П'ятий "Індіана Джонс" виходить в прокат / фото Lucasfilm

"Індіана Джонс і Реліквія долі", "Хто ти, Філіпе?" та дитяче кіно: що подивитися на вихідних

07:43, 29.06.2023
8 хв.

Цього тижня в український прокат виходить п'ята частина легендарної франшизи "Індіана Джонс" з Гаррісоном Фордом та ще кілька новинок. Також у різних містах країни стартує 10-й ювілейний Чілдрен Кінофест, в рамках якого традиційно представляють фільми для дітей і підлітків. Про усі кіноновинки тижня читайте в огляді УНІАН.

УНІАН підготував традиційну добірку кіноновинок тижня – як в кінотеатрах, так і онлайн.

Індіана Джонс і Реліквія долі

Indiana Jones and the Dial of Destiny (США, 2023, пригоди/бойовик)

Події п'ятого фільму з легендарної франшизи, що повертає знаменитого шукача пригод та артефактів Індіану Джонса на "великі екрани" через 15 років після виходу попереднього фільму, будуть відбуватися в 1969 році в розпал космічної гонки. Джонса турбує той факт, що уряд США залучив колишніх нацистів, щоб перемогти Радянський Союз у змаганні за політ у космос. Тим часом співробітник NASA і колишній нацист Юрген Воллер, який брав участь у програмі висадки на Місяць, хоче зробити світ кращим – тільки так, як він вважає за потрібне. Джонс має запобігти його планам, об'єднавшись зі своєю хрещеною дочкою Хеленою Шоу.

До ролі Індіани Джонса у фільмі повернувся Гаррісон Форд ("Зоряні війни", "Той, що біжить по лезу"). Також у ньому зіграли Мадс Міккельсен ("Ще по одній", "Ганнібал", "Доктор Стрендж"), Фібі Воллер-Брідж ("Флібег"), Томас Кречман ("Піаніст", "Операція "Валькірія", "Месники: Ера Альтрона"), Бойд Холбрук ("Нарко", "Пісочна людина", "Логан"), Антоніо Бандерас ("Маска Зорро", "Відчайдушний") і Тобі Джонс ("Перший месник", "Тетріс").

Режисером фільму виступив Джеймс Менголд, в послужному списку якого такі фільми, як "Перерване життя", "Поїзд на Юму", "Логан" і "Аутсайдери". Це перший фільм серії, який зняв не Стівен Спілберг.

Прем'єр фільму відбулася на Каннському кінофестивалі в травні 2023 року, де він отримав змішані відгуки. Критики хвалили фільм за акторську гру Форда та теплі ностальгічні почуття, але не оцінили загальний курс, яким почала рухатися франшиза. За підсумками перших переглядів фільм має лише 55% схвалення від критиків на Rotten Tomatoes, тоді як на Metacritic у нього 54 бали зі 100 від кінооглядачів, що відповідає характеристиці "змішані або середні відгуки".

Кракен-дівча на ім'я Рубі

Ruby Gillman, Teenage Kraken (США, 2023, анімація/комедія/пригоди/сімейний)

В центрі сюжету цього мультфільму – сором’язлива, мила та дещо незграбна дівчинка Рубі Ґіллман, яка, як і всі підлітки її світу, намагається жити звичайним життям, але здебільшого почувається абсолютно невидимою серед однолітків. Та все змінюється, коли вона дізнається, що належить до королівського роду міфічних морських кракенів, які тисячоліттями захищали світ. Так починається яскрава пригода, що сягатиме глибше за найбільші глибини океану.

Режисером анімаційного фільму виступив Кірк ДеМікко, який до цього зняв такі мультфільми, як "Сімейка Крудсів", "Космомавпи" та "Віво".

Хто ти, Філіпе?

Filip (Польща, 2022, драма/військовий/історія)

Це історія втікача з Варшавського гетто, який працює офіціантом в одному із вишуканих ресторанів Франкфурта. Знаходячись у самому центрі ворожої Німеччини, польський єврей вдає із себе француза, щоб мститися нацистам і не викликати у них зайвих підозр.

Прем'єра фільму відбулася у вересні 2022 року на Gdynia Film Festival, де він отримав одразу кілька нагород і номінацій. Загалом фільм отримав схвальні відгуки, особливо критики хвалили відображення атмосфери 40-х років та гру виконавця головної ролі Ерика Кульма. Нині на IMDb у фільму оцінка 7,2 бали з 10.

Ельдорадо: Усе, що нацисти ненавидять

Eldorado: Everything the Nazis Hate (Німеччина, 2023, документальне/розслідування/ЛГБТК+)

28 червня Netflix випустив документальну стрічку "Ельдорадо: Усе, що нацисти ненавидять", події якої перенесуть глядачів у Берлін 1920-х років, де блискучий нічний клуб став притулком для квір-спільноти. Документальний фільм досліджує втрату особистих свобод у часи приходу Гітлера до влади.

Для цієї яскравої історії режисер Беньямін Канту зібрав різні інтерв’ю, реконструкції подій та історичні кадри.

Чілдрен Кінофест 2023

Children Kinofest 2023

10-й ювілейний Чілдрен Кінофест, в рамках якого традиційно представляють фільми для дітей і підлітків, відбудеться з 30 червня до 9 липня, а його почесним амбасадором виступить музикант Євген Філатов (The Maneken). Подивитися картини можна буде в кінотеатрах 10 українських містах (Київ, Львів, Вінниця, Житомир, Чернівці, Дніпро, Луцьк, Одеса, Полтава, Хмельницький, Чернігів). Усі події безкоштовні за реєстрацією. Більше про фестиваль читайте за посиланням.

В Міжнародний конкурс фестивалю, переможця якого визначать відвідувачі шляхом глядацького голосування, увійшли сім різножанрових європейських стрічок для різних вікових категорій. Україну в міжнародному конкурсі Чілдрен Кінофесту представляє пригодницьке фентезі "Джура-королевич", що розповідає про боротьбу добра проти зла, котру має очолити юнак, який випадково дізнається, що є нащадком славетного короля. У стрічці зіграли українські зірки Максим Самчик, Таїсія-Оксана Щурук, Аліна Коваленко, В'ячеслав Довженко, Олексій Вертинський та інші.

У програму також ввійшли дві анімаційні роботи: учасник дитячого конкурсу Берлінале "Паця" (Нідерланди, Бельгія) про порося, яке стає домашнім улюбленцем дев’ятирічної дівчинки, та норвезька стрічка "Неймовірна подорож на Північний полюс", заснована на реальних подіях історія чотирилапої учасниці полярної експедиції на дирижаблі.

Крім того, на фестивалі покажуть пригодницький фільм "Пригоди на Гелловін" (Данія) про хлопчика, який намагається розшукати свою раптово зниклу сестру в найстрашніший вечір року. На батьківщині робота стала номінанткою національної кінопремії.

Також у програмі представлені дві сімейні комедії. Призерка Сараєвського кінофестивалю "Планета Ґаї" розповідає про 14-річну дівчину, яка має дати раду з заздрісними однокласниками, зламом її профілю в соцмережах, та ще й допомогти місцевому власнику закладу дати відсіч шантажистам. Фільм "Душа команди" (Іспанія) розповість про черницю, яка засновує у школі-інтернаті футбольну команду, щоб упоратися з бешкетними вихованцями.

Найменших глядачів на Чілдрен Кінофесті чекатиме призер Міжнародного дитячого кінофестивалю в Чикаґо – казкова німецька стрічка "Зіронька Лаури", що є екранізацією серії книг відомого дитячого письменника Клауса Баумґарта про дівчинку, яка стає найкращою подругою зірки, що впала з неба.

Також в рамках фестивалю відбудуться позаконкурсні покази. Юні глядачі зможуть подивитися світову класику – фільм Аґнєшки Голланд "Таємний сад", що цього року відзначає 30-річчя з дати виходу. Крім цього традиційно на великих екранах продемонструють і торішнього переможця – пригодницьке фентезі "Пекельна Хоругва, або Різдво Козацьке" українського виробництва.

Для онлайн-перегляду організатори підготували спеціальну ювілейну програму – добірку фільмів-переможців Чілдрен Кінофесту попередніх років.

Як працюють кінотеатри в умовах воєнного часу

Кінотеатри в умовах воєнного стану працюють з певними особливостями – на їхню роботу впливають повітряні тривоги, відключення електроенергії та комендантська година.

Якщо починається повітряна тривога, то показ фільму зупиняється, а глядачів просять покинути залу і вирушити в найближче бомбосховище. Зазвичай, якщо тривога менше 20 хвилин, то показ фільму продовжують з того місця, на якому зупинилися, якщо довше – пропонують обміняти квиток на інший сеанс. Опцію повернення коштів за скасовані сеанси пропонують нечасто. Аналогічна система обміну квитків діє у разі відключення електроенергії.

***

Крім того, ви можете подивитися фільми, що вийшли в попередні тижні, та найцікавіші серіали червня 2023 року – цього тижня на Apple TV+ стартує гостросюжетний міні-серіал "Викрадення" з Ідрісом Ельбою, а на Netflix вийдуть перші п'ять епізодів третього сезону "Відьмака".

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся