За сюжетом "Поклику пекла", людей вбивають дивні істоти / Скріншот

"Поклик пекла": у чому феномен нового кривавого південнокорейського серіалу Netflix (огляд)

21:27, 22.11.2021
5 хв.

Кіносвіт підкорюють криваві південнокорейські фільми та серіали. Чергове тому підтвердження - 6-серійна фентезі-картина "Поклик пекла", що вийшла на Netflix 19 листопада. Творець нової південнокорейської дорами - режисер "Потяга в Пусан" Йон Сан Хо.

З перших же хвилин серіалу глядачі спостерігають кадри "повстання" істот, вони вбивають людей, які отримали попередження про смерть. Страшно уявити, як це - чекати, що ось-ось твоє життя обірветься, знаючи точний час і дату.

Ця стрічка - екранізація популярного вебтуну - коміксу для читання зі смартфона, в центрі сюжету якого - апокаліпсис на Землі.

Чон Джинсу - лідер секти "Нова правда", він пояснює дивні й загадкові вбивства покаранням Божим, адже серед померлих від рук істот колишні ґвалтівники, палії, злодії. Він першим побачив монстрів, що роздирають і пожирають людину. Він - першопроходець, який отримав "сповіщення" про власну смерть. Але як він це використав? Всього за кілька років ця секта стає суперпотужною організацією, всі живуть за її правилами, а незгодні з ними змушені переховуватись.

Читайте також"Гра в кальмара": чому весь світ одержимий кривавим південнокорейським серіалом (огляд)Члени секти здійснюють самосуд над людьми, які не вірять у Бога. Чи мають вони на це право? Як бачимо, тут дуже гостро стоїть тема релігії. Але чи не виправдовують ці релігійні секти лінчування і жорстокість "покаранням Божим", чи не використовують цю теорію для власної вигоди?

Візуал кінокартини вражає: це стріт-кадри, на яких істоти розправляються над жертвами. Звично для південнокорейських фільмів криваві сцени показані у всій "красі": охоплена вогнем ще жива людина, обвуглені трупи, ефектні бризки крові. Глядач спостерігає справжній зомбі-екшн: все починається з голосу і появи "ангела", що сповіщає про терміни життя, а закінчується "пришестям" трьох істот-демонів, схожих на Кінг-Конга, і перетворенням жертви на купу обгорілих кісток і калюжу крові.

У фентезі-картині зачіпають тему байдужості до чужих бід у сучасному суспільстві / Скріншот

Графіка у серіалі "Поклик пекла", звичайно, залишає бажати кращого, монстри вийшли якимись смішними, як і релігійний фанатик, що веде трансляції й розкриває особи жертв.

Читайте також"Мій син": чи варто дивитися трилер-ремейк з Джеймсом МакЕвоєм у головній ролі (огляд)Вся атмосфера серіалу наскрізь просякнута страхом і постійним запитанням: "Хто вершить долі нещасних людей, що потрапили в категорію "грішників"?". Підкреслює містичну складову і звуковий супровід "Поклику пекла", музика тут - провісник біди, особливо саундтрек до фільму жахів з лякаючим сигналом. На вулицях запанував хаос, озлоблені та впевнені у власній правоті представники релігійних сект вриваються навіть до відділка поліції.

Часом кадри південнокорейського серіалу "Поклик пекла" вражають своєю жорстокістю, здається, що режисери перестаралися. Особливо це відчутно під час сцени з трансляцією вбивства матері-одиначки: її душить і пронизує наскрізь величезна чорна істота, проти якої зброя безсила. Потім від жінки залишається лише кривава калюжа й обгорілі кістки, адже до її вбивства доклали лапу цілих три такі істоти.

Вторгнення демонів показано в серіалі "Поклик пекла" / фото twitter.com/NetflxUpdates

На противагу релігійним сектам у серіалі з'являється організація" Содо", що рятує потенційних жертв від жорстокого вбивства монстрами. Її члени викривають сектантів і запевняють, що у діях останніх немає ніякого Божого умислу. У фінальному епізоді на кону - репутація релігійних фанатиків, все залежить від того, чи спіткає "Божа кара" ні в чому не винне немовля, якого батьки намагаються заховати, їм допомагають члени "Содо".

Сама дорама, звичайно, зачіпає тему релігійного фанатизму і ставить її під сумнів. Але є й сенс набагато глибший: як людина, намагаючись пристосуватися до нових життєвих реалій, йде на криваві та незрозумілі вчинки. Чому люди наважуються на лінчування на вулицях, чому всі дивляться онлайн-трансляцію страти, чому багатьом це починає подобатися? Це дійсно болісна тема сучасного суспільства: набагато легше дістати смартфон і зняти те, що відбувається, на відео, отримати лайки й шери, ніж допомогти людині, яка потрапила в біду. Серіал недарма з позначкою 18+, деякі кадри дійсно жахають. Але найстрашніше - не обвуглені трупи, а спроби деяких сект підім'яти під себе світ, виправдовуючи жорстокість Божою волею. І так, творці дорами натякають, що пекло – ось воно, поруч, воно починається з оточуючих. "Я про Господа нічого не знаю, але мене це не турбує. А ось одне знаю точно: цей світ належить людям, тільки люди повинні ним керувати", - лунають у кінці серіалу слова таксиста.

"Поклик пекла" від Netflix: трейлер онлайн

Несподіваний фінал фентезі-стрічки вас вразить, обіцяємо. І тоді суспільство, показане у дорамі, нарешті прозріє.