17 квітня вийде документальний фільм пам'яті Чедвіка Боузмана / фото Netflix

Що подивитися на вихідних: захвалений критиками «Мінарі» і ода Чедвіку Бойзману

08:33, 15.04.2021
11 хв.

Локдаун в столиці продовжили як мінімум до кінця квітня, а тому українським кіноманам доведеться ще трохи потерпіти без гучних новинок. Втім, навіть у містах «червоної» зони є можливість долучитися до прекрасного на «великому екрані» за допомогою автокінотеатрів. Мабуть, найбільш інтригуюча новинка тижня в кінотеатрах – драма «Мінарі», яка вже отримала цілий оберемок престижних нагород і ще претендує на шість «Оскарів». Стрімінгові сервіси також не залишили кіноманів у біді, підготувавши відразу кілька цікавих проектів, включаючи документальний фільм пам'яті Чедвіка Боузмана і передостанній епізод серіалу «Сокіл і Зимовий солдат».

Як працюють кінотеатри в Україні під час карантину

Половина України з певними рокіровками досі залишається в "червоній" зоні, а тому значна частина українців, як і раніше, живуть без доступу до кінотеатрів. Однак оскільки плани прокатників в першу чергу орієнтовані на Київ, в якому жорсткий локдаун триватиме як мінімум до кінця квітня, кіномани всієї країни ще якийсь час залишаться без гучних прем'єр.

Отже, на даний момент кінотеатри мають право працювати тільки в містах "жовтої" і "помаранчевої" зони, але тільки за умови заповнюваності до 50% місць в залі. У "червоних" містах кінотеатри залишаються закритими. Однак жителі таких міст все ж мають можливість долучитися до прекрасного в автокінотеатрах.

Що нового в кінотеатрах з 15 квітня

Цього тижня для відчайдушних кіноманів підготували кілька нових фільмів. Так, поки в деяких країнах глядачі вже щосили насолоджуються новою версією "Мортал Комбат", українські любителі кіно поки що про нього тільки мріють. Втім, дещо цікаве у всьому потоці доволі скромного кіно для українських кіноманів цього тижня все ж припасли.

Мінарі / Minari ( США, 2020)

Напівбіографічна драма американського режисера корейського походження Лі Айзека Чуна вже встигла наробити чимало галасу на Заході, й по праву претендує на звання головної новинки тижня. Ця незалежна картина, знята всього за 2 мільйони доларів, вже встигла зібрати в обмеженому прокаті 11 мільйонів доларів, отримати захоплені відгуки критиків і безліч престижних нагород і номінацій, претендуючи відразу на шість "Оскарів". На IMDb фільм утримує високий рейтинг 7,6 з 10, а на Rotten Tomatoes – вражаючі 98% свіжості від критиків і 88% від глядачів.

Як бачимо, південнокорейський кінематограф продовжує бути в тренді у всьому світі, і Лі Айзек Чун має непогані шанси повторити успіх Пон Чжун Хо, чиї "Паразити" два роки тому були сенсацією кінофестивалів, ставши при цьому ще й першим фільмом не англійською мовою, який отримав "Оскар" в категорії "Найкращий фільм".

Але повернемося до "Мінарі". Фільм розповідає про сім'ю іммігрантів з Південної Кореї, які намагаються жити в сільській Америці в 1980-х роках. Батько сімейства Джейкоб має намір налагодити бізнес з вирощування корейської продукції на американській землі, попутно стикаючись з корупцією, нечесними партнерами і проблемами з дружиною на грунті одержимості чоловіка своїм ремеслом. У якийсь момент він вже готовий визнати, що успіх бізнесу для нього важливіший за збереження сім'ї.

Також важливу роль в сюжеті грають син героїв і бабуся, яка приїхала з Кореї спеціально, щоб допомогти з вихованням дітей, поки батьки зайняті. Однак відносини між ними складаються далеко не відразу.

Фільм хвалять практично в усіх напрямках – режисура, сценарій, зйомка... І багато в чому за блискучу акторську гру. Головну роль, відзначену номінацією на "Оскар", виконав американський актор корейського походження Стівен Йєн, якого український глядач добре знає за серіалом "Ходячі мерці". Роль його дружини виконала відома в Південній Кореї актриса Хан Йєрі. Окремої похвали удостоїлися Алан Кім, який виконав роль сина Девіда, і Юн Йоджон, яка зіграла бабусю Сунджу і також претендує цього року на "Оскар".

Сьомий день / The Seventh Day ( США, 2021)

Ще одна новинка тижня – фільм жахів "Сьомий день", що вхопився за стару-добру тему екзорцизму. У центрі сюжету – священик-новачок, який в перший же день практики в школі екзорцистів стикається з дуже складним випадком одержимості. Під керівництвом бувалого наставника йому доведеться зануритися в пекло на землі, зіткнутися з власними демонами і розібратися, чому школа готує все більше нових екзорцистів, а одержимих стає тільки більше.

Фільм зумів роздобути на одну з головних ролей знаменитого актора Гая Пірса, в арсеналі якого безліч блискучих робіт як у визнаних критиками фільмах ("Пригоди Прісцилли, королеви пустелі", "Пам'ятай", "Король говорить!"), так і блокбастерах ("Прометей", "Залізна Людина 3"). Втім, це не врятувало картину від низьких оцінок глядачів і критиків – на IMDb у нього лише 4,3 бали з 10 можливих, а на Rotten Tomatoes експерти взагалі оцінили його в 0% свіжості, тоді як аудиторія дала йому 17%. З іншого боку, а чого чекати від фільму про вигнання бісів, враховуючи, наскільки вже заїжджена тематика?

Лузери проти прибульця / Useless Human ( США, 2020)

Через брак блокбастерів, українські кінотеатри продовжує атакувати малобюджетна наукова фантастика, і часом буває навіть доволі непогано. Втім, не факт, що це стосується фільму "Лузери проти прибульця" з рейтингом 4,6 з 10 на IMDb і 40% від критиків на Rotten Tomatoes. До слова, аудиторія "томатів" абсолютно несподівано оцінила фільм в 93% свіжості, тож, можливо, все ж не варто скидати його з рахунків. Адже нерідко серед малобюджетних незалежних фільмів спливають справжні "діаманти".

У центрі сюжету фільму, що поєднував в собі елементи комедії, хоррора і наукової фантастики, четверо друзів дитинства, в чиїх руках раптово опинилася доля людства. На вечірку з нагоди тридцятиріччя одного з них раптово вторгається загадкова інопланетна істота, і тепер ці четверо безнадійних лузерів – остання надія людства.

Бджілка Майя 3. Місія "Золоте яйце" / Maya the Bee 3: The Golden Orb (Німеччина, 2021)

Ну а для найменших кіноглядачів підготували пригодницьку анімацію про нові пригоди найвідомішої в світі бджілки (і мова йде не про Аліну Гросу!). Дитяча книга німецького письменника Вальдемара Бонзельса, вперше випущена ще на початку 20 століття, в результаті отримала чималу популярність, яка з часом вилилася в кілька мультфільмів і анімаційних серіалів.

Нинішній мультфільм – вже третій за рахунком в рамках нового перезапуску виробництва Німеччини. Перший фільм вийшов в 2014 році, й навіть отримав кілька нагород і номінацій на німецьких і європейських кінофестивалях. У третій частині маленькі смугасті герої – бджілки Майя і Віллі – повертаються з новою місією. Тепер вони повинні врятувати таємниче золоте яйце, а заодно принцесу і світ.

Що нового на стрімінгових сервісах

В умовах пандемії кіноманів продовжують рятувати численні стрімінгові сервіси, на яких тепер виходять не тільки суто телевізійні продукти, а й великі проекти, розраховані й на кінотеатри. І якщо раніше ті ж Netflix або HBO радували глядачів новим контентом з чималим інтервалом, то зараз вони готові запропонувати щось нове мало не щотижня (втім, поки ще далеко не завжди це переходить в якість). Тим не менш, довготривалі стрімінгові війни все ж спонукають платформи потокового мовлення і великі кіностудії в гонитві за передплатниками проявляти креативність (що не може нас не радувати).

Тато, перестань бентежити мене / Dad Stop Embarrassing Me ( США, 14 квітня 2021 року)

14 квітня на Netflix вийшов повний сезон нового комедійного ситкому "Тато, припини бентежити мене" з актором і музикантом Джеймі Фоксом ("Рей", "Джанґо вільний","Малюк на драйві", "Душа"). Серіал частково заснований на складних стосунках Фокса з його власною старшою дочкою Корінн Фокс, яка стала продюсером серіалу. Якщо ви хочете щось ненапряжне на вечір, тим більше, що хронометрах серій у ситкомів вельми приємний, любите тему батьків-дочок і розумієте афроамериканський гумор, то цей фільм для вас.

Сокіл і Зимовий солдат / The Falcon and the Winter Soldier ( США, 16 квітня, 5 Епізод)

Семимильними кроками добігає кінця один з найгучніших стрімінгових проектів року – супергеройський міні-серіал "Сокіл і Зимовий солдат" (The Falcon and the Winter Soldier) від Disney+, запущений в рамках четвертої фази кіновсесвіту Marvel. До розв'язки залишилося всього два епізоди, і події четвертого натякають, що попереду буде вельми напружено.

У попередньому епізоді новоспечений Капітан Америка в особі Джона Уокера (Уайт Рассел) перейшов всі "червоні лінії", а тому, цілком ймовірно, в п'ятому сезоні на нього чекає зіткнення з головними героями – Семом Вілсоном / Сокіл (Ентоні Макі) і Бакі Барнсом / Зимовий солдат (Себастіан Стен), а сюжет тим часом ще ближче наблизиться до головної загадки сезону – кому ж дістанеться щит Капітана Америка (огляд четвертого епізоду і здогадки з цього приводу ви можете почитати за посиланням).

Крім цього, творці шоу в п'ятому епізоді, який вийде 16 квітня, обіцяють здивувати фанатів ще одним зоряним камео з кіновсесвіту Marvel.

Чедвік Боузман: Портрет артиста / Chadwick Boseman: Portrait of an Artist (США, 17 квітня 2021 року)

Ще одна новинка тижня від Netflix – біографічна картина, присвячена акторові Чедвіку Боузману, який помер від раку влітку минулого року у віці 43 років. Широкій аудиторії він став відомий за роллю короля Т'Чалла / Чорної пантери у фільмах кіновсесвіту Marvel, однак і крім цього актор встиг зібрати вражаючу фільмографію. Новина про його смерть шокувала світовий кінематограф, адже майже ніхто не знав про те, що протягом декількох років Боузман боровся з недугою, продовжуючи активно зніматися.

В США особистість Чедвіка Боузмана користується великою повагою, адже він запам'ятався відразу декількома ролями в біографічних фільмах, що розповідають історії видатних афроамериканців. Боузман встиг зіграти Джекі Робінсона – першого темношкірого гравця в Головній лізі бейсболу ("42"), Джеймса Брауна – одного з перших музикантів, внесених до "Зали слави рок-н-ролу" ("Джеймс Барун: Шлях наверх"), Тергуда Маршалла – першого афроамериканця, який став суддею Верховного Суду США ("Маршал"). Два його останніх фільми – "П'ятеро однієї крові" Спайка Лі та "Ма Рейні: Мати блюзу" Джорджа С. Вольфе (обидва вийшли на Netflix) – встигли отримати позитивні відгуки критиків, а за роль в останньому Боузман був посмертно номінований на "Оскар".

У фільмі "Чедвік Боузман: Портрет артиста" якраз в першу чергу покажуть кадри зі зйомок цих фільмів, а також інтерв'ю багатьох акторів і режисерів, які працювали з Боузманом, включаючи Віолу Девіс, Спайка Лі, Данай Гуріру і багатьох інших. Фільм буде доступний на Netflix всього місяць.

Мейр з Істтауна / Mare of Easttown ( США, 18 квітня 2021 року)

У HBO Max цього тижня також вирішили порадувати кіноманів новим проектом, точніше, його першим епізодом (до слова, деякі новинки від цього сервісу можна легально подивитися в одному з українських платних онлайн-телеканалів). Новий детективний драматичний міні-серіал з Кейт Вінслет у головній ролі ("Титанік", "Щоденник Бріджит Джонс", "Вічне сяйво чистого розуму") розповість історію детектива Мейр Шиан, яка після довгої відсутності повертається в рідне місто. Тепер їй доведеться зануритися в розслідування жорстокого вбивства, що шокувало місто, попутно намагаючись налагодити відносини з матір'ю і дочкою.

Жорстоке літо / Cruel Summer (США, 20 квітня 2021 року)

Наступного вівторка на Hulu / Freeform вийдуть два перші епізоди молодіжного драматичного трилера "Жорстоке літо", продюсером якого виступила акторка Джессіка Біл. Події серіалу розгортаються в Техасі з 1993 по 1995 рік. На початку серіалу невелике містечко шокує звістка про викрадення популярної школярки Кейт Валліс. Однак незабаром інша дівчинка Джанетт Тернер, здавалося б, абсолютно не пов'язана зі зниклою і яка до цього вважалася аутсайдером, починає виглядати і поводитися як Кейт. За короткий проміжок часу Джанетт стає найпопулярнішою дівчиною в школі, проте до 1995 року її вже зневажає вся Америка. Примітно, що акторка К'яра Аурелія, яка виконала роль Дженетт, постане в серіалі в трьох різних образах – до зникнення Кейт, на піку популярності та під час суду.

***

Крім того, можна подивитися фільми і серіали, що вийшли в минулі тижні.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся