Шарліз Терон / фото REUTERS

7 серпня 2021 року голлівудській актрисі Шарліз Терон виповнюється 46 років.

З цієї нагоди УНІАН вирішив згадати найбільш знакові ролі однієї з найкрасивіших актрис сучасності.

Монстр / Monster (США, Німеччина, 2003)

Народжена в ПАР у родині фермерів Шарліз, з дитинства займалася балетом, проте отримавши серйозну травму коліна, була змушена покінчити з кар'єрою танцівниці. Спочатку дівчина пробувала себе в моделінгу, де її помітили і запропонували задуматися про акторську кар'єру. Шарліз з самого початку хотіла грати більш серйозні ролі, а тому, відмовилася від участі в скандальному фільмі "Шоугьорлз", замість цього дебютувавши в кіно роллю без слів в 3-секундному епізоді у фільмі "Діти кукурудзи 3: Міські жнива" в 1995 році. Незабаром вона отримала роль в режисерському дебюті Тома Хенкса "Те, що ти робиш", після чого її почали запрошувати на головні жіночі ролі у великі голлівудські проекти – "Адвокат диявола", "Дружина астронавта", "Правила виноробів", де її патрнерами були Кіану Рівз, Джонні Депп і Тобі Магуайер. Ось тільки це були переважно ролі красивих дружин/любовних інтересів головних героїв, тоді як сильна Шарліз претендувала на більше.

І ось в 2003 році на екрани вийшла біографічна кримінальна драма "Монстр" від режисера Петті Дженкінс, що розповідає історію американської серійної вбивці Ейлін Уорнос, що отримала прізвисько "Ангел смерті". У 1989-1990 роках, займаючись вуличною проституцією на трасах в штаті Флорида, жінка вбила і пограбувала сімох чоловіків. Уорнос стверджувала, що вони або згвалтували її, або намагалися це зробити, тому списувала всі свої дії на самооборону. Для цієї ролі благородна красуня-блондинка Терон перевтілилася до невпізнання – набрала 14 кілограмів, понівечила обличчя гримом і носила контактні лінзи. Також актриса виконала велику підготовчу роботу до цієї ролі, вивчивши реальну справу Ейлін Уорнос. І її праця окупилися – в 2004 році вона отримала "Оскар" за найкращу жіночу роль.

Голова в хмарах / Head in the Clouds (Великобританія, Канада, 2004) 

Успіх на "Оскарі" миттєво вивів Шарліз Терон в топ-актрис Голлівуду, забезпечивши її стабільним надходженням ролей як у великобюджетних фільмах найрізноманітніших жанрів ("Форсаж", "Білосніжка і мисливець", "Прометей"), так і в більш серйозних проектах. 

У 2004 році вийшла військова драма "Голова в хмарах", де Шарлін Терон зіграла разом з Пенелопою Круз і Стюартом Таунсендом. Основні події картини розгортються у Франції в 30-40-х роках 20 століття і пов'язані з Другою світовою війною.

Божевільний Макс: Дорога люті / Mad Max: Fury Road (Австралія, США, 2015)

У 2015 році вийшов постапокаліптичний бойовик "Божевільний Макс: Дорога люті", де Терон дісталася роль однорукої жінки-войовниці Фуріоси. Картина отримала захоплені відгуки критиків і глядачів, а також цілий оберемок нагород і номінацій. Ну а образ стриженої під нуль героїні Терон став одним з найпопулярніших.

Атомна блондинка / Atomic Blonde (США, 2017)

У 2017 році Терон зіграла головну роль в надзвичайно стильному шпигунському бойовику, події якого розгортаються в листопаді 1989 року в Східному Берліні напередодні падіння Берлінської стіни. Актриса зіграла фатального агента МІ-6 Лоррейн Бротон, яка ні перед чим не зупиниться на шляху до своєї мети.

Скандал / Bombshell ( США, 2019) 

У 2019 році на піку руху #MeToo вийшла драма "Скандал". Заснований на реальних подіях фільм розповідає про те, як телеведуча Гретхен Карлсон поклала початок кампанії проти сексуальних домагань генерального директора Fox News Роджера Айлза. Крім Терон головні жіночі ролі у фільмі виконали Ніколь Кідман і Марго Роббі. При цьому Терон і Роббі отримали номінації на "Оскар".

На даний момент останнім фільмом за участю Шарліз Терон є "Форсаж 9", який вийшов у прокат влітку 2021 року. Вже відомо, що в розробці знаходиться ще один спін-офф легендарної франшизи, який повідає окрему історію про кібертерористку Сайфер, яку в основній серії грає Шарліз Терон.