Кадр з фільму "Людина-Мураха та Оса: Квантоманія" / фото Marvel Studios

Розминка для Канга: огляд фільму "Людина-мураха і Оса: Квантоманія"

16:03, 17.02.2023

16 лютого 2023 року в український прокат вийшов супергеройський фільм "Людина-мураха та Оса: Квантоманія", що офіційно розпочав п’яту фазу кіновсесвіту Marvel та ближче познайомив публіку з головним суперлиходієм "Саги мультивсесвіту" Кангом Завойовником. Що з цього вийшло, читайте в огляді УНІАН.

УНІАН ділиться враженнями про фільм "Людина-мураха та Оса: Квантоманія" (Ant-Man and the Wasp: Quantumania).

Обережно, попереду є спойлери!

У липні 2019 року фільмом "Людина-павук: Далеко від дому" офіційно завершилася третя фаза "Саги нескінченості" кіновсесвіту Marvel, яка тривала 11 років та стала справжнім поп-культурним феноменом. За цей період Marvel Studios на чолі з Кевіном Файгі зуміла об'єднати таких популярних персонажів коміксів, як Залізна людина, Капітан Америка, Тор, Чорна вдова, Халк та Соколине око в команду Месників, які разом з іншими супергероями боронили Всесвіт.

За цей час, окрім цієї шістки, у сюжет франшизи, яка налічувала загалом 23 фільми, ввели також персонажів з серії коміксів "Вартові Галактики", "Доктор Стрендж", "Чорна пантера", "Людина-павук" та, власне, "Людина-мураха". І, варто зазначити, склалося все це в єдину картинку доволі органічно. Та так, що дивитися їх було зрозуміло та цікаво і тим, хто не читав комікси, і їх відданим фанатам.

Однак, після завершення "Саги нескінченості" більшість ключових персонажів покинули франшизу, уступивши дорогу новим молодим персонажам, тоді як деякі зі "старожилів" стали своєрідним містком до нових героїів, які мали "запалювати" наступну "Сагу мультивсесвіту".

Четверта фаза кіновсесвіту Marvel мала кардинальний поворот – тепер на платформі Disney+ почали випускати ще й серіали, сюжетно пов'язані з фільмами для прокату в кінотеатрах. Тобто тепер, щоб бути в курсі подій у кіновсесвіті, фанатам Марвел доведеться дивитися ще й серіали. Здавалося б, це хороша новина. Однак, на жаль, поки що чимало фанатів того кіновсесвіту, який сформувався у перших трьох фазах, не надто задоволені тим, куди рухається франшиза. Мовляв, поки немає таких яскравих персонажів, як раніше, сценарії провисають, та ще й з примхи Діснея, який тепер володіє Marvel Studios, сюжети стають аж занадто дитячими, а популярний нині в Голлівуді принцип diversity часто втискається "аби як, головне щоб було". Тож до кожної новинки від Марвел фанати нині ставляться обережно.

Супергеройський фільм "Людина-мураха та Оса: Квантоманія" офіційно розпочав п’яту фазу кінематографічного всесвіту Marvel. І попри те, що це фільм про чергові пригоди Скотта Ленга та його близьких, насправді головна мета у фільму інша – ближче познайомити глядачів з головним суперлиходієм "Саги мультивсесвіту" Канґом Завойовником.

Події фільму розгортаються невдовзі після завершення фільму "Месники: Завершення", в якому герої перемогли Таноса. Скотт Ленг тепер герой (він навіть книгу про це написав) і, здається, життя поступово налагоджується. Він проводить сімейні посиденьки зі своїми близькими, які повернулися після 5-річного "стрибка" – коханою Гоуп Ван Дайн та її батьками Генком Пімом і Джанет Ван Дайн, яка тільки-но повернулася з квантового виміру. І, звісно, своєю дочкою Кессі, яка, на відміну від них, нікуди не зникала, тож вже виросла та серйозно зацікавилася наукою.

Власне, це захоплення наукою і зіграло злий жарт з героями. Як виявилося, Джанет приховала від інших той факт, що насправді квантовий вимір є доволі небезпечним і його населяють різні істоти. Натомість Кессі з Генком розробили пристрій, який транслює сигнал між нашим світом і квантовим виміром. Та коли вони вирішили продемонструвати його іншим, в підсумку усіх п'ятьох затягнуло в квантовий вимір, де на них вже чекав полонений Канг Завойовник, який мріяв вирватися на волю. Для цього йому потрібні здібності Людини-мурахи. Канг намагається схилити Ленга на свій бік пропозицією провести з дочкою той час, який він свого часу втратив – і відмову він не прийме.

Власне, більша частина фільму відбуваються в квантовому вимірі, підозріло схожому на декорації "Зоряних воєн" (які також знімає Дісней), а наші герої (Кессі також вже таємно від батька отримала костюм) разом з колоритними жителями квантового простору намагаються завадити Кангу здійснити його плани.

Персонажі та актори

У новому фільму до своїх ролей повернулися Пол Радд (Скотт Ленг / Людина-мураха), Еванджелін Ліллі (Гоуп Ван Дайн / Оса), Майкл Дуґлас (Генк Пім) і Мішель Пфайффер (Джанет Ван Дайн). Роль помилку дочки Ленґа Кессі виконала Кетрін Ньютон ("Три білборди за межами Еббінга, Міссурі", "Химери", "Детектив Пікачу"), для якої це дебют у кіновсесвіті Marvel.

Роль Канга Завойовника виконує американський актор Джонатан Мейджорс ("Країна Лавкрафта", "П'ятеро однієї крові", "Крід ІІІ"). Вперше цей персонаж був представлений у серіалу "Локі" 2021 року як "Той, Хто Залишається" – вчений з 31 століття, який створив "Управління часовими змінами", щоб запобігти Мультивсесвітній війні між варіаціями себе самого. Власне, щоб бути добре підготовленим до перегляду "Людини-мурахи 3", варто не стільки подивитися попередні дві частини серії, скільки серіал "Локі" (хоча б останню серію).

Загалом, персонаж Канга виглядає багатообіцяючим, хоча конкретно у фільмі "Людина-мураха 3" він все ж показаний порівняно примітивно. Але, ймовірно, така задумка, адже персонаж вводиться поступово, і все це треба розтягнути ще на кілька років. При цьому Мейджорсу добре вдається представити по-різному кожну варіацію Канга – персонаж з "Локі" суттєво відрізняється від Завойовника. Не виключено, що в наступних фільмах та серіалах на глядачів чекає більше різних Кангів.

Також невеличкі ролі у фільмі зіграли Білл Мюррей, який зобразив підступного давнього знайомого Джанет з квантового виміру Крілара, та майстер бойових мистецтв Кеті М. О'браян, яка виконала роль місцевої борчині за свободу Дженторри. Зірка серіалу "В хорошому місці" Вільям Джексон Гарпер виконав роль одного з її поплічників.

Крім того, до епізодичної ролі детектива Джиммі Ву з попередніх частин повернувся Рендалл Парк, а Корі Столл, який у першому фільмі грав роль антагоніста Даррена Кросса (Жовте жало) тепер трансформувався у персонажа М.О.Д.О.К. (Мобільний Організм Для Організації Катастроф).

Натомість, і це можливо розчарує деяких фанатів серії про Людину-мураху, у новій частині не знайшлося місця головним комедійним персонажам з попередніх фільмів – трійці "партнерів" Ленга по бізнесу: Луїсу (Майкл Пенья), Дейву (T.I. Гарріс) та Курту (Девід Дастмалчян). Хоча останній все ж озвучив одного з персонажів у третьої частині – рожеву істоту з квантового виміру Веба (той, що постійно жартував про дірки).

Сцени після титрів

Традиційно для більшості фільмів кіновсесвіту Marvel "Людина-мураха і Оса: Квантоманія" має дві сцени після титрів. При цьому, як і сам фільм, вони обидві присвячені Кангу.

Зокрема, у першій сцені глядачам показують нараду величезної кількості варіацій Канґа, які зібралися, щоб вирішити, що далі робити з Завойовником. Один з них є скруллом, що, ймовірно, є відсилкою до серіалу "Таємне вторгнення", що вийде навесні 2023 року.

У другій сцені, тим часом, йде відсилка до 2 сезону "Локі", де персонажі Локі (Том Гіддлстон) та Мебіус М. Мебіус (Оуен Вілсон) подорожують у часі, щоб відшукати одну з варіацій Канга. Нагадаємо, новий сезон серіалу вийде вже влітку 2023 року.

В український прокат "Людина-мураха і Оса: Квантоманія" вийшов одночасно з усім світом, і поки що він має суперечливі відгуки. Так, на IMDb у нього наразі оцінка 6,6 балів з 10 на основі 12 тисяч відгуків.

Тим часом, на Rotten Tomatoes критики дали фільму 49%, і це наразі одна з найгірших оцінок у фільмів кіновсесвіту Marvel. З іншого боку, ті ж критики з "томатів" оцінили "Ваканду назавжди" у 84% свіжості… Тож не завжди варто орієнтуватися на їхні оцінки. Тим часом, широка аудиторія оцінила фільм набагато краще. Так, на тих же Rotten Tomatoes глядачі дали фільму 84% свіжості.

Водночас, на Metacritic кінооглядачі дали фільму 49 балів ("змішані або середні відгуки), а глядачі лише 4,7 балів ("змішані або середні відгуки). Причому оцінки постійно "стрибюють", ніби хейтери і фанати влаштували справжній батл.

Якщо оцінювати фільм "Людина-мураха і Оса: Квантоманія" суто як розважальне видовище без претензії на щось більше, то загалом він скоріше заслуговує на позитивну оцінку. Тут є доволі простий, але логічний сюжет, харизматичні персонажі, Пол Радд досі дивує своїм доволі молодим виглядом, непогані спецефекти – і все це вкладене в прийнятний хронометраж. Щоправда, гумору стало менше, а той що залишився – доволі плаский.

Якщо ж замахнутися на більш глибинний аналіз – фільм доволі примітивний і вторинний. Напевно, тому й критики були до нього настільки суворі. Хоча, будемо чесні, й попередні частини особливою складністю не відрізнялися.

Щодо представлення персонажа Канга – поки цей фільм став для нього своєрідним розігрівом, і, відповідно, розкривається він поступово. Фільм однозначно є обов'язковим для перегляду відданим фанатам Marvel, які бажають і далі слідкувати за розвитком кіновсесвіту, адже, по суті, вперше повноцінно знайомить їх з новим великим лиходієм та закидає кілька натяків на подальший його розвиток.

З іншого боку, на відміну від деяких попередніх проектів четвертої фази Marvel, перегляд "Людини-мурахи 3" ніяк не є тортурою та витратити на нього час загалом не шкода. Таке собі просте розважальне кіно під попкорн, яке найкраще дивитися в IMAX.

***

Про інші кіноновинки тижня читайте в нашому окремому огляді. Також ви можете ознайомитися з добіркою найцікавіших серіалів лютого 2023 року.