Кадр з серіалу "Жінка в будинку навпроти дівчини у вікні" / фото Netflix

Що подивитися на вихідних: найкраще данське кіно і серіальний бум

08:27, 27.01.2022
10 хв.

Цього тижня в українських кінотеатрах очікується не так вже й багато новинок – головним чином, це фестивальне та європейське кіно. А ось на стрімінгових сервісах на кіноманів чекає чимало новинок – від абсолютно нових проектів "Жінка в будинку навпроти дівчини у вікні" і "Вечірка" до нових сезонів популярних серіалів "Крізь сніг" і "Грішниця". Детальніше читайте в огляді УНІАН.

Після досить багатих на новинки грудня і січня, найближчий тиждень виявиться досить скромним на прем'єри в кінотеатрах. А ось онлайн навпаки буде чимало свіжих релізів – від нових серіалів до наступних сезонів успішних проектів минулих років.

Що нового в кінотеатрах з 27 січня

Найближчий тиждень в кінотеатрах пройде під знаком фестивального та європейського кіно. Так, у кінотеатрі "Жовтень" 27 січня стартує фестиваль "Danish Triumf. Найкращі фільми сучасної Данії", в рамках якого кіномани зможуть ознайомитися зі знаковими для цієї країни кінострічками. Всього в програму увійшло 5 різножанрових фільмів, які отримували нагороди найпрестижніших міжнародних кінофорумів – загалом вони мають 402 відзнаки. Серед них –  нагороди та номінації "Оскар" та "Золотого глобуса", перемоги та номінації Каннського та Берлінського фестивалів. Фільми транслюватимуться мовою оригіналу з українськими субтитрами.

Зокрема, глядачам покажуть історичну драму "Королівський роман" / А roual affai (Данія, Швеція, Чехія, 2012), події якої розгортаються в XVIII столітті під час правління душевнохворого данського короля Крістіана VII. У центрі сюжету картини – роман між юною королевою Кароліною Матильдою Великобританською і придворним лікарем-німцем Йоганном Фрідріхом Струензе, який став відомим просвітителем і реформатором Данії з часів безвольного короля. Головні ролі у фільмі виконали Мадс Міккельсен ("Полювання", "Ганнібал", "Доктор Стрендж", "Ще по одній"), Алісія Вікандер ("Агенти А.Н.К. Л.", "З машини", "Дівчина з Данії", "Легенда про Зеленого лицаря") і Міккель Фельсгор ("Дощ", "Каштановий чоловічок").

Також в рамках фестивалю кіногурмани зможуть ще раз насолодитися на "великому екрані" фантастичною драмою Ларса фон Трієра "Меланхолія" / Melancholia (Данія, Швеція, Франція, Німеччина, 2011), що описує життя однієї сім'ї напередодні катастрофи. Головні ролі у фільмі виконали Кірстен Данст ("Інтерв'ю з вампіром", "Людина-павук", "Влада пса"), Кіфер Сазерленд ("Твін Пікс: Крізь вогонь іди зі мною", "Телефонна будка", "Коматозники"), Шарлотта Генсбур ("Джейн Ейр", "Наука сну", "Антихрист"), Олександр Скарсгард ("Справжня кров", "Годзілла проти Конга", "Варяг"), Шарлотта Ремплінг ("Загибель богів", "Нічний портьє", "Дюна"), Стеллан Скарсгард ("Німфоманка", "Тор", "Дюна"), Удо Кір (трилогія "Європа", "Тінь вампіра", "Залізне небо") та інші.

Драматичний трилер "Помста" / In a Better World (Данія, Швеція, 2010), що отримав в 2011 році "Оскар" і "Золотий глобус" як найкращий фільм іноземною мовою. У центрі сюжету фільму – сорокарічний Антон, який повертається до рідної Данії після тривалої роботи в африканському таборі для біженців. Довгі роки серед чужого горя навчили чоловіка не відповідати насильством на насильство. Тож навіть коли місцевий автомеханік б'є Антона, той стримує гнів. Здається, що конфлікт вичерпаний, проте його син Еліас разом зі своїм другом Крістіаном вирішують помститися за батька.

Військова драма "Моя земля" / Under sandet (Данія, Німеччина, 2015) розповідає про події травня 1945 року, коли британські військові передають кілька сотень німецьких військовополонених молодого віку під нагляд данських збройних сил, щоб останні зайнялися пошуком і знищенням тисяч мін, які були закладені німецькими військовими частинами на західному узбережжі півострова Ютландія під час війни. Одну з головних ролей у фільмі виконав німецький актор Луїс Хофман, який отримав широку популярність після виходу серіалу "Темрява" на Netflix.

Ну а мелодрама "Бенкет Бабетти" / Babettes gæstebud (Данія, 1987), що отримала в 1988 році "Оскар" як найкращий фільм іноземною мовою, розповість історію талановитого кухаря, яка була змушена кинути все і втекти з Парижа, охопленого революцією. Жінка потрапляє в бідне рибальське селище, в будинок двох старих дів-пуританок, які вважають за гріх будь-яку їжу, крім вівсянки. Одного разу, вигравши велику суму в лотерею, Бабетта влаштовує справжній бенкет в найкращих французьких традиціях.

Також цього тижня в українських кінотеатрах можна буде подивитися анімаційний фільм "Ми – монстри" / Monster Family 2 (Великобританія, Німеччина, 2021). Звичайному сімейству Уішбоун доведеться знову перетворитися на містичних істот – Франкенштейна, вампіра, мумію і перевертня, щоб врятувати своїх надприродних друзів від мисливців на монстрів.

Крім того, з 27 січня на "великих екранах" можна буде подивитися пригодницьку комедію "Агент 117: З Африки з любов'ю" / OSS 117: Alerte rouge en Afrique noire (Франція, 2021) з Жаном Дюжарденом у головній ролі, трилер "Календар смерті" / Le calendrier (Франція, Бельгія, 2021), а також добірки короткометражок з усього світу "Все буде добре" і Best Comedy Shorts 2.

Що нового онлайн з 27 січня

А ось серіальних новинок цього тижня буде досить багато. Так, ще 24 січня на BBC One відбулася прем'єра міні-серіалу в жанрі поліцейська драма "Нічні виклики" / The Responder (Великобританія, 2022). Серіал розповідає про напружені робочі будні морально нестійкого офіцера ліверпульської нічної поліції Кріса, який отримує нову напарницю в особі Рейчел, яка прагне грати за правилами і вірить у справедливе правосуддя. Головну роль в серіалі виконує зірка "Шерлока", "Хоббіта" і "Чорної пантери" Мартін Фрімен.

Також 24 січня HBO представив перший епізод десятисерійного історичного серіалу "Позолочений вік" / The Gilded Age (США, 2022). Події серіалу відбуваються в 1880-і роки, а в центрі сюжету опиниться молода дівчина Маріан Брук – дочка генерала з півдня, яка нещодавно втратила сім'ю та переїжджає в Нью-Йорк до своїх тіток. Тут вона отримує доступ до вищого суспільства і намагається освоїтися в цьому світі. Головні ролі в серіалі виконали дебютантка Луїза Джейкобсон, а також такі імениті ТВ-зірки, як Крістін Баранскі ("Теорія великого вибуху", "Хороша дружина"), Синтія Ніксон ("Секс і місто", "Ретчед", "І просто так"), Таїса Фарміга ("Американська історія жахів", "Прокляття черниці"), Керрі Кун ("Грішниця", "Месники: Війна нескінченності", "Мисливці за привидами: Спадкоємці") та інші.

Тим часом на Netflix 25 січня вийшов перший епізод 3 сезону постапокаліптичного серіалу "Крізь сніг" / Snowpiercer (США, 2020-). Це один з небагатьох проектів, що виходить на сервісі по одній серії щотижня, а не відразу весь сезон. Серіал знятий на основі однойменного французького графічного роману і послідуючого за ним фільму 2013 року південнокорейського режисера Пон Чжун Хо з Крісом Евансом у головній ролі. Події серіалу розгортаються через сім років після того, як світ став сніговою пустелею в результаті невдалої спроби побороти глобальне потепління. Люди, що вижили знаходяться в постійно рухомому навколо земної кулі поїзді, що складається з 1001 вагона, розділених за соціальними класами. У серіалі піднімаються питання "класової боротьби, соціальної несправедливості та політики виживання". Серед виконавців головних ролей у серіалі – Давид Діггз, Дженніфер Коннеллі, Шон Бін, Іддо Голдберг та інші.

Крім того, 26 січня Netflix випустив весь четвертий сезон кримінальної драми "Грішниця" / The Sinner (США, 2017-), в центрі якого знаходиться детектив Гаррі Емброуз (його роль виконує Білл Пуллман), що береться за безнадійні справи. Цього разу вже перебуваючи на пенсії, він перебирається в невелике містечко, щоб оговтатися від отриманих в минулому травм. Однак незабаром там відбувається загадкове вбивство дочки однієї впливової сім'ї, і героя знову підключають до справи.

Крім цього, на 28 січня у Netflix заплановано кілька серіальних прем'єр. По-перше, це трилер з елементами чорного гумору "Жінка в будинку навпроти дівчини у вікні" / TheWomanintheHouseAcrosstheStreetfromtheGirlintheWindow (США, 2022), назва якого є алюзією на нетфліксівський фільм "Жінка у вікні" 2021 року випуску з Еммі Адамс у головній ролі. Як і у фільмі, головною героїнею у фільмі виявиться жінка, яка через непростий період в житті проводить весь час біля вікна з келихом вина. Одного разу вона бачить жорстоке вбивство, але їй ніхто не вірить. Втім, на відміну від героїні фільму, жінка з серіалу не сидітиме вдома, а візьметься за власне росслідування. Головну роль в серіалі виконала Крістен Белл, відома за серіалами "Вероніка Марс", "Герої" і "В кращому світі", а також фільмами із серії "Дуже погані матусі".

Одночасно на Netflix вийде шпигунський серіал "З холоду" / In From the Cold (США, 2022), що розповідає про колишню російську шпигунку з унікальними навичками. Тепер вона мирно живе в США зі своєю дочкою, проте змушена знову взятися за зброю, щоб допомогти ЦРУ впоратися з безжальним вбивцею, що володіє такими ж суперздібностями, як і вона. Головну роль в серіалі виконала Маргарита Левієва ("Чорний список", "Лофт").

Також 28 січня Netflix випустить зомбі-хоррор "Всі ми мертві" / AllofUsAreDead (Південна Корея, 2022), події якого розгортаються в школі, яка стала осередком небезпечного вірусу, що перетворює людей на зомбі. Замкненим в навчальному закладі школярам доведеться самостійно знайти вихід звідси, перш ніж самим перетворитися на кровожерливих монстрів. Одну з головних ролей в серіалі виконала Лі Юмі, яка зіграла в "Грі кальмара".

Тим часом, на Apple TV+ 28 січня відбудеться прем'єра комедійно-детективного міні-серіалу "Вечірка" / The Afterparty (США, 2022). Режисером серіалу став Крістофер Міллер, який раніше працював над фільмами "Мачо і ботан", "Лего. Фільм" і "Людина-павук: Через всесвіти". У центрі сюжету опиниться жінка-детектив, яка розслідує вбивство, скоєне під час зустрічі випускників старшої школи. Події тієї ночі будуть показані з різних точок зору. Головну роль в серіалі виконала Тіффані Хеддіш ("Гламурні боси", "Холодний розрахунок"). Також в картині з'явиться Дейв Франко ("Ілюзія обману", "Примарна шістка").

***

Також ви можете подивитися фільми і серіали, що вийшли в попередні тижні.

***

Згідно з оновленими правилами карантину в Україні, які набули чинності з 6 грудня 2021 року, відвідувати кінотеатри можна тільки за наявності COVID-сертифікатів (вакцинація, тест, одужання). Правило поширюється на "жовту", "помаранчеву" і "червону" карантинні зони.

Гарного перегляду і бережіть себе!

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся