Новинки в кінотеатрах і онлайн з 2 листопада / колаж УНІАН, скріншоти

"Королівство тварин", "Між нами" та "Сталлоне": що подивитися на вихідних

09:23, 02.11.2023
11 хв.

Початок листопада порадує кіноманів хвилею новинок. Так, в кінотеатрах з'являться видовищний науково-фантастичний фільм "Королівство тварин", український трилер з Ірмою Вітовською "Між нами", комедійний трилер "Мишоловка" та ще кілька прем'єр. Онлайн, тим часом, вийдуть документальний фільм про Сильвестра Сталлоне, надихаюча спортивна драма Наяд" та ще кілька новинок. Про усі кіноновинки тижня читайте в огляді УНІАН.

УНІАН підготував традиційну добірку кіноновинок тижня – як в кінотеатрах, так і онлайн.

Королівство тварин

Le règne animal (Франція, Бельгія, пригоди/детектив/фантастика/драма)

За сюжетом фільму, світ охоплює хвиля мутацій, які перетворюють звичайних людей на тварин. Головний герой на ім’я Франсуа, робить усе, щоб урятувати свою дружину, яка зазнала впливу цього таємничого явища. Поки навколо з’являються нові істоти, головний герой і його 16-річний син рушають на пошуки матері, що змінять їхні життя назавжди.

Головні ролі у фільмі виконали Ромен Дюріс ("Кінцевий монтаж", "Ейфель"), Пол Кірхер та Адель Екзаркопулос ("Життя Адель").

"Королівство тварин" – це другий повнометражний фільм режисера Тома Кайє. Його попередній фільм "Винищувачі" здобув чотири відзнаки в Каннах та став найкращим дебютом за версією премії "Сезар" у 2015 році.

Світова прем’єра "Королівства тварин" відбулася на цьогорічному Каннському кінофестивалі 2023 року. Нині на IMDb фільм має оцінку 7,1 бал з 10, тоді як на Rotten Tomatoes він має 94% схвалення від критиків. Водночас, на Metacritic кінооглядачі дали фільму 70 балів зі 100, що відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

Детальніше про фільм читайте в нашому окремому матеріалі.

Між нами

Between Us (Україна, 2021, трилер)

В основі сюжету фільму – аб’юзивні стосунки двох жінок, які стають заручницями випадкового вбивства: дівчини Саші з травматичним минулим та хаотичними любовними стосунками і лікарки Ані. Під час перегляду глядач фільму зможе стати безпосереднім свідком карколомних змін у житті головних героїнь. Окрім того, автори також підіймають низку актуальних гостросоціальних тем: сімейне насилля, наркотична залежність, положення жінки у суспільстві та ПТСР.

Головні ролі у фільмі зіграли Ірма Вітовська ("Леся+Рома", "Брама", "Мої думки тихі", "Коза Ностра. Мама їде") та Анастасія Пустовіт ("Коли падають дерева", "Перші ластівки"). Також у фільмі зіграли Дмитро Сова ("Черкаси"), Михайло Дзюба ("Королі репу"), Євгеній Ламах ("Черкаси", "Мирний-21") та інші.

Фільм "Між нами" став повнометражним режисерським дебютом для Соломії Томащук (короткі метри "Поламані", "Іди по воді").

Нині на IMDb фільм має оцінку 8,4 бали з 10.

Мишоловка

Cat Person (США, 2023, комедія/трилер)

Головна героїня фільму – студентка Марго, яка весь вільний час проводить на роботі в арт-кінотеатрі. Невинний флірт із постійним відвідувачем Робертом поступово перетікає у взаємну симпатію та нескінченне дотепне листування. Ось тільки кожне їхнє романтичне побачення обертається справжньою катастрофою. Поступово Марго починає все більше сумніватися, хто ж насправді Роберт – дивний, але добрий хлопець, або маніяк, що приховує справжні наміри. Вона це вигадує чи реальна загроза існує? І хто з них несе більшу загрозу для іншого – Марго чи Роберт? І де взагалі коти Роберта, про яких він так багато розповідав Марго?

Головні ролі у фільмі виконали Емілія Джонс (серіали "Утопія", "Ключі Локків", фільм CODA) та Ніколас Браун (серіал "Спадкоємці"). Також у фільмі задіяні Джеральдін Вісванатхан (серіал "Чудортворці") та легендарна Ізабелла Росселліні ("Синій оксамит", "Смерть їй личить").

Прем'єра фільму відбулася на Sundance Film Festival на початку 2023 року, а 6 жовтня він вийшов в американський прокат. Нині він має оцінку 6,2 бали з 10 на IMDb, тоді як на Rotten Tomatoes в нього лише 43% схвалення від критиків та 53% від глядачів. Водночас, на Metacritic кінооглядачі дали фільму 49 балів зі 100, що відповідає характеристиці "змішані або середні відгуки".

Іван і Марта

Ivan and Marta (Україна, 2023, документальний)

"Іван і Марта" – це ніжна історія стосунків та активної громадської позиції літературознавця, публіциста і "прапора українського шістдесятництва" Івана Дзюби, розказана його дружиною Мартою, яка до останнього була його надійною опорою й коханням усього життя.

Ліна Костенко згадує Івана Дзюбу як про людину, що завжди мала мужність говорити правду. Не дивно, що він – ініціатор знаменитої акції протесту проти масових арештів українських інтелектуалів на прем’єрі "Тіней забутих предків" Сергія Параджанова разом із Василем Стусом та В’ячеславом Чорноволом і автор знакової книги "Інтернаціоналізм чи русифікація?" – не міг не привернути до себе пильну увагу органів КДБ. Через усі тривоги та репресії, пов’язані з діяльністю дисидента, з ним пліч-о-пліч пройшла його дружина Марта. Разом вони прожили 62 роки.

Нині на IMDb фільм має оцінку 8,6 балів з 10.

На Адаманті

Sur l'Adamant (Франція, Японія, 2023, документальний)

У фокусі картини – унікальний психіатричний лікувальний центр "Адамант". Це плавуча споруда, розташована на Сені в самому центрі Парижа. Заклад приймає дорослих, які страждають на психічні розлади, пропонуючи їм вид догляду, який вкорінить їх у часі та просторі й допоможе їм відновитися. Співробітники "Адаманту" пропонують консультації та арттерапію за допомогою музики, живопису, ремесел, літератури та кіно. В "Адаманті" є кіноклуб, кафе і бар. Команда, що керує центром, намагається якнайкраще протистояти знелюдненню психіатрії.

"На Адаманті" – це нова робота відомого французького документаліста Ніколя Філібера, номінанта премії BAFTA, лауреата премії "Сезар", володаря призу Європейської кіноакадемії. Як і в інших своїх роботах, Ніколя Філібер був не тільки режисером, а ще й оператором та монтажером фільму. Цей фільм став лауреатом "Золотого ведмедя" – головної нагороди Берлінського міжнародного кінофестивалю.

Прокат картини обмежений – подивитися її можна лише в обраних кінотеатрах Києва та Львова у короткий проміжок часу.

Нині фільм має оцінку 6,8 балів з 10 на IMDb, тоді як на Rotten Tomatoes він має 90% схвалення від критиків. Водночас, на Metacritic кінооглядачі дали фільму 75 балів зі 100, що відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

Аркі у країні монстрів

Scarygirl (Австралія, 2023, пригоди/детектив/фантастика/анімація/сімейний)

Головна героїня цього мультфільму Юна Аркі – найнезвичайніший підліток на планеті. Вона товаришує з фантастичними істотами і постійно винаходить дивовижні пристрої. Але коли її батька викрадає небезпечний вчений, їй доводиться подолати свої страхи та вирушити на його пошуки у загадкове Місто Світла. Все більше розкриваючи таємниці цього місця, Аркі розуміє, що їй доведеться врятувати не лише свого тата, а й увесь світ.

Нині на IMDb фільм має оцінку 5,4 бали з 10.

Коп на драйві: Порятунок бабусі

3 jours max (Франція, 2023, комедія)

В центрі сюжету фільму – незграбний поліцейський Раян, який втрапив у неймовірну ситуацію: його бабусю викрав мексиканський картель. У Раяна та його колег є максимум три дні, щоб врятувати її. На них чекають екстремальні пригоди у Парижі, Абу-Дабі та Канкуні та одна місія – порятунок бабусі.

Нині на IMDb фільм має оцінку 5,9 балів з 10.

Розставання по-італійськи

Una relazione (Франція, Італія, 2021, комедія/романтика)

Головні герої фільму Аліче та Томмазо разом 15 років. Усі чекають на їхнє весілля, але несподівано пара вирішує розлучитися. Вони збирають близьких на вечерю та оголошують, що пройдуть через поетапне розставання без сварок та образ і залишаться друзями. Ніхто не вірить, що це можливо, але Аліче та Томмазо мають намір довести протилежне.

Нині на IMDb фільм має оцінку 5,8 балів з 10.

Злодійки

Wingwomen (Франція, 2023, комедія/екшн)

Утомившись від життя на втіках, досвідчена крадійка вирішує покінчити зі злочинами. Але спочатку вона має виконати легке останнє завдання з напарницею та новою зухвалою водійкою.

Головні ролі у фільмі виконали Мелані Лоран ("Безславні виродки", "Операція "Фінал", "Загадкове вбивство 2"), яка також виступила режисеркою фільму, а також Адель Екзаркопулос ("Життя Адель", "Королівство тварин") та Манон Бреш.

Фільм вийде на Netflix 1 листопада 2023 року.

Лeди-виктopинa

Quiz Lady (США, 2023, комедія)

Головна героїня фільму – одержима ігровими шоу Енн, яка має об'єднатися зі своєю дивакуватою сестрою Дженні, щоб допомогти розплатитися з гральними боргами їхній матері. Коли улюбленого пса Енн викрадають, їм доводиться вирушити в подорож по пересіченій місцевості, щоб отримати потрібні гроші. Для цього їм доведеться використати набір навичок Енн, перетворивши її на чемпіонку ігрового шоу, якою вона завжди мала бути.

Головні ролі у фільмі виконали Аквафіна ("Шан-Чі та легенда десяти кілець", "Ренфілд"), Сандра О ("Вбиваючи Єву") та Джейсон Шварцман (майже всі фільми Веса Андерсона).

Прем'єра фільму відбулася на Toronto International Film Festival у вересні 2023 року. Нині на IMDb він має оцінку 7,5 балів з 10, тоді як на Rotten Tomatoes він має 79% схвалення від критиків.

Фільм вийде на Hulu 3 листопада 2023 року.

Нігті

Fingernails (США, 2023, наукова фантастика/романтика)

В центрі сюжету фільму – Анна та Раян, які знайшли справжнє кохання, що було доведено новою суперечливою технологією. Є лише одна проблема: Анна все ще не впевнена. Тож вона влаштовується на роботу в інститут "тестування на любов", де знайомиться з Аміром.

Головні ролі у фільмі виконали Джессі Баклі (серіал "Чорнобиль", фільми "Чоловічий рід", "Говорять жінки"), Джеремі Аллен Вайт (серіали "Безсоромні", "Ведмідь") та Різ Ахмед ("Веном", "Звук металу").

Прем'єра фільму відбулася на 50th Telluride Film Festival в серпні 2023 року. Нині на IMDb він має оцінку 6,7 балів з 10, тоді як на Rotten Tomatoes він має 74% схвалення від критиків та 67% від глядачів.

Фільм вийде на Apple TV+ 3 листопада 2023 року.

Наяд

Nyad (США, 2023, драма/спорт/ЛГБТ)

Спортсменка Даяна Наяд у віці 60 років вирішує здійснити мрію свого життя – перетнути пролив між Кубою та Флоридою шириною понад 165 кілометрів. Фільм заснований на реальних подіях.

Головні ролі у фільмі виконали Аннетт Бенінґ ("Краса по-американськи", "Смерть на Нілі"), Джоді Фостер ("Таксист", "Мовчання ягнят") та Ріс Іванс ("Рок-хвиля", "Дім Дракона").

Режисерами фільму виступили подружжя Елізабет Васархелі та Джиммі Чин, чий документальний фільм "Фрі-соло" отримав "Оскар" у 2018 році.

Прем'єра фільму відбулася у вересні 2023 року на 50th Telluride Film Festival, а в жовтні він вийшов в обмежений прокат в США. Нині на IMDb він має оцінку 7,2 бали з 10, тоді як на Rotten Tomatoes він має 87% схвалення від критиків з поміткою "Сертифікована свіжість".

Для широкої аудиторії фільм вийде на Netflix 3 листопада 2023 року.

Сталлоне

Sly (США, 2023, документальне/душевне)

У цьому документальному фільмі зірка "Роккі" Сильвестр Сталлоне розповідає свою історію – від аутсайдера до легенди Голлівуду – та як його любов до кіно починалася як втеча від важкого дитинства.

Також до фільму увійшли інтерв’ю Квентіна Тарантіно, Арнольда Шварценеггера, Талії Шайр, Генрі Вінклера й Френка Сталлоне.

Фільм був показаний як фільм закриття на Toronto International Film Festival у вересні 2023 року та отримав схвальні відгуки. Нині на IMDb він має оцінку 8,9 балів з 10, тоді як на Rotten Tomatoes він має 89% схвалення від критиків.

Фільм вийде на Netflix 3 листопада 2023 року.

***

Крім того, ви можете подивитися фільми, що вийшли в попередні тижні, та найцікавіші серіали листопада 2023 року – цього тижня на Netflix вперше відбудеться прем'єра українського серіалу – антології "Перші дні". Також на Netflix вийде міні-серіал "Все те незриме світло" на основі однойменного бестселера Ентоні Дорра.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся