Кадр з фільм "Мисливці за привидами: З того світу" / фото B&H

Перезапуск, за який не соромно: рецензія на фільм "Мисливці за привидами: З того світу"

14:35, 22.11.2021
6 хв.

18 листопада в український прокат вийшов черговий перезапуск культових "Мисливців за привидами". УНІАН вже подивився новинку і може сміливо констатувати, що цього разу у творців продовження вийшло не вдарити в бруд обличчям, одночасно потішивши ностальгічні почуття фанатів оригіналу і примноживши армію шанувальників історії.

Науково-фантастична комедія "Мисливці за привидами" і її сиквел стали справжніми хітами 80-х. Тому не дивно, що рано чи пізно хтось вирішив взятися за перезапуск франшизи. Перша спроба мала місце в 2016 році, проте тоді "жіноча" версія "Мисливців" на чолі з Мелісою МакКарті та Крістен Віг з тріском провалилася в прокаті – її не оцінили ні критики, ні глядачі. Тому в підсумку було прийнято рішення не розвивати далі цю сюжетну лінію, а зайнятися продовженням оригінальної історії.

УНІАН вже подивився новинку і сміливо може заявити, що цього разу перезапуск "Мисливців за привидами" видався куди більш успішнішим, ніж спроба п'ятирічної давності, та й взагалі ніж більшість перезапусків інших відомих проектів.

Отже, події фільму "Мисливці за привидами: З того світу" / Ghostbusters: Afterlife (США, 2021) розгортаються через 30 років після другої частини, що вийшла на екрани в 1989 році, й обертаються навколо сім'ї одного з оригінальних мисливців – Ігона Спенглера. Не з власної волі переїхавши в невелике містечко Самервіль, онуки Спренглера – Фібі та Тревор – стикаються з паранормальними явищами і спадщиною свого дідуся.

Відразу варто відзначити, що перед переглядом нових "Мисливців" дуже навіть бажано подивитися перші дві частини, ну або хоча б прочитати короткий зміст фільмів на Вікіпедії. Адже що в самому фільмі, що в сценах після титрів на вас чекає чимало посилань до оригінальних "Мисливців за привидами" – починаючи від "арсеналу" новоспечених борців зі злом і закінчуючи другорядними персонажами, включаючи головного антагоніста (щоб не було спойлерів, ми не будемо розкривати про кого саме йде мова) і, звичайно ж, злі зефірки.

Кадр з фільм "Мисливці за привидами: З того світу" / фото B&H

Так, тим, хто не дивився оригінали, також буде цікаво дивитися фільм, але деякі "фішечки" залишаться їм абсолютно незрозумілими, як і те, чому дещо старші глядачі так часто розчулюються під час перегляду.

Кадр з фільм "Мисливці за привидами: З того світу" / фото B&H

Взагалі, фільм видався дуже ностальгічним і сімейним (і в даному випадку мова йде не тільки про характеристику фільму "для сімейного перегляду"), явно з розрахунком на те, щоб порадувати тих, хто виріс на оригіналах, але й нових прихильників здобути. Воно й не дивно, адже режисером фільму виступив Джейсон Райтман, який зробив собі ім'я переважно на трагікомедіях, серед яких "Джуно", "Бідна багата дівчинка" і "Мені б в небо". Але що в даному випадку важливіше, він є сином режисера Айвана Райтмана, який зняв дві перші частини оригінальних "Мисливців за привидами" і виступив продюсером новинки. Більш того, будучи дитиною, Джейсон Райтман сам знявся в епізодичній ролі у другій частині франшизи.

В цілому Райтману-молодшому вдалося успішно продовжити справу свого батька – його фільм вийшов легким, смішним і одночасно душевним, в парою-трійкою ліричних відступів на тему важливості збереження чесних сімейних і дружніх відносин, незважаючи на розбіжності. З мотивацією у героїв і побудовою сюжету теж все в порядку.

При цьому тут досить зрозумілий і пристойний гумор, немає відвертого насильства, завдяки чому на фільм легко можна йти всією сім'єю.

Кадр з фільм "Мисливці за привидами: З того світу" / фото B&H

Одночасно нові "Мисливці за привидами" видалися дуже навіть барвистими і видовищними, з хорошою графікою і вдало стилізованою картинкою. І хоча тут використовуються багато прийомів з оригіналів, все ж технічний прогрес в плані спецефектів не стояв на місці, проте творцям фільму вдалося витримати якийсь баланс, щоб фільм, з одного боку, віддавав данину поваги оригіналу, але при цьому не виглядав старомодним.

Окрему увагу хочеться приділити акторському складу. Головні ролі у фільмі дісталися юним голлівудським зіркам – в перше чергу, Маккенні Грейс, яка звернула на себе увагу завдяки головній ролі в драмеді "Обдарована" з Крісом Евансом. Після цього юна актриса потрапила відразу в кілька гучних проектів, граючи ролі дитячих версій головних героїв – "Я, Тоня", "Капітан Марвел" і "Моторошні пригоди Сабріни". Однак цього разу, зігравши онуку Ігона Спенглера – заучку Фібі, в зовнішньому вигляді якої мало що вказує на 12-річну дівчинку, вона постала в кардинально новому образі, довівши, що може грати не тільки миленьких білявих дівчаток.

Роль другого онука Сепнглера – Тревора – зіграв зірка "Дивних див" і "Воно" Фінн Вулфхард, який також зараз активно вибудовує кар'єру в Голлівуді. В цілому ці та інші задіяні у фільмі актори-підлітки відмінно впоралися зі своїм завданням. Особливо вдалим вийшов персонаж однокласника Фібі на прізвисько Подкаст (його роль виконав Логан Кім), який став безпосереднім учасником протистояння з древнім злом.

Кадр з фільм "Мисливці за привидами: З того світу" / фото B&H

Роль недолугої матері діточок, яка, тим не менш, дуже намагається зробити їхнє життя кращим, виконала Керрі Кун ("Загублена", "Вдови"), а Пол Радд ("Людина-мураха", "Ужитися з самим собою") виконав роль вчителя в літній школі й за сумісництвом вченого-сейсмолога, який встигав і дітлахам допомагати розбиратися з привидами, і до їхньої мами залицятися, і за жарти відповідати.

Кадр з фільм "Мисливці за привидами: З того світу" / фото B&H

Крім того, у фільмі з'являться актори з оригінальних "Мисливців за привидами" – Білл Мюррей, Ден Ейкройд, Ерні Хадсон, Енні Поттс і Сігурні Уівер. Не забули також віддати данину одному з творців перших двох фільмів Гарольду Рамісу, який також виконував роль Ігона Спенглера в 1984 і 1989 роках. Оскільки актор помер в 2014 році, тут його "оживили" за допомогою сучасних технологій.

Кадр з фільм "Мисливці за привидами: З того світу" / фото B&H

Наш вердикт. "Мисливці за привидами: з того світу" – це відмінне кіно для сімейного перегляду з хорошим кастом, логічним сюжетом, милим гумором і красивою картинкою, яке порадує як шанувальників перших двох частин, так і "новачків". Проте, щоб краще зрозуміти всі "фішечки", радимо перед походом в кіно ознайомитися з фільмами 1984 і 1989 років. Ах так, і ще у фільмі є відразу дві сцени після титрів, які натякають на можливе продовження фільму, але тут все вже залежить від того, як новинка проявить себе в прокаті.

Загальна оцінка – 7,5/10.

***

Про інші кіносеріальні новинки тижня читайте в нашому окремому матеріалі.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся