Кадр з фільму "Котячі світи Луїса Вейна" / фото vlg.film

Як котики вийшли з тіні: рецензія на фільм "Котячі світи Луїса Вейна" з Бенедиктом Камбербетчем

18:31, 11.11.2021
6 хв.

11 листопада в український прокат вийшов яскравий байопік "Котячі світи Луїса Вейна" з Бенедиктом Камбербетчем у головній ролі. Фільм в характерній британській манері розповідає зворушливу історію людини, яка зробила котиків популярними на весь світ. УНІАН вже подивився новинку і готовий розповісти, чим же вона "чіпляє" глядача.

Почнемо одразу з назви. Іноді, в спробі заманити глядача до кінотеатрів, українські прокатники вдаються до хитрощів, безжально адаптуючи українську назву так, що вона не має нічого спільного з оригіналом. Ось і The Electrical Life of Louis Wain, що дослівно можна було перекласти як "Електричне життя Луїса Вейна", легким рухом руки перетворилося на "Котячі світи Луїса Вейна". Однак в даному випадку хочеться відзначити, що українська назва була обрана дуже навіть доречно. По-перше, а хто не любить котиків? Ну а, по-друге, хоча тема одержимості Луїса Вейна електрикою є чи не центральною у фільмі, все ж часом це сприймається трохи складно і явно не заманить масового глядача до кінозалів.

А ось що, звісно, крім котиків, заманить глядача до зали – так це Бенедикт Камбербетч. Яскравий британський актор став широко відомий на наших теренах завдяки головній ролі в серіалі BBC "Шерлок". Незабаром він благополучно просочився в Голлівуд, вміло поєднуючи роботу в типових "оскарівських" фільмах на кшталт "Бойовий кінь", "12 років рабства" та "Гра в імітацію" до більш масових проектів "Хоббіт", "Стартрек" і кіновсесвіт Marvel, де він відповідає за персонаж Доктора Стренджа. Камбербетч дійсно приголомшливий актор, який майстерно перевтілюється на будь-якого персонажа. І особливо добре у нього виходить грати дивакуватих геніїв з важкою долею. Ось і його Луїс Уейн – такий саме! І Бенедикт Камбербетч в цій ролі був як завжди чудовий. Тільки заради однієї його гри варто піти на фільм.

Кадр з фільму "Котячі світи Луїса Вейна" / фото vlg.film

Власне, хто ж такий цей Луїс Вейн? В першу чергу він залишив слід в історії як художник-ілюстратор, який зробив котиків популярними спочатку у Великобританії, а потім і в усьому світі. У наші дні навіть складно собі уявити таке, але за часів Луїса Вейна цих пухнастиків якщо і тримали вдома, то виключно для вилову мишей у дворі, а не як домашніх улюбленців. За версією, описаній у фільмі, Луїс Вейн і його важко хвора дружина побачили промоклого під дощем кошеня, якого вони забрали в дім і сприймали практично як члена сім'ї. Пізніше Вейн почав придумувати кумедні сюжети за участю Пітера – так назвали котика. Картинки припали до смаку публіці, й незабаром коти почали набувати популярності як домашні улюбленці.

Сам Вейн протягом багатьох років брав участь у кількох благодійних товариствах, які працювали на благо тварин, а також був президентом англійського Національного котячого клубу. Він щиро вірив, що ця діяльність допоможе "вітіснити всю ненависть до кішок" в Англії. І це йому вдалося. Як сказала героїня Софії Ді Мартіно – "завдяки йому коти і їхні власники вийшли з тіні".

З іншого боку, Луїс Вейн був людиною не простою – як і багато талановитих особистостей, він мав досить специфічний характер. Йому було складно спілкуватися з людьми, він був гіперактивним, і єдине, що допомагало йому концентруватися – постійна зайнятість. Де він тільки себе не пробував –наука, музика, мистецтво. Він був одержимий електрикою, і бачив її у всьому. З роками його психологічний стан тільки погіршувався – те, що було дитячими кошмарами, в результаті вилилося в шизофренію, а закінчив він своє життя в психлікарні.

Кадр з фільму "Котячі світи Луїса Вейна" / фото vlg.film

Причому пристрасть малювати різні антропоморфні сюжети за участю котів він зберігав практично до самого кінця. Ось тільки змінювалися зображення в міру того, як його психічний стан погіршувався – якщо спочатку це були милі звірятка, то під кінець це була справжня психоделіка.

З іншого боку, у Вейна була вельми непроста доля. Його батько помер, коли Луїсу було 20 років, і з тих пір йому довелося стати главою сім'ї. А на шиї у нього висіли аж п'ять молодших сестер, старша з яких була тим ще деспотом, а середня – опинилася в психлікарні з шизофренією. У якийсь момент Вейн просто вже не міг витримувати постійні вимоги давати їм більше грошей (до того ж, він абсолютно не вмів розпоряджатися фінансами) і знайти собі багату наречену. Остаточно відносини в родині загострилися, коли Луїс вирішив одружитися на гувернантці своїх сестер, що в ті часи вважалося нонсенсом. І саме її втрата підштовхнула Вейна до нового витка творчості з одного боку і божевілля з іншого боку.

Варто відзначити, що крім Камбербетча "Котячі світи" зібрали вражаючий акторський склад. Тут величезна кількість другорядних і епізодичних персонажів у виконанні вельми цікавих особистостей, яких дуже раді будуть бачити цінителі британського ТБ і не тільки.

Кадр з фільму "Котячі світи Луїса Вейна" / фото vlg.film

Роль дружини Вейна зіграла англійська актриса Клер Фой, яку український глядач міг бачити в серіалі "Корона" і фільмах "Людина на Місяці" і "Дівчина, яка застрягла в павутині". Персонаж вийшов дуже харизматичним, а між Камбербетчем і Фой просто неможливо було не помітити неймовірну хімію.

Також вельми важливу роль у фільмі зіграв персонаж Тобі Джонса, відомого за роллю Арміна Золи в кіновсесвіті Marvel – сера Вільяма Інгрема, який першим розгледів щось в ескізах Вейна і допомагав йому до самої своєї смерті.

Кадр з фільму "Котячі світи Луїса Вейна" / фото vlg.film

Роль владної сестри Вейна Керолайн виконала Андреа Райсборо ("Смерть Сталіна", "Бьордмен"), а роль ще однієї сестри дісталася Стейсі Мартен ("Німфоманка", "Висотка"). Також глядач буде радий побачити у фільмі Емі Лу Вуд зі "Статевого виховання" і Софію Ді Мартіно з "Локі". Окрема прикраса фільму – сестра Вейна Жозефіна у виконанні Шерон Руні ("Дамбо").

Серед інших цікавих камео – Джуліан Берретт, один з творців футуристичного британського телешоу "Майті Буш", популярного в середині 2000-х. Фанатам шоу точно буде приємно побачити коміка після стількох років тиші. Крім того, у фільмі засвітилися Річард Айоаді з серіалу "Комп'ютерники", всюдисущий Тайка Вайтіті та музикант Нік Кейв, який виконав роль Герберта Уеллса.

Наш вердикт: "Котячі світи Луїса Уейна" – це неймовірно зворушлива історія талановитої людини з важкою долею, місцями вже надто трагічна, а місцями кумедна. Окремої похвали заслуговує акторський склад і картинка, така соковита і стильна. Фільм тягне після себе теплий слід, і точно не залишить вас байдужими. І, звісно ж, тут повно милих котиків.

Загальна оцінка-7/10.

***

З іншими кіносеріальними новинками тижня ви можете ознайомитися у нашому огляді.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся