Кадр з фільму "Банк Дейва" / фото Adastra Cinema

З 23 березня 2023 року в українському прокаті стартує фільм "Банк Дейва" (Bank of Dave), знятий за реальними подіями.

Як шукали акторів на головні ролі, що у фільмі правда, а що вигадано, чи дійсно у стрічці знявся відомий рок-гурт Def Leppard – з цими та іншими питаннями УНІАН розбирався разом з дистриб’ютором Adastra Cinema.

Про що фільм "Банк Дейва"?

Під час світової кризи Дейв Фішвік, звичайний бізнесмен з невеличкого містечка Бернлі, став позичати гроші містянам-підприємцям. І коли кошти повернулися – він вирішив відкрити власний банк для громади.

Лондонський адвокат Г’ю допомагає Фішвіку з юридичними хитрощами і попереджає, що банківська система не видавала ліцензій на відкриття банків вже 150 років, і навряд чи ці "хитрі фінансові коти" зроблять виняток для звичайної людини Дейва Фішвіка. Г’ю здогадується, що банки будуть брудно грати, але береться за справу – йому імпонує смілива ідея Фішвіка, а ще він закохується у лікарку Олександру з Бернлі.

І починається боротьба! Дейв, Г’ю та містяни проти всієї банківської системи Англії. Дуже ризикова гра, ставки в якій щоразу підвищуються! Чи виграють наші герої? Або підуть на компроміс і примиряться з тим, як є?

Як було насправді?

А насправді в місті Бернлі й зараз існує той самий Банк Дейва – невеличкий, в якому працює усього десяток людей. І Дейв Фішвік – також реальна персона, дуже популярна у рідній Британії, бо саме йому вдалося втерти носа "товстим банківським котам", як кажуть англійці.

Фішвік написав автобіографічну книгу, яка за декілька тижнів стала бестселером, а сам Дейв – національним героєм. Потім з’явився документальний фільм, який також став доволі популярним. Але пройшов десяток років, поки про цю історію дізнався сценарист Пірс Ешворт.

Кадр з фільму "Банк Дейва" / фото Adastra Cinema

"Я почув історію Дейва від свого друга, який озвучував документальний фільм. Я думав, що це було б чудово, зняти таку історію, але я не відразу зрозумів, як саме її треба розказувати. І лише потім придумав такий сюжет, щоб зачепило кожного", – розповів Ешворт.

До головної історії Фішвіка сценарист додав ще одну сюжетну лінію – про столичного адвоката Г’ю, який допомагає Дейву, закохується в місцеву дівчину і готовий змінити своє життя. Насправді ж такого юриста, що покинув Лондон і переїхав до Бернлі, поруч з Дейвом не було. Але що це міняє в історії самого Фішвіка? Майже нічого.

Хто режисер фільму?

"Коли зацікавленим людям сподобався сценарій, спливло ім'я режисера Кріса Фоггіна, і я сказав, що він чудово підійде. Ми раніше працювали разом над "Друзями рибалки", і він був неймовірно вдумливий і готовий співпрацювати", – пригадує Ешворт.

Кріс Фоггін – молодий перспективний режисер, що починав працювати над серіалами "Віра" і "Смерть у раю", потім зняв "Закоханих дітей" і "Друзів рибалки" – фільми, що стали успішними в Британії.

Кадр з фільму "Банк Дейва" / фото Adastra Cinema

"Я пишаюся фільмом "Банк Дейва". Це зворушлива історія, що підкреслює та демонструє, якими сильними та чудовими можуть бути люди, коли об'єднаються заради єдиної мети. Глядачам потрібні такі історії, зроблені з любов'ю. І взагалі моя мета як режисера – викликати у людей посмішку", – зізнався Фоггін.

Хто в кадрі?

На головну роль запросили відомого актора Рорі Кінніра, лауреата театральної Премії ім. Лоуренса Олів’є та володаря нагороди "Супутник". Глядачі ж знають Кінніра за роллю управлінця з МІ-6 у блокбастерах про Джеймса Бонда "Квант милосердя", "007:Спектр" та "Не час помирати", детективній драмі "Гра в імітацію", а також серіалах "Чорне дзеркало" (той самий перший епізод), "Порожня корона" та "Дешеві жахи".

"Є щось дуже привабливе у цьому почутті завзятості та рішучості. Щось в його душі мало енергію для боротьби, і була якась впевненість, що це протистояння призведе до добра. Мені було дуже цікаво розібратися, як це було. До того ж ця історія відгукнулася в моєму серці, коли я вперше почув її", – каже Кіннір.

Кадр з фільму "Банк Дейва" / фото Adastra Cinema

Потім актор поїхав в Бернлі, познайомився з реальним Дейвом, побував у нього вдома і навіть сходив у той самий банк. Кіннер розповів, що хотів спіймати характерний акцент Дейва, щоб дійсно стати на нього схожим.

Тим самим шляхом йшла акторка Джо Гартлі, що грає дружину героя Ніколу. До речі, жінки дуже схожі зовні, а ще – одного знаку зодіаку і мають деякі однакові звички. Джо розповіла, що відправляла Ніколі фото костюмів з запитанням: "А ви це б вдягли?" – щоб точніше втілити свою героїню.

Пізніше до акторського складу доєдналися відомий актор Г’ю Бонневіль ("Абатство Даунтон", "Пригоди Паддінгтона"), Джоел Фрай ("Гра престолів", "Смерть у раю", "Круелла") і Фібі Дайневор з "Бріджертонів".

"Олександра – лікарка у відділенні невідкладної допомоги, вона хоче відкрити амбулаторну клініку, щоб зручніше було всім – і людям, і лікарям. Тому це вже не тільки справа Дейва, це стає їхньою спільною метою – допомогти спільноті та втілити свої ідеї", – розповідає Фібі Дайневор про свою героїню.

Кадр з фільму "Банк Дейва" / фото Adastra Cinema

До речі, цей фільм – не тільки про історію успіху одного бізнесмена, в картині є декілька ліричних ліній. У героїні Фібі буде романтична історія, а також глядачі побачать сімейну історію самого Дейва… І хто знає, чим би все закінчилося, якщо б не підтримка коханою дружини Нікі.

Відомий актор Г’ю Бонневіль грає у фільмі антагоніста Фішвіка – він робить усе можливе, щоб засудити головного героя. Але чи вдасться це йому – скоро дізнаємося.

Славетний рок-гурт в кадрі

В байопіку "Банк Дейва" знявся відомий британський рок-гурт Def Leppard. За сюжетом, музиканти дають концерт, щоб допомогти головному герою зібрати потрібну суму грошей. І хоча в житті цього не було, сам Фішвік спеціально прибув на майданчик, щоб познайомитись з музикантами, бо це його улюблений гурт.

"Працювати з Def Leppard було неймовірно, це був один із надзвичайних моментів зйомок. Це був крутий досвід, якого я ніколи не забуду", – зізнався режисер Кріс Фоггін.

Кадр з фільму "Банк Дейва" / фото Adastra Cinema

Зйомки проходили цілий день у Лідсі, і артисти робили все, що просив режисер, а потім повторювали дублі знов і знов.

В фільмі також звучатимуть саундтреки гурту, а глядачі на власні очі побачать уривки з концерту і виступ фронтмена Джо Еліота.

"Ми всі підписалися на цей фільм, щоб спробувати зробити щось, що саме по собі не тільки піднімає настрій, але й потенційно надихає інших людей робити те саме, що і Дейв. Я думаю, що у фільма є потенціал для поширення меседжа, який може стати надихаючим для будь-кого", – на останок каже актор Кіннір.

Вас також можуть зацікавити новини: