Кадр з фільму "Мисливці на привидів: Крижана імперія" / фото Sony Pictures

Сеанс сімейної ностальгії: огляд фільму "Мисливці на привидів: Крижана імперія"

15:30, 22.03.2024
9 хв.

УНІАН ділиться враженнями про нову частину культових "Мисливців на привидів", що вже можна подивитися в кінотеатрах України.

21 березня 2024 року в український прокат вийшла науково-фантастична комедія "Мисливці на привидів: Крижана імперія" (Ghostbusters: Frozen Empire), в якій нова та стара команди "мисливців" об'єднаються, щоб дати бій злу небачених масштабів. Що з цього вийшло, читайте в оглядів УНІАН.

Трохи передісторії

Дилогія "Мисливці на привидів" стала справжнім феноменом в кінематографі 1980-х років. Вдало поєднуючи в собі елементи комедії, бойовика та фільму жахів, "мисливці" також стали першою комедією, в якій були використані дорогі спецефекти.

Придумав історію канадський комік Ден Екройд, який з дитинства цікавився паранормальними явищами. Спочатку він задумував історію більш страшною та серйозною, але згодом, після залучення до роботи сценариста Гарольда Реміса та режисера Айвана Райтмана, його фокус був зміщений в більш легкий формат.

На головну роль вченого-парапсихолога Пітера Венкмана запросили коміка Білла Мюррея, доброго знайомого Екройда. На той момент Мюррей був висхідною зіркою, але саме після виходу перших "мисливців" він злетів на кіно Олімп. Самі ж Екройд та Реміс виконали дві інші головні ролі – вчених Реймонда Стантза та Іґона Спенґлера.

Перший фільм "Мисливці на привидів" вийшов влітку 1984 року та миттєво став хітом, а також одним з найуспішніших фільмів за підсумками року. Хвалили його і критики, і глядачі, однак на продовження довелося чекати цілих п'ять років.

Кадр з фільму "Мисливці на привидів: Крижана імперія" / фото Sony Pictures

Другу частину, випущену в прокат влітку 1989 року, критики сприйняли більш прохолодно, але глядачам стрічка сподобалася. Однак хоча "Мисливці на привидів 2" зібрали чималу касу в прокаті, ці результати не виправдали очікування студії, тож від продовження вирішили відмовитися.

Втім, протягом наступних двох десятиріч періодично спливало питання продовження, однак постійно щось заважало. Зрештою, основні творці фільму не дійшли до згоди щодо майбутнього франшизи, відмовившись брати участь у тому, що від них вимагала кіностудія. Після смерті Гарольда Реміса у 2014 році, Айван Райтман остаточно вирішив відійти від проекту.

В підсумку у 2016 році на екрани вийшов "жіночій" перезапуск "Мисливців на привидів", події якого було перенесено в сучасний світ, і вони жодним чином не були пов'язані з оригінальними фільмами. Головні ролі в ньому виконали Мелісса Маккарті та Крістен Віг, тоді як актори з оригінальних "мисливців" з'явилися у фільмі в епізодичних ролях, зігравши зовсім інших персонажів. Фільм отримав непогані відгуки, однак студія все одно вирішила відмовитися від продовження.

Натомість у січні 2019 року стало відомо, що ведеться робота над новим фільмом серії, пов'язаним з оригінальними двома частинами. Тоді ж стало відомо, що зніме фільм син режисера оригінальних "Мисливців" Айвана Райтмена – Джейсон, який до цього вже встиг попрацювати над окремими епізодами серіалу "Офіс" та зняв хітову незалежну комедію "Джуно". Співсценаристом фільму виступив Ґіл Кінан, який до цього зняв фільми "Полтергейст" (2015), "Місто Ембер" та "Хлопчик на ім’я Різдво".

Фільм під назвою "Мисливці на привидів: З того світу" вийшов на екрани восени 2021 року, а в центрі сюжети опинилися нащадки Іґона Спенґлера з оригінальних фільмів – його дочка Келлі, а також онуки Фібі та Тревор. Також невеличкі ролі дісталися оригінальній команді "мисливців". Стрічка отримала змішані відгуки від критиків, однак була позитивно сприйнята глядачами, особливо фанатами оригінальних фільмів.

Навесні 2022 року стало відомо, що ведеться робота над сиквелом фільму, при цьому в ньому обіцяли активніше задіяти персонажів з перших фільмів. Режисер оригінальних фільмів Айван Райтман не дожив до цієї новини кілька місяців, тож саме йому нинішня стрічка і була присвячена.

При цьому до роботи над фільмом повернулися Джейсон Райтман та Ґіл Кінан. Втім, цього разу вони вирішили помінятися ролями – тепер режисером став останній.

Про що новий фільм

Події нинішнього фільму відбуваються за три роки після попереднього. Сімейство Спенґлерів нарешті покинуло Саммервілль та разом з вчителем Гері Ґруберсоном, який тепер є повноцінним членом їхньої родини, перебралося до Нью-Йорка – міста, де все починалося. Колишній член оригінальних "мисливців" доктор Вінстон Зеддемор, який за останні 30 років встиг розбагатіти, викупив для них ту саму пожежну частину з першого фільму – і тепер Спенґлери стали новими мисливцями на привидів.

Тим часом, сам Зеддемор продовжує фінансувати і інші проекти з дослідження паранормальної активності, а доктор Реймонд Станц – тримає крамничку магічних предметів, скуповуючи різноманітні артефакти та сумуючи за давно минулими днями. Одного разу вони стикаються з потужним артефактом, який вивільняє надпотужне зло. Команди нових та старих "мисливців тепер мають об'єднати зусилля, щоб врятувати світ від нового Льодовикового періоду.

Актори та персонажі

Як і у фільмі 2021 року, головні ролі виконали Пол Радд ("Людина-мураха" у кіновсесвіті Marvel), Керрі Кун ("Загублена", "Вдови"), Фінн Вулфхард ("Воно", "Дивні дива") та Маккенна Грейс ("Обдарована", "Я, Тоня"). Усі чотири персонажі є вельми харизматичними – в якійсь мірі саме вони відповідальні за успіх оновленої франшизи: і завдяки тому, як їх прописали, і завдяки тому, як їх зіграли актори.

Кадр з фільму "Мисливці на привидів: Крижана імперія" / фото Sony Pictures

Також з попереднього фільму повернулися друзі Тревора і Фібі з Саммервілля – дівчина Лакі у виконанні Целести О'Коннор ("Химери", "Мадам Павутина"), яка працює над одним з проектів Зеддемора, та хлопець на прізвисько Подкаст у виконанні Логана Кіма, який допомагає Станцу у крамниці.

Крім того, у стрічці знову зіграли актори з класичних фільмів "Мисливці на привидів" – Білл Мюррей (Пітер Венкман), якого у фільмі було найменше, зате кожна ого поява викликала бурхливу реакцію у глядачів, а також Ден Ейкройд (Реймонд Стантз), Ерні Хадсон (Вінстон Зеддмор), Енні Поттс (Джанін Мелнітц) та Вільям Атертон (Волтер Пек).

Кадр з фільму "Мисливці на привидів: Крижана імперія" / фото Sony Pictures

Також ролі у новому фільмі отримали Кумейл Нанджіані ("Вічні", "Портландія"), Петтон Освальт ("Таємне життя Волтера Мітті", "Пісочний чоловік"), Емілі Елін Лінд ("Доктор Сон", перезапуск "Пліткарки") та комік Джеймс Ейкастер. Однак спойлерити ми про їхню роль у сюжеті не будемо.

Реакція на фільм

Перші реакції критиків на фільм змішані. Так, наразі на Rotten Tomatoes він має 45% схвалення від критиків, тоді як на Metacritic кіноексперти дали йому 47 зі 100 балів, що відповідає характеристиці "змішані або середні відгуки".

З перших відгуків на кіноагрегаторах можна зробити висновок, що позитивніше фільм сприймають ті, хто є шанувальниками оригінальних фільмів. Вони хвалять фільм за відчуття ностальгії та добру, часом дурнувату сімейну атмосферу. Натомість хейтери "Мисливців" відзначають, що фільм перевантажений персонажами, та скаржаться на "ледачий" сценарій.

Наш вердикт

Нові "Мисливці на привидів" – це, скоріше за все, продукт в першу чергу для фанатів оригінальних фільмів. Якщо десь у 90-х ви до дир задивилися ці фільми по телевізору, то він цілком задовільнять ваші ностальгічні почуття. Тут багато пасхалок, які зрозуміють лише ті, хто добре пам'ятає перші фільми (або передивилися їх перед переглядом нового), для решти ж глядачів, які цього всього не пам'ятають, можуть виникнути певні незрозумілі та нерозкриті моменти.

Ось, наприклад, персонаж мера Нью-Йорка Волтера Пека, який чомусь люто ненавидить "мисливців". Коли ви пригадаєте, що у фільмі 1984 року саме він був тим набридливим бюрократом, який поставив собі за мету знищити команду, все стане більш зрозуміло.

Або ж привиди Слімер чи жінки з бібліотеки… Для непідготовленого глядача їхня поява у новому фільмі може здатися зайвою, а для фанатів – черговий привід для приємного приливу ностальгії.

Так, часом дійсно може здаватися, що у фільмі задієно забагато персонажів і не усі вони розкриті повною мірою. Але, з іншого боку, чи можна було обійтися без них? Навряд чи.

Кадр з фільму "Мисливці на привидів: Крижана імперія" / фото Sony Pictures

Загалом, "Мисливці на привидів: Крижана імперія" – це миле та легке сімейне кіно з купою дурненьких жартів, на яке можна сміливо йти компанією з попкорном і від якого не варто вимагати чогось такого "вау". А головне – фільм цілком може підняти вам настрій хоч на пару годинок, особливо якщо ви любите та розумієте оригінальні фільми.

До речі, у кінці фільму є невеличка комедійна сцена після титрів для фанатів "зефірок".

Загальна оцінка – 7 з 10 балів.

***

Про інші кіноновинки тижня читайте в нашому окремому огляді. Також ви можете ознайомитися з добіркою найцікавіших серіалів березня 2024 року.

Марина Григоренк

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся