Кадр з фільму "Підземелля і дракони: Честь злодіїв" / фото Paramount Pictures

Веселе та душевне фентезі для усіх: огляд фільму "Підземелля і дракони: Честь злодіїв"

17:16, 22.03.2023
7 хв.

23 березня в український прокат виходить комедійний фентезі "Підземелля і дракони: Честь злодіїв" за мотивами легендарної настільної гри Dungeons And Dragons. Чим картина вже встигла підкорити перших глядачів та критиків, читайте в огляді УНІАН.

УНІАН ділиться враженнями про фільм "Підземелля і дракони: Честь злодіїв" (Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves).

Трохи передісторії

Настільна рольова гра Dungeons & Dragons в стилі фентезі вперше була випущена у 1974 році. Відтоді вона пережила значну кількість перевидань і кілька редакцій правил, однак досі вважається найпопулярнішою настільною рольовою грою у світі й має значний вплив на масову культуру та фентезі. Саме в Dungeons & Dragons грали головні герої серіалу "Дивні дива".

Ми не будемо занурюватися в правила, лише скажемо, що гра дає можливість гравцям імпровізувати в кожній новій партії. Власне, через це вона, можливо, і залишається такою популярною. І саме завдяки цьому творці фільму набули певної свободи дії.

Вперше про плани зняти фільм за мотивами гри Dungeons & Dragons заговорили у 2013 році, однак тоді виявилося, що одразу кілька великих кіностудій поклали око на проект – Warner Bros. Pictures та Sweetpea Entertainment проти Hasbro та Universal Pictures. Після двох років судових суперечок, справу владнали, а ще за два роки Hasbro передала права на фільм Paramount Pictures.

Кадр з фільму "Підземелля і дракони: Честь злодіїв" / фото Paramount Pictures

Ще кілька років знадобилося на те, щоб остаточно визначитися з творцями фільму – називалися різні імена, але зрештою у 2019 році роботу довірили Джону Френсісу Делі та Джонатану Голдштейну, які стали одночасно режисерами та сценаристами. Перший починав свою кар'єру як актор на телебаченні – його найвідомішими ролями були Сем Вір у молодіжному серіалі Freaks and Geeks та доктор Ленс Світс у детективному серіалі "Кістки" (у 2011 році він навіть виступив сценаристом одного з епізодів). Того ж року він почав працювати як сценарист у великому кіно, зокрема, долучившись до роботи над фільмами "Нестерпні боси" (2011) та "Людина-павук: Повернення додому" (2017). Власне, саме під час роботи над "Нестерпними босами" Дейлі остаточно сформував творчий тандем з Голдштейном, з яким він працював разом над усіма своїми наступними проектами, в тому числі над детективною комедією "Нічні ігри" (2018). Хоча насправді режисерський дует вперше попрацював разом ще над короткометражкою "Що роблять малюки" (2001), коли Делі було лише 16 років.

Про що фільм

В центрі сюжету фільму – група харизматичних злодіїв на чолі з бардом Еджіном та варваркою Хольгою. Перший колись був членом ордену "Арфістів", які захищали людей від зла, однак після смерті його дружини від рук Червоних чаклунів, він зрікся своєї клятви, об'єднався з вигнанницею Хольгою та ступив на шлях чесних злодіїв, які грабують лише "тих, в кого є зайве".

Пізніше до своєї діяльності вони залучили дочку Еджіна Кіру, чаклуна-невдаху Саймона та афериста Форджа. Останній в підсумку зрадив команду, забрав собі дочку Еджіна та об'єднався з Червоною чаклункою Софіною, яка має свої лихі плани.

Щоб повернути дочку Еджіна та попутно врятувати мешканців королівства Невервінтер, героям разом з їхніми новими спільниками доведеться пройти справжній квест.

Персонажі та актори

Головні ролі Еджіна та Хольги у фільмі виконали Кріс Пайн ("Зоряний шлях", "Диво-жінка", "Джек Раян: Теорія хаосу"), якому не вперше додавати гумору до героїв екшна, та Мішель Родрігес ("Форсаж", "Оселя зла", "Аватар", "Мачете"), яка давно вже закріпила з собою амплуа сильної войовничої жінки.

Кадр з фільму "Підземелля і дракони: Честь злодіїв" / фото Paramount Pictures

Роль горе-чаклуна Саймона виконав Джастіс Сміт (ні, він не син Вілла Сміта), який до цього зіграв у двох фільмах з серії "Світ Юрського періоду" та кількох популярних серіалах, а роль друїда-перевертня Дорік дісталася Софії Лілліс ("Воно", серіал "Мене це не влаштовує").

Крім того, героям у якийсь момент допомагав паладин Зенк, роль якого виконав Реге-Жан Пейдж (серіал "Бріджертони", "Сіра людина"), чия кар'єра наразі активно розвивається. Втім, на жаль, цьому яскравому та харизматичному персонажу відведено менше екранного часу, ніж хотілося б.

Кадр з фільму "Підземелля і дракони: Честь злодіїв" / фото Paramount Pictures

Роль дочки Еджіна зіграла юна зірка Хлоя Колман, яка вже встигла засвітитися у кількох великих проектах, таких як "Пороховий коктейль", "Вийди за мене", "Аватар: Шлях води" та нещодавньому "65".

Тим часом, роль антагоніста Форджа виконав Г'ю Ґрант ("Щоденник Бріджит Джонс", "Джентльмени", "Операція "Фортуна": Мистецтво перемоги"), який останнім часом з амплуа красунчика-серцеїда перекваліфікувався на негідників.

Ще одну лиходійку в фільмі – Червону чаклунку Софіну – зіграла британська акторка Дейзі Хед, дочка зірки серіалу "Баффі – винищувачка вампірів" Ентоні Хеда, яка до цього засвітилася у серіалах "Тінь та кістка" та "Пісочний чоловік".

Реакція на фільм

Прем'єра фільму "Підземелля і дракони: Честь злодіїв" відбулася 10 березня 2023 року на кіномаркеті SXSW, де він отримав схвальні відгуки від критиків. Перші глядачі охарактеризували його як життєрадісну комедію з твердим емоційним ядром, що пропонує веселе пригодницьке фентезі, яке буде цікаве як фанатам гри, так і тим, хто в неї ніколи не грав.

Так, на Rotten Tomatoes у фільму наразі 86% схвалення від критиків, а на Metacritic – 76 балів, що відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

Кадр з фільму "Підземелля і дракони: Честь злодіїв" / фото Paramount Pictures

Інсайдери стверджують, що творці фільму навіть не очікували, що він отримає такі високі оцінки, тож тепер серйозно роздумують над продовженням. При цьому ще на початку 2022 року точилися чутки, що фільм отримає спін-офф у форматі серіалу, який доповнить кіноматографічний всесвіт Dungeons & Dragons, а у січні 2023 року стало відомо, що сервіс Paramount+ отримав замовлення на вісім епізодів першого сезону шоу.

Наш вердикт

Враховуючи вистражданий довгий шлях фільму "Підземелля і дракони: Честь злодіїв" до "великих екранів", до нього ставилися обережно. Тим не менш, схоже, довгі очікування були того варті.

Стрічка повертає глядачів до веселого та доброго фентезі, про яке останнім часом забули на тлі захопленням більш похмурими та жорстокими представниками жанру – від "Гри престолів" до "Відьмака" і "Тіні та кістки". І, можливо, це саме те, чого багатьом так не вистачає.

Кадр з фільму "Підземелля і дракони: Честь злодіїв" / фото Paramount Pictures

При цьому авторам фільму вдалося створити дійсно непоганий сюжет, красиву картинку, по-доброму смішний гумор та харизматичних персонажів – вони одночасно кумедні, людяні та віддані. Та й загалом у фільму дуже приємна атмосфера, яка задовільнить максимально широку аудиторію.

Загальна оцінка – 8 з 10 балів.

***

Про інші кіноновинки тижня читайте в нашому окремому огляді. Також ви можете ознайомитися з добіркою найцікавіших серіалів березня 2023 року.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся