Скарлетт Йоханссон зіграла одну з ролей у фільмі "Астероїд-сіті" / фото Universal Pictures

"Астероїд-сіті", "Без образ" та "Памфір": що подивитися на вихідних

07:33, 22.06.2023
7 хв.

Цього тижня в український прокат вийде яскрава романтична комедія "Астероїд-сіті" від режисера-візіонера Веса Андерсона, смілива комедія "Без образ" з Дженніфер Лоуренс та документалка "Корова". Крім того, в Україні вперше пройде ЛГБТКІА+ кінофестиваль Sunny Bunny. Тим часом, онлайн на Netflix можна буде подивитися кінохіт "Памфір", який визнали найкращим українським фільмом 2022 року. Про усі кіноновинки тижня читайте в огляді УНІАН.

УНІАН підготував традиційну добірку кіноновинок тижня – як в кінотеатрах, так і онлайн.

Астероїд-сіті

Asteroid City (США, 2023, комедія/романтика)

Події нового фільму від режисера-візіонера Веса Андерсона ("Королівство повного місяця", "Готель "Гранд Будапешт", "Французький Вісник") розгортаються в 1955 році на з'їзді спостерігачів за зірками у вигаданому американському містечку посеред пустелі. Через надзвичайну подію учасники заходу змушені затриматися там до з'ясування всіх обставин.

У фільмі задіяні чимало акторів, які вже неодноразово знімалися у Андерсона – Едріен Броуді, Тільда Суїнтон, Скарлетт Йоханссон, Джейсон Шварцман, Джефф Голдблюм, Едвард Нортон, Віллем Дефо, Лів Шрайбер, Руперт Френд, Тоні Револорі, Джеффрі Райт і Джейк Райан.

Також одразу кілька зірок Голлівуду попрацювали з Андерсоном вперше – Том Генкс ("Форрест Гамп", "Термінал"), Марго Роббі ("Я, Тоня", "Вавилон"), Метт Діллон ("Зіткнення", "Будинок, який побудував Джек"), Стів Карелл ("Офіс", "Космічні війська"), Хонг Чау ("Меню", "Кит") і Майя Хоук ("Дивні дива", "Одного разу в Голлівуді").

Прем'єра фільму "Астероїд-сіті" відбулася на Каннському кінофестивалі в травні 2023 року, де він отримав здебільшого позитивні відгуки. Так, перші глядачі дали йому 6,9 балів на IMDb, тоді як на Rotten Tomatoes у нього 74% схвалення від критиків. На Metacritic кіноексперти дали фільму 73 бали зі 100, що відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

Без образ

No Hard Feelings (США, 2023, комедія)

В центрі сюжету цього відвертого фільму – водійка таксі Uber Медді, яка після конфіскації авто вирішує будь-що знайти роботу, аби не втратити ще й будинок. Серед величезного списку вакансій вона знаходить доволі незвичну пропозицію: заможні батьки сором’язливого підлітка Персі пропонують Медді зустрічатися з їхнім сином, аби допомогти тому стати більш розкутим поруч з дівчатами. Проте знайти спільну мову з хлопцем виявляється не так просто.

Головна роль у фільмі дісталася Дженніфер Лоуренс ("Голодні ігри", "Люди Ікс", "Американська афера", "Не дивися вгору"). Також у ньому зіграли Ендрю Барт Фельдман (серіал "Класний мюзикл", фільм "Маршрут до кохання"), Метью Бродерік ("Леді-яструб", "Першокурсник") та Лаура Бенанті (серіали "Гарна дружина", "Супердівчина").

Режисером фільму виступив американець українського походження Джин Ступніцкі, який свого часу працював над серіалом "Офіс", зняв фільм "Хороші хлопці" і написал сценарій до комедії "Училка" з Камерон Діас.

Корова

Cow (Велика Британія, 2021, документальний)

Цей фільм – документальний дебют володарки премії "Оскар" та дворазової номінантки Канн Андреа Арнольд (фільм "Американська крихітка", другий сезон серіалу "Велика маленька брехня"). Протягом чотирьох років режисерка спостерігала за життям чорно-білої дійної корови на ім'я Лума. В кадрі головна героїня мукає, жує траву, ділиться з людьми молоком, а навзаєм отримує турботу працівників далеко не найгуманнішої господарської галузі. Емоційності подіям на фермі додають саундтреки від Біллі Айліш, Мейбел, Garbage, The Pogues.

Світова прем’єра картини відбулася на 74-му Каннському фестивалі, пізніше стрічка отримала номінацію на премію BAFTA в категорії "Найкращий документальний фільм".

Журнал The New Yorker називає фільм "пронизливим і душевним" і таким, що "розкриває межі мистецтва", а The New York Times описують його як "чуттєвий досвід". Наразі стрічка має оцінку 7,1 бал з 10 на IMDb та 96% схвалення від критиків на Rotten Tomatoes.

Памфір

Pamfir (Україна, Франція, Польща, Чилі, Люксембург, 2022, драма/кримінал)

З 22 червня на Netflix, на додачу до раніше випущених "Клондайка" та "Люксембург, Люксембург", буде доступний український хіт "Памфір", який визнали найкращим фільм 2022 року за версією національної премії "Кіноколо".

В центрі сюжету фільму – чоловік на ім'я Памфір, який намагається знайти можливості зробити життя своєї родини кращим. Коли його син втрапляє у халепу, батько змушений спокутати його провину. Перед ним стоїть вибір – зробити це чесним способом або кримінальним шляхом. Події відбуваються на заході України напередодні традиційного карнавалу Маланки.

"Памфір" – стрічка спільного виробництва України, Франції, Польщі та Чилі. Режисером фільму виступив Дмитро Сухолиткий-Собчук, для якого це перша повнометражна ігрова робота. Головні ролі виконали Олександр Яцентюк, Станіслав Потяк та Соломія Кирилова, для яких це також перші значущі роботи.

"Памфір" був презентований в травні 2022 року на Каннському кінофестивалі в престижній програмі "Двотижневик режисерів" (Quinzaine des Réalisateurs). Після цього він проїхався ще безліччю українських та міжнародних кінофестивалів, отримавчи низку престижних нагород і номінацій. В український прокат фільм вийшов 23 березня 2023 року.

Фільм "Памфір" отримав високі оцінки від критиків та глядачів. Наразі на IMDb у нього оцінка 7,8 балів з 10.

Кінофестиваль Sunny Bunny 2023

Sunny Bunny LGBTQIA+ Film Festival

Цього року в Україні вперше пройде ЛГБТКІА+ кінофестиваль Sunny Bunny, який трансформувався в самостійну кіноподію із секції "Сонячний зайчик", що зазвичай була складовою частиною кінофестивалю "Молодість".

В рамках кінофестивалю будуть показані як короткометражні, так і повнометражні фільми українського та іноземного виробництва – у конкурсній та позаконкурсній програмах. Зокрема, під час кінофестивалю SUNNY BUNNY буде представлена кінопрограма, що буде присвячена висвітленню питання представників ЛГБТКІА+ спільноти, які служать у лавах ЗСУ.

Захід пройде з 22 по 28 червня в столичному кінотеатрі "Жовтень". Більше про подію читайте за посиланням.

Як працюють кінотеатри в умовах воєнного часу

Кінотеатри в умовах воєнного стану працюють з певними особливостями – на їхню роботу впливають повітряні тривоги, відключення електроенергії та комендантська година.

Якщо починається повітряна тривога, то показ фільму зупиняється, а глядачів просять покинути залу і вирушити в найближче бомбосховище. Зазвичай, якщо тривога менше 20 хвилин, то показ фільму продовжують з того місця, на якому зупинилися, якщо довше – пропонують обміняти квиток на інший сеанс. Опцію повернення коштів за скасовані сеанси пропонують нечасто. Аналогічна система обміну квитків діє у разі відключення електроенергії.

***

Крім того, ви можете подивитися фільми, що вийшли в попередні тижні, та найцікавіші серіали червня 2023 року – цього тижня на Disney+ стартує супергеройський серіал "Таємне вторгнення" з кіновсесвіту Marvel, на Hulu – другий сезон комедійного шоу "Ведмідь", а на Max – другий сезон спінофу серіалу "Секс і місто" під назвою "І просто так...".

Марина Григоренко

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся