Головні кіноновинки тижня в кінотеатрах України / колаж УНІАН, скріншоти

"Відблиск", "Уявні друзі" та "Пробивний чувак": головні прем'єри тижня

09:03, 16.05.2024
10 хв.

УНІАН підготував традиційну добірку новинок цього тижня в кінотеатрах України.

Цього тижня в прокат вийдуть одразу дві українські воєнні драми, щоправда, зняті ще до початку повномасштабного вторгнення – "Відблиск" від режисера "Атлантиди" Валентина Васяновича про повернення військового хірурга з російського полону та "Обмін" Володимира Харченка-Куліковського про моральну дилему батька, чий син потрапив у полон.

Також в кінотеатрах можна буде подивитися напіванімаційний комедійний фентезі "Уявні друзі" з Раяном Рейнольдсом від творця "Тихого місця", треш-бойовик  "Пробивний чувак" з Біллом Скашґордом, абсурдну комедію "Пригоди Бігфутів" та фільм жахів "Таро".

Кіногурманів порадують ретроспективні покази пригодницького бойовика "13 убивць" від Такаші Мііке.

Про усі кіноновинки тижня читайте в огляді УНІАН.

Відблиск

Reflection (Україна, 2021, драма/воєнний)

Головний герой фільму – цивільний, а згодом військовий хірург Сергій, який потрапляє у російський полон. Чоловіка катують у в’язниці "Ізоляція", створеній в Донецьку після захоплення міста росіянами. Від смерті Сергія рятує тільки те, що агенти ФСБ, які катували полонених, мають радитись з лікарем. Після звільнення Сергій повертається додому, знову звикає до комфорту, вибудовує стосунки з дочкою і колишньою дружиною, а також шукає нових цілей у житті.

Головну роль у фільмі виконав Роман Луцький ("Сторожова застава", "Безславні кріпаки", "Віддана"). Також у "Відблиску" знялися Надія Левченко ("Секс, Інста і ЗНО"), Андрій Римарук ("Атлантида") та Ніка Мислицька – донька режисера стрічки Валентина Васяновича ("Атлантида", "Рівень чорного"). У фільмі також знімався справжній хірург Олександр Данилюк, який зробив в польових умовах понад 70 операцій, та журналіст, військовослужбовець Станіслав Асєєв, який два роки пробув у російському полоні в "Ізоляції" і згодом написав про це книгу "Світлий Шлях": історія одного концтабору".

Світова прем'єра фільму "Відблиск" відбулася на Венеційському кінофестивалі у 2021 році. Це перший український фільм за 30 років незалежності, який потрапив до основного конкурсу Венеційського кінофестивалю. Сценарій до нього Васянович написав у 2019 році, а знімання відбулося влітку 2020 року та взимку 2021 року в Києві та на його околицях.

Наразі оцінка фільму на IMDb становить 6,6 з 10 балів на основі 630 голосів, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 95% схвалення від критиків (на основі 22 оглядів). Тим часом, на Metacritic кіноексперти оцінили його в 85 зі 100 балів, що відповідає характеристиці "всезагальне визнання" – втім, на основі лише 4 відгуків.

Обмін

(Україна, 2022, драма/воєнний)

Цей фільм вже виходив в український прокат в грудні 2022 року, але, вочевидь, правовласники вирішили закріпити матеріал. В центрі сюжету – чоловік, якому посеред ночі замість сина з його номера зателефонував невідомий. Так стало відомо, що хлопець, який виконував бойове завдання на війні проти Росії, потрапив у полон. Аби визволити його, батько повинен сам поїхати на лінію розмежування та привезти зазначену суму. Однак на обмін замість сина привезли іншого хлопця. У таких самих або подібних обставинах не лише ці син і батько. З кожним днем число родин, чиє життя докорінно змінила війна, щоразу більшає. Тож чи можна домовитися з ворогом, для якого не існує ніяких правил та етичних норм?

Головні ролі у фільмі виконали В'ячеслав Довженко ("Кіборги", "Свінгери", "Інший Франко"), Єгор Козлов ("Снайпер. Білий ворон"), Дмитро Лінартович ("ТойХтоПройшовКрізьВогонь", "Толока"), Анна Адамович ("Сквот32", "Сага") та інші.

Режисером фільму виступив Володимир Харченко-Куліковський, який до цього багато працював над серіалами для телебачення, серед яких "Родинні зв'язки" та "Подорожники".

Наразі оцінка фільму на IMDb становить 6,9 з 10 балів на основі 33 голосів.

Уявні друзі

If (США, 2024, комедія/драма/сімейний)

В центрі сюжету фільму – 12-річна дівчинка на ім'я Бі, яка переживає складний період у житті. Поки її батько перебуває у лікарні, Бі переїжджає жити до своєї бабусі в будинок, в якому пройшло її дитинство. Тут дівчина виявляє, що вона може бачити уявних друзів інших людей, яких ті мали у дитинстві, але потім забули. Згодом Бі виявляє, що її сусід, загадковий "чоловік з верхнього поверху" Кел, має таку ж здатність. Хоча останній не дуже радий появі нової знайомої, невдовзі вони об'єднують зусилля, щоб допомогти усім цим уявним друзям знайти собі "нових дітей", ну або ж возз'єднатися зі своїми "старими людьми".

Головні ролі у фільмі виконали Кейлі Флемінг ("Зоряні війни: Пробудження Сили", серіал "Ходячі мерці") та Раян Рейнольдс ("Персонаж", "Дедпул", "Проект "Адам").

Режисером фільму виступив Джон Кразінські (франшиза "Тихе місце"). Також він, більш відомий як актор за серіалам "Офіс" та "Джек Раян", зіграв батька головної гоероїні.

Наразі на IMDb фільм має оцінку 6,9 балів з 10 на основі понад 700 голосів глядачів.

Детальніше про фільм читайте в нашій окремій рецензії.

Пробивний чувак

Boy Kills World (США, 2023, бойовик)

Події фільму відбуваються в суспільстві, де панує реаліті-шоу, в якому люди вбивають одне одного у найвигадливіші способи. Однак організатори цього проекту перейшли межу, коли вбили родину 9-річного хлопчика. Тепер він готовий на все заради помсти. Його план доволі простий: спочатку вирости і стати сильнішим, потім пройти тренування у божевільного майстра бойових мистецтв. І, нарешті, грандіозно повернутися на криваве шоу, щоб влаштувати ефектну розплату.

Головну роль у фільмі виконав шведський актор Білл Скашгорд (дилогія "Воно", "Дедпул 2", "Джон Вік 4", "Варвар"). Також у ньому зіграли Шарлто Коплі ("Дев'ятий округ", "Робот Чаппі", "Манкімен"), Мішель Докері ("Джентльмени", "Абатство Даунтон"), Іко Ювайс ("Зоряні війни: Пробудження сили"), Фамке Янссен (франшиза "Люди Ікс"), Джессіка Рот ("Ла-Ла Ленд", дилогія "Щасливий день смерті") та інші.

Режисером фільму виступив німецький режисер Моріц Мор, для якого це дебютна повнометражна робота. До цього він працював над хорор-серіалом "Віва, Берлін!" 2011 року.

Офіційна прем'єра фільму відбулася восени 2023 року на Міжнародному кінофестивалі у Торонто. Наразі оцінка фільму на IMDb становить 6,7 з 10 балів, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 58% схвалення від критиків та 71% від глядачів. Тим часом, на Metacritic кіноексперти дали йому 47 зі 100 балів, а широка аудиторія – 5,8 з 10 балів, що в обох випадках відповідає характеристиці "змішані або середні відгуки".

Детальніше про фільм читайте в нашій окремій рецензії.

Пригоди Бігфутів

Sasquatch Sunset (США, 2024, комедія/пригоди/абсурдне)

Сюжет фільму розгортається навколо життя родини снігових людей, що ховаються від сторонніх очей глибоко в незайманих хащах. Вони загадкові та відлюдькуваті, й їх ніхто не бачив... до цього часу.

Головні ролі у фільмі виконали Джессі Айзенберг ("Соціальна мережа", "Вітаємо у Зомбіленді", " Бетмен проти Супермена: На зорі справедливості") та Райлі Кіо ("Шалений Макс: Дорога гніву", "Диявол завжди тут", серіал " Дейзі Джонс та The Six").

Продюсером фільму виступив Арі Астер – режисер  фільмів "Сонцестояння", "Спадковість" та "Усі страхи Бо", а зняли його брати Девід і Нейтан Зеллнери, які раніше, серед іншого, поставили комедійний вестерн "Дівиця" з Робертом Паттінсоном та Міа Васіковською у головних ролях.

Світова прем'єра фільму відбулася на фестивалі незалежного кіно "Санденс" у січні 2024 року та він отримав скоріше позитивні відгуки від критиків, однак глядачі сприйняли його більш прохолодно.

Наразі оцінка фільму на IMDb становить 5,9 з 10 балів, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 70% схвалення від критиків та лише 31% від глядачів. Водночас, на Metacritic кіноексперти оцінили його в 65 зі 100 балів, а широка аудиторія – в 6,8 з 10 балів, що в обох випадках відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

Таро

Tarot (США, 2024, жахи)

Коли група друзів порушує священне правило ворожіння на Таро – ніколи не користуватися чужою колодою – вони несвідомо випускають на волю зло, що ховається в картах. Тепер їм доведеться постати перед долею та вступити у перегони зі смертю, щоб уникнути майбутнього, передбаченого ворожінням.

Одну з головних ролей у фільмі виконав зірка "Людини-павука" Джейкоб Баталон.

Наразі оцінка фільму на IMDb становить 5 з 10 балів, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав лише 20% схвалення від критиків та 57% від глядачів. Водночас, на Metacritic кіноексперти оцінили його в 38 зі 100 балів (відповідає характеристиці "в цілому негативні відгуки"), а широка аудиторія – в 4,4 з 10 балів ("змішані або середні відгуки").

13 убивць

13 Assassins (Великобританія, Японія, 2010, пригоди/бойовик/драма)

Епічна стрічка відомого японського режисера Такасі Мііке, що вже отримала статус культової, розповідає про групу елітних самураїв, які кидають виклик жорстокому феодалу, щоб врятувати країну від загрози кривавої війни.

У фільмі, що вражає своїми декораціями, задіяна кагорта японських кінозірок першої величини, серед яких, зокрема, і Кодзі Якусьо з нещодавніх "Ідеальних днів" Віма Вендерса.

Наразі оцінка фільму на IMDb становить 7,5 з 10 балів, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 95% схвалення від критиків з відзнакою "Сертифіковані свіжість" та 88% від глядачів. Водночас, на Metacritic кіноексперти оцінили його в 84 зі 100 балів з позначкою "Обов'язково до перегляду" (відповідає характеристиці "всезагальне визнання"), а широка аудиторія – в 8 з 10 балів ("в цілому позитивні відгуки").

Цікаві факти про фільм читайте в нашому окремому матеріалі.

***

Крім того, ви можете подивитися фільми, що вийшли в попередні тижні, та найцікавіші серіали травня 2024 року – цього тижня на Netflix вийде перша частина третього сезону псевдоісторичної романтичної комедії "Бріджертони", а Prime Video випустить другий сезон науково-фантастичного нео-вестерна "За межами".

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся