Новинки в кінотеатрах і онлайн з 26 жовтня / колаж УНІАН, скріншоти

"ШТТЛ", "П'ять ночей у Фредді", "Ніч живих мерців" та "Продавці болю": що подивитися на вихідних

09:07, 26.10.2023
8 хв.

Цього тижня в український прокат вийдуть українсько-французька історична драма "ШТТЛ", фільм жахів "П'ять ночей у Фредді" та ще кілька новинок, а кіногруманів порадують ретроспективні покази культового зомбі-хорору "Ніч живих мерців". Тим часом, онлайн на Netflix вийде опіоїдна драма "Продавці болю" з Емілі Блант та Крісом Евансом в головних ролях. Про усі кіноновинки тижня читайте в огляді УНІАН.

УНІАН підготував традиційну добірку кіноновинок тижня – як в кінотеатрах, так і онлайн.

ШТТЛ

Shttl (Україна, Франція, 2022, драма/історичний)

У стрічці розвивається драматична історія єврейського поселення на кордоні України та Польщі – на Львівщині. Події фільму охоплюють одну добу 21 червня 1941 року напередодні вторгнення фашистів на територію України. У поселенні повним ходом йдуть приготування до весілля сина м'ясника і доньки рабина. Інтрига цієї, здавалося б, звичайної події полягає в тому, що наречена любить іншого і той планує її викрадення, однак саме у цей час до штетла наближається нацистський ескадрон смерті.

Режисером і сценаристом фільму виступив Аді Волтер, для якого це дебютна робота. Головні ролі виконали Моше Лобель, Анісія Стасевич, Петро Ніньовський, Сол Рубінек, Антуан Міллє, Даніель Кенігсберг, Лілі Росен та інші.

Прем'єра фільму відбулася на Лондонському кінофестивалі 2022 року, а через тиждень він отримав приз глядацьких симпатій на Римському кінофестивалі. У 2023 році фільм також отримав нагороди ще на кількох кінофестивалях.

Також фільм входив до шортлиста можливих представників України на 96-й церемонії вручення премії "Оскар", однак в підсумку поступився документальному фільму "20 днів в Маріуполі".

Нині фільм має оцінку 8,1 бал з 10 на IMDb.

П'ять ночей у Фредді

Five Nights at Freddy's (США, 2023, жахи)

В центрі сюжету фільму – охоронець Майк Шмідт, який погоджується на нічну роботу в Freddy Fazbear's Pizza, колись успішному покинутому сімейному розважальному центрі. Під час своєї нової роботи він з жахом виявляє, що чотири аніматронні талісмани закладу – Фредді Фазбер, Бонні, Чіка та Фоксі – після півночі починають рухатися та вбивати будь-кого, хто потрапляє їм на очі.

Головні ролі у фільмі виконали Джош Гатчерсон (франшиза "Голодні ігри") та Елізабет Леіл (серіал "Ти"). Також у фільмі задіяний Меттью Ліллард ("Крик", "Це все вона", "Скубі-Ду").

Фільм знятий на основі однойменної серії відеоігор, створених Скоттом Коутоном – він же виступив співсценаристом та співпродюсером фільму. Тим часом, режисером та співсценаристкою фільму стала Емма Таммі, яка до цього працювала над окремими епізодами хорор-антології "У темряві".

За підсумками перших 225 оглядів фільм має оцінку 7,3 бали з 10 на IMDb.

Детальний огляд фільму читайте на УНІАН.

Ніч живих мерців

Night of the Living Dead (США, 1968, жахи)

Кіногурманів цього тижня порадують ретроспективні покази культового фільму жахів "Ніч живих мерців", який досі залишається справжнім культурним феноменом і завдяки якому жанр зомбі-хорору став популярним.

В центрі сюжету фільму – група різних за характерами та упередженнями людей, які ховаються у покинутому будинку від мерців, що ожили та покидають цвинтар у пошуках свіжої людської плоті. Прагматичний Бен робить усе можливе, аби контролювати ситуацію, але коли кровожерливі зомбі оточують будинок, інші вцілілі починають панікувати.

Це був дебютний фільм легендарного режисера Джорджа Ромеро, який пізніше зняв такі фільми, як "Час відьом", "Калейдоскоп жахів", "Світанок мерців" та загалом цілу купу зомбі-хорорів.

Нині фільм має оцінку 7,8 балів з 10 на IMDb, а на Rotten Tomatoes у нього 95% схвалення від критиків з поміткою "Сертифікована свіжість" та 87% від глядачів. Тим часом, на Metacritic він отримав 89 балів зі 100 від кінооглядачів з поміткою Must see та 8,2 бали з 10 від широкої аудиторії, що в обох випадках відповідає характеристиці "всезагальне визнання".

Шалені дівчата

Sick Girl (США, 2023, комедія/драма)

Головна героїня фільму Рен відчуває, що вона та її друзі віддалилися одне від одного. Її прагнення до змін породжує маленьку брехню, яка виходить з-під контролю і починає розколювати усю спільноту.

Головну роль у фільмі виконала зірка "Щоденників вампіра" Ніна Добрев. Також у фільмі зіграли Брендон Майкл Сміт (серіал "Ти – найгірший"), Шеррі Кола ("Весела поїздка") та Стефані Кеніг (серіал "Уроки хімії").

Режисеркою фільму виступила Дженніфер Крам, яка до цього працювала у відділу кастингу. Це її дебютна режисерська робота.

Прем'єра фільму відбулася 20 жовтня 2023 року і він отримав суперечливі відгуки. Так, якщо на IMDb він має оцінку 7,1 бал з 10, то на Rotten Tomatoes у нього лише 44% схвалення від критиків проти 97% від глядачів.

Зауважимо, що минулого тижня фільм вже вийшов офіційно в російський прокат, що аж ніяк не додає йому плюсів в очах українського глядача.

Королева Боудіка

Boudica (Великобританія, 2023, драма/екшн/історичне)

Фільм розповідає про кельтську воїтельку Боудіку, яка править народом Ікені разом зі своїм чоловіком. Король гине від рук римських солдатів, залишаючи королівство без спадкоємця чоловічої статі. Римляни захоплюють землю та майно королеви, однак вона не збирається так просто здаватися.

Головну роль у фільмі виконала французька акторка українського походження Ольга Куриленко ("Хітмен", "Квант милосердя", "Чорна вдова").

Режисером фільму виступив британець Джессі Джонсон, на рахунку якого ціла купа вельми посередніх бойовиків.

В листопаді 2023 року фільм також мають офіційно випустити в Росії.

Скажений експрес

Veuillez nous excuser pour la gêne occasionnée (Франція, Бельгія, 2023, комедія)

В центрі сюжету фільму – контролер квитків потягу Себастіан, який ось-ось має отримати підвищення. Втім, перед цим  оцінити його роботу прислали найсуворішу інспекторку, яка пильнує за кожним кроком. Ще й конкуренти шкодять. Уся поїздка вийшла з-під контролю, бо, схоже, в цьому потягу зібрались найбожевільніші пасажири. Та Себастіан піде на все, щоб отримати роботу мрії.

Нині фільм має оцінку 5,3 бали з 10 на IMDb.

Продавці болю

Pain Hustlers (США, 2023)

В центрі сюжету фільму – жінка на ім'я Ліза Дрейк, яка свого часу так і не завершила школу, а тому не змогла знайти гідну роботу. Більш за все вона мріє про краще життя для своєї дочки, і щоб наблизитися до цього – влаштовується працювати у близьку до краху фармацевтичну компанію у торговому центрі у Центральній Флориді. Завдяки своєму сильному характеру Ліза рятує компанію і досягає успіху, але незабаром жінка опиняється у центрі злочинної змови зі смертельними наслідками.

Головні ролі у фільмі виконали Емілі Блант ("Тихе місце", "Оппенгеймер", "Круїз по джунглях") та Кріс Еванс (франшиза "Месники", "Ножі наголо", "Сіра людина"). Також у стрічці зіграли такі відомі актори, як Енді Гарсія ("Недоторканні", "Хрещений батько 3", "Одинадцять друзів Оушена") та Кетрін О'Гара ("Бітлджус", "Сам удома", "Лемоні Снікет: Тридцять три нещастя").

Режисером фільму виступив Девід Єйтс, найбільш відомий роботою над фільмами про Гаррі Поттера – саме він зняв чотири заключні фільми франшизи, а також три частині її спін-офу "Фантастичні звірі".

Світова прем'єра фільму відбулася 11 вересня на Міжнародному кінофестивалі у Торонто. Втім, попри покладені на нього великі сподівання, фільм був доволі прохолодно сприйнятий як критиками, так і першими глядачами. Зокрема, фільм хвалили за акторську гру та саму ідею, однак критикували за її втілення.

Так, нині фільм має оцінку 5,8 балів з 10 на IMDb, тоді як на Rotten Tomatoes у нього всього лише 27% схвалення від критиків. Тим часом, на Metacritic він отримав 43 бали зі 100 від кінооглядачів, що відповідає характеристиці "змішані або середні відгуки".

Широкій аудиторії фільм стане доступний на Netflix з 27 жовтня 2023 року.

***

Крім того, ви можете подивитися фільми, що вийшли в попередні тижні, та найцікавіші серіали жовтня 2023 року – цього тижня на Showtime стартує ЛГБТ-драма "Попутники".

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся