Кадр з фільму "Стоп-Земля"

Що подивитися на вихідних: українська драма "Стоп-Земля" і "Алея жаху" з Бредлі Купером

08:27, 20.01.2022
8 хв.

Цей тиждень порадує кіноманів чималим підбором прем'єр як українського, так і зарубіжного виробництва. Серед них – підліткова драма Катерини Горностай "Стоп-Земля" і нео-нуарний трилер Гільєрмо дель Торо "Алея жаху". Онлайн, тим часом, вийде історична драма "Мюнхен" з Джеремі Айронсом і Джорджем Маккеєм, спін-офф культового ситкому "Як я зустрів вашу маму", а також нові сезони серіалів "Прислуга" і "Озарк". Детальніше читайте в огляді УНІАН.

Що нового в кінотеатрах з 20 січня

Почнемо з приємного для українського кінематографа. 20 січня до масового глядача нарешті добереться підліткова драма Катерини Горностай "Стоп-Земля" (Україна, 2021). Міжнародній фестивальній публіці картина була показана вперше ще в березні 2021 року на Берлінському кінофестивалі, де вона отримала нагороду Кришталевий ведмідь юнацького журі конкурсної програми Generation 14 plus. Український фестивальний реліз фільму відбувся в серпні 2021 року на Одеському міжнародному кінофестивалі, де стрічка отримала головну нагороду фестивалю – Гран-прі. Також фільм став лауреатом премії "Кіноколо" 2021 року в п'яти номінаціях. Загалом, фільм варто подивитися хоча б тому, що визнання українського кіно західними критиками, на жаль, поки не таке вже часте явище.

У центрі сюжету фільму – 16-річна замкнута школярка Маша, яка навчається у звичайній київській школі. Не відчувати себе дивно і відсторонено в колективі їй допомагають близькі друзі Яна і Сєня, по-своєму переживаючи напружену шкільну буденність. Крім майбутніх іспитів вийти із зони комфорту Машу змушує закоханість в однокласника Сашу. Маша розуміє, що якщо не зважиться – ніколи не знатиме, чи взаємна її любов до хлопця.

Ще одна гучна кіноновинка тижня – нео-нуарний трилер "Алея жаху" / Nightmare Alley (США, 2021) від майстра страшних казок Гільєрмо дель Торо ("Хеллбой", "Лабіринт Фавна", "Багряний пік", "Форма води").

Картина розповість про майстерного афериста Стена Карлайла, який працює карнавальним фокусником, але в якийсь момент починає видавати себе за людину, яка вміє розмовляти з мертвими. Разом зі своєю коханою він відправляється до Нью-Йорка 1940-х, де якийсь час їм вдається успішно виманювати гроші у місцевих багатіїв, використовуючи "дар" чоловіка. Втім, одного разу везінню приходить кінець.

Картина, як і багато інших робіт дель Торо, зібрала вражаючий акторський склад: Бредлі Купер, Кейт Бланшетт, Віллем Дефо, Руні Мара, Тоні Коллетт, Рон Перлман і багато інших.

Світова прем'єра фільму відбулася ще в грудні 2021 року, і, варто відзначити, що "Алея жаху" отримала в цілому позитивні відгуки критиків і глядачів. УНІАН вже також подивився новинку, і готовий поділиться враженнями в окремій рецензії.

Крім того, цього тижня в прокат вийде музична драма "Голос кохання" / Aline (Франція, Канада, 2020), заснований на непростій, але дещо казковій історії кар'єри і любові знаменитої канадської співачки Селін Діон, чий голос звучав у головній пісні до фільму "Титанік".

Діон, що народилася в багатодітній канадській родині, стала зіркою у франкомовному світі після того, як її менеджер і майбутній чоловік Рене Анжеліл заклав свій будинок, щоб профінансувати її перший запис. У 1988 році вона перемогла на Євробаченні, а 1990 році випустила англомовний альбом Unison, що вивело її на світову музичну арену. На даний момент Селін Діон вважається однією з найуспішніших і найвисокооплачуваніших співачок у світі.

Режисером і виконавицею головної ролі стала французька співачка і актриса Валері Лемерс'є ("Прибульці", "Астерікс і Обелікс в Британії"). При цьому фільм не є класичною біографією, а лише заснований на житті Селін Діон – навіть імена головних героїв дещо змінені. Власне, з цієї причини не обійшлося без скандалів – сім'я співачки розкритикувала фільм за спотворення реальності, а сама співачка ніяк його не прокоментувала. Тим не менш, "Голос любові" отримав в цілому позитивні відгуки критиків.

Серед інших новинок тижняф – кінокомедія "Любов і блогери" / "Любов і блогери" (Україна, 2022), що зібрала цілу армію популярних українських зірок та інфлюенсерів: Ольга Сумська, Анна Трінчер, Георгій Делієв, Назар Задніпровський, Вікторія Маремуха, Роман Свічкаренко, гурт Kazka та багато інших. Автором сценарію до фільму, до слова, став Олексій Приходько, який "подарував" українській культурі "Божевільне весілля".

Події фільму розгортаються у вигаданому селищі Кагаплик, де все дуже погано: знову вибори, знову корумпований мер, знову одне й те саме... Виправляти "мерську репутацію" до селища запрошують п'ятьох зірок Інстаграму. На них чекатимуть пригоди "на всю голову", реальна змова і, звісно, історія справжнього кохання.

Також в кінотеатрах з 20 січня стартують покази комедійного хоррору "Тиха ніч" / Silent Night (Великобританія, 2021) з Кірою Найтлі та Меттью Гудом, сімейної комедії "Песики на сторожі" / Pups Alone (США, 2021), де у другорядних ролях засвітилися Дженніфер Лав Хьюітт, Дольф Лундгрен, Денні Трехо, Роб Шнайдер, Малкольм Макдауелл та Ерік Робертс, а також фільм жахів "Курорт" / The Resort (США, 2021), в якому подорож на покинутий курорт обертається справжнім кошмаром.

Що нового онлайн з 20 січня

18 січня Hulu випустив перші два епізоди ситкому "Як я зустріла вашого тата" / How I Met Your Father (США, 2022), що є спін-оффом культового серіалу "Як я зустрів вашу маму".

Цього разу головна героїня – жінка на ім'я Софі, яка розповідає синові про те, як зустріла в 2022 році його батька. Її роль виконала популярна американська співачка, актриса і бізнесвумен Хіларі Дафф, яка в середині нульових отримала статус кумира підлітків завдяки головній ролі в телесеріалі каналу Disney Channel "Ліззі Магуайер". Також в якості оповідача – Софі з 2050 року – задіяна Кім Кетролл, найбільш відома за роллю Саманти Джонс в телесеріалі "Секс і місто" (яка не з'явилася в його недавньому продовженні через розбіжності з Сарою Джесікою Паркер).

Крім того, цього тижня на серіальних фанатів чекають нові сезони декількох популярних серіалів. Так, 21 січня на Apple TV+ стартує 3 сезон драматичного трилера "Будинок з прислугою" / Servant (США, 2019-) від знаменитого хоррор-режисера М. Найта Шьямалана ("Шосте почуття", "Таємничий ліс", "Спліт"). Серіал розповідає про сімейну пару, яка втратила дитину. Мати не може змиритися з втратою, і щоб їй допомогти, дитину підміняють дуже реалістично виконаною лялькою, за якою доглядає 18-річна няня Ліенн. Дівчина вірить, що лялька – справжня дитина, і та дійсно незабаром оживає.

Також 21 січня Netflix випустить першу частину четвертого і заключного сезону кримінального серіалу "Озарк" / Ozark (США, 2017-) з Джейсоном Бейтманом і Лорою Лінні в головних ролях. У центрі сюжету серіалу – фінансовий консультант Марті Бьорд, який разом з дружиною Венді та двома дітьми переїжджає з передмістя Чикаго в центр літнього відпочинку – містечко біля озера Озарк в штаті Міссурі. Причина переїзду криється в тому, що Марті відмивав гроші мексиканського наркобарона, однак, коли схема накрилася, він опинився винен босові мафії велику суму.

Ще одна новинка тижня від Netflix – історична драма "Мюнхен" / MunichTheEdgeofWar (Великобританія, 2022), заснована на однойменній новелі Роберта Харріса. Події фільму розгорнуться в 1938 році в декількох країнах Європи, коли два дипломати з Британії та Німеччини відправляться до Мюнхена на конференцію і незабаром опиняться в центрі хитрих закулісних ігор.

Головні ролі у фільмі виконали Джеремі Айронс ("М. Батерфляй", "Лоліта", "Дім Gucci"), Джордж Маккей ("Гордість", "1917"), Янніс Нівенер (трилогія "Таймлес", "Берлінська резидентура"), Сандра Хюллер ("Тоні Ердманн", "Між рядами", "Ідеальний чоловік"), Аугуст Діль ("Безславні виродки", "King's Man: Початок") та інші.

Ну і нагадаємо, що 19 січня вийшов четвертий епізод супергеройського серіалу "Миротворець" / Peacemaker (США, 2022) від режисера Джеймса Ганна, який є спін-оффом торішнього "Загону самогубців: Місія навиліт" його ж авторства. Огляд перших трьох епізодів серіалу ви можете прочитати в нашому окремому матеріалі.

***

Також ви можете подивитися фільми і серіали, що вийшли в попередні тижні.

***

Згідно з оновленими правилами карантину в Україні, які набули чинності з 6 грудня 2021 року, відвідувати кінотеатри можна тільки за наявності COVID-сертифікатів (вакцинація, тест, одужання). Правило поширюється на "жовту", "помаранчеву" і "червону" карантинні зони.

Гарного перегляду і бережіть себе!

Марина Григоренко

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся