Кадр з фільму "Вбивці квіткової повні" / фото Paramount Pictures

Новий шедевр Мартіна Скорсезе: огляд фільму "Вбивці квіткової повні"

17:52, 20.10.2023
8 хв.

19 жовтня 2023 року в український прокат вийшов новий фільм культового Мартіна Скорсезе з його беззмінними фаворитами Робертом де Ніро і Леонардо Ді Капріо в головних ролях – неовестерн "Вбивці квіткової повні", який критики вже встигли охрестити шедевром. Чим же він так підкорив їх усіх, читайте в огляді УНІАН.

УНІАН ділиться враженнями про фільм "Вбивці квіткової повні" (Killers of the Flower Moon).

Про режисера

80-річний Мартін Скорсезе абсолютно заслужено є одним з найкращих режисерів сучасності, який навіть через понад шість десятків років з моменту випуску свого першого фільму продовжує знімати актуальне та якісне кіно. Саме він зняв таку класику світового кінематографу, як "Таксист", "Нью-Йорк, Нью-Йорк", "Колір грошей", "Остання спокуса Христа", "Скажений бик", "Славні хлопці", "Мис страху", "Банди Нью-Йорка", "Авіатор", "Відступники", "Вовк з Уолл-стріт", "Острів проклятих", "Ірландець" та багато інших. Його внесок у індустрію кіно дійсно неможливо переоцінити, і кожна його нова робота викликає неймовірний ажіотаж як серед критиків, так і серед кіноманів.

І нехай останнім часом Скорсезе полюбляє поскаржитися на реалії сучасного кіно – і фільми за коміксами Marvel він критикує, інші довгограючі франшизи він теж не любить. Та й глядачам теж часом від нього дістається – мовляв, не можуть вдумливо висидіти в кіно понад три години. Але, знаєте, враховуючи увесь творчий доробок Скорсезе, він має на це повне право, адже і своїм новим фільмом він довів, що навіть 3,5-годинна серйозна драма, що повільно розкручується, може захопити глядача.

А ще Скорзесе за Україну – не забув він згадати про важливість підтримки нашої країни в боротьбі з російським агресором і під час представлення "Вбивць квіткової повні" у Каннах в травні 2023 року.

Про що новий фільм

Сюжет фільму заснований "Вбивці квіткової повні" заснований на однойменному документальному романі журналіста Девіда Ґренна 2017 року, що зачіпає ганебні сторінки історії США, які протягом тривалого часу замовчувалися.

Події фільму, заснованого на реальній історії, розгортаються у 1920-х роках в індіанському поселенні Осадж в штаті Оклахома. Індіанське плем'я Осейджів свого часу прийшло на ці землі та довгий час жило у злиднях, аж поки тут не віднайшли поклади нафти. Втім, Осейджі якимось чином змогли провернути усе так, щоб вони залишалися тут справжніми господарями. Принаймні так їм здавалося.

Місцеві індіанці доволі швидко перейняли усі блага західної цивілізації та "білий" спосіб життя, поступово стираючи власну ідентичність – у них вже навіть імена та прізвища були американські. Однак це не допомогло їм стати рівними з колонізаторами.

І поки Осейджі жили своє комфортне життя, ворог поступово витісняв їх і забирав їхнє власність (а також їхні життя). Підступний магнат Вільям Хейл розробив справжню "багатоходовочку", щоб підгребти під себе усе багатство індіанців – він протягом багатьох років вдавав з себе їхнього справжнього друга, навіть коли ті почали помирати десятками за дуже підозрілих обставин.

Кадр з фільму "Вбивці квіткової повні" / фото Paramount Pictures

В центрі сюжету фільму – родина чистокровних індіанок, власність яких особливо зацікавила Хейла. Використовуючи своїх двох племінників – холоднокровного улюбленця Байрона і безхребетного Ернеста Баркхартів – цей харизматичний дідуган поставив собі за мету звести усіх п'ятьох жінок сімейства у могилу, та таким чином, щоб їхнє майно та права абсолютно легально потрапили до його рук.

Одночасно Хейл усував на своєму шляху всіх, хто намагався якось втрутитися в ситуацію. Та навіть коли справа про загадкові вбивства в Осаджі дійшла до ФБР, добитися справедливості для індіанців виявилося завданням не з простих.

Хто в головних ролях

Традиційно Скорзесе зібрав у своєму новому фільму надпотужний акторський склад. Кістяк сформували Роберт де Ніро і Леонардо Ді Капріо, які вже неодноразово знімалися в його фільмах. Так, перший знявся в кінохітах "Таксист", "Скажений бик", "Славні хлопці", "Мис страху", "Казино" та "Ірландець", а другий – у фільмах "Банди Нью-Йорка", "Авіатор", "Відступники", "Острів проклятих" та "Вовк з Уолл-стріт".

Кадр з фільму "Вбивці квіткової повні" / фото Paramount Pictures

І обидва вони, як завжди, показали найвищий рівень акторської майстерності. Підступний, холоднокровний, лицемірний Вільям Хейл у виконанні де Ніро вийшов одночасно харизматичним та відштовхуючим, коли глядач в захваті від персонажа і одночасно щиро ненавидить його та бажає, щоб він отримав справедливе покарання.

Тим часом, Ернест Баркхарт у виконанні Ді Капріо вчергове доводить, наскільки він крутий актор, який вміє грати справжніх мерзотників і більше аж ніяк не є заручником своїх "солоденьких" ролей з 90-х ("Титанік", "Ромео + Джульєтта").

Кадр з фільму "Вбивці квіткової повні" / фото Paramount Pictures

Прекрасно доповнила цей дует Лілі Гладстон, яка стала справжнім відкриттям фільму. Їй дісталася роль Моллі Баркхарт – однієї з дочок родини, на яку націлилися Хейл та Баркхарт. Акторка є корінною американкою – її дитинство пройшло в резервації індіанського племені Чорноногих в Монтані, і вона дійсно ідеально підійшла на цю роль, створивши образ одночасно сильної та довірливої жінки, на долю якої випали важкі випробовування.

Кадр з фільму "Вбивці квіткової повні" / фото Paramount Pictures

Також варто відзначити гру Скотта Шеперд ("Шпигунський міст", "Останні з нас") у ролі Байрона Баркхарта – улюбленого племінника Хейла, який з ентузіазмом підтримував план свого дядька.

Крім того, порівняно невеличкі, але важливі ролі у фільмі зіграли Джессі Племенс ("Сила собаки", "Ірландець", "Любов і смерть") та Брендан Фрейзер ("Кит", "Мумія"). Перший втілив образ агента ФБР Тома Вайта, який розслідував убивства в Осаджі, а другий зіграв адвоката Хейла – Гамільтона.

Кадр з фільму "Вбивці квіткової повні" / фото Paramount Pictures

Загалом, весь каст у фільму надзвичайно вдалий – кожному акторові хочеться вірити. А ще у фільмі зібрана велика кількість корінних індіанців, які поки не настільки масштабно представлені в американському кіно.

Реакція на фільм

Прем'єра фільму "Вбивці квіткової повні" відбулася 20 травня 2023 року на Каннському кінофестивалі, де він отримав захоплені відгуки від критиків.

Так, нині фільм має оцінку 8,4 бали з 10 на IMDb, а на Rotten Tomatoes у нього 93% схвалення від критиків з поміткою "Сертифікована свіжість". Тим часом, на Metacritic він отримав 89 балів зі 100 з поміткою must see від кінооглядачів, що відповідає характеристиці "всезагальне визнання", та 7,3 бали з 10 від широкої аудиторії ("в цілому позитивні відгуки").

Кадр з фільму "Вбивці квіткової повні" / фото Paramount Pictures

20 жовтня фільм офіційно вийшов у світовий прокат, а після цього його випустять на стрімінговому сервісі Apple TV+, який, власне, і є одним із замовників "Вбивць квіткової повні".

Наш вердикт

"Вбивці квіткової повні" – це той фільм, який обов'язково варто подивитися цього року, і який має всі шанси серйозно впрягтися в "оскарівські" перегони.

У фільму цікава і важлива історія, що зачіпає серйозну проблему, про яку в США довгий час вважали за краще не говорити – "Вбивці квіткової повні" в тому числі відновлюють історичну справедливість. Одночасно фільм зачіпає питання збереження ідентифікації корінних народів, яка стирається жадібними цинічними  колонізаторами.

При цьому стрічка радує глядачів прекрасною акторською грою, чудовою картинкою та музикою.

Кадр з фільму "Вбивці квіткової повні" / фото Paramount Pictures

Так, комусь може здатися занадто повільним темп стрічки та відлякати хронометраж майже 3,5 години. Стрічка дійсно розвивається повільно, поступово набираючи обертів. Так, можливо будуть невиправдані чиїсь очікування – у фільмі більше драми і менше детективу. Він скоріше розкриває трагедію народу та окремих персонажів, майже не концентруючись на самому розслідуванні ФБР, до якого глядача підводять приблизно 2/3 частини фільму.

Загальна оцінка – 9 з 10 балів.

***

Про інші кіноновинки тижня читайте в нашому окремому огляді. Також ви можете ознайомитися з добіркою найцікавіших серіалів жовтня 2023 року.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся