Фільм "Людина-павук: Крізь Всесвіт" вийшов в прокат 1 червня / фото Sony Pictures Animation

Чому всі в захваті від анімаційного "Людини-павука": огляд нового фільму

17:09, 01.06.2023
6 хв.

1 червня 2023 року в український прокат вийшов анімаційний фільм "Людина-павук: Крізь Всесвіт" за коміксами Marvel, що став продовженням оскароносного хіта 2018 року "Людина-павук: Навколо всесвіту". Як і попередник, новинка уже встигла отримати захоплені відгуки від критиків та перших глядачів. Чим же усіх так вразив новий фільм про культового супергероя, читайте в огляді УНІАН.

УНІАН ділиться враженнями про фільм "Людина-павук: Крізь Всесвіт" (Spider-Man: Across the Spider-Verse) – максимально без спойлерів.

Про що фільм

Людина-павук – це безперечно один з найпопулярніших героїв коміксів у світі, якого обожнюють як діти, так і дорослі. Тож не дивно, що протягом останніх двадцяти з гаком років світ побачила величезна кількість франшиз, знятих за мотивами коміксів Marvel.

Більшість з них крутиться навколо персонажа Пітера Паркера – канонічного Людини-павука в коміксах. Саме його персоні були присвячені трилогія Сема Реймі з Тобі Маґвайром, дилогія Марка Вебба з Ендрю Гарфілдом та серія фільмів в рамках кіновсесвіту Marvel з Томом Голландом.

Втім, насправді в коміксах вже давно почали з'являтися інші Людини-павуки – як у основному світі Пітера Паркера, так і в інших світах. Частина з них вже були предствлені в анімаційному мультсеріалі "Людина-павук. Щоденник супергероя", що виходив у 2012-2017 роках. Власне, саме вони також є центральними персонажами нинішньої анімаційної серії фільмів про Людину-Павука від Columbia Pictures і Sony Pictures Animation.

Перший фільм серії "Людина-павук: Навколо всесвіту" вийшов наприкінці 2018 року та став справжнім хітом – в нього прекрасні відгуки від критиків та захоплені реакції від глядачів, а ще "Оскар", "Золотий глобус" та премія BAFTA в категорії "Найкращий повнометражний анімаційний фільм". Не дивно, що фільм отримав продовження. Більш того, нинішній фільм також не стане останнім.

Людина-павук Майлз Моралес – головний герої серії / фото Sony Pictures Animation

Перед тим як дивитися новинку "Людина-павук: Крізь Всесвіт" просто необхідно подивитися його попередника. Саме там глядачам представляють персонажа Майлза Моралеса – підлітка з Нью-Йорка, який у коміксах також був укушений павуком та в підсумку замінив Пітера Паркера на посту Людини-павука після смерті останнього. Саме в попередній частині він з'ясовує, що Людина-павук у всесвіті далеко не один.

Події другого мультфільму відбуваються приблизно через рік після першого. Майлз намагається поєднувати життя учня старшої школи та борця з вуличною злочинністю, а також вирішувати непорозуміння, які у нього виникають з батьками. Втім, він дуже сумує за Гвен Стейсі з іншого всесвіту, в якому вона – Гвен-павук. У фіналі першого фільму "павуки" з різних світів, здавалося б, попрощалися назавжди – і через це Майлз та Гвен, які вже встигли подружитися, дуже страждають.

Одночасно о світі Майлза з'являється нова величезна загроза, яка відкриває можливості для нової зустрічі "павуків" з різних світів. Тепер їм доведеться об'єднатися, щоб разом подолати ворога.

Окрім Майлза та Гвен глядачам представляють Людину-павука 2099 Мігеля О'Гару (цей персонаж вже з'являвся у сцені після титрів першого фільму), Жінку-павука Джессіку Дрю, Панк-павука Хобарта Брауна та ще безліч інших версії супергероя. Загалом, за словами творців фільму, у ньому показані 280 варіантів Людини-павука, причому майже сотня с з них – унікальні з власними іменами.

Сцени після титрів

Ще до виходу фільму "Людина-павук: Крізь Всесвіт" було відомо, що це буде лише перша частина історії – друга, від тієї ж групи режисерів, має вийти у березні 2024 року. Тож прогнозовано фільм завершився кількома кліфхенгерами.

Водночас, вочевидь, саме через це фільм не має традиційної сцени після титрів – між титрами глядачам лише показують напис "Майлз Моралес ще повернеться на екрани", а по завершенню фільму глядачі вже мають певне уявлення, про що піде мова далі (звісно, не без інтриги).

Вже відомо, що фільм матиме продовження / фото Sony Pictures Animation

Також додамо, що наразі в розробці перебуває фільм про "Жінок-павучих", що стане спінофом серії фільмів про Майлза Моралеза. Зокрема, у фільмі мають з'явитися такі персонажі, як Гвен Стейсі (Гвен-паук), Джесіка Дрю (Жінка-павук) та Сінді Мун (Шовк).

Хто за кадром

Режисерами мультфільму, як і його наступної частини, виступили Хоакім Дос Сантос, Кемп Паверс та Джастін Томпсон, і лише останній має якесь відношення до першого фільмі – тоді він працював у команді художників-постановників.

Тим не менше, усі вони мають великий досвід роботи над анімацією, в тому числі супергеройською. Але за режисеру всі троє взялися вперше – і варто зазначити, вельми успішно.

В оригіналі свої голоси героям дали зіркові актори / фото Sony Pictures Animation

При цьому в оригінальній доріжці до озвучки фільму були залучені чимало великих зірок, зокрема, Гейлі Стайнфельд, Оскар Айзек, Браян Тайрі Генрі, Денієл Калуя та Джейсон Шварцман. Шамейк Мур повернувся до озвучування Майлза Морлеса.

Реакція на фільм

Перші реакції критиків та глядачів на новинку виявилися більш ніж позитивними. Новинку хвалили за саму історію, сміливий підхід, анімацію, а також музичний супровід.

На жінок-павуків чекає окремий спіноф / фото Sony Pictures Animation

Наразі на IMDb у нього оцінка 9,1 з 10 балів, на Rotten Tomatoes – 95% схвалення від критиків, а на Metacritic кіноексперти дали фільму 87 балів зі 100, що відповідає характеристиці "всезагальне визнання" з поміткою Must see.

Наш вердикт

"Людина-павук: Крізь Всесвіт" – це дійсно крута робота, яка, можливо, декому може здатися навіть кращою за перший фільм. Картина віддає данину оригінальним графічним романам за стилем анімації, а також готує ще кілька приємних сюпризів для фанатів Людини-павука, які не раз здіймуть у залі емоції розчулення та оплески.

Окрім оригінальної анімації та чудового саундтреку, фільм має дійсно цікавий сюжет. Настільки, що між "піти трохи раніше з сеансу, щоб встигнути на метро" чи "додивитися до кінця, але викласти кругленьку суму за таксі додому" ми вибрали останнє.

Фільм сподобається як дітям, так і дорослим / фото Sony Pictures Animation

При цьому, попри величезну кількість персонажів, фільм не виглядає перевантаженим. Дійсно важливі для сюжету персонажі розкриваються тут достатньо, а менш важливі – не напружують, слугуючи чудовим фоном.

Якщо ж вам зупиняє, що це анімація, а не ігрове кіно, запевняємо, що фільм буде все одно цікавим та зрозумілим як дітям, так і дорослим, як фанатам оригінальних коміксів, так і пересічному глядачеві.

Загальна оцінка – 9 з 10 балів.

***

Про інші кіноновинки тижня читайте в нашому окремому огляді. Також ви можете ознайомитися з добіркою найцікавіших серіалів червня 2023 року.

Марина Григоренко

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся