Кадр з мультфільму "Мавка. Лісова пісня" / фото FILM.UA Group

"Мавка. Лісова пісня", "Крід ІІІ" та "Кит": що дивитися в кінотеатрах з 2 березня

07:29, 02.03.2023
7 хв.

Цього тижня в прокат нарешті виходить український анімаційний фільм "Мавка. Лісова пісня" за мотивами драми-феєрії Лесі Українки, на створення якого пішло майже 200 мільйонів гривень та кілька років. Також на "великих екранах" можна буде подивитися спортивну драму "Крід ІІІ" з франшизи "Роккі" та нашумілу камерну драму Даррена Аронофскі "Кит" з Бренданом Фрейзером. Про ці та інші новинки читайте в огляді УНІАН.

УНІАН підготував традиційну добірку кіноновинок тижня.

Мавка. Лісова пісня

Mavka. The Forest Song (Україна, 2023, анімація/пригоди/фентезі/сімейний)

Довгоочікуваний український анімаційний фільм вартістю 200 мільйонів гривень, знятий за мотивами драми-феєрії Лесі Українки "Лісова пісня", після кількох років обговорень, нарешті виходить в широкий прокат.

В центрі сюжету фільму – душа та новообрана берегиня лісу Мавка, чиє головне покликання – захищати ліс та його головний скарб – Джерело життя – від будь-яких зазіхань людей. Одного разу до лісу забрідає Лукаш – звичайний сільський хлопець з рідкісним музикальним талантом. Мавка і Лукаш зустрічаються і закохуються одне в одного. Та разом з тим Мавка опиняється перед складним вибором: кохання чи її обов’язок перед Лісом.

Над персонажем Мавки працювали одразу три українські артистки: акторка Наталка Денисенко озвучила головну героїню, співачка Христина Соловій заспівала у двох офіційних саундтреках фільму, а прима-балерина Катерина Кухар наділила її рухами та пластикою.

Детальніше про фільм читайте в нашому окремому огляді.

Крід III: Спадок Роккі Бальбоа

Creed III (США, 2023, драма/спорт)

У третій частині цієї спортивної франшизи Адоніс Крід, досягнувши вершин у світі боксу, стає успішним і в кар’єрі, і в сімейному житті. Все в нього йде чудово, поки на горизонті не з'являється його друг дитинства Деміен, який був справжнім генієм боксу в свої юнацькі роки, але потрапив до в'язниці на 18 років та все втратив. Тепер він прагне довести, що його місце – на рингу. Заради цього він готовий на все, навіть кинути смертельний виклик Адонісу.

Як і у двох попередніх частинах, головну роль у фільмі виконав Майкл Б. Джордан ("Чорна пантера", "Фантастична четвірка"), він же виступив режисером стрічки. Також у фільмі зіграли Тесса Томпсон ("Крід", "Тор: Рагнарок", "Анігіляція"), Вуд Гарріс ("Той, хто біжить по лезу 2049", "Суддя Дредд", "Людина-мураха"), Флоріан Мунтяну ("Шан-Чі та Легенда Десяти Кілець", "Крід 2", "Вікінги: Вальгалла") та інші. Роль нового суперника Кріда виконав Джонатан Мейджорс (серіал "Локі", "Людина-мураха та Оса: Квантоманія", "Месники: Династія Канґа").

Прем'єра фільму відбулася ще місяць тому, але у широкий прокат він виходить лише зараз. Варто зазначити, що критики високо оцінили дебютну режисерську роботу Джордана.

Детальніше про фільм читайте в нашому окремому огляді.

Кит

The Whale (США, 2022, драма)

До українських кінотеатрів нарешті дістався один з головних фільмів минулого року – камерна драма "Кит", що розповідає про 270-кілограмового вчителя-самітника, який відчайдушно намагається налагодити стосунки зі своєї бунтівною донькою. Однак це задача не з легких, адже дівчина не може пробачити батьку того, що свого часу він кинув родину заради хлопця-студента. Після смерті коханого Чарлі впадає в депресію та починає заїдати стрес, що, в підсумку, і призводить до його нинішньої ситуації.

Головну роль у фільмі виконав зірка пригодницьких бойовиків 2000-х Брендан Фрейзер ("Мумія", "Подорож до центру Землі", "Джордж з джунглів"), який після тривалого творчого застою постав зовсім у новому амплуа та настільки вразив критиків, що нині вважається одним з головних претендентів на "Оскар". Також у стрічці зіграли зірка шоу "Дивні дива" Седі Сінк, Саманта Мортон, відома за ролями у фільмах "Фантастичні звірі" та "Особлива думка",  та Хонг Чао, яка нещодавно з’являлась на "великих" екранах у стрічці "Меню".

Режисером фільму виступив майстер зі створення важких драм Даррен Аронофскі, в творчому доробку якого такі визнані критиками роботи, як "Реквієм за мрією", "Фонтан", "Реслер", "Чорний лебідь" та "Мати!".

Детальніше про фільм читайте в нашому окремому огляді.

Ритуал червоної книги

The Red Book Ritual (Нова Зеландія, 2022, жахи)

Цей низько бюджетний фільм жахів з не найкращими відгуками розповість про компанію друзів, які вирішують зіграти у містичну гру "Ритуал Червоної книги". Правила такі: у тихій кімнаті необхідно запалити свічку, поставити її в центрі столу та поставити книзі своє запитання. Відразу після першого питання друзі розуміють, що вони не самі. Стародавня книга вже не просто відповідає, а починає розповідати свої історії. Тепер вийти з гри можна, отримавши дозвіл. Ось тільки таємнича Червона Книга не має наміру нікого відпускати.

Смак вишні

Ta'm e guilass (Франція, Іран, 1997, драма)

В рамках ретроспективи кінокласики українським кіноманам покажуть драму іранського режисера Аббаса Кіаростамі "Смак вишні", що здобув Золоту пальмову гілку Каннського кінофестивалю 1997 року.

В центрі сюжету фільму – чоловік середніх років, який планує вчинити самогубство. Він вже навіть викопав собі могилу в горах, але йому потрібен хтось, хто зариє його в землю. Герой вирушає до Тегерана, щоб найняти помічника. Спочатку він намагається умовити молодого солдата-курда, який від нього втікає, потім – студента-афганця, який читає йому проповідь про гріх самогубства. Нарешті він зустрічає старого азербайджанця-таксидерміста, який погоджується виконати запропоновану роботу, проте прагне переконати пана Баді відмовитися від свого наміру, розповівши, що в минулому і сам хотів повіситися, але його утримав від самогубства смак вишні, що став символом життя.

Як працюють кінотеатри в умовах воєнного часу

Кінотеатри в умовах воєнного стану працюють з певними особливостями – на їхню роботу впливає комендантська година, повітряні тривоги та відключення електроенергії.

Так, якщо починається повітряна тривога, то показ фільму зупиняється, а глядачів просять покинути залу і вирушити в найближче бомбосховище. Зазвичай, якщо тривога менше 20 хвилин, то показ фільму продовжують з того місця, на якому зупинилися, якщо довше – пропонують обміняти квиток на інший сеанс. Опцію повернення коштів за скасовані сеанси пропонують нечасто.

Щодо відключення електроенергії, то у багатьох кінотеатрах вже є генератори, тому фільми показують і під час відключення світла. Якщо ж у кінотеатрі немає генератора та сеанс скасовують, тоді діє аналогічна система обміну квитків, як у випадку з повітряними тривогами.

***

Крім того, ви можете подивитися фільми, що вийшли в попередні тижні, та найцікавіші серіали березня 2023 року – цього тижня стартують третій сезон космічного вестерна "Мандалорець" з Педро Паскалем від Disney+, музична драма "Дейзі Джонс та шістка" з онукою Елвіса Преслі Райлі Кіо від Prime Video та другий сезон відвертого серіалу "Секс/Життя" від Netflix.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся