Кадр з фільму "Ренфілд" / фото Universal Pictures

"Люксембург, Люксембург", "Ренфілд" та "Смерть семи королів": що подивитися на вихідних

07:17, 13.04.2023
8 хв.

Цього тижня в кінотеатрах буде дві гучні новинки – українська трагікомедія "Люксембург, Люксембург" від режисера Антоніо Лукіча та американський комедійний фільм жахів "Ренфілд" з Ніколасом Кейджем та Ніколасом Голтом. Онлайн, тим часом, вийде історичний екшн "Смерть семи королів", що є спінофом серіалу "Останнє королівство". Про ці та інші кіноновинки тижня читайте в огляді УНІАН.

УНІАН підготував традиційну добірку кіноновинок тижня – як в кінотеатрах, так і онлайн.

Люксембург, Люксембург

Luxembourg, Luxembourg (Україна, 2022, трагікомедія)

Довгоочікувана комедійна драма Антоніо Лукіча, події якої відбуваються наприкінці 90-х років в незалежній Україні, розповідає про зовсім різних братів-близнюків – водія маршрутки Миколу та поліцейського Василя. З дитинства їх виховувала лише мати, однак вже у дорослому віці вони дізналися, що їхній давно зниклий батько живе у Люксембургу і він серйозно захворів. Після довгих вагань та сперечань хлопці все ж вирушають у подорож, аби побачити його востаннє. Однак чи виправдає результат цієї подорожі їхні очікування?

Головні ролі у фільмі зіграли учасники реп-гурту "Курган і Agregat" – брати Раміл та Аміл Насірови. Для обох це дебютна робота в кіно.

"Люксембург, Люксембург" – це другий повнометражний фільм українського режисера Антоніо Лукіча, який прославився завдяки комедії "Мої думки тихі" 2019 року. Загалом його першу стрічку було представлено на більш як на 70 кінофестивалях світу, де вона отримала чимало престижних нагород та номінацій. В Україні фільм став лауреатом Національної кінопремії "Золота Дзиґа" та Національної премії кінокритиків "Кіноколо".

Прем'єра "Люксембург, Люксембург" відбулася в програмі "Горизонти" на Венеціанському кінофестивалі у вересні 2022 року. Після цього фільм показали на багатьох інших міжнародних фестивалях, де він здобув цілу низку номінацій. Нині на IMDb у нього оцінка 7,2 бали з 10, а на Rotten Tomatoes – 83% схвалення від критиків.

Детальніше про фільм читайте в нашій окремій рецензії.

Ренфілд

Renfield (США, 2023, комедія/жахи)

В центрі сюжету цього фільму – молодий чоловік Ренфілд, який насправді працює на того самого вампіра Дракулу вже майже 100 років. Він ненавидить свою роботу та мріє про свободу, але постати проти свого господаря наважується лише після зустрічі з поліцейською Ребеккою. Втім, виявляється, що вирватися з лап Дракули зовсім нелегко.

Головні ролі у фільмі виконали легендарний Ніколас Кейдж ("Дикі серцем", "Примарний гонщик", "Збройовий барон", "Нестерпна тяжкість величезного таланту"), Ніколас Голт (франшиза "Люди Ікс", "Тепло наших тіл", "Божевільний Макс: Дорога люті", "Фаворитка", "Меню") та Аквафіна ("Вісім подруг Оушена", "Шалено багаті азіати", "Шан-Чі та Легенда десяти кілець").

Режисером фільму виступив Кріс МакКей, який до цього зняв фільми "Лего Фільм: Бетмен" і "Війна майбутнього". Також він зняв перші три сезони пародійного мультсеріалу "Робоцип".

Прем'єра фільму відбулася 30 березня 2023 року на фестивалі Overlook Film Festival, і за підсумками перших показів він отримав здебільшого позитивні відгуки. Так, на IMDb у нього наразі оцінка 7 балів з 10, а на Rotten Tomatoes – 75% схвалення від критиків. На Metacritic фільм має оцінку 67 балів від кінооглядачів, що відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

Фільм "Дракула" – це вибухове яскраве видовище з неймовірно талановитим акторським складом в хорошій обгортці, що вдало поєднує в собі елементи комедії, хорору та кримінального бойовика. При цьому варто розуміти, що це кіно – не для всіх. Фільм буквально перенасичений насиллям, причому вельми креативним.

Детальніше про фільм читайте в нашій окремій рецензії.

Що ще показують в кінотеатрах

Також в українських кінотеатрах цього тижня стартує прокат молодіжної романтичної комедії "Моє прекрасне нещастя" в дусі франшизи "Після", розгромленої критиками, але з чималою фанатською базою. Тиждень тому фільм офіційно вийшов в російський прокат.

Крім того, в столичному кінотеатрі "Жовтень" з 13 по 19 квітня проходитиме "Фестиваль допрем'єрних показів французького кіно". Відкриє захід костюмована стрічка "Три мушкетери: Д’Артаньян" Мартіна Бурбулона, що є першою частиною нової саги за творами Олександра Дюма. У фільмі серед інших зіграли Єва Грін, Венсан Кассель, Ромен Дюріс, Луї Гаррель та Вікі Кріпс.

Також у програмі покажуть новий фільм сучасного класика Франсуа Озона "Мій злочин", видовищний документальний фільм про китів "Вартові планети", а також фестивальний хіт "Повернення в Сеул".

Однак, на жаль, враховуючи особливі сентименти французів до росіян, усі чотири фільми з програми або вже вийшли офіційно в російський прокат, або будуть показані в червні цього року. Причому французькі компанії не гребують продавати права російським дистриб'юторам вже після початку повномасштабної війни Росії в Україні у лютому 2022 року.

Смерть семи королів

The Last Kingdom: Seven Kings Must Die (Велика Британія, 2023, історія/екшн)

Цей фільм є спінофом історичного серіалу "Останнє королівство", що складався з п'яти сезонів та виходив з 2015 по 2022 роки. Як і у серіалі, в центрі сюжет опиниться знатний сакс Утред Беббанбурзький, вихований норвезьким ярлом. За сюжетом нового фільму, після смерті короля Едварда Утред сподівається нарешті об’єднати Англію, тому разом із товаришами вирушає в подорож роздробленим королівством.

Як і у серіалі, головну роль у фільмі виконав німецький актор Александр Дреймон. Також до своїх ролей у фільмі повернулися Марк Роулі (Фінан), Каван Клеркін (Отець Пирлігг), Арнас Федаравічус (Сітрік), Джеймс Норкотт (Алдхельм), Род Халлетт (король Костянтин) та ще низка виконавців.

Режисером фільму виступив британський телевізійник Едвард Базальгетт, який до цього працював здебільшого над серіалами, серед яких – "Останнє королівство", "Відьмак", "Доля: Сага Вінкс", "Доктор Хто", "Полдарк" та багато інших.

Фільм стане доступний 14 квітня на Netflix.

Операція: Нація

Operation: Nation (Польща, 2022, чорна комедія)

Ця неординарна комедія розповідає про члена націоналістичної групи у Варшаві, який заводить заборонений роман із пристрасною лівою активісткою, чим спричиняє низку дивовижних подій.

Головні ролі у фільмі виконали Мацей Мусяловський, Борис Шиц та Маґдалена Масьцяніца, а режисером виступив Пйотр Кумік.

У Польщі фільм вийшов в прокат у вересні 2022 року та отримав змішані відгуки, однак для решти світу він стане доступний 12 квітня на Netflix.

Явища

Phenomena (Іспанія, 2023, жахи/комедія)

В центрі сюжету цього фільму – три жінки середніх років, які досліджують паранормальні явища та стикаються зі справжнім випробуванням, коли зникає керівник організації отець Пілон. Фільм знятий за мотивами історії справжньої групи "Гепта".

Головні ролі у фільмі виконали Белен Руеда, Тоні Акоста та Грасія Олайо, а його режисером виступив Карлос Терон.

Фільм стане доступний 14 квітня на Netflix.

Як працюють кінотеатри в умовах воєнного часу

Кінотеатри в умовах воєнного стану працюють з певними особливостями – на їхню роботу впливають повітряні тривоги, відключення електроенергії та комендантська година.

Якщо починається повітряна тривога, то показ фільму зупиняється, а глядачів просять покинути залу і вирушити в найближче бомбосховище. Зазвичай, якщо тривога менше 20 хвилин, то показ фільму продовжують з того місця, на якому зупинилися, якщо довше – пропонують обміняти квиток на інший сеанс. Опцію повернення коштів за скасовані сеанси пропонують нечасто. Аналогічна система обміну квитків діє у разі відключення електроенергії.

***

Крім того, ви можете подивитися фільми, що вийшли в попередні тижні, та найцікавіші серіали квітня 2023 року – цього тижня Netflix випустить гостросюжетний екшн-трилер "Людина з Флориди" з Едгаром Раміресом, Apple TV+ запустить трилер "Останнє, що він мені сказав" з  Дженніфер Гарнер та Ніколаєм Костер-Вальдау, а Showtime – кримінальну драму "Вейко: Наслідки" з Майклом Шенноном. Крім того, стартує фінальний сезон комедійного серіалу "Дивовижна місис Мейзел" від Amazon Studios та також останній сезон чорної комедії "Баррі" від HBO.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся