Кадр з фільму "Королівство тварин" / фото Arthouse Traffic

2 листопада 2023 року на екрани українських кінотеатрів вийде пригодницький фантастичний фільм "Королівство тварин" (Le Règne animal).

УНІАН разом із кінокомпанією "Артхаус Трафік" підготували цікаві факти про стрічку та пояснили, чому її прокат не варто пропускати. 

Про що фільм

За сюжетом фільму, світ охоплює хвиля мутацій, які перетворюють звичайних людей на тварин. Головний герой на ім’я Франсуа, робить усе, щоб урятувати свою дружину, яка зазнала впливу цього таємничого явища. Поки навколо з’являються нові істоти, головний герой і його 16-річний син рушають на пошуки матері, що змінять їхні життя назавжди.

Стосунки батька й сина на тлі фантастичних подій

Профільне видання Screen International відзначило у своїй рецензії, що "Королівство тварин" – це "сміливе, дике поєднання жанрів". І дійсно, фільм складно віднести суто до фантастики, хоча основний рушій сюжету – таємнича епідемія.

Кадр з фільму "Королівство тварин" / фото Arthouse Traffic

Водночас у чисельних коментарях пресі режисер і виконавці головних ролей стверджують, що ця стрічка насамперед досліджує відносини батька й сина. 16-річний Еміль виростає, стає самостійною особистістю. Для його батька це означає втрату контролю, подекуди нерозуміння свого нащадка. Обидва герої мусять подорослішати й перейти на новий рівень взаємин.

Таким чином "Королівство тварин" балансує між фантастикою, пригодами та сімейним кіно, і буде гарним вибором навіть для родинного перегляду.

Титуловані актори

Головну роль у картині виконав Ромен Дюріс – лауреат премій "Кришталевий глобус" і "Люм'єр". Одна з його нещодавніх знакових робіт – гра в стрічці "Кінцевий монтаж" оскароносного Мішеля Азанавічуса, амбасадора United24. Торік цим фільмом відкривався Каннський кінофестиваль. Однак в Україні цю роботу показали тільки раз – на фестивалі "Вікенд у Парижі", тому українським глядачам Ромен Дюріс буде більше знайомий за картинами "Три мушкетери: д'Артаньян" та "Ейфель".

Кадр з фільму "Королівство тварин" / фото Arthouse Traffic

Знакову роль у "Королівстві тварин" грає ще одна французька зірка – Адель Екзаркопулос. Це наймолодша володарка Золотої пальмової гілки Каннського кінофестивалю: разом із Леєю Сейду вона знялася у стрічці "Життя Адель" 2013 року, і журі Канн уперше нагородило головним призом за найкращий фільм не лише режисера, а й акторок. За цю роботу вона також отримала премії "Сезар" і "Люм’єр".

Вражаючі спецефекти

Візуальна складова "Королівства тварин" – це та сторона картини, яку неодноразово відзначають в оглядах міжнародні ЗМІ, зокрема Little White Lies і Cineuropa. Саме за спецефекти стрічка отримала нагороду на Каталонському міжнародному фестивалі фантастичного кіно у Сіджасі.

Кадр з фільму "Королівство тварин" / фото Arthouse Traffic

За спецефекти у фільмі відповідав Бруно Лефевр, який свого часу працював у артдепартаментах картин "Леон" Люка Бессона та "Велика риба" Тіма Бертона. Також до роботи над стрічкою був залучений Паскаль Моліна, який працював над "Містом загублених дітей" Жана-П'єра Жене і Марка Каро, а також "Ідентифікацією Борна" і третьою частиною "Перевізника".

Режисер, відзначений киянами

"Королівство тварин" – це лише другий повнометражний фільм режисера Тома Кайє. Однак цього творця не можна назвати непомітною постаттю – його попередній фільм "Винищувачі" здобув чотири відзнаки в Каннах та став найкращим дебютом за версією премії "Сезар" у 2015 році.

Кадр з фільму "Королівство тварин" / фото Arthouse Traffic

Певної слави свого часу Тома Кайє набув і в Україні: у 2011 році його короткий метр "Париж-Шанхай" отримав Приз глядацьких симпатій Київського фестивалю "Молодість".

Фестивальний хіт

Світова прем’єра "Королівства тварин" відбулася на цьогорічному Каннському кінофестивалі, який в індустрії вважають головним світовим кіномайданчиком. Там фільм відкривав програму "Особливий погляд" – другу за важливістю фестивальну секцію після основного конкурсу.

Картину показували й на інших кінофестивалях класу "А": в Карлових Варах, Варшаві та Лондоні.

Кадр з фільму "Королівство тварин" / фото Arthouse Traffic

Нині на IMDb фільм має оцінку 7,1 бал з 10, тоді як на Rotten Tomatoes він має 94% схвалення від критиків. Водночас, на Metacritic кінооглядачі дали фільму 70 балів зі 100, що відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

Вас також можуть зацікавити новини: