Кадр з фільму "Ренфілд" / фото Universal Pictures

Ультракриваве повернення Ніколаса Кейджа: огляд комедійного хорору "Ренфілд"

15:35, 12.04.2023

13 квітня в український прокат виходить комедійний фільм жахів "Ренфілд", в якому легендарний Ніколас Кейдж грає не менше легендарного графа Дракулу, а Ніколас Голт – його багаторічного слугу, який мріє вирватися з-під влади кровожерливого вампіра-деспота. Яким видався фільм, читайте в огляді УНІАН.

УНІАН ділиться враженнями про фільм "Ренфілд" (Renfield).

В центрі сюжету цього фільму – молодий на вигляд чоловік Роберт Монтегю Ренфілд, який насправді працює на того самого вампіра Дракулу вже майже 100 років. Власне, прототип цього персонажа з'явився ще в оригінальному романі "Дракула" Брема Стокера 1897 року, і за понад століття він пройшов чимало трансформацій у поп-культурі та кіно зокрема. На екрані його втілювали ціла купа знаменитих акторів – від Александра Гранаха та Двайта Фрая до Клауса Кінскі та Тома Вейтса. Тепер прийшла черга Ніколаса Голта.

Сучасний Ренфілд ненавидить свою "роботу" та мріє про свободу, але не ризикує постати проти свого господаря. Він продовжує виконувати усі примхи кровожерливого вампіра, як-то пошук "кормової бази". Втім, замість омріяних невинних монахинь та черлідерок, Ренфілд приносить Дракулі тіла не дуже хороших людей. Жертв він підшукує на зустрічах групи для жертв співзалежних токсичних стосунків, де поступово він знаходить натхнення, щоб спробувати вирватися з лап Дракули та попутно зірвати його черговий кривавий план.

Одночасно він переходить дорогу впливовому мафіозному клану та знайомиться, можливо, з єдиною чесною поліцейською міста Ребеккою Квінсі, яка остаточно переконує його нарешті змінити своє життя на краще.

Режисером фільму виступив Кріс МакКей, який зробив собі ім'я на анімації. Зокрема, свого часу він зняв перші три сезони пародійного мультсеріалу "Робоцип", а ще повнометражний мульфільм "Лего Фільм: Бетмен". Як режисер ігрового кіно він дебютував на "великих екранах" у 2021 році з науково-фантастичним бойовиком "Війна завтрашнього дня" з Томом Крузом в головній ролі. Втім, стрічка була сприйнята критиками вельми стримано.

Яскравий акторський склад

Роль Ренфілд виконав британський актор Ніколас Голт, за плечима якого ціла купа яскравих та доволі різнопланових ролей в таких фільмах, як "Тепло наших тіл", "Божевільний Макс: Дорога люті", "Фаворитка", "Меню" та у франшизі "Люди Ікс".

При цьому Голту дуже добре вдається грати дивакуватих молодих людей, і все це своє вміння він застосував на Ренфілді. Його персонаж видався одночасно сумним та кумедним, але в будь-якому випадку дуже харизматичним.

Його новоспечену напарницю у боротьбі з Дракулою та мафією (а також романтичний інтерес) зіграла співачка та акторка Аквафіна, відома в першу чергу завдяки комедійним ролям у фільмах "Вісім подруг Оушена", "Шалено багаті азіати", "Джуманджі: Наступний рівень", "Шан-Чі та Легенда десяти кілець", а також озвучці анімаційних фільмів. Власне, в "Ренфілді" вона також була на високому рівні, хоча й можна було помітити певну вторинність образу порівняно з деякими її попередніми ролями – такої собі незграбної, кумедної та не дуже жіночної "бро".

Також доволі яскраву роль у фільмі зіграв Бен Шварц – мафіозі Тедді Лобо, на якого полює героїня Аквафіни та чиї шляхи перетинаються з Ренфілдом і Дракулою. Шварц здебільшого відомий як майстер озвучки ("Робоцип", "Лего", "Їжак Сонік") та серіальний актор ("Парки та зони відпочинку", "Оселя брехні", "Космічні війська").

Повернення Ніколас Кейджа у велике кіно

Втім, на одного з акторів у касті хочеться звернути окрему увагу, адже це дійсно знаковий момент. Роль кровожерливого вампір графа Дракули у фільмі виконав легендарний Ніколас Кейдж – актор дуже талановитий, однак вельми ексцентричний та скандальний. Його справжнє ім'я – Ніколас Кім Коппола, і він є племінником культового режисера Френсіса Форда Копполи (який зняв культового "Дракулу" 1992 року). Однак ще на початку акторської кар'єри він вирішив змінити прізвище на честь марвелівського супергероя Люка Кейджа, аби не асоціюватися з впливовим голлівудським сімейством, а самостійно пробивати свій шлях в кіно. І йому це вдалося – дебютувавши на екрані у віці 16 років у 1981 році, Кейдж всього за кілька років дослужився до статусу одного з найкращих акторів США. Тоді він обирав виключно нестандартні та дивакуваті ролі, співпрацюючи з неординарними режисерами – "Птаха" Алана Паркера (1984), "Виховуючи Арізону" братів Коенів (1987), "Дикі серцем" Девіда Лінча (1990) та багато інших. А ще Кейдж славився своїм акторським методом з максимальним заглибленням в своїх персонажів – так, що про його божевільну відданість акторству ходили легенди.

У 1995 році вийшов фільм "Покидаючи Лас-Вегас" з Кейджем у ролі алкоголіка-невдахи, який вирушає в Лас-Вегас, щоб напитися до смерті. За цю роль актор отримав "Оскар" та безліч інших нагород, а ще цілу купу пропозицій знятися у великобюджетних бойовках з мільйонними гонорарами. У наступні 15 років Кейдж знявся у таких гучних стрічках, як "Скеля" (1996), "Без обличчя" (1997), "Викрасти за 60 секунд" (2000), "Скарб нації" (2004), "Збройовий барон" (2005), "Примарний гонщик" (2007) та багатьох інших.

Одночасно в середині нульових в житті Кейджа почалася чорна полоса. Попри величезні гонорари від успішних фільмів, актор опинився в боргах. Частково це було пов'язане з його занадто екстравагантним способом життя, частково через судові тяжби з колишніми дружинами (нині він одружений вп'яте), частково через фінансові прорахунки його команди. В якийсь момент він заборгував державній казні 14 мільйонів доларів податків, тож був змушений розпродати частину своєї нерухомості та погоджуватися на прохідні ролі. Тим паче, що через низку п'яних дебошів, які не пройшли повз увагу поліції та преси, актору було складніше отримувати гучні ролі. Погасити усі борги він зумів лише у 2022 році, пообіцявши надалі більш вибірково підбирати ролі.

Поворотним у кар'єрі Кейджа називають 2020 рік. Ні, протягом попередніх десяти років в нього була ціла низка гідних уваги ролей, однак більшість з них була у немейнстрімових проектах, які проходили повз увагу глядачів. Решта ж проектів не знаходила схвалення у критиків. Але у 2021 році вийшов драматичний трилер "Свиня" з Кейджем у головній ролі: фільм отримав захоплені відгуки критиків, а Кейдж – цілу низку нагород від незалежних кінофестивалів. Того ж року вийшов хорор-вестерн "В'язні Країни привидів" з актором у головній ролі, що отримав змішані відгуки, однак добре проявив себе в прокаті. Одночасно Netflix випустив документальній міні-серіал "Історія лайливих слів" з Кейджем у якості ведучого.

У 2022 році вийшов комедійний бойовик "Нестерпна тяжкість величезного таланту", у якому актор іронічно зіграв самого себе (і це було дуже сміливим кроком) – колись відомого актора Ніка Кейджа, який мріє відродити кар'єру і врятуватися від банкрутства, тож від безвиході за чималі гроші погоджується бути присутнім на дні народженні ексцентричного іспанського багатія та в підсумку потрапляє у доленосну кримінальну пригоду. Фільм також отримав схвальні відгуки критиків, а вже в 2023 році одна з його сцен стала вірусною в соцмережах (той самий мем з кабріолетом на серпантині з Ніколасом Кейджем та Педро Паскалем під ЛСД). Тож про актора заговорили ще більше.

"Ренфільд", тим часом, став першою по-справжньому гучною роботою Кейджа за чимало років – фільм активно обговорюють, показують на фестивалях та хвалять з акторську гру. Дракула Кейджа – це такий собі ефектний нарцисичний маніпулятор, який легко може підкорити будь-кого, але одночасно сам є жалюгідним та часом недоладним невдахою, який нічого не може сам зробити без допомоги своїх фамільярів. І дивитися за його грою – справжнє задоволення.

Прем'єра фільму відбулася 30 березня 2023 року на фестивалі Overlook Film Festival, і за підсумками перших показів він отримав здебільшого позитивні відгуки.

Так, на IMDb у нього наразі оцінка 7 балів з 10, а на Rotten Tomatoes – 75% схвалення від критиків. На Metacritic фільм має оцінку 67 балів від кінооглядачів, що відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

Фільм "Ренфілд" – це вибухове яскраве видовище з неймовірно талановитим акторським складом в хорошій обгортці та оригінальною подачею, що вдало поєднує в собі елементи комедії, хорору та кримінального бойовика. Власне, форма тут на першому місці, а зміст – на другому, причому виглядає все це ну дуже театрально, в хорошому розумінні слова.

При цьому варто розуміти, що це кіно – не для всіх. Фільм буквально перенасичений насиллям, причому вельми креативним. Тут по всьому екрану ллється кров, ламаються кістки та літають руки-ноги-голови, яким часом знаходять доволі неочікуване застосування. Тож якщо ви надто чутливі до таких речей, то, можливо, варто втриматися від перегляду.

Якщо ж ви любите дещо трешові фільми з винахідливими кривавими сценами і специфічним чорним гумором, то 93 хвилини екранного часу "Ренфілда" пролетять на одному диханні – так, що аж захочеться сказати: чого так мало?

Загальна оцінка – 8 з 10 балів.

***

Про інші актуальні кіноновинки тижня читайте в нашому окремому огляді. Також ви можете ознайомитися з добіркою найцікавіших серіалів квітня 2023 року.