Кадр з фільму "Крик 6" / фото Paramount Pictures

"Будинок зі скалок", "Крик 6" та "Лютер": що подивитися на вихідних

07:47, 09.03.2023
10 хв.

Цього тижня в широкий прокат виходять номінований на "Оскар" український документальний фільм "Будинок зі скалок" та чергова частина легендарної слешер-франшизи "Крик". Онлайн, тим часом, вийде фільм "Лютер: Сонце на спаді", що стане продовженням популярного однойменного серіалу з Ідрісом Ельбою. Про ці та інші кіноновинки читайте в огляді УНІАН.

УНІАН підготував традиційну добірку кіноновинок тижня – як в кінотеатрах, так і онлайн.

Будинок зі скалок

A House Made of Splinters (Україна, Фінляндія, Данія, Швеція, 2022, документальний)

Документальний фільм "Будинок зі скалок", створений за підтримки Державного агентства України з питань кіно, вже найближчої неділі побореться за "Оскар", і хоча б тому на нього варто сходити до кінотеатру. Насправді не тільки тому.

Фільм розповідає про дітей зі сходу України, які мешкають в особливому дитячому будинку для малечі, яких вилучили з їхніх сімей. Попри війну працівники установи намагаються створити безпечний простір для проживання дітей, поки держава в судовому порядку вирішує їхню подальшу долю.

Світова прем'єра документального фільму "Будинок зі скалок" відбулася у січні 2022 року на одному з найпрестижніших фестивалів незалежного кіно у світі Sundance Film Festival. Там його автор, данець Сімон Леренг Вільмонт отримав нагороду як найкращий режисер в секції World Cinema Documentary Competition.

Загалом фільм отримав схвальні відгуки критиків, а також понад десяток міжнародних нагород та номінацій. На IMDb фільм має оцінку 7,1 бал з 10 на основі майже тисячі відгуків, а на Rotten Tomatoes – 97% схвалення від критиків та 75% від широкої аудиторії. Тим часом, на Metacritic кінооглядачі дали йому оцінку 79 балів, що відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

Крик VI

Scream VI (США, 2023, трилер/жахи/детектив)

У 2022 році режисери Меттью Беттінеллі та Тайлер Джіллет, відомі до цього відомі за роботою над хорорами "З/Л/О", "Пришестя Диявола" і "Я йду шукати", зуміли зробити те, що вдається небагатьом – успішно відродити легендарну франшизу. Тоді, після більш як десятирічною перерви, "Крик" авторства визнаного майстера жанру Уеса Крейвена отримав нове життя (рецензію можна почитати тут). Тож недивно, що на продовження історії про маніяка в чорному балахоні та білій масці, що тероризує молодь, довго чекати не довелося.

Події шостого фільму серії перенесено до Нью-Йорку, куди з рідного Вудсборо переїжджають четверо персонажів, що вижили в попередній частині, щоб розпочати все спочатку: сестри Сем і Тара Карпентер, ролі яких виконують Мелісса Баррера і зірка хітового серіалу "Венздей" Дженна Ортега, а також близнюки Чад і Мінді Мікс-Мартін (Мейсон Гудінг і Джасмін Савой Браун). Однак героям не вдається сховатися від Примарного обличчя навіть у великому місті – він наздоганяє їх в розпал святкування Хелловіна. Щоб знову вижити, їм доведеться об'єднатися з Гейл Везерс (Кортні Кокс), яка з'являлася в усіх попередніх п'яти частинах франшизи. Також в шостому "Крику" повернеться персонаж Кірбі Рід (Хейден Панеттьєрі), яка вижила у фільмі "Крик 4".

Серед новачків франшизи – Дермот Малруні ("Безсоромні", "Астрал 3"), який виконає роль поліцейського, а також Самара Вівінг ("Няня", "Гра в хованки"), Тоні Револорі ("Людина-павук", "Будинок з прислугою"), Джош Сегарра ("Стріла", "Поліція Чикаго") та інші.

Режисерами фільму виступили Меттью Беттінеллі та Тайлер Гіллет, які зняли фільм "Крик 5".

Світова прем'єра "Крику 6" відбулася 6 березня в Ню-Йорку, а в широкий прокат він офіційно потрапить 10 березня. За підсумками перших закритих показів новинка отримала скоріше позитивні відгуки. Так, на IMDb фільм наразі має оцінку 7,9 балів з 10, а на Rotten Tomatoes – 78% схвалення від критиків. Тим часом, на Metacritic кінооглядачі дали йому оцінку 68 балів, що відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки". Детальніше про фільм читайте в нашій окремій рецензії.

М'юті

The Ritual Killer (США, 2023, трилер/бойовик)

В центрі сюжету цього фільму – детектив, який після смерті своєї дочки вирушає на полювання на серійного вбивцю, що вбиває відповідно до жорстокого ритуалу під назвою "М'юті". Щоб вистежити його, детектив звертається до професора-антрополога, який щось приховує. Чим глибше він занурюється у світ убивці, тим більш розмитою стає межа між розсудливістю та божевіллям.

Головні ролі у фільмі виконали Коул Хаузер ("Розумник Вілл Гантінґ", "Єллоустоун") та Морган Фрімен ("Втеча з Шоушенка", "Сім", "Ілюзія обману: Другий акт").

Режисером фільму виступив Джордж Галло, на рахунку якого сценарій до першого фільму "Погані хлопці", а також робота над фільмами "Афера по-голлівудські" та "Янгол помсти", головні ролі в яких також виконав Морган Фрімен.

Маскарад

Mascarade (Франція, 2022, комедія/драма/кримінал)

Події цього авантюрного фільму відбуваються на лазурному узбережжі півдня Франції, що стає новим домом для танцівника Адрієна (П’єр Ніне) та розкішної красуні Марго (Марина Вакт). Дівчина змінює життя юнака, який забуває, що кохана живе за рахунок шахрайства та маніпуляцій з серцями багатих чоловіків. Також одну з ролей у фільмі зіграла легендарна Ізабель Аджані.

Режисером фільму виступив Ніколя Бедос, який прославився своїм попереднім фільмом "Кафе бажань", а за дебютну стрічку "Він і Вона" здобув дві номінації на премію "Сезар" та ім’я у світі кіно.

Прем’єра стрічки відбулась на 75-му Каннському кінофестивалі, де фільм отримав схвальні відгуки кінокритиків і глядачів. На IMDb у фільму наразі оцінка 6,6 балів з 10.

Велика свобода

Große Freiheit (Німеччина, Австрія, 2021, драма/ЛГБТ)

Головний герой фільму Ганс, що живе вже у повоєнній Німеччині, знову і знову потрапляє до в’язниці за гомосексуальність. Через пункт 175 його прагнення до свободи систематично знищується. Єдиними постійними стосунками в його житті стає зв'язок із давнім співкамерником Віктором, засудженим за вбивство. Те, що починається з огиди, перетворюється на щось, що називається коханням.

Головну роль у фільмі виконав Франц Роговський – одне з найяскравіших імен в німецькому кіно останніх років ("Ундина", "Між рядами", "Хепі-енд"). Також у фільмі зіграли Ґеорґ Фрідріх ("Імпорт/Експорт", "Фрейд", "Ріміні") та Антон Фон Люк ("Франц", "Вавилон Берлін").

Режисером фільму виступив австрієць Себастьян Майзе, який здобув собі ім'я після виходу фільму "Тихе життя" у 2011 році.

Світова прем'єра "Великої свободи" відбулася у липні 2021 року на 74-му Канському кінофестивалі, де фільм брав участь у програмі "Особливий погляд". З тих пір на рахунку фільму назбиралася чимала кількість нагород та номінацій, як у Німеччині, так і закордоном. На IMDb фільм має оцінку 7,5 балів з 10, а на Rotten Tomatoes – 97% схвалення від критиків та 91% від широкої аудиторії. Тим часом, на Metacritic кінооглядачі дали йому оцінку 89 балів, що відповідає характеристиці "всезагальне визнання".

Далечінь

Faraway (Німеччина, 2023, романтика/пригоди/комедія)

В центрі сюжету фільму – жінка, що успадковує будинок на хорватському острові й несподівано вирішує поїхати в подорож, яка повертає їй радість життя та дарує нове кохання.

Головні ролі у фільмі виконали зірка німецьких детективних серіалів Наомі Краусс та вельми відомий на своїй батьківщині хорватський актор Ґоран Боґдан. Режисером фільму виступила Ванесса Йопп ("Зустрінемось онлайн", "Енгель + Джо").

Фільм вийде 8 березня на Netflix.

Лютер: Сонце на спаді

Luther: The Fallen Sun (Великобританія, США, 2023, детектив/трилер)

Фільм є повнометражним продовженням однойменного культового британського серіалу. У центрі сюжету знову опиниться блискучий детектив Джон Лютер, який тепер перебуває у в'язниці та звідти спостерігає, як жорстокий серійний вбивця тероризує Лондон. Розуміючи свою нездатність зловити кібер-психопата, який тепер ще й насміхається над ним, Лютер вирішує втекти з в'язниці, щоб закінчити роботу будь-якими засобами.

До ролі Джона Лютера знову повернувся Ідріс Ельба ("Тор", "Тихоокеанський рубіж", "Темна вежа"). Серед новачків франшизи – Синтія Еріво ("Погані часи у "Ель Роялі", "Вдови", "Гаррієт"), що зіграла роль детектива, який вестиме справу про вбивства, та Енді Серкіс ("Володар перстнів", "Чорна пантера", "Бетмен"), персонаж якого буде головним антагоністом.

Режисером фільму виступив Ніл Крос, який також працював над серіалом.

"Лютер" вийде 10 березня на Netflix. Перед цим він вийшов в обмежений прокат в кінотеатрах окремих країн та отримав відгуки вище середніх, причому глядачам він сподобався набагато більше, ніж критикам. На IMDb фільм має оцінку 7 балів з 10, а на Rotten Tomatoes – 67% схвалення від критиків та 87% від широкої аудиторії. Тим часом, на Metacritic кінооглядачі дали йому оцінку 54 бали, що відповідає характеристиці "змішані або середні відгуки".

Як працюють кінотеатри в умовах воєнного часу

Кінотеатри в умовах воєнного стану працюють з певними особливостями – на їхню роботу впливає комендантська година, повітряні тривоги та відключення електроенергії.

Так, якщо починається повітряна тривога, то показ фільму зупиняється, а глядачів просять покинути залу і вирушити в найближче бомбосховище. Зазвичай, якщо тривога менше 20 хвилин, то показ фільму продовжують з того місця, на якому зупинилися, якщо довше – пропонують обміняти квиток на інший сеанс. Опцію повернення коштів за скасовані сеанси пропонують нечасто.

Щодо відключення електроенергії, то у багатьох кінотеатрах вже є генератори, тому фільми показують і під час відключення світла. Якщо ж у кінотеатрі немає генератора та сеанс скасовують, тоді діє аналогічна система обміну квитків, як у випадку з повітряними тривогами.

***

Крім того, ви можете подивитися фільми, що вийшли в попередні тижні, та найцікавіші серіали березня 2023 року – цього тижня стартують  2 сезон детективної драми "Перрі Мейсон" від HBO, друга частина 4 сезону психологічного трилера "Ти" від Netflix та комедійний серіал UnPrisoned з Керрі Вашингтон від Hulu.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся