Головні кіноновинки тижня в кінотеатрах і онлайн / колаж УНІАН, скріншоти

"Будинок "Слово", "Королівство планети мавп" та незалежне кіно США: головні прем'єри тижня

17:03, 08.05.2024
10 хв.

УНІАН підготував традиційну добірку кіноновинок цього тижня – як в кінотеатрах, так і онлайн.

Цього тижня в широкий прокат виходить історична драма "Будинок "Слово". Нескінчений роман", присвячена письменникам українського "розстріляного відродження".

Також на великих екранах можна буде подивитися фантастичний екшн "Королівство планети мавп", французьку драмеді "Татова донька", документальний фільм про світ великої моди "Джон Гальяно. Зліт і падіння" та ще кілька новинок.

Крім того, в столичному кінотеатрів "Жовтень" з 9 по 15 травня проходитиме традиційний фестиваль американського кіно "Незалежність", в рамках якого кіноманам покажуть добірку свіжих фестивальних інді-хітів.

Тим часом, онлайн на Netflix вийдуть українська комедія "Уроки толерантності" та американський ромком "Мати нареченої" від творця хітових комедій нульових "Шалена п'ятниця" та "Погані дівчиська".

Про усі кіноновинки тижня читайте в огляді УНІАН.

Будинок "Слово". Нескінчений роман

Slovo House (Україна, 2021, драма/історичний)

Події фільму, заснованого на реальних подіях, відбуваються у 1927 році в Радянській Україні. За наказом диктатора Йосипа Сталіна у Харкові збудовано кооперативний будинок "Слово", куди найвидатніших українських письменників заселяють у комфортні квартири. Усі вони стали учасниками експерименту, спрямованого на виведення нового типу радянського письменника та тотальний контроль над процесом творчості з метою створення єдиного художнього методу соціалістичного реалізму. Та не кожен з письменників погоджується оспівувати культ Сталіна. Неочікувано для мешканців будинку "Слово" до них підселяють нікому невідомого молодого письменника Володимира Акімова. Хто він? Ніхто не знає. Але з його появою в будинку "Слово" починають розгортатися дивні події, про що й досі мовчать його стіни.

Головні ролі у фільмі зіграли Дмитро Олійник (Володимир Акімов), В'ячеслав Довженко (Микола Хвильовий), Ніна Набока (тьотя Варя), Марина Кошкіна (Галя), а також Станіслав Сукненко (Лесь Курбас), Юрій Одинокий (Мерер), Валерія Ходос (Рая Троянкер), Андрій Май (Володимир Сосюра), Юлія Чепурко (Марія Сосюра), Костянтин Темляк (Павло Тичина) та Геннадій Попенко (Михайль Семенко).

Зняв фільм Тарас Томенко на основі власного ж документального фільму "Будинок "Слово" 2017 року, присвяченого письменникам українського "розстріляного відродження".

Світова прем'єра художнього фільму "Будинок "Слово". Нескінчений роман" відбулась на 37-му Варшавському кінофестивалі у 2021 році в рамках міжнародної конкурсної програми, однак до українських кінотеатрів він потрапив тільки зараз.

Наразі оцінка фільму на IMDb становить 7,8 з 10 балів.

Королівство планети мавп

Kingdom of the Planet of the Apes (США, 2024, пригоди/фантастика/екшн)

Ця стрічка є продовженням фільму "Планета мавп: Війна" (2017), а також четвертою частиною серії перезавантаження франшизи "Планета мавп", що почалося у 2011 році. Події фільму розгортаються через кілька поколінь після правління лідера мавп шимпанзе Цезаря. Тепер мавпи – домінуючий вид, який гармонійно співіснує, а люди приречені на життя в тіні. Однак поки новий тиранічний мавпячий вождь Проксімус Цезар будує свою імперію, одна молода мавпа на ім'я Ноа вирушає у виснажливу подорож. Ця мандрівка змусить поставити під сумнів усе, що вона знала про минуле, і зробити вибір, який визначить майбутнє як мавп, так і людей. На цьому шляху він зустріне здичівілу юну дівчину Мей, з якою йому доведеться об'єднатися задля власного виживання та усього живого на планеті.

Головну роль у фільмі виконала Фрейя Аллан, найбільш відома за роллю Цірі у серіалі "Відьмак". Образ шимпанзе відобразив Оуен Тіг (дилогія "Воно"), а Проксімуса Цезара – Кевін Дюранд (серіали "Загублені", "Штамм").

Режисером фільму виступив Вес Болл, який до цього зняв три частини франшизи "Той, що біжить лабіринтом".

Татова донька

La fille de son père (Франція, 2023, комедія/драма)

Етьєн став батьком, коли йому виповнилося 20 років. Невдовзі після пологів його кохана покинула сім'ю, залишивши дитину. Це не зламало новоспеченого тата, і він зміг побудувати з донькою близькі стосунки. Одного разу вони впізнали у телесюжеті зниклу матір. Розбурхане минуле спливає на поверхню, і батько з донькою рушають в останню хаотичну сімейну подорож.

Режисером фільму виступив Ерван ле Дюк, а головні ролі в ньому виконали Науель Перес Біскаярт ("120 ударів на хвилину") та Селеста Брюнкель ("Мария").

"Татова донька" стала фільмом-закриття Тижня критики в рамках Каннського кінофестивалю 2023 року.

Наразі оцінка фільму на IMDb становить 6,6 з 10 балів.

Джон Гальяно. Зліт і падіння

High & Low – John Galliano (США, Великобританія, Франція, 2023, документальний/мода)

Цей документальний фільм розповідає про зліт і падіння одного з найвідоміших модельєрів стику минулого і нинішнього століть – британця Джона Гальяно. Свого часу він здійснив переворот у фешн-індустрії, але потім його закенселили за неполіткоректні антисемітські заяви, зроблені під впливом алкоголю, та викреслили зі світу високої моди за одну ніч. У 2011 році Гальяно було звільнено з посади креативного директора модного дому Dior, і на більш ніж 10 років він зник з модних радарів. І лише 2024 року після Паризького тижня моди він почав потроху повертатися.

У фільмі можна буде побачити інтерв'ю багатьох зірок шоу-бізнесу та світу моди, з якими свого часу працював Гальяно, в тому числі, Шарліз Терон, Пенелопи Крус, Наомі Кемпбелл та Анни Вінтур.

Наразі оцінка фільму на IMDb становить 7,2 з 10 балів, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 84% схвалення від критиків. Тим часом, на Metacritic кіноексперти оцінили його в 58 зі 100 балів, що відповідає характеристиці "середні або змішані відгуки".

Звір у джунглях

La Bête dans la jungle (Франція, Бельгія, Австрія, 2023, драма/музика)

Протягом 25 років у величезному нічному клубі чоловік та жінка спостерігають та чекають на невідому подію. З 1979 по 2004 рік ми стежимо за еволюцією диско до техно-музики, історії кохання та історії одержимості.

Наразі оцінка фільму на IMDb становить 5,5 з 10 балів.

Надприродне. Душі померлих

Kalian pantas mati (Індонезія, 2022, жахи)

Головний герой фільму – старшокласник Ракка, який має надприродний дар бачити душі померлих. Коли він переходить до нової школи, його починає переслідувати привид таємничої дівчини. Хлопцеві вдається з'ясувати, що вона мститься своїм кривдникам за буллінг. Однак невдовзі він розуміє, що її сила зростає: тепер вона хоче забрати всі душі, тож небезпека нависла над усією школою.

Наразі оцінка фільму на IMDb становить 5,3 з 10 балів.

Фестиваль американського кіно "Незалежність"

З 9 по 15 травня 2024 року в Києві, у кінотеатрі "Жовтень", пройде 13-й фестиваль американського кіно "Незалежність", в рамках якого кіноманам покажуть добірку свіжих фестивальних інді-хітів, що розповідають про сучасність Америки, її розмаїття і цінності. Традиційно, програма складається з трьох секцій: ігрові фільми, документальні стрічки та ретроспектива, присвячена видатним американським режисерам.

Відкриє фестиваль володар Гран-Прі кінофестивалю Sundance 2024 року, потужна і водночас тендітна документальна робота про боротьбу і пристрасть у світі, що руйнується через війну – "Порцелянова війна" (Porcelain War). Цей фільм – спільна робота американця Брендана Белломо і харків’янина Слави Леонтьєва про українських художників-керамістів Славу, Аню та Андрія, які з початком війни вирішують залишитися і боротися, змагаючись із солдатами, на яких вони перетворилися.

Також цього року в фокусі фестивалю – ретроспектива доробку братів Коенів, до якої увійшли три фільми, що демонструють жанрове розмаїття творчого дуету: комедія про викрадення "Виховання Аризони" (Raising Arizona), перший культовий фільм епохі інтернету "Великий Лебовскі" (The Big Lebowski) та легендарна стрічка "Старим тут не місце" (No Country for Old Men) – володар одразу чотирьох премії "Оскар".

Крім того, українським кіноманам покажуть один з найгучніших фільмів 2023 року – драму "Минулі життя" (Past Lives) від студії А24.

Уроки толерантності

Lessons of Tolerance (Україна, 2024, комедія)

В центрі сюжету фільму, знятого за мотивами п’єси Ігоря Білиця "Гей-парад" (ця вистава вже протягом кількох років успішно йде у київському "Дикому театрі") – провінційна шкільна вчителька, яка, бажаючи врятувати свою родину від розпаду та кредитів, вмовляє чоловіка і дітей підписатися на державну програму з євроінтеграції "Уроки толерантності". За її умовами, вони мають на певний час оселити у себе вдома ЛГБТ-представника та активіста. Тепер родина вимушена боротись із власною гомофобією та неприйняттям інакшості.

Головні ролі у фільмі виконали Олена Узлюк, Олександр Ярема ("Памфір", "Лишайся онлайн"), Акмаль Гурезов, Олександр Піскунов, Кароліна Мруга, Борис Георгієвський, Ніна Набока та інші.

Режисером фільму виступив Аркадій Непиталюк, який до цього зняв комедію "11 дітей з Моршина" (2018), а також працював на телебаченні.

Наразі оцінка фільму на IMDb становить 7,8 з 10 балів.

В український прокат фільм виходив у лютому 2024 року, тепер же, з 8 травня, його можна подивитися і в вітчизняному сегменті Netflix.

Мати нареченої

Mother of the Bride (США, 2024, комедія/романтика/драма)

Турботлива мати прилітає на тропічний острів заради весілля доньки, де з’ясовує, що батько нареченого – це її колишній, який розбив їй серце багато років тому.

Головні ролі у фільмі виконали Брук Шілдс ("Блакитна лагуна", "Опівнічний експрес"), Міранда Косґров ("Школа року", серіал "ICarly") та Бенджамін Бретт ("Міс Конгеніальність", "Доктор Стрендж").

Зняв фільм Марк Вотерс, на рахунку якого такі хітові комедії нульових, як "Шалена п'ятниця", "Погані дівчиська" та "Між небом і землею".

Фільм стане доступний на Netflix з 9 травня 2024 року.

***

Крім того, ви можете подивитися фільми, що вийшли в попередні тижні, та найцікавіші серіали травня 2024 року – цього тижня на Apple TV+ стартує науково-фантастичний трилер "Темна матерія", а на Netflix вийде детективна чорна комедія "Бодкін". Крім того, на BBC One/Disney+ стартує 14 сезон науково-фантастичного пригодницького серіалу "Доктор Хто", а на AMC+ відбудеться прем'єра 2 сезону готичного хорору "Інтерв'ю з вампіром".

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся