"Памфір", "Підземелля і дракони", "Небезпечний" та "Банк Дейва": що подивитися на вихідних

Цього тижня до кінотеатрів нарешті добереться найкращий український фільм 2022 року "Памфір". Фанатів фентезі, тим часом, порадує екранізація легендарної настільної гри "Підземелля і дракони", а цінителів європейського кіно – кардинально різні байопіки "Небезпечний" та "Банк Дейва". Про ці та інші кіноновинки тижня читайте в огляді УНІАН.

УНІАН підготував традиційну добірку новинок тижня в кінотеатрах України.

Памфір

Pamfir (Україна, Франція, Польща, Чилі, Люксембург, 2022, драма)

Драму "Памфір" вже встигли охрестити одним з найкращих українських фільмів не лише минулого року, але й взагалі за всю історію кіно незалежної України. Стрічка вже встигла зібрати чималий оберемок нагород – від національної премії "Кіноколо" до понад двох десятків нагород та номінацій на міжнародних кінозаходах, включаючи Канській кінофестиваль.

В центрі сюжету фільму – чоловік на ім'я Памфір, який намагається знайти можливості зробити життя своєї родини кращим. Коли його син втрапляє у халепу, батько змушений має спокутати його провину. Перед ним стоїть вибір – зробити це чесним способом або нелегальним, кримінальним шляхом. Події відбуваються на заході України напередодні традиційного карнавалу Маланки.

Режисером фільму виступив Дмитро Сухолиткий-Собчук, для якого це перша повнометражна ігрова робота. Головні ролі виконали Олександр Яцентюк, Станіслав Потяк та Соломія Кирилова, для яких це перші значущі роботи.

Фільм "Памфір" отримав високі оцінки від критиків та глядачів. Наразі на IMDb у нього оцінка 7,3 бали з 10.

Підземелля і дракони: Честь злодіїв

Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves (США, 2023, пригоди/фентезі/комедія)

У центрі сюжету цього комедійного фентезі, знятого за мотивами легендарної настільної гри Dungeons And Dragons – група умілих авантюристів на чолі з харизматичним бардом Еджіном, які беруться здійснити епічне пограбування, щоб повернути потужну реліквію, яку вони самі ж передали не тим людям. Тепер їм доведеться протистояти "найбільшому злу в світі".

Головні ролі у фільмі виконали Кріс Пайн ("Зоряний шлях", "Диво-жінка", "Джек Раян: Теорія хаосу"), Мішель Родрігес ("Форсаж", "Оселя зла", "Аватар", "Мачете"), Г'ю Ґрант ("Щоденник Бріджит Джонс", "Джентельмени", "Операція "Фортуна": Мистецтво перемоги"), Реге-Жан Пейдж (серіал "Бріджертони", "Сіра людина"), Софія Лілліс ("Воно", серіал "Мене це не влаштовує"), Джастіс Сміт ("Світ Юрського періоду 2") та інші.

Режисером фільму став Джон Френсіс Делі, відомий за написанням сценаріїв до комедії "Нестерпні боси" та марвелівського "Людина-павук: Повернення додому", а також як режисер екшн-комедії "Нічні ігри" та пригодницької комедії "Канікули".

Прем'єра фільму відбулася 10 березня 2023 року на кіномаркеті SXSW, де він отримав схвальні відгуки від критиків. Так, на Rotten Tomatoes у нього наразі 86% схвалення від критиків, а на Metacritic – 77 балів, що відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

Детальніше про фільм читайте в нашій окремій рецензії.

Банк Дейва

Bank of Dave (Великобританія, 2023, комедія/драма/біографія)

Цей типовий британський комедійний байопік розповідає про звичайного бізнесмена Дейв Фішвік з невеличкого містечка Бернлі, який під час світової кризи став позичати гроші містянам-підприємцям. І коли кошти повернулися – він вирішив відкрити власний банк для громади. Лондонський адвокат Г’ю, що допомагає Фішвіку з юридичними хитрощами, попереджає, що банківська система не видавала ліцензій на відкриття банків вже 150 років, і навряд чи ці "хитрі фінансові коти" зроблять виняток для Фішвіка. Тож починається боротьба – Дейв, Г’ю та містяни проти всієї банківської системи Англії.

Головну роль у фільмі виконав британський актор Рорі Кіннір, відомий за ролями в блокбастерах "Квант милосердя" та "007: Координати "Скайфол", а також серіалах "Чорне дзеркало", "Порожня корона" та "Дешеві жахи". Також в фільмі знялися Джоел Фрай ("Круелла", серіал "Гра престолів"), Фібі Дайневор ("Бріджертони") та Г'ю Бонневілль ("Пригоди Паддінгтона", "Абатство Даунтон").

Режисером стрічки виступив Кріс Фоггін, який до цього зняв комедії "Друзі рибалки", "Закохані діти", детективні шоу "Сліди" та "Віра", а також короткий метр "Запит в друзі чекає підтвердження" з Джуді Денч.

Крім того, у стрічці засвітилася відома рок-група Def Leppard: за сюжетом, музиканти допомагають герою зібрати потрібну суму грошей. В реальності це улюблена група самого Дейва Фішвіка.

В Британії фільм "Банк Дейва" вийшов у січні 2023 року та отримав схвальні відгуки. Так, на IMDb у нього оцінка 7,1 бал з 10, а на Rotten Tomatoes – 67% схвалення від критиків.

Більше про фільм читайте в нашому окремому матеріалі.

Небезпечний

Rheingold (Німеччина, 2022, драма/кримінал/музика/біографія)

Музична кримінальна драма "Небезпечний" від одного з найвідоміших німецьких режисерів сучасності Фатіха Акіна ("Головою об стіну", "На межі", "Душевна кухня", "Чик", "Золота рукавичка") розповідає про чоловіка, який проходить шлях від біженця та дрібного злочинця до великого наркодилера. За сміливість і жорстокість його прозвали "Небезпечним". Але тепер у нього нова мета – стати зіркою хіп-хопу. Та як це зробити, коли тебе запроторили за ґрати?

Стрічка знята на основі біографічного роману "Все або нічого" (Alles oder Nix) німецького підприємця, репера, продюсера і власника кількох відомих лейблів Гівара Хаджабі, більш відомого під псевдонімом Xatar ("небезпечний" у перекладі з курдської). Його шлях до слави був сповненим авантюр: у 2009 році він узяв участь у пограбуванні, після чого переховувався від розшуку в Іраку. Уникнути покарання йому не вдалося, й він таки потрапив до в'язниці, де записав свій альбом на таємно пронесений диктофон.

Головну роль у фільмі виконав зірка серіалу "Племена Європи" від Netflix Еміліо Сакрая.

В німецький прокат фільм вийшов восени 2022 року та отримав схвальні відгуки. Рейтинг фільму на IMDb наразі становить 7,1 бал, а на Rotten Tomatoes – 100% схвалення від критиків та 71% від глядачів.

Діра

Il buco (Франція, 2021, драма)

Події фільму розгортаються у серпні 1961 року. Група молодих дослідників рушає на південь Італії, щоб вивчити найглибшу печера Європи, яка сягає 700 метрів під землею. Група лишається зовсім непоміченою для мешканців сусіднього села, тільки одинокий пастух стежить за чужинцями. Доки герої заглиблюються у дослідження, чоловік проводить свої – вивчаючи глибину людської душі.

Прем'єра стрічки відбулася ще у 2021 році на Венеціанському кінофестивалі, де "Діра" отримала спеціальну нагороду від журі. Також картина була відзначена нагородами та номінаціями кількох інших європейських кінофестивалів.

Наразі оцінка фільму на IMDb становить 6,7 балів з 10, а на Rotten Tomatoes – 87% схвалення від критиків. Тим часом, на Metacritic кінооглядачі дали фільму 78 балів, що відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

Діти кукурудзи

Children of the Corn (США, 2020, жахи)

Сучасна екранізація однойменного оповідання Стівена Кінга розповідає про те, як у маленькому містечку в штаті Небраска дванадцятирічна сирота Іден стала одержимою надприродним духом кукурудзяного поля, що вмирає. Вона вирішує помститися дорослим, які своїми безвідповідальними рішеннями знищують кукурудзу (і майбутнє дітей). Однак вісімнадцятирічна Бо виступає проти плану Іден вбити всіх дорослих у містечку.

Режисером фільму виступив Курт Віммер, який зняв популярні у нульових фільми "Еквілібріум" та "Ультрафіолет", а також відзначився роботою над сценаріями до багатьох відомих фільмів, серед яких "Рекрут", "Королі вулиць" та "Солт".

Стрічка пройшла довгий шлях, щоб потрапити до глядача – вперше її представили ще у 2020 році на кінофестивалі в Сарасоті, однак лише у 2023 році знайшовся дистриб'ютор, який зголосився випустити її у широкий прокат. Наразі фільм має здебільшого негативні відгуки. Так, на IMDb у нього наразі оцінка 3,8 балів з 10, а на Rotten Tomatoes – 10% схвалення від критиків та 38% від глядачів. Тим часом, на Metacritic кінооглядачі дали йому лише 22 бали, що відповідає характеристиці "в цілому негативні відгуки".

13 екзорцизмів

13 exorcismos (Іспанія, 2022, жахи)

Коли тінейджерка Лаура почала дивно себе поводити, її глибоко релігійні батьки покликали екзорциста. Щоб зупинити вічне зло, що заволоділо дівчиною, йому треба провести 13 обрядів. Однак чи врятує це Лауру?

У домашній прокат стрічка вийшла восени 2022 року та отримала посередні відгуки. Зокрема, на IMDb у фільму оцінка 4,3 бали з 10, а на Rotten Tomatoes – 43% схвалення від глядачів.

Як працюють кінотеатри в умовах воєнного часу

Кінотеатри в умовах воєнного стану працюють з певними особливостями – на їхню роботу впливає комендантська година, повітряні тривоги та відключення електроенергії.

Так, якщо починається повітряна тривога, то показ фільму зупиняється, а глядачів просять покинути залу і вирушити в найближче бомбосховище. Зазвичай, якщо тривога менше 20 хвилин, то показ фільму продовжують з того місця, на якому зупинилися, якщо довше – пропонують обміняти квиток на інший сеанс. Опцію повернення коштів за скасовані сеанси пропонують нечасто.

Щодо відключення електроенергії, то у багатьох кінотеатрах вже є генератори, тому фільми показують і під час відключення світла. Якщо ж у кінотеатрі немає генератора та сеанс скасовують, тоді діє аналогічна система обміну квитків, як у випадку з повітряними тривогами.

***

Крім того, ви можете подивитися фільми, що вийшли в попередні тижні, та найцікавіші серіали березня 2023 року – цього тижня стартують фінальний сезон "Спадщини" від HBO, 1 сезон шпигунського трилера "Кроляча нора" від Paramount+, міні-серіал "Великі сподівання" від Hulu, екшн-драма "Нічний агент" від Netflix та 2 сезон підліткового детективного серіалу "Шершні" від Showtime.

Марина Григоренко