Кейт Вінслет і Сірша Ронан / кадр з фільму «Амоніт»

Що подивитися на вихідних: роуд-муві про Донбас «Погані дороги» і мелодрама про «жіночу» любов з Кейт Уінслет

08:27, 20.05.2021
12 хв. Лайт

Цього тижня українські прокатники продовжать постачати в кінотеатри все те, що довелося зняти з показів у березні-квітні через локдаун. Зокрема, до кінотеатрів нарешті доберуться українська драма Наталії Ворожбит «Погані дороги», анімаційний фільм «Пончари» і ЛГБТ-мелодрама «Аммоніт» з Кейт Вінслет і Сіршею Ронан. Тим же, хто з якоїсь причини ще не подивився новий фільм Гая Річі «Гнів людський», настійно рекомендуємо надолужити згаяне. Ну а на Netflix нарешті випустять «Армію мерців» Зака Снайдера. Детальніше читайте в огляді УНІАН.

В Україні офіційно не залишилося міст "червоної" зони, а це означає, що кіномани всієї країни тепер можуть вільно долучатися до улюбленого видовища – тепер у них з'явиться можливість як додивитися те, що мало вийти в прокат ще місяць-два тому, а також отримати доступ до довгоочікуваних новинок. На щастя, світова кіноіндустрія до літа починає поступово приходити до тями після затяжної коронавірусної кризи. Тим часом стрімінгові сервіси у своїй війні за глядача, яка вже набула небувалих обертів, також не сидять без діла.

Що нового в кінотеатрах з 20 травня

Мабуть, головна новинка тижня – драма українського режисера Наталії Ворожбит "Погані дороги" (Україна, 2020), що заслужила схвалення як критиків, так і глядачів під час попередніх фестивальних показів. У скарбничці роуд-муві про Донбас вже кілька престижних нагород, включаючи приз Венеціанського кінофестивалю 2020 в категорії "Міжнародний тиждень критики". При цьому на IMDb фільм отримав доволі високу оцінку 7,3 бали з 10.

Картина, яка спочатку мала вийти в широкий прокат з 1 квітня, складається з п'яти окремих новел про жителів Донбасу і українських військових, чиє життя проходить по обидва боки від лінії розмежування. Всі історії, описані в фільми, об'єднані темою доріг, а в їхню основу лягли документальні історії, записані на сході України.

До слова, раніше драматург і режисер Наталія Ворожбит розповіла в інтерв'ю УНІАН, як знімали кінокартину "Погані дороги", чому фільму взагалі могло не бути, і чи "відпустила" її тема війни на Донбасі після того, як був змонтований останній кадр.

Відзначимо, для Ворожбит фільм "Погані дороги" став дебютною режисерською роботою в "великому кіно". До цього вона багато працювала в театрі та на телебаченні. Серед її найбільш знакових проектів – сценарій до українського серіалу "Спіймати Кайдаша" і заснування "Театру переселенця", в якому переселенці з Донбасу розповідають реальні історії свого життя.

Ще одна запізніла новинка тижня – анімаційний фільм "Пончари: Глобальне закруглення" / Extinct (США, 2021). Фільм від творців "Сімпсонів" повинен був вийти в український кінопрокат ще 18 березня, проте столичний локдаун сплутав всі плани. Втім, реакції критиків на мультфільм вже є – на IMDb він отримав доволі непогану оцінку 6,9 балів з 10.

Режисером фільму виступив номінант на премію "Оскар" Девід Сілверман ("Сімпсони в кіно", "Корпорація монстрів", серіал "Сімпсони"), а за сценарій картини відповідали Джоель Х. Коен, Джон Фрінк і Роб ЛаЗебник, які також працювали над "Сімпсонами", за що були удостоєні декількох премій Emmy.

У центрі сюжету картини – вельми кумедні створіння під назвою Пончари, що являють собою щось середнє між пончиками і хом'ячками. Коли двох з них раптом затягує петля часу, і з рідного 1835 року вони переміщаються в сучасний Шанхай, з'ясовується, що в майбутньому Пончари – музейні експонати поряд з динозаврами. Героям слід змінити хід історії, і для цього вони відправляться в подорож по всіх епохах, під час якої зустрінуть чимало знакових особистостей – від Чарльза Дарвіна до Стіва Джобса.

До слова, в українській озвучці двох головних персонажів – брата і сестру Еда і Оп – озвучать Олена Кравець і Олександр Педан.

Також до українських кінотеатрів нарешті добереться ЛГБТ-мелодрама "Амоніт" / Ammonite (Великобританія, 2020) з Кейт Вінслет ("Титанік", "Вічне сяйво чистого розуму", "Стів Джобс", "Дивергент") і Сіршею Ронан ("Спокута", "Леді Бьорд", "Маленькі жінки", "Дві королеви") в головних ролях, яка вийшла в міжнародний прокат ще восени минулого року.

Фільм базується на історії британського палеонтолога-любителя Мері Еннінг, яка залишила свій слід в історії завдяки цілій низці відкриттів в області морської фауни Юрського періоду. Однак фільм "Амоніт" в першу чергу зосередиться не на науковій діяльності героїні, а на її непростій любовній історії.

Дія фільму відбувається в середині 19 століття. Мері Еннінг, яка не отримала належного визнання за життя, стає доглядальницею при молодій жительці Лондона, прототипом якої стала британський геолог Шарлотт Мерчісон. Незабаром між жінками виникає роман.

"Амоніт" був відібраний в одну з програм скасованого Каннського кінофестивалю 2020 року, і його прем'єра в підсумку відбулася на міжнародному кінофестивалі в Торонто у вересні, а пізніше він був показаний в рамках інших кінофестивалів і вийшов в широкий прокат. Тоді фільм отримав переважно позитивні відгуки (на IMDb у нього оцінка 6,5, а на Rotten Tomatoes 69% свіжості). Одночасно він отримав чималу частку критики за перекручування історії, оскільки жодних достовірних підтверджень любовних стосунків Еннінг з жінками немає. Що цікаво, далекі родичі героїні по-різному сприйняли фільм – хтось підтримав ідею, а хтось ні.

Крім того, цього тижня виходить біографічний бойовик "Повний нокдаун" / American Fighter (США, 2019), який розповість історію молодого хлопця, який заради порятунку хворої матері відкриває для себе світ підпільних боїв. Фільм отримав середній рейтинг – на IMDb у нього оцінка 5 балів з 10.

Ще одна новинка тижня – кримінальна драма "Дозволь йому піти" / Let Him Go (США, 2020), що також проходить під назвою "Кровні узи". Головні роль у фільмі виконали володар численних нагород, актор і режисер Кевін Костнер ("Недоторкані", "Охоронець", "Танцюючий з вовками") і Дайан Лейн ("Суддя Дредд", "Чаплін", "Людина зі сталі"). Вони виконли ролі подружжя, які нещодавно втратили сина. Незабаром їм доводиться залишити своє ранчо в Монтані та вирушити в Дакоту, щоб врятувати свого онука – єдину рідну людину, що залишилася в живих. Фільм отримав в цілому позитивні відгуки: на IMDb у нього оцінка 6,7, а на Rotten Tomatoes – 83% свіжості.

Також цього тижня в кінотеатрах покажуть музичну драму "Коробка" / Deo bakseu (Південна Корея, 2021). У центрі сюжету – вуличний музикант, який знайомиться з музичним продюсером, і незабаром удвох вони відправляються в подорож, яка переверне їхнє життя. Головну роль у фільмі виконав учасник популярної K-pop групи EXO Пак Чханьоль. Цікаво, що на IMDb у фільму дуже високий рейтинг 9,7 балів з 10 на основі понад 2,6 тисяч рецензій – ймовірно, юні фанати корейського попу дуже постаралися.

Для юних кіноглядачів на "великих екранах" покажуть анімаційний Фентезі "Академія магії" / The Academy of Magic (США, 2020). За сюжетом, у своє 16-річчя головна героїня дізнається, що вона володіє магічними здібностями. Тому новий навчальний рік вона має провести в справжній Академії магії. Там на неї чекають нові цікаві друзі та безліч захоплюючих пригод. Однак зовсім скоро вона розуміє, що школа приховує багато темних секретів.

Ну а кіногурманів порадують ретроспективні покази фільму великого Федеріко Фелліні "Матусині синочки" / I vitelloni (Італія, 1953), який свого часу отримав "Срібного лева" на Венеціанському кінофестивалі. У фільмі показана історія п'яти молодих людей, що народилися в невеликому приморському містечку, де вони і провели дитинство і юність. Подорослішавши, вони називають себе "матусині синочки", оскільки, незважаючи на величезне бажання виїхати, вони не можуть покинути рідне місто, так як тут живуть всі їхні рідні.

Крім того, в кінотеатрах продовжать показувати фільми, що вийшли в минулі тижні. Якщо ви з якихось причин все ще не подивилися новий фільм Гая Річі з Джейсоном Стейтемом в головній ролі "Гнів людський" / Wrath of Man ( Великобританія, США, 2021) – дуже рекомендуємо вам це зробити. Фанати творчості короля кримінальної комедії точно оцінять цю роботу – тут і харизматичні персонажі, і стильна картинка, і оригінальний гумор, і, звісно, видовищні перестрілки. Ну а 53-річний Стейтем доводить, що все ще у відмінній формі.

Відзначимо також, що "Гнів людський" за перший уїк-енд (13-16 травня) зібрав майже 13,5 млн грн і залучив рекордну аудиторію в 111 840 глядачів, таким чином очоливши український прокат. Це найкращий показник першої чотириденки з моменту відкриття кінотеатрів після першого локдауну влітку 2020 року.

Також в кінотеатрі "Жовтень" продовжаться покази фільмів з програми "Вона створює кіно" в рамках фестивалю "Французька весна" і пройде кілька ретроспективних сеансів, у тому числі покажуть культову комедію П'єра Паоло Пазоліні "Декамерон" / Il Decamerone (Італія, Франція, ФРН, 1971) і "Малхолланд Драйв" / Mulholland Drive (США, 2001) Девіда Лінча.

Що нового онлайн з 20 травня

У порівнянні з минулим тижнем, коли Netflix вивалив просто величезну пачку фільмів попередніх років, цього тижня ситуація з новими релізами виявилася трохи скромнішою. Однак дещо цікаве тут все ж є.

По-перше, Netflix з другої спроби випустить онлайн новий хоррор-бойовик "Армія мерців" / Army of the Dead (США, 2021) від Зака Снайдера ("300 спартанців", "Світанок мерців", "Хранителі", "Заборонений прийом", "Ліга справедливості Зака Снайдера").

Фільм розповість про групу найманців, які влаштовують пограбування казино в Лас-Вегасі під час навали зомбі. Головну роль у фільмі виконав Дейв Батіста (Дракс з "Вартових Галактики" в кіновсесвіті Marvel).

Спочатку повідомлялося, що фільм вийде 14 травня, проте пізніше виявилося, що мова йшла тільки про прокат в США, тоді як на Netflix його змістили на тиждень пізніше, тобто на 21 травня. На IMDb фільм вже отримав доволі високий рейтинг 7,5 балів з 10, а на Rotten Tomatoes – 75% свіжості від критиків і 80% свіжості від глядачів.

Крім того, 22 травня на Netflix стане доступна комедія "Джей і Мовчазний Боб: перезавантаження" / Jay and Silent Bob Reboot (США, 2019), що є сьомим фільмом у культовому вигаданому всесвіті View Askewniverse. Режисером і сценаристом, а також виконавців однієї з головних ролей традиційно виступив Кевін Сміт.

Ну а меломанів Netflix порадує документалкою / камерним концертом британського виконавця Сема Сміта – Sam Smith: Love Goes – Live at Abbey Road Studios (Великобританія, 2020). За свою кар'єру харизматичний музикант встиг отримати безліч престижних нагород, включаючи "Греммі" і BRIT Awards, а також "Оскар" за пісню "Writing's on the Wall", що є саундтреком до фільму бондіани "007: Спектр".

20 травня Netflix також випустить документальний фільм Hating Peter Tatchell (Великобританія, 2021), присвячений британському ЛГБТ-активісту Пітеру Тетчеллу. Крім боротьби за права секс-меншин по всьому світу, Тетчелл також відомий завдяки антиімперіалістичним, антивоєнним, антиклерикальним, екологічним виступам і боротьбі за права тварин. Інтерв'ювати Тетчелла у фільмі буде легендарний британський актор і відкритий гей сер Ієн Маккеллен ("Володар перснів", "Люди Ікс", "Макбет", "Грішники").

Крім того, 21 травня на Amazon Prime Video вийде серіал-антологія "Солос" / Solos (США, 2021) у жанрі наукової фантастики. У кожному епізоді, що складається з 30-хвилинного монологу одного з акторів, досліджуються людські взаємини через призму особистості. Проекту вдалося зібрати вражаючий акторський склад: Морган Фріман ("Втеча з Шоушенка", "Сім", "Щасливе число Слевіна", "Мала на мільйон"), Гелен Міррен ("Калігула", "Хічкок", "Королева"), Енн Гетеуей ("Знедолені", "Горбата гора", "Інтерстеллар"), Ентоні Макі (Сокіл / Капітан Америка в кіновсесвіті Marvel, "Небезпечна роль Джин Сіберг", "Банкір", "Чорне дзеркало"), Ніколь Бехарі ("Сором", "Номер 42", "Чорне дзеркало"), Узо Адуба ("Помаранчевий – хіт сезону"), Ден Стівенс ("Абатство Даунтон", "Колишня з того світу", "Євробачення: історія Вогняної саги") і Констанс Ву ("Шалено багаті азіати", "Торчвуд"). За режисуру серед інших відповідали Сем Тейлор-Джонсон ("Стати Джоном Ленноном", "50 відтінків сірого") і Зак Брафф ("Клініка", "Тед Лассо").

Тим часом Hulu випустить анімаційний ляльковий серіал "М.О.Д.О.К." / M.O.D.O.K. (США, 2021) про доволі дивного суперлиходія з коміксового всесвіту Marvel – M.O.D. O.K.а, що розшифровується як Мобільний Організм Для Організації Катастроф. Персонаж з'являвся в багатьох коміксах видавництва Marvel протягом чотирьох десятиліть і був одним з головних ворогів Месників, зараз же прийшов час вивести його на екрани. Творці відзначають, що серіал орієнтований на дорослу аудиторію.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся