Кадр з фільму "Крід III" / фото Warner Bros. Pictures

Огляд спортивної драми "Крід ІІІ": яким видався режисерський дебют Майкла Б. Джордана

15:39, 01.03.2023
8 хв.

2 березня в український прокат виходить спортивна драма "Крід III: Спадок Роккі Бальбоа", що є частиною легендарної франшизи "Роккі". Цього разу Майкл Б. Джордан не лише повернувся до головної ролі, але й дебютував як режисер. Що з цього вийшло, читайте в огляді УНІАН.

УНІАН ділиться враженнями про фільм "Крід III: Спадок Роккі Бальбоа" / Creed III (максимально без спойлерів).

Трохи передісторії

Фільм "Крід ІІІ" є вже дев'ятою частиною культової спортивної франшизи "Роккі" (Rocky). Перший фільм серії вийшов у далекому 1976 році. При бюджеті в 1 мільйон доларів він став найкасовішим фільмом року, зібравши на сьогоднішній день близько 225 мільйонів доларів. Також фільм одержав три нагороди "Оскар" та приніс популярність актору Сильвестру Сталлоне.

Сталлоне повертався до головної ролі боксера Роккі Бальбоа у фільмах "Роккі II" (1979), "Роккі III" (1982), "Роккі IV" (1985), "Роккі V" (1990) та "Роккі Бальбоа" (2006).

У 2015 році франшиза "Роккі" перезапустилася фільмом "Крід", який став одночасно спін-оффом та продовженням попереднього фільму серії. Тепер в центрі сюжету опинився молодий боксер Адоніс Крід – син Аполло Кріда, першого серйозного суперника і згодом близького друга Роккі. У новій франшизі Сталлоне також повернувся до ролі Рокі, але тепер він перекваліфікувався на тренера та наставника нового головного героя.

Кадр з фільму "Крід III" / фото Warner Bros. Pictures

Фільм "Крід II" вийшов у 2018 році. У цій частині Роккі та Адоніс знову об'єдналися, щоб здобути перемогу над головними суперниками в їхньому житті – боксером Віктором Драго та його батьком-тренером Іваном Драго, що вбив батька Кріда на рингу багато років тому у фільмі "Роккі IV".

Третій "Крід" є продовженням попереднього фільму, однак, якщо ви раптом не дивилися попередні частини, то, загалом, і без цього зможете спокійно вирушати на сеанс перегляду новинки – там усе досить зрозуміло.

Про що фільм

Події фільму розгортаються за кілька років після фільму "Крід ІІ". Адоніс вже кілька років як завершив кар'єру професійного боксера, і тепер є успішним бізнесменом, спортивним промоутером та власником боксерського клубу.

В особистому житті в нього теж все добре – він щасливо (ну, майже, щасливо) живе з дружиною Б'янкою, яку він зустрів ще у першому фільмі. Та, своєю чергою, завершила кар'єру співачки через прогресуючі проблеми зі слухом (цей момент освітлювався у франшизі з самого початку, а не є спонтанним відхиленням у модний нині бік інклюзивності), і тепер є успішною музичною продюсеркою, яка увесь час проводить на студії, а ось чоловіка увагою обділяє. Адоніс через це нудьгує, одночасно проводячи багато часу з їхньою дочкою Амарою, яка вже помітно підросла. Дівчинка не чує від народження, успадкувавши хворобу матері, однак, попри побоювання батьків, вони змогли з цим впоратися.

Аж раптом на порозі боксерського клубу Кріда з'являється його друг дитинства Деміен, який був справжнім генієм боксу в свої юнацькі роки. Втім, він згаяв свій шанс, потрапивши до в'язниці на цілих 18 років. Тепер він вийшов на волю і не без допомоги Адоніса прагне довести, що його місце – на рингу. Заради цього він готовий на все, навіть кинути смертельний виклик Адонісу. Тим паче, що частково він звинувачує у своєму ув'язненні Кріда. Щоб перемогти, Адоніс повинен поставити на карту власне майбутнє, натомість Деміену втрачати нічого.

Режисер та актори

Як і у двох попередніх частинах, головну роль у фільмі виконав Майкл Б. Джордан (ні, він не є родичом легендарного баскетболіста, але батьки назвали сина саме на його честь). Актор почав кіно кар'єру ще у дитячому віці, потім пройшов через низку популярних серіалів ("Клан Сопрано", "Дроти"), однак справжнім проривом для нього стала драма "Станція Фрутвейл" 2013 року. Далі послідували головні ролі у гучних проектах "Крід" та "Фантастична четвірка", а також роль антагоніста у фільмі "Чорна пантера", і титул "Найсексуальнішого чоловіка світу" за версією журналу People 2020 року.

У фільмі "Крід ІІІ" Джордан наважився дебютувати як режисер, і варто зазначити, впорався він з цим завданням доволі впевнено. Стрічка видалася хоч і трохи хрестоматійною, але цікавою, збалансованою, красивою та з добре прописаними персонажами. При цьому Джордан, з великою увагою і повагою до деталей, послідовно продовжив розвиток сюжетних ліній, які розгорталися в попередніх частинах франшизи, ніби це він сам знімав попередні частини. Крім того, він зумів нарешті вивести Адоніса Кріда на передній план франшизи з тіні Роккі, а, можливо, навіть зробити заділ на подальший її розвиток.

Кадр з фільму "Крід III" / фото Warner Bros. Pictures

Ну а роль нового суперника Кріда виконав Джонатан Мейджорс, чия популярність нині стрімко набирає обертів. Як і його герой Деміан, Мейджорс був доволі важким підлітком, у молоді роки пройшов через кримінал та злидні, однак зумів зібрати себе до купи та знайти нове життя у світі театру. В кіно він дебютував доволі пізно – на рубежі 30-річчя у 2017 році. Зараз він грає роль нового головного антагоніста у кіновсесвіті Marvel Канґа Завойовника – його вже можна було побачити у серіалі "Локі" та нещодавньому фільмі "Людина-мураха та Оса: Квантоманія".

Загалом, протистояння персонажів Джордана та Мейджорса видалося дуже потужним – як з драматичної точки зору, так і фізичної підготовки.

Кадр з фільму "Крід III" / фото Warner Bros. Pictures

Тим часом, до ролі дружини Кріда у фільмі повернулася Тесса Томпсон (франшиза "Тор", "Анігіляція"), а Вуд Гарріс ("Той, хто біжить по лезу 2049", "Суддя Дредд", "Людина-мураха") знову зіграв тренера Дюка. Німецько-румунський в минулому професійний боксер, а нині актор Флоріан Мунтяну ("Шан-Чі та Легенда Десяти Кілець", "Вікінги: Вальгалла") знову зіграв Віктора Драго, який, втім, вже не ворогує з Крідом. А ось ані Сильвестр Сталлоне, ані Дольф Лундгрен у третій частині "Кріда" не з'явилися.

Окрім Мунтяну, в фільмі з'явилися ще кілька професійних спортсменів. Так, британець Тоні Белью, який завершив кар'єру боксера у 2018 році поразкою від українця Олександра Усика, повернувся до ролі опонента Кріда Ріки "Красунчика" Конлана, якого він вже грав у фільму 2015 року. Тим часом, діючий американський професійний боєць Хосе Бенавідес-молодший виконав роль нової зірки боксу Фелікса Чавеса, кар'єру якого просуває Адоніс Крід.

Дочку Адоніса Кріда і Б'янки зіграла молода акторка Міла Девіс-Кент, яка в реальному житті також має порушення слуху. У фільмі персонаж спілкувався мовою жестів.

Реакція на фільм

Прем'єра фільму відбулася ще місяць тому, але у широкий світовий прокат він виходить лише зараз. Варто зазначити, що критики високо оцінили дебютну режисерську роботу Джордана.

Кадр з фільму "Крід III" / фото Warner Bros. Pictures

Так, на IMDb у фільму "Крід ІІІ" наразі оцінка 7,2 балів з 10. Тим часом, на Rotten Tomatoes він має 91% схвалення від критиків, а на Metacritic кінооглядачі дали йому 72 бали, що відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

Наш вердикт

Фільми з франшизи "Роккі" ніколи не були примітивними спортивними стрічками, а натомість мали потужну драматичну складову, з добротним та послідовним розкриттям головних персонажів. І "Крід ІІІ" не став виключенням. Так, це фільм про бокс, який показує підноготну професійного боксу в США, де на першому місці стоїть шоу, а не спорт. Але також це фільм про помилки минулого, слідування за мрією та вміння прощати, з певною часткою "пацанської романтики".

Кадр з фільму "Крід III" / фото Warner Bros. Pictures

При цьому фільм зроблений дуже якісно – від акторської гри до постановки боксерських боїв. І хоча часом режисер-дебютант Майкл Б. Джордан поводиться доволі хрестоматійно і передбачувано, ніби готуючи зразкову дипломну роботу та уникаючи зайвих ризиків, в підсумку це дуже якісна робота, яка буде цікава не лише фанатам боксу.

Загальна оцінка – 7 з 10 балів.

***

Про інші кіноновинки тижня читайте в нашому окремому огляді. Також ви можете ознайомитися з добіркою найцікавіших серіалів березня 2023 року.

Марина Григоренко

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся