Кадр з фільму "Пробивний чувак" / фото Lionsgate

Крінжові "Голодні ігри": огляд треш-бойовика "Пробивний чувак" з Біллом Скашґордом

17:13, 15.05.2024
7 хв.

УНІАН ділиться враженнями про новий фільм від продюсера Сема Реймі, який вже з цього тижня можна буде подивитися в кінотеатрах України.

16 травня 2024 року в український прокат виходить вибуховий комедійний бойовик "Пробивний чувак" (Boy Kills World) з зіркою дилогії "Воно" Біллом Скашґордом в головній ролі. Чого очікувати від цієї відверто стьобної роботи, читайте в огляді УНІАН.

Про що фільм

Події фільму відбуваються в альтернативному дистопічному суспільстві в місці, що чимось нагадує Латинську Америку, де усю владу захопив жорстокий клан ван дер Коїв на чолі з безжальною Гільдою. Щоб тримати народ під контролем, правителі раз на рік влаштовують так званий відбір серед "порушників", відправляючи їх в якості жертв на популярне реаліті-шоу, де людей вбивають у найвигадливіші способи.

У центрі сюжету – безіменний хлопчик, чию родину вбиває особисто Гільда ван дер Кой. Протягом багатьох років він виношує план помсти, проходячи виснажливі тренування у божевільного майстра бойових мистецтв, щоб одного разу повернутися туди, де все починалося, та поквитатися зі своїми кривдниками. Втім, чи дійсно все насправді так, як він думає?

Зняв фільм німецький режисер Моріц Мор, для якого це дебютна повнометражна робота. До цього він працював над хорор-серіалом "Віва, Берлін!" 2011 року.

Бенефіс Білла Скашгорда

Головною зіркою у фільмі є шведський актор Білл Скашгорд – четвертий з восьми дітей одного з найвідоміших шведських акторів сучасності Стеллана Скашгорда ("Догвіль", "Німфоманка", "Розумник Вілл Гантінґ", "Мамма Міа!", "Ангели і демони", франшизи "Пірати карибського моря", "Тор", "Дюна" і ще багато інших кінохітів). Більшість дітей у родині пішли стопами батька, тож нині кінодинастія Скашгордів вже розрослася далеко за межі батьківщини.

Довгий час Білл залишався в тіні свого старшого брата Александра, якого наш глядач може знати за серіалами "Справжня кров", "Велика маленька брехня" та "Спадкоємці", а також фільмами "Меланхолія", "Легенда про Тарзана", "Ґодзілла проти Конга", "Варяг" та "Безмежний басейн".

Першою помітною роботою Білла Скашгорда стала головна роль в серіалі "Гемлок Гроув" (2013-2015). Однак широко відомим він став після ролі клоуна Пеннівайза у дилогії "Воно" від Андреса Мускетті (2017, 2019).

Серед інших його відомих робіт – психологічний трилер "Диявол завжди тут" (2020), супергеройський фільм "Вічні" (2021), фільм жахів "Варвар" (2022) та екшн "Джон Вік 4" (2023).

Кадр з фільму "Пробивний чувак" / фото Lionsgate

У 2024 році мають вийти ще дві гучні кіноновинки з Біллом Скашгордом. Так, у серпні на "великих" екранах покажуть неонуарний екшн "Ворон", що є новою версією та одночасно перезапуском культової франшизи. Біллу дісталася головна роль Еріка Дрейвена, який постав з мертвих, щоб помститися за смерть коханої.

Крім того, цього року має вийти готичний хорор "Носферату" від Роберта ("Відьма", "Маяк", "Варяг"), в якому Біллу дісталася роль вампіра графа Орлока.

Загалом, завдяки своїй фактурі, худорлявій статурі, прекрасній фізичній формі та похмурій харизмі Скашгорду-молодшому часто дістаються ролі негативних персонажів, психопатів чи потойбічних істот, тож і з роллю у "Пробивному чуваку" він впорався відмінно, багато в чому витягнувши на собі фільм. Білл чудово попрацював над бойовими сценами у фільмі (а їх там дуже багато), а також заслужив окрему похвалу за те, як він втілив образ глухонімого хлопця, фактично не вимовивши за фільм жодного слова, а натомість передаючи усі емоції мімікою, очима та жестами.

Хто ще знімався у фільмі

Також одну з роль у фільмі отримала нідерландсько-американська акторка Фамке Янссен, найбільш відома за роллю Джин Грей у франшизі "Люди Ікс" від 20th Century Fox. Втім, хоча її персонаж мав би бути головною антагоністкою, вона отримала не так вже й багато екранного часу.

Кадр з фільму "Пробивний чувак" / фото Lionsgate

До речі, цікавий факт – Янссен вже раніше грала екранну матір Білл Скашгорда у серіалі "Гемлок Гроув".

Образи інших членів родини ван дер Коїв втілили Шарлто Коплі ("Дев'ятий округ", "Робот Чаппі", "Манкімен"), Мішель Докері ("Джентльмени", "Абатство Даунтон"), Бретт Гельман (серіали "Дивні дива", "Погань", "Твін Пікс: Повернення") та Джессіка Рот ("Ла-Ла Ленд", дилогія "Щасливий день смерті"). Варто відзначити, що усі вони створили доволі яскраві образи.

Реакція на фільм

Офіційна прем'єра фільму відбулася ще у вересні 2023 року на Міжнародному кінофестивалі у Торонто, однак навіть у США до кінотеатрів він потрапив лише в квітні 2024 року. Стрічка отримала суперечливі відгуки – і, вочевидь, такий сміливий підхід глядачі сприйняли краще, ніж поважні критики.

Кадр з фільму "Пробивний чувак" / фото Lionsgate

Наразі оцінка фільму на IMDb становить 6,7 з 10 балів, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 58% схвалення від критиків та 71% від глядачів. Тим часом, на Metacritic кіноексперти дали йому 47 зі 100 балів, а широка аудиторія – 5,8 з 10 балів, що в обох випадках відповідає характеристиці "змішані або середні відгуки".

Наш вердикт

"Пробивний чувак" (до речі, окремий мінус тому, хто придумам так адаптувати оригінальну назву фільму Boy Kills World) – це фільм, якому складно дати однозначну оцінку.

З одного боку, це доволі веселий та одночасно кривавий екшн на межі крінжу, що пародіює такі відомі підліткові дистопії як "Голодні ігри" чи "Той, що біжить лабіринтом". Фільм динамічний та насичений, а актори прекрасно впоралися з роботою. Також у фільмі є кілька несподіваних поворотів, які для більшості глядачів будуть несподіванкою.

Кадр з фільму "Пробивний чувак" / фото Lionsgate

З іншого боку, є питання саме до сюжету. На виході глядач може опинитися в ситуації "а що це взагалі було і для чого?". Фільм не несе якоїсь моралі чи намагання змінити ситуацію. Головний герой не прагне перебудувати систему, він просто хоче помститися. Він просто хоче зробити справу та залягти на дно у своєму власному світі. Так, фільм показує усі вади тоталітарного суспільства, однак не робить з цього якихось висновків.

Кадр з фільму "Пробивний чувак" / фото Lionsgate

Отже, фільм "Пробивнийчувак" може підійти тим глядачам, які нормально сприймають дещо збочений гумор з купою яскравих та вкрай вигадливих смертей по типу "Ренфілда" чи "В'язні Країни привидів", з яскравими персонажами у виконанні харизматичних акторів, і одночасно готові закрити очі на певні огріхи сюжету, який у випадку з "Пробивним чуваком" вистачає.

Загальна оцінка – 6 з 10 балів.

***

Про інші кіноновинки тижня читайте в нашому окремому огляді. Також ви можете ознайомитися з добіркою найцікавіших серіалів травня 2024 року.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся