23 березня вийде фінальний епізод серіал «Сокіл і Зимовий солдат» / фото Marvel

Що подивитися на вихідних: новинки французького кіно та фінал серіалу «Сокіл і Зимовий солдат»

08:33, 22.04.2021
10 хв.

Через локдаун кіномани по всій країні вже не перший тиждень залишаються без гучних новинок на «великих екранах». Ось і цього тижня серед прем'єр у кінотеатрах - лише три доволі прохідних фільми жахів. Зате в онлайні цього тижня точно буде що подивитися. Так, на Disney+ вийде завершальний епізод супергеройського міні-серіалу «Сокіл і Зимовий солдат» за коміксами Marvel, тоді як Netflix випустить новий фентезі-серіал «Тінь та кістка» та документалку про природу «Життя в кольорі з Девідом Аттенборо». Ну а кіногурманів порадує онлайн-фестиваль «Французька весна в Україні».

Як працюють кінотеатри в Україні під час карантину

Вже більше місяця Київ і ще з десяток областей залишаються в "червоній" зоні, за правилами якої робота кінотеатрів повністю заборонена. Виняток – автокінотеатри. Але це скоріше задоволення для "обраних", та й не всім автомобілістам до смаку. Плюс, в таких кінотеатрах все ж, враховуючи технічні можливості, не так багато сеансів на день, звідси і не дуже багатий репертуар. На даний момент кінотеатри мають право працювати тільки в містах "жовтої" і "помаранчевої" зони за умови заповнюваності до 50% місць в залі.

Що нового в кінотеатрах з 22 квітня

Українські кіномани продовжують нудьгувати без гучних новинок на "великих екранах", адже після запровадження жорсткого локдауну в Києві більшість кінопрокатників перенесли прем'єри на пізніші терміни. Так, наприклад, запланований спочатку на 22 квітня старт показів нового фільму Гая Річі "Гнів людський" з Джейсоном Стейтемом попередньо відсунули на 13 травня. Аналогічна ситуація і з бойовиком "Мортал Комбат", який мав з'явитися на екранах українських кінотеатрів на початку квітня, але тепер датою прем'єри заявлене 6 травня (і ця дата ще може зміститися).

Тому цього тижня в кінотеатрах заплановано всього три прем'єри, та й ті вельми скромні, й при цьому не найсвіжіші. І всі вони – фільми жахів.

Що приховує вода / What Lies Below (США, 2020)

У центрі сюжету трилера "Що приховує вода" – молода жінка, що сама виховує шістнадцятирічну дочку. Одного разу вони відправляються на вихідні за місто, щоб провести час в затишному будиночку і відпочити від повсякденної суєти. Але дівчинка навіть не підозрювала, що саме тут на неї чекає неприємний сюрприз. Виявляється, її мати зустрічається з чоловіком, за якого збирається вийти заміж. Але майбутній вітчим з першого погляду не сподобався юній героїні. Вона відразу ж відчула в ньому загрозу, але мати списала її поведінку на вік і небажання впускати в життя нову людину. Ось тільки зовсім скоро дівчинка переконується в реальності своїх побоювань – вона дізнається страшний секрет чоловіка, який навіть не є людиною.

У фільму досить скромні рейтинги – 4,4 бали з 10 на IMDb і 57% свіжості з 100% на Rotten Tomatoes від критиків при 26% схвалення від глядачів. І, очевидно, не врятувала його наявність зірки "Краси по-американськи" Міни Суварі в головній ролі.

Врата темряви / Gates of Darkness (США, 2020)

Фільм жахів з не надто оригінальною назвою "Брама темряви" розповість історію підлітків Стівена і Мішель, яких вже багато років тому кинув батько. Їхня мати знову вийшла заміж, і Мішель відмінно ладнає з новим вітчимом і зведеною сестрою Каслі. А ось Стівен не приймає нових членів сім'ї і стає все більш нервовим і відстороненим. Його починають переслідувати похмурі видіння з минулого, і в міру того, як ці спогади набувають форми, Стівен починає підозрювати, що його батько ніколи не кидав їх, а зіткнувся з диявольськими силами. Коли його бабуся робить шокуючий вчинок, що викриває гріхи згуртованої місцевої католицької громади під наглядом поважного монсеньйора Канелла, ті ж сили приходять за ним.

Рейтинги у фільму більш ніж скромні – всього 3,9 бали з 10 на IMDb.

Трунар / La Funeraria ( Аргентина, 2020)

У центрі аргентинського хоррору "Трунар" – власник похоронного бюро Бернардо, який живе з сім'єю в будинку недалеко від свого місця роботи. Його дочка Естела почала помічати привидів, які постійно влаштовують їй сюрпризи. Але одного разу в будинку з'являється злий демон. Естелі доведеться розкрити таємницю його походження і провести ритуал, щоб розвіяти нависле над будинком закляття.

І ось у цього фільму доволі неоднозначна ситуація з рейтингами – на IMDb широка аудиторія оцінила його всього в 4,3 бали з 10, тоді як на "томатах" фільм отримав від критиків цілих 80% свіжості. Так що, цілком можливо, "Трунар" стане найдостойнішим проведенням часу з трійки новинок цього тижня в кінотеатрах.

Також відвідувачі українських кінотеатрів зможуть переглянути фільми, що вийшли в минулі тижні.

Що нового онлайн з 22 квітня

Поки з кінотеатрами справи йдуть не дуже, все більше цікавого кінопродукту з'являється в онлайні. В умовах пандемії численні стрімінгові сервіси тепер мало не щотижня пропонують не тільки суто телевізійні продукти, а й великі проекти, розраховані й на кінотеатри.

Сокіл і Зимовий солдат / The Falcon and the Winter Soldier ( США, 23 квітня 2021 року)

Вже в п'ятницю на стрімінговому сервісі Disney+, що став основним майданчиком для фільмів та серіалів кіностудії Marvel, вийде завершальний епізод супергеройського міні-серіалу "Сокіл і Зимовий солдат". У фіналі глядачі, ймовірно, нарешті отримають відповідь на запитання, чи прийме на себе Сем Вілсон / Сокіл (Ентоні Макі) роль нового Капітана Америка, і якою буде подальша доля Бакі Барнса / Зимового солдата (Себастіан Стен) та інших персонажів серіалу в подальших проектах кіновсесвіту Marvel.

Ну і, зрозуміло, в цьому епізоді покажуть фінальну сутичку героїв з головними антагоністами сезону – організацією Руйнівники прапорів. Судячи з трейлерів, в запасі у творців серіалу ще залишилися видовищні кадри і несподівані сюжетні повороти.

Ну а поки пропонуємо почитати огляд попереднього епізоду серіалу "Сокіл і Зимовий солдат", щоб підійти до перегляду фіналу у всеозброєнні.

Тінь і кістка / Shadow and Bone ( США, 23 квітня 2021 року)

Тим часом Netflix продовжує завойовувати світ фентезі. Цього тижня на сервісі вийде перший сезон серіалу "Тінь і кістка", заснованого на романах американської фентезі-письменниці Лі Бардуго.

Серіал перенесе глядачів у вигадану могутню країну Равку, розділену на дві частини самою темрявою. Тут мешкають найнебезпечніші монстри волькри, і звичайна людина не проживе тут і хвилини. Народ називає це місце Тінистим каньйоном. Тільки гриші – маги, що практикують нарізноманітніше чаклунство, можуть протистояти істотам звідти. Саме юні борці зі злом стануть центральними персонажами серіалу.

Режисером серіали виступив Лі Толанд Крігер ("Століття Адалін", окремі епізоди серіалів "Ти", "Рівердейл", "Супермен і Лоїс"). У числі творців серіалу – сценарист Ерік Хайссерер ("Прибуття") і виконавчі продюсери Шон Леві ("Дивні дива") і сама авторка романів Лі Бардуго.

Одну з головних ролей в серіалі виконав англійський актор і співак Бен Барнс, відомий за ролями у фільмах "Зоряний пил", "Хроніки Нарнії", "Вбити Боно" і серіалах "Сини свободи", "Світ Дикого Заходу" і "Каратель".

Життя в кольорі з Девідом Аттенборо / Life in Color with David Attenborough ( Великобританія, 22 квітня 2021 року)

Цього тижня Netflix також порадує глядачів чудовим документальним проектом, розробленим спільно с ВВС. Сер Девід Аттенборо є одним з піонерів документальних фільмів про природу. За кілька десятиліть роботи телеведучий-натураліст випустив величезну кількість документальних серіалів, що детально розповідають про всі форми життя на землі та їхню взаємодію. Цього разу Аттенборо розповість про те, як тварини бачать кольори і як вони використовують зір, наприклад, під час полювання або при шлюбних ритуалах. При цьому частина матеріалу відзнята з використанням спеціальних камер, що імітують зір тварин.

Онлайн-фестиваль "Французька весна в Україні-2021" (23 квітня – 2 травня)

Сімнадцятий за рахунком щорічний кінофестиваль "Французька весна в Україні" мав стартувати в українських кінотеатрах цього тижня, проте через карантин його довелося перенести. Тим не менш, з 23 квітня по 2 травня українські кіногурмани все ж отримають можливість в рамках допрем'єрних показів побачити новітні французькі фільми. У добірці п'ять стрічок, які будуть безкоштовно продемонстровані онлайн на сайті printempsfrcinema.com.ua.

Картина "Він і вона" – робота неодноразового номінанта і переможця міжнародних кінофестивалів Седріка Клапіша ("Іспанка", "Париж"), яка ламає стереотипне уявлення про жанр романтичної комедії. Головні герої стрічки –хлопець і дівчина, які не зустрічаються і не будують відносини з самого початку. Більш того, вони навіть не здогадуються про існування один одного, хоча ходять по тих же вулицях, відвідують ті ж магазини, навіть живуть буквально через стіну.

Мелодрама "Чоловік і жінка: кращі роки" – повернення режисера Клода Лелуша до свого найбільш знакового фільму – оскароносного "Чоловіка і жінки". Стрічка розповідає про жителя будинку для престарілих, який страждає на хворобу Альцгеймера і чітко пам'ятає тільки свою історію кохання з жінкою, з якою познайомився 52 роки тому. Як і в першому фільмі 1966 року, і його продовженні "Чоловік і жінка: 20 років потому" 1986 року, головні ролі виконують Жан-Луї Трентіньян ("Хеппі-Енд") і Анук Еме ("Вісім з половиною").

Біографічна історична драма "Генерал де Голль" розповідає про становлення лідера французького Опору в розпал Другої світової війни. Люблячий чоловік і батько, патріот, а в майбутньому і президент Франції, Шарль Де Голль очолює рух супротиву в трагічні часи, коли країну захоплюють німецькі війська. У головній ролі – Ламбер Вільсон ("Матриця: Перезавантаження", "Одіссея").

Події комедії "Як бути хорошою дружиною" з Жюльєт Бінош ("Нестерпна легкість буття", "Шоколад") розгортаються навколо власниці школи для домогосподарок і відбуваються в травні 1968 року, коли у Франції набирає обертів феміністичний рух.

Для сімейного перегляду підійде фантастична мелодрама "Останнє життя Симона" про восьмирічного хлопчика, який має надздібності – може перевтілюватися в будь-яку людину, яку коли-небудь торкався.

Ці фільми, а також кінострічки в рамках ретроспективної програми "Вона створює кіно", можна буде подивитися в столичному кінотеатрі "Жовтень" з 14 травня. Також добірку демонструватимуть у кінотеатрах Львова, Харкова та Одеси (дати будуть повідомлені пізніше) та на кіноклубних показах по всій країні.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся