Кадр з фільму "П'ять ночей у Фредді" / фото Universal Pictures

Навіть не кличте, якщо ваша вечірка не схожа на цю: огляд фільму "П'ять ночей у Фредді"

17:51, 25.10.2023
6 хв.

26 жовтня 2023 року в український прокат виходить новий фільм від вже культової хорор-кінокомпанії Blumhouse Productions – кіноадаптація однойменної відеогри "П'ять ночей у Фредді". Чи вдалося його авторам вразити чи принаймні налякати глядача, читайте в огляді УНІАН.

УНІАН ділиться враженнями про фільм "П'ять ночей у Фредді" (Five Nights at Freddy's).

Трохи передісторії

У 2014 році американський розробник відеоігор Скотт Коутон випустив у світ відеогру "П'ять ночей у Фредді". Гравець мав зробити так, щоб його аватар-охоронець закинутої піцерії "Freddy Fazbear's Pizza" дожив до 6 ранку, врятувавшись від кровожерливих аніматронів – гігантських роботів-плюшевих іграшок.

Гра користувалася шаленим попитом та заробила чималу фанатську базу, тож створення на її базі медіафраншизи було питанням часу. Майже за 10 років було створено кілька продовжень самої гри, а також три романи, серіал і, звісно, купу мерчу.

Цікаво, що зняти фільм на основі гри захотіли фактично одразу після її випуску – вже у 2015 році права на екранізацію отримав кіногігант Warner Bros. Pictures. Одразу заявлялося, що сам Коутон допомагатиме команді режисерів та сценаристів працювати над фільмом, однак в підсумку процес застопорився та у 2017 році права перейшли до вже культової хорор-кінокомпанії Blumhouse Productions ("Паранормальне явище", "Астрал", "Спліт", "Пастка", "Ми", "Хелловін", "Химери", "Чорний телефон", M3GAN та багато інших успішних фільмів жахів).

Кадр з фільму "П'ять ночей у Фредді" / фото Universal Pictures

Тоді ж засновник та голова Blumhouse Джейсон Блум заявив, що сам продюсуватиме фільм, а Коутон допомагатиме зі сценарією. Одночасно оголошений раніше режисером стрічки Гіл Кінан ("Полтергейст") заявив про вихід з проекту. Спочатку у 2018 році його замінив Кріс Коламбус (пірші три фільми про Гаррі Поттера), і він навіть розробив сценарій до фільму. Втім, Коутон цю версію "завернув", натомість просуваючи своє бачення. В підсумку, Коламбус покинув проект, а режисеркою фільму у 2021 році оголосили Емму Таммі, яка до цього працювала над окремими епізодами хорор-антології "У темряві" та зняла фільм жахів "Вітер".

Нарешті, у 2023 році народжена в муках кіноадаптація "П'ять ночей у Фредді" побачила світ.

Про що новий фільм

В центрі сюжету фільму – Майк Шмідт, життя в якого, м'яко кажучи, не складається. Він досі кожної ночі проживає жахливий епізод з дитинства, який назавжди змінив життя усієї його родини. Паралельно він з перемінним успіхом виховує свою молодшу сестру Еббі, яка вважає за краще спілкуватися з уявними друзями, ніж однолітками, поки їхня корислива тітка Джейн намагається відсудити права на опіку.

А ще Майка постійно звільняють з роботи, ким би він не влаштувався – через відсутність дисципліни і конфлікти. І коли здається, що його вже більше нікуди не наймуть, Майк отримує рятівну паличку у вигляді роботи нічним сторожем в колись успішному покинутому сімейному розважальному центрі Freddy Fazbear's Pizza.

Здавалося б, це ідеальна робота – без необхідності з кимось спілкувати і комусь звітувати. Однак зовсім скоро Майк з жахом виявляє, що чотири аніматронні талісмани закладу – Фредді Фазбер, Бонні, Чіка та Фоксі – не лише можуть весело співати і танцювати під дискоболом. Насправді вони є кровожерливими машинами вбивства, які до того ж хочуть захопити сестру Майка.

Тепер Майк має не лише врятувати себе та Еббі, а також розгадати таємниці власного минулого та виникнення аніматронів.

Варто зазначити, що фільм хоч і заснований на відеогрі, його сюжет та головні герої далеко не завжди слідують оригіналу.

А ще між титрами є маленька кумедна сценка, яка, втім, не відіграє якоїсь важливої ролі.

Хто в головних ролях

Роль Майка Шмідта у фільмі виконали Джош Гатчерсон, найбільш відомий нашому глядачеві за головною роллю Піта Мелларка у серії фільмів "Голодні ігри". Після виходу останнього фільму франшизи у 2015 році Гатчерсон зник з поля зору мейнстрим-глядача, здебільшого граючи в малобюджетному кіно та серіалах, але, можливо, "П'ять ночей у Фредді" дадуть новий поштовх його кар'єрі.

Кадр з фільму "П'ять ночей у Фредді" / фото Universal Pictures

Також у фільмі зіграли Пайпер Рубіо (серіал "Нестабільний"), Елізабет Леіл (серіал "Ти"), Меттью Ліллард ("Крик", "Це все вона", "Скубі-Ду") та Мері Стюарт Мастерсон ("Бенні і Джун", "Погані дівчата").

Реакція на фільм

Першою прокат фільму розпочала Велика Британія – 25 жовтня 2023 року, а 27 жовтня він вийде в США та одночасно на стрімінговому сервісі Peacock.

За підсумками перших 127 оглядів фільм має оцінку 6,9 балів з 10 на IMDb.

Тим часом, ранні прогнози касових зборів свідчать про те, що фільм отримає до 33-42 мільйонів доларів у перші вихідні та 60-90 мільйонів доларів за загальний вихідний тиждень. Цього буде достатньо, що покрити витрати на розробку фільму в 25 мільйонів доларів.

Кадр з фільму "П'ять ночей у Фредді" / фото Universal Pictures

Водночас, раніше Скотт Коутон заявляв, що у разі успіху фільму, будуть випущені ще дві картини, засновані на другій та третій іграх серії. Більш того, на початку 2023 року актор Меттью Ліллард заявив, що він підписав зі студією контракт на три фільми серії.

Наш вердикт

Фільм "П'ять ночей у Фредді" викликає доволі суперечливі враження. З одного боку, в нього дійсно хороша якісна картинка та цікава основна ідея. Також у фільмі гідна атмосферна музика, за яку відповідали The Newton Brothers – саме вони створили звукові доріжки до більшості проектів Майка Фленагана, в тому числі до його нетфліксівських серіалів "Привиди будинку на пагорбі", "Привиди маєтку Блай", "Опівнічна меса", "Опівнічний клуб" та "Падіння дому Ашерів".

З іншого боку, є питання до реалізації – складається враження, що ось ті 8-річні перипетії на шляху його створення таки відобразилися на кінцевому результаті. Здається, що у фільмі намішали дуже багато усього, але одночасно розкрили усе це на півсили. Фільм не є достатньо страшним, щоб вважатися стовідсотковим хорором, від якого ви постійно здригатиметеся, а гумору в ньому недостатньо, щоб перевести його в категорію комедійного хорору.

Кадр з фільму "П'ять ночей у Фредді" / фото Universal Pictures

Одночасно глядачам не до кінця розкривається багато важливих моментів – у тих, хто не знайомий з оригінальною грою, буде чимало запитань щодо виникнення аніматронів та інших причинно-наслідкових зв'язків у фільмі. Можливо, творці припасли це на наступні фільми, однак те що ми маємо зараз, викликає забагато питань.

Загальна оцінка – 6 з 10 балів.

***

Про інші кіноновинки тижня читайте в нашому окремому огляді. Також ви можете ознайомитися з добіркою найцікавіших серіалів жовтня 2023 року.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся