Новинки в кінотеатрах і онлайн з 9 листопада / колаж УНІАН, скріншоти

"Марвели", "Опале листя", "Вбивця" та німецьке кіно: що подивитися на вихідних

09:29, 09.11.2023
12 хв.

Цього тижня в український прокат вийдуть супергеройський фільм "Марвели" з Брі Ларсон, хітова фінська трагікомедія "Опале листя" та ще кілька новинок. Крім того, у столиці стартує традиційний фестиваль "Нове німецьке кіно", в рамках якого покажуть нові фільми Крістіана Петцольда та Віма Вендерса. Тим часом, онлайн на Netflix вийде новий фільм від культового режисера Девіда Фінчера – "Вбивця" з Майклом Фассбендером в головній ролі. Про усі кіноновинки тижня читайте в огляді УНІАН.

УНІАН підготував традиційну добірку кіноновинок тижня – як в кінотеатрах, так і онлайн.

Марвели

The Marvels (США, 2023, пригоди/фантастика/екшн/супергеройське)

В центрі сюжету нового фільму з п'ятої фази кіновсесвіту Marvel – вже відомі глядачам три супергероїні: Керол Денверс (вперше представлена у фільмі "Капітан Марвел" 2019 року), агент М.Е.Ч. Моніка Рамбо (вперше представлена у серіалі "ВандаВіжн" 2021 року) та Камала Хан (вперше представлена у серіалі "Міс Марвел" 2022 року). Саме у сцені після титрів "Міс Марвел" героїні почали неконтрольовано обмінюватися своїми силами. З'ясувалося, що за цим стоїть воїн з інопланетної раси кріі Дар-Бенн, яка, ймовірно, і буде головною антагоністкою у фільмі.

Щоб перемогти ворога, три зовсім не схожі супергероїні мають працювати як єдина команда та допомогти одна одній опанувати нові сили. Задля цього вони вирушають у захопливу подорож мультивсесвітом.

Головні ролі у фільмі виконали три акторки, які втілювали цих персонажів у попередніх проектах Marvel – Брі Ларсон, Тейона Перріс та Іман Веллані. В ролі нової антагоністки в кіновсесвіті дебютувала Заві Ештон ("Оксамитова бензопила", "Нічні звірі").

Крім того, у фільмі знову з'являться Семюел Л. Джексон в ролі Ніка Ф'юрі та Рендал Парк у ролі агента Джиммі Ву ("Людина-мураха та Оса", "ВандаВіжн"), а також смертоносний флеркен Гуся, що маскується під рудого кота ("Капітан Марвел"). Також свої ролі повторять низка акторів, які зіграли родичів Камали Хан в серіалі "Міс Марвел".

Режисером фільму виступила Ніа Дакоста, яка до цього зняла трилер "Лісок" та фільм жахів "Кендімен".

ПС: Не забудьте дочекатися сцени після титрів.

Опале листя

Kuolleet lehdet (Фінляндія, Німеччина, 2023, комедія/драма)

"Опале листя" – це 20-й фільм видатного фінського режисера Акі Каурісмякі, багаторазового призера фестивалів у Каннах, Берліні й Сан-Себастьяні. Серед його найвідоміших робіт – кримінальна драма "Злочин та покарання", комедійна драма "Життя богеми", комедійна драма "Людина без минулого" та трагікомедія "По той бік надії".

Стрічка розповідає про чоловіка і жінку, які живуть одиноким життям, не надто успішно шукаючи своє кохання. Однак їхні долі змінює випадкова зустріч у караоке-барі. І хоча між ними проскакує іскра, на шляху до щастя цих двох з’являються численні перешкоди – від загублених телефонних номерів до помилкових адрес, алкоголізму та чарівного безпритульного собаки.

У картині неодноразово згадується Україна: між любовними перипетіями герої періодично вмикають радіо, звідки лунають новини про російсько-українську війну. Режисер фільму висловився про це так: "Я не зміг би зняти фільм під час війни, не коментуючи її, тож я коментую її з радіо. Це любовна історія, бо я не міг зробити нічого іншого, бо ця кровопролитна війна потребує історій кохання зараз".

Світова прем’єра стрічки відбулася в основному конкурсі цьогорічного Каннського кінофестивалю, де вона здобула Приз журі. "Опале листя" також стало найкращою стрічкою 2023 року за версією Міжнародної асоціації кінопреси (ФІПРЕССІ). Також Фінляндія висунула цей фільм на здобуття премії "Оскар" у категорії "Найкращий міжнародний фільм".

Нині на IMDb фільм має оцінку 7,6 балів з 10, тоді як на Rotten Tomatoes у нього 98% схвалення від критиків з поміткою "Сертифікована свіжість". Водночас, на Metacritic кінооглядачі дали йому 79 балів зі 100, що відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

Детальніше про фільм читайте в нашій окремій рецензії.

Звук свободи

Sound of Freedom (США, 2023, драма/екшн/байопік)

Цей жорсткий бойовик, заснований на реальних подіях, розповідає про колишнього спецагента міграційної та митної правоохоронної служби США Тіма Балларда, який звільнився з роботи, щоб присвятити своє життя порятунку дітей від сексуального рабства.

Головну роль у фільмі виконав Джим Кевізел ("Страсті Христові", "Тонка червона лінія"). Також у фільмі зіграла Міра Сорвіно (франшиза "Після").

Зняв фільм мексиканський режисер Алехандро Монтеверде, чий дебютний фільм "Белла" отримав приз глядацьких симпатій на кінофестивалі в Торонто 2006 року.

Стрічка спричинила гучний резонанс на заході. Фільм був випущений у липні 2023 року і швидко став справжнім хітом. Зібравши майже 250 мільйонів в прокаті при бюджеті 14,5 мільйонів, він став одним з найбільш успішних незалежних фільмів в історії. Багато в чому сприяла цьому актуальність в США проблеми сексуальної експлуатації мігрантів та поширеність різних конспірологічних теорій про причетність сильних світу цього до торгівлі людьми, з якими певна частина оглядачів намагалася зв'язати фільм. Та й сам Баллард є доволі медійною персоною, навколо якого точиться чимало чуток і скандалів.

Водночас "Звук свободи" отримав суперечливі відгуки. Так, нині на IMDb фільм має оцінку 7,7 балів з 10, тоді як на Rotten Tomatoes у нього 58% схвалення від критиків проти 99% від глядачів. При цьому на Metacritic кінооглядачі дали йому 36 балів зі 100 ("в цілому негативні відгуки"), а широка аудиторія – 7,9 балів з 10 ("в цілому позитивні відгуки"). З одного боку, критики підкреслювали важливість висвітлення цієї тематики, з іншого – мали питання до реалізації: від дорікань у фетишизації тортур дітей-жертв до звинувачень у перекручуванні фактів та історичної достовірності.

Вартові джунглів 2

Les As de la Jungle 2 (Франція, 2023, комедія/пригоди/ сімейний/анімація)

Команда вартових знову вирушає на допомогу, коли таємничий суперлиходій вирішує вкрити джунглі рожевою речовиною, яка вибухає, щойно вода торкається її. Герої мають на порятунок джунглів менше місяця – до того, як розпочнеться сезон дощів. Команді вартових доведеться вирушити у мандри довкола світу, від Північного полюса до Далекого Сходу, долаючи гори, пустелі й океани у пошуках протиотрути вдалині від улюблених джунглів.

Нині на IMDb фільм має оцінку 6 балів з 10.

Король Левеня

King (Франція, Бельгія, 2023, комедія/пригоди/сімейний)

Фільм розповідає про левеня на прізвисько Кінг, що втікає з клітки при перевезенні в аеропорту і ховається в будинку 12-річної Інес та 15-річного Алекса. Брат і сестра вирішують повернути короля-левеня до Африки і втікають із дому, вважаючи себе вже досить дорослими для неймовірної подорожі на край світу.

Нині на IMDb фільм має оцінку 5,1 балів з 10.

Прокляття щуролова

The Piper (США, 2023, жахи)

Після смерті свого наставника, молода композиторка отримує завдання завершити його концерт. Та незабаром вона розуміє, що виконання цієї музики призводить до смертельних наслідків. І їй належить з’ясувати про моторошне походження мелодії та зло, яке прокинулося.

Це один з останніх фільмів за участю британського актора Джуліана Сендса ("Чорнокнижник", "Арахнофобія", "Покидаючи Лас-Вегас", "Червона троянда"), який трагічно загинув у січні 2023 рокув горах Сан-Ґабріел, куди він вирушив у одиночний похід – його рештки знайшли лише через півроку.

Нині на IMDb фільм має оцінку 5,6 балів з 10.

Нове німецьке кіно 2023

(Німеччина, 2023, фестивальне)

9 листопада, на річницю падіння Берлінського муру, в київському кінотеатрі "Жовтень" розпочнеться 29-й фестиваль "Нове німецьке кіно", який триватиме до 14 листопада. Протягом тижня глядачі побачать три знакові прем’єри сучасного німецького кінематографа. Також фестиваль проведуть в Одесі, Львові, Чернівцях і Харкові.

Відкриє подію романтична комедія "Полум’яне небо" (Roter Himmel) режисера Крістіана Петцольда, відомого за стрічками "Ундіна" та "Транзит". На цьогорічному Берлінале картина здобула Ґран-прі журі – "Срібного ведмедя", а на Одеському кінофестивалі, де пройшла українська прем’єра – Спеціальну відзнаку журі міжнародного конкурсу. У центрі сюжету – молодий письменник, який рушає пожити в будинку на березі моря, щоб зосередитися на своїй книзі. Однак чарівна сусідка (її роль виконує німецька зірка Паула Бір, яка вже зіграла у фільмах Петцольда "Ундіна" та "Транзит") й несподівані зустрічі відволікають його від роботи. Коли неподалік спалахує лісова пожежа, головні герої опиняються у пастці полум’я та починають зближуватися.

Також українським кіноманам покажуть драму "Ідеальні дні" (Perfect Days) – нову роботу знаменитого Віма Вендерса ("Париж, Техас", "Небо над Берліном"), триразового номінанта на "Оскар", володаря "Золотої пальмової гілки" Канн, "Золотого лева" Венеції та премії BAFTA. Це стрічка розповість про буденність та красу життя. Головний герой – прибиральник туалетів у Токіо. Він задоволений простим життям: дотримується структурованого розпорядку, а вільний час присвячує своїй пристрасті – слуханню рок-музики, читанню книг та вирощуванню дерев. Виконавця головної ролі Кодзі Якусьо визнали найкращим актором на Каннському кінофестивалі.

Покажуть на фестивалі й одну з головних німецьких кіноподій року – драму "Учительська" (Das Lehrerzimmer), яку висунули від Німеччини на здобуття премії "Оскар" у категорії "Найкращий міжнародний фільм". Картина Ількера Чатака побачила світ на Берлінале, де здобула дві відзнаки, а пізніше вона отримала п'ять нагород Німецької кінопремії. Фільм розповідає про вчительку-ідеалістку, яка намагається розплутати справу про крадіжку в школі. Одна драматична подія перетворюється на психологічну війну, а сама жінка опиняється між своїми ідеалами та шкільною системою, де наслідки її дій загрожують зламати її саму. Втілила головну героїню Леоні Бенеш – зірка серіалів "Вавилон-Берлін" і "Корона".

З офіційного конкурсу нещодавнього Венеційського кінофестивалю до програми події відібрали нуарний трилер "Теорія всього" (Die Theorie von Allem). Це стрічка Тімма Крьоґера за участі Ханса Цішлера, який свого часу працював із Вімом Вендерсом та Жаном-Люком Ґодаром. Події картини розгортаються у 1962 році в готелі у Швейцарських Альпах. Йоганнес – один із науковців, які прибули сюди на конференцію, щоб почути про нову революційну теорію. Однак з’їзд сколихує низка неприємних подій: лектор так і не з’являється, одного з фізиків знаходять мертвим, а підозріла піаністка з готелю таємниче зникає. Головний герой опиняється втягнутим у цю зловісну й оповиту загадкою історію.

Усі фільми демонструватимуться мовою оригіналу з українськими субтитрами.

Вбивця

The Killer (США, 2023, трилер/екшн)

В основу сценарію цього неонуарного трилера від культового режисера Девіда Фінчера ("Сім", "Бійцівський клуб", "Соціальна мережа", "Загублена") ліг однойменний французький комікс Алексіса Ноулента. В центрі сюжету – досвідчений кілер на ім'я Крістіан, який переживає психологічну кризу і починає відчувати каяття за свої злочини.

Головну роль у фільмі виконав Майкл Фассбендер (франшиза "Люди Ікс", "Безславні виродки", "Сором", "12 років рабства").

Також у стрічці задіяні Тільда Свінтон ("Щось не так з Кевіном", "Виживуть тільки коханці", "Готель "Гранд Будапешт", "Доктор Стрендж", "Суспірія"), Арлісс Говард ("Суцільнометалева оболонка", "Людина, яка змінила все", "Манк"), Чарльз Парнелл ("Топ Ґан: Меверік", "Місія неможлива: Розплата. Части́на перша") та інші.

Саундтрек до фільму написали лідер культового індастріал-гурту Nine Inch Nails Трент Резнор і його давній творчий партнер Аттікус Росс, які разом створили музику до чималої кількості відомих фільмів. Зокрема, вони написали саундтреки і до кількох попередніх фільмів Фінчера – "Соціальна мережа" (за нього вони отримали "Оскар"), "Дівчина з тату дракона", "Загублена" та "Манк".

Світова прем'єра фільму відбулася 3 вересня 2023 року на 80-му Венеційському кінофестивалі, а 27 жовтня він вийшов в обмежений кінопрокат. Нині на IMDb фільм має оцінку 7,4 бали з 10, тоді як на Rotten Tomatoes у нього 90% схвалення від критиків з поміткою "Сертифікована свіжість". Водночас, на Metacritic кінооглядачі дали йому 76 балів зі 100, а широка аудиторія – 7,8 балів з 10, що в обох випадках відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

Для широкої аудиторії фільм стане доступним на Netflix 10 листопада 2023 року.

***

Крім того, ви можете подивитися фільми, що вийшли в попередні тижні, та найцікавіші серіали листопада 2023 року – цього тижня на Apple TV+ стартує костюмована драма "Буканьерки", а на Showtime відбудеться прем'єра комедії "Прокляття" з Еммою Стоун.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся