Кадр з фільму "Крик 6" / фото Paramount Pictures

Гоустфейс і місто: огляд слешеру "Крик 6" з Дженною Ортегою

16:22, 08.03.2023

9 березня в український прокат виходить шоста частина культової слешер-франшизи "Крик", рішуче налаштована продовжити і перевершити здобутки минулорічного успішного ребуту, зробивши додаткову ставку на зростаючу популярність зірки серіалу "Венздей" Дженни Ортеги. Що з цього вийшло, читайте в огляді УНІАН.

УНІАН ділиться враженнями про фільм "Крик 6" / Scream VI (максимально без спойлерів).

Перший фільм з серії "Крик" вийшов у далекому 1996 року і став справжнім хітом. Тоді визнаний майстер жанру Уес Крейвен ("Пагорби мають очі", "Кошмар на вулиці В'язів") одночасно поклав початок успішній франшизі та повернув інтерес до молодіжних фільмів жахів, а актори Нів Кемпбелл, Девід Аркетт та Кортні Кокс надовго забезпечили себе роботою та визнанням.

У 1997 та 2000 роках Крейвен зняв ще дві не менш успішні частини "Крику", кожна з яких одночасно зберігала "золоті правила" серії, витончено самоіронізувала за допомогою прийому "фільм у фільмі" та дивувала новими поворотами. А ще серія тримала увагу глядача тим, що кожного разу під маскою Гоустфейса ховався новий вбивця чи вбивці. Тим не менш, на хвилі успіху франшиза замовкла на понад 10 років – допоки у 2011 році Крейвен не спробував відродити її, випустивши "Крик 4".

Режисер був рішуче налаштований зняти також п'яту та шосту частину, однак на шляху до цього постало чимало перепон. По-перше, Уес Крейвен пішов з життя в 2015 році. Крім того, четверту частину як критики, так і глядачі сприйняли гірше за попередні, тож з'явилися сумніви, а чи взагалі є актуальним жанр слешер.

Ну а після секс-скандалу з Гарві Вайнштайном у Dimension Films, яка належала його молодшому брату Бобу Вайнштайну та знімала попередні "Крики", почалися проблеми. Невдовзі права на франшизу задешево перекупила Spyglass Media Group, яка взялася її відновити. Доручили знімати продовження дуету режисерів Меттью Беттінеллі та Тайлеру Джіллету, які раніше успішно працювали над хоррорами "З/Л/О", "Пришестя Диявола" і "Я йду шукати".

Режисери з самого початку пообіцяли, що в своїй роботі вони обов'язково вшанують Уеса Крейвена, при цьому зробивши так званий requel – "м'який перезапуск" франшизи, коли начебто запускається її новий виток з новими центральними героями, але і старі канони і персонажі зберігаються. І зі своєю роботою вони впоралися чудово: фільм сподобався як критикам, так і глядачам, а також зібрав вражаючу "кассу" – 140 мільйонів доларів при бюджеті в 24 мільйони (наш огляд про "Крик 4" читайте за посиланням). Тож на продовження, вартість створення якого підняли до 35 мільйонів доларів, чекати довелося зовсім недовго – трохи більше року.

Події нової частини франшизи перенесено з оригінальної локації – невеличкого містечка Вудсборо – до мегаполіса Нью-Йорка. Саме сюди перебралися герої, що вижили у попередній частині, щоб розпочати нове життя – сестри Сем і Тара Карпентер та близнюки Чад і Мінді Мікс-Мартін. Троє з них тепер навчаються у місцевому коледжі, а старша Сем дошкуляє своїй молодшій сестрі надмірною опікою. В місті вони заводять ще кількох друзів: помішану на сексі співмешканку Квін, незайманого ботана Ітана, дівчину Мінді Аніку та таємного коханеця Сем з будинку напроти Денні. І кожен з них може бути наступним вбивцею, про що поступово задумуються наші герої.

Шостий фільм традиційно для серії починається з дзвінка вбивці своїй жертві. Приваблива викладачка коледжу Лаура (як потім з'ясуються – саме там навчаються герої) приходить до модного бару на побачення з хлопцем з інтернету. І хоча її спеціалізацією є кіномистецтво (конкретно слешери), Примарному обличчю досить легко вдається заманити її до темного провулку та розправитися з нею. Однак цього разу автори фільму вдаються до подвійного дзвінка – тепер вже сам вбивця отримує доленосний дзвінок.

Щоб вполювати вбивцю, друзям доведеться знову об'єднатися з Гейл Везерс, яка також проживає у Нью-Йорку. Але проблема в тому, що у своїй останній книзі вона припустилася кількох необережних висловлювань про Сем, які завдяки силі інтернету невдовзі сколихнули хвилю хейту в мережі, нібито насправді це вона є вбивцею, яка підставила Річі та Ембер з попередньої частини. Це, своєю чергою, змушує Сем засумніватися в собі, тим паче, що її досі переслідує образ її справжнього батька – вбивці Біллі Луміса з першої частини.

Крім того, до команди доєднаються персонаж Кірбі Рід, що вижила у фільмі "Крик 4" – тепер вона представлена як агент ФБР, який полює на Гоустфейса. Втім, і вона приховує певні секрети.

Режисери та актори

До роботи над шостим фільмом прогнозовано повернулися Меттью Беттінеллі та Тайлер Гіллет, які зняли фільм "Крик 5". Цього разу вони поставили собі за мету обіграти у фільмі поняття "франшизи", що мало стати послідовником "риквела". Для ретрансляції свого задуму вони використали персонаж Мінді Мікс-Мартін – справжньої фанатки фільмів жахів, яка по ходу фільму пояснювала, що, за законами франшизи, кожен новий фільм має біти масштабнішим за попередній: більший бюджет, більше вбивств, жертвування кимось з головних персонажів і нестандартні сюжетні повороти, щоб "не як у попередній частині". Власне, саме цим і займалися режисери в новій частині (хоча й не завжди вдало).

Цього разу головною зіркою фільму стала Дженна Ортега (Тара Карпентер), яка з моменту виходу п'ятого "Крику" встигла перетворитися з юною перспективної акторки на топ-зірку завдяки серіалу "Венздей". Власне, гріх було не побудувати рекламну кампанію "Крику 6" на її імені.

Старшу сестру Карпентер зіграла Мелісса Баррера, а до ролі близнюків повернулися Мейсон Гудінг та Джасмін Савой Браун. Кортні Кокс знову зіграла Гейл Везерс, а побита життям колишня наречена Володимира Кличка Гейден Панеттьєрі – Кірбі Рід.

А ось Нів Кемпбелл, яка спочатку мала з'явитися в новій частині, в підсумку відмовилася від ролі, тому що її не влаштував гонорар. Можливо, зараз скажемо крамольну річ, але, в принципі, загін не так вже й помітив втрату бійця. Натомість без Д'юї Райлі було сумно, але, на жаль, персонаж Девіда Аркетта остаточно загинув у попередній частині.

Серед новачків франшизи – Дермот Малруні ("Безсоромні", "Астрал 3"), який виконує роль детектива Бейлі (і батька Квін), Ліана Ліберато у ролі Квін, Джек Чемпіон (людська дитина з останнього "Аватара") у ролі Ітана та Девін Некода у ролі Аніки. Джош Сегарра ("Стріла", "Поліція Чикаго") зіграв роль Денні, а Самара Вівінг ("Няня", "Гра в хованки") – викладачку коледжу. Також одну маленьку, але важливу роль виконав Тоні Револорі ("Людина-павук", "Будинок з прислугою").

Світова прем'єра "Крику 6" відбулася 6 березня в Ню-Йорку, а в широкий прокат він офіційно потрапить 10 березня. За підсумками перших закритих показів новинка отримала скоріше позитивні відгуки. Так, на IMDb фільм наразі має оцінку 7,9 балів з 10, а на Rotten Tomatoes – 78% схвалення від критиків. Тим часом, на Metacritic кінооглядачі дали йому оцінку 68 балів, що відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

Фільм "Крик 6" наче видався доволі непоганим, однак і захоплення він не викликав. Після перегляду складається враження, що його творці, намагаючись створити щось нетипове, перемудрили – під кінець навіть стало трошки кринжово, коли стирається межа між "можливо, переборщили" та "так і задумано, це самоіронія". Здатність деяких героїв бодьоро бігати з розпоротим животом чи неодноразово воскресати в якийсь момент навіть почала дратувати. Так, ми розуміємо, що це лише фільм, і там можливо усе, але все ж треба знати міру. Це ж не "Дуже страшне кіно".

Теж саме можна сказати і про таймінг – в деяких моментах двогодинний фільм здавався трохи затягнутим, його запросто можна було б вкласти в 1:40.

Водночас, варто зазначити, що автори дуже добре зуміли скористатися перевагами великого міста. Наприклад, вельми гідною видалася сцена в метро.

При цьому творцям фільму вдалося створити доволі якісних та, чого вже приховувати, привабливих персонажів. Десь в цьому заслуга самих акторів, а десь – майстерність сценаристів.

Сам Гоустфейс у новому фільмі видався також доволі вдалим – такий собі самовпевнений, різкий персонаж, за плечима якого чималий досвід. При цьому творцям вдавалося доволі довго втримувати інтригу і майстерно заплутувати глядачів.

"Крик 6" навряд чи потрапить до вашого переліку фільмів, які обов'язково варто подивитися колись ще раз. Однак він буде доволі непоганим для походу до кінотеатру з великою компанією друзів під попкорн та пиво.

***

Про інші кіноновинки тижня читайте в нашому окремому огляді. Також ви можете ознайомитися з добіркою найцікавіших серіалів березня 2023 року.