Кадр з фільму "Крик" (2022) / фото B&H

"М'який перезапуск", що підкорив критиків: рецензія на фільм "Крик"

15:53, 13.01.2022
6 хв.

13 січня в український прокат вийшла п'ята частина культової хоррор-франшизи "Крик". Чергова частина кривавих пригод маніяка в чорному балахоні отримала загадкову характеристику requel і захоплені відгуки критиків. УНІАН вже подивився новинку і готовий поділитися свіжими враженнями.

У 1996 році легендарний режисер фільмів жахів Уес Крейвен, який свого часу запустив успішні хоррор-франшизи "Пагорби мають очі" і "Кошмар на вулиці В'язів", зняв фільм жахів "Крик" / Scream. Фільм видався настільки успішним, що не тільки поклав початок новій франшизі, але і відродив інтерес до підзабутого на той момент піджанру хоррора – слешер.

На хвилі успіху Крейвен зняв ще дві частини "Крику" – не менш успішні фільми 1997 і 2000 років, а також спробував відродити франшизу в 2011 році, проте тоді вийшло не так успішно. І ось через 10 років стало відомо, що "Крик" повернеться, правда, вже без Крейвена – легендарний режисер пішов з життя в 2015 році. Тож його справу взялися продовжити режисери Меттью Беттінеллі і Тайлер Джіллет, які раніше успішно працювали дуетом над хоррорами "З/Л/О", "Пришестя Диявола" і "Я йду шукати".

Режисери з самого початку пообіцяли, що в своїй роботі вони обов'язково віддадуть данину поваги Уесу Крейвену (до речі, саме йому і присвячений фільм), при цьому зробивши не сиквел, не ремейк і не перезапуск, а щось середнє між ними, що отримало загадкову назву requel. Якщо коротко, таким терміном характеризують "м'який перезапуск" франшизи, коли начебто запускається її новий виток з новими центральними героями, але і старі канони і персонажі зберігаються. Така собі естафета.

Прикладів в кіноісторії вже багато – від "Хеллоуїна" і "Мисливці за привидами: спадкоємці" і до "Кріда", "Світу Юрського періоду" і навіть "Матриці". Об'єднує їх одне – відсутність порядкового номера в назві. Саме тому і в новому "Крику" не використовується цифра "5".

На практиці поки що далеко не всі ріквели вдаються, але не можна не відзначити, що саме такий ось плавний перехід від класики до нового вельми перспективний з позиції того, щоб і "олдів" порадувати, і нову публіку залучити. Так ось новий "Крик" з цим завданням вельми успішно впорався. Це підтверджують і перші відгуки критиків (а вони цей жанр не дуже шанують), і оцінки на впливових кіноагрегаторах: на IMDb у нього на даний момент 7,9 балів з 10, на Rotten Tomatoes – 78% схвалення, а на Metacritic – 65 балів, що відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки". УНІАН також подивився новинку і готовий поділитися свіжими враженнями.

Кадр з фільму "Крик" (2022) / фото B&H

Перше, за що варто похвалити творців оновленого "Крику" – в нього досить легко вникнути тим, хто не дивився оригінальні фільми, ну або дивився, але давно і вже все забув. Глядачам досить швидко і доречно проводять короткий екскурс в історію, щоб будь-хто зміг вловити всі причинно-наслідкові зв'язки – кого переслідували, хто був вбивцею і хто йому протистояв, паралельно нагадуючи, як проходив перший напад, і перераховуючи головні правила слешерів. Серйозно, авторам фільму вдалося заощадити багато часу глядачам, яким не потрібно терміново перед походом в кінотеатр переглядати всі попередні фільми!

З іншого боку, ті, хто "в темі", отримали свою порцію ностальгічного "тепла" – в сюжет повернулася головна героїня попередніх трьох фільмів Сідні Прескотт (Нів Кемпбелл), яка неодноразово примудрялася вириватися з-під ножа вбивці. Також у фільмі знову з'явилися персонажі Девіда Аркетта і Кортник Кокс – шериф Дуайт "Дьюї" Райлі та репортер Гейл Уезерс. Крім того, у фільмі знову з'явилася Марлі Шелтон, яка виконала роль помічника шерифа Джуді Хікс в четвертій частині франшизи.

Кадр з фільму "Крик" (2022) / фото B&H

Був тут і ще один несподіваний камбек з першого фільму. Але ми вам його не розкриємо, щоб зберегти інтригу.

При цьому у фільм ввели відразу кілька нових персонажів у виконанні молодих і перспективних американських зірок, деякі з яких мають реальні шанси очолити продовження франшизи, якщо вони будуть. Зокрема, в новому "Крику" з'явилися зірка "Хлопаків" Джек Куейд, Дженна Ортега, відома за другим сезоном серіалу "Ти", і Джасмін Савой Браун з серіалів "Для людей" і "Шершні", гру яких хотілося б виділити на загальному тлі новачків. А ось Мелісса Баррера, що знялася раніше в мюзиклі "На висоті мрії", і Майкі Медісон, що засвітилася в тарантинівському "Одного разу в... Голлівуді", все ж місцями надто вже перегравали. Хоча для "Крику" перебільшення – це норма, в даному випадку все ж місцями було недоречно.

Кадр з фільму "Крик" (2022) / фото B&H

В цілому ж новий "Крик" вміло зберіг все те, за що його люблять фанати франшизи – вдале поєднання кривавого хоррора з самоіронією, але при цьому, на відміну від нещодавнього "Хеллоуїн вбиває", не перетворюючись на самопародію.

Власне, вміння висміювати жанр слешера стало головною фішкою франшизи, що грамотно використовує прийом "фільму в фільмі". Висміюючи самих себе, картина ніби йде на випередження, не даваючи глядачеві сприймати все занадто серйозно і почати обурюватися, мовляв, як передбачувано, ми це десь вже бачили тощо…

Кадр з фільму "Крик" (2022) / фото B&H

В цілому, оновлений "Крик", можливо, вийшов навіть більш кривавим, ніж попередники – тут ріжуть-вбивають, не церемонячись і без розбору. Дивлячись на деяких персонажів, навіть виникають думки: та скільки можна його вже мучити, та добийте вже, або ж після всього цього ви просто вже не маєте права його вбити. При цьому творці фільму навіть не побоялися прийняти парочку "непопулярних рішень", які точно змусять здригнутися сердечка відданих фанатів франшизи.

Наш вердикт: "Крик" зразка 2022 року – це вельми гідний приклад слешера, в якому є місце самоіронії, саспенсу і яскравим сценам. Якщо ви любите фільми жахів, то вам, швидше за все, фільм сподобається. Якщо ви фанат оригінальної франшизи, то теж, швидше за все, не пошкодуєте, що сходили на фільм.

Загальна оцінка - 7 з 10.

***

З іншими кіносеріальними новинками тижня ви можете ознайомитися в нашому окремому огляді.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся