучилися Іян Макшейн (серіал "Американські боги", франшиза "Джон Вік"), Джонатан Ке Кван ("Все завжди і водночас", "Індіана Джонс і Храм Долі", серіал "Локі") та Браян Кренстон (серіал "Пуститися берега", фільми "Драйв", "Арго").

Режисером фільму виступив відомий американський мультиплікатор Майк Мітчелл, який раніше зняв такі анімаційні стрічки, як "Тролі", "Шрек назавжди", "Елвін та бурундуки 3" та "Lego Фільм 2".

Світова прем'єра мультфільму відбулася 3 березня у Лос-Анджелесі.

Смак свободи

The Taste of Freedom (Україна, 2023, комедія/драма/сімейний)

І центрі сюжету фільму – молода дівчина- кухар Варя, яка втрачає роботу в придорожньому кафе, бо її висока кухня нікому там не потрібна. Мила, енергійна, дотепна – вона тікає якомога далі від дому в пошуку самореалізації. Та неочікувана знахідка – книжка забутої легенди української кухні Ольги Франко – змінює її життя назавжди.

Головні ролі у фільмі виконали Ірина Кудашова ("Інший Франко") та Ірма Вітовська ("Леся+Рома", "Брама", "Мої думки тихі", "Коза Ностра. Мама їде"). Також у фільмі зіграли співачка Джамала ("Поводир"), Римма Зюбіна ("Я працюю на цвинтарі", "Памфір"), Костянтин Темляк ("Кіборги", "БожеВільні"), Павло Лі ("Мирний-21", "Тіні незабутих предків"), Дмитро Суржиков ("Хайтарма", "Скажені сусіди") та Томаш Собчак ("Крути 1918", "Щедрик").

Режисером виступив Олександр Березань,який до цього зняв фільми "Козаки. Абсолютно брехлива історія", "Давай танцюй!" та "Шляхетні волоцюги".

Цензорка

Cenzorka (Чехія, Словаччина, Україна, 2021, драма)

Головна героїня фільму – молода мама Леся, яка народила первістка у спеціальній в'язниці. Це світ, населений лише жінками: медсестрами, ув'язненими та наглядачками. Лесю турбує лиш одне: чи дозволять їй зберегти опіку над дитиною. За її життям спостерігає співробітниця в’язниці – самотня цензорка Олена, якій усе складніше лишатися осторонь. Фільм спирається на матеріал із реальних історій ув’язнених жінок, які живуть в Одеській виправній колонії № 74 – одній з двох українських в’язниць, де відбувають покарання вагітні та жінки з новонародженими дітьми.

У стрічці зіграли жінки з реальним досвідом ув'язнення та працівниці колонії. Головну роль виконала професійна акторка Марина Клімова ("Погані дороги"), а в одному з епізодів можна побачити В'ячеслава Довженка ("Кіборги", "Дільничний з ДВРЗ"). Образ цензорки втілила справжня співробітниця пенітенціарної служби Ірина Кір'язева.

"Цензорка" є дебютною повнометражною ігровою картиною словацького режисера і сценариста Петера Керекеша. Сценарій він написав разом із Іваном Остроховським, який також відомий як співрежисер фільму "Фотофобія" спільного виробництва Словаччини, Чехії та України – призера Венеційського міжнародного кінофестивалю та кандидата на "Оскар-2024" від Словаччини.

Прем'єра фільму відбулася ще у 2021 році на Венеційському кінофестивалі в секції "Горизонти", де він отримав приз за найкращий сценарій. Після цього картина отримала ще низку престижних номінацій та нагород. Зокрема, "Цензорку" було висунуто на премію "Оскар-2022" від Словаччини.

Нині оцінка фільму на IMDb становить 7 із 10 балів, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 80% схвалення від критиків.

Цікаві факти про фільм читайте в нашому окремому матеріалі.

Одружитися знов

Nouveau départ (Франція, 2023, комедія/романтика)

В центрі сюжету фільму – подружжя, яке після 30 років разом, здається, втратило вогник у стосунках. Поки дружина хвилюється через наближення менопаузи, чоловік вирішує, що у неї з’явився коханець – її молодий бос. Чоловік вирішує, що настав час розлучитися і розпочати життя з чистої сторінки. І для початку – зареєструватись у додатку для знайомств. Втім, і дружина не має наміру сумувати.

Нині оцінка фільму на IMDb становить 5,9 із 10 балів.

Рікі Станицки

Ricky Stanicky (США, 2024, комедія)

Рікі Станицки– це ім’я уявного персонажа, придуманого трьома давніми друзями, на якого вони звалюють усі свої промахи протягом останніх двох десятиліть. Втім, коли їхні рідні починають щось підозрювати і вимагають зустрічі зі Станицки, чоловіки вирішують найняти маловідомого актора, щоб втілити персонажа в життя. Однак, звісно, дуже швидко все йде не за планом.

Роль Рікі виконав Джон Сіна ("Миротворець", "Загін самогубців: Місія навиліт", "Форсаж 9", "Бамблбі"). Також у фільмі зіграли Зак Ефрон ("Татові знову 17", "Гарний, поганий, злий", "Залізний кіготь"), Джермейн Фаулер ("Поїздка до Америки 2", "Іуда і чорний месія") та стендап-комік Ендрю Сантіно ("Час для себе", серіал "Сварка").

Режисером фільму виступив Пітер Фарреллі, який раніше зняв хітові комедії "Дурний і ще дурніший", "Дещо про Мері" та "Дівчина моїх кошмарів". Крім того, у 2018 році він зняв доволі нетиповий для себе фільм – біографічну драму "Зелена книга" з Вігго Мортенсеном та Магершалою Алі, яка принесла йому одразу два "Оскари", за найкращі фільм та оригінальний сценарій.

Для широкої аудиторії фільм стане доступний на Prime Video з 7 березня 2024 року.

Діва проти біди

Damsel (США, 2024, фентезі/пригоди/екшн)

В центрі сюжету фільму – юна принцеса Елоді, яка покірно приймає свою долю та погоджується вийти заміж за прекрасного принца. Втім, дуже скоро вона виявляє, що все це було пасткою: королівська сім'я обрала її як жертву для погашення стародавнього боргу. Дівчину кидають у печеру з вогнедишним драконом, і щоб вижити, вона покладається тільки на свою кмітливість і волю.

Головну роль у фільмі виконала зірка "Дивних див" та "Еноли Голмс" Міллі Боббі Браун. Також у ньому задіяні Нік Робінсон ("З любов'ю, Саймон", "П'ята хвиля", "Світ Юрського періоду"), Анджела Бассетт ("Чорна пантера", серіал "Американська історія жаху"), Робін Райт ("Диво-жінка", серіал "Картковий будинок"), Рей Вінстон ("Сексуальна бестія", "Чорна вдова") та інші.

Режисером фільму виступив іспанець Хуан Карлос Фреснадільо, який до цього зняв фільми "Інтакто", "28 тижнів по тому" та "Зловмисники".

Для широкої аудиторії фільм стане доступний на Netflix з 8 березня 2024 року.

Убити тигра

To Kill a Tiger (Канада, 2022, документальне/соціальне)

Фільм зачіпає дуже болючу тему для сільського населення Індії. Фермер Ранджит веде боротьбу всього свого життя, вимагаючи справедливості для своєї 13-річної дочки, яка стала жертвою жорстокого сексуального насильства з боку групи чоловіків. Його рішення підтримати доньку є практично нечуваним для суспільства, де прийнято не лише замовчувати, але й толерувати такі злочини, а його подорож стає безпрецедентною.

Зняла фільм канадська режисерка індійського походження Ніша Пахуджа, для якої це вже не перша робота, присвячена правам жінок в Індії. Так, її документальна стрічка "Світ перед нею" 2012 року розповідав про виховання індійських дівчат з двох світів – для участі у конкурсі краси "Міс Індія" та членства в ультраправій індуїстській націоналістичній організації Дурга Вахіні.

Картина є одним з п'яти претендентів на "Оскар-2024" в категорії "Найкращий документальний фільм" – за перемогу там боротиметься і українська воєнна документалка Мстислава Чернова "20 днів у Маріуполі".

Прем'єра стрічки відбулася ще восени 2022 року на міжнародному кінофестивалі у Торонто, де він переміг у категорії "Найкращий канадський фільм". З тих пір він отримав близько 20 престижних нагород та номінацій.

Нині оцінка фільму на IMDb становить 7,5 із 10 балів, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 100% схвалення від критиків та 93% від глядачів. Тим часом, на Metacritic кіноексперти дали йому 88 балів зі 100, що відповідає характеристиці "всезагальне визнання".

Для широкої аудиторії фільм стане доступний на Netflix з 8 березня 2024 року.

***

Крім того, ви можете подивитися фільми, що вийшли в попередні тижні, та найцікавіші серіали березня 2024 року – цього тижня на Netflix вийдуть італійська еротична біографічна драма "Суперсекс", німецький науково-фантастичний трилер "Сигнал" та кримінальна комедія "Джентльмени" від Гая Річі, що є серіальним спін-оффом його ж однойменного фільму.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся