Тімоті Шаламе – новий Віллі Вонка / фото Warner Bros. Pictures

Чи зумів Шаламе зрівнятися з Вайлдером та Деппом: огляд фільму "Вонка"

18:24, 06.12.2023
8 хв.

З 6 грудня 2023 року в українських кінотеатрах стартували покази сімейного фентезі "Вонка", що розповідає про молоді роки ексцентричного власника шоколадної фабрики. Яким же видався Віллі Вонка у виконанні Тімоті Шаламе, читайте в огляді УНІАН.

УНІАН ділиться враженнями про фільм "Вонка" (Wonka).

Трохи передісторії

Віллі Вонка, ймовірно, є одним з найвідоміших персонажів, вигаданих британським дитячим письменником Роальдом Далем. Ексцентричний власник шоколадної фабрики вперше з'явився у його романі "Чарлі і шоколадна фабрика" 1964 року, а потім раз ще у його продовженні "Чарлі і великий скляний ліфт" 1972 року.

Перша екранізація оригінального роману була знята вже у 1971 році – тоді образ Віллі Вонки втілив американський актор Джин Вайлдер, для якого це була одна з найбільш знакових ролей в кар'єрі. Персонаж з самого початку користувався надзвичайною популярністю, а згодом перетворився на мем "Поблажливий Віллі Вонка", який усі ви добре знаєте.

Джин Вайлдер у ролі Віллі Вонки / скріншот з YouTube

Другу екранізацію роману "Чарлі і шоколадна фабрика" у 2005 році представив Тім Бертон, обравши на головну роль свого давнього фаворита – Джонні Деппа. Образ, втілений актором, отримав схвалення як серед критиків, так і глядачів, а також повернув інтерес до персонажа, тож його повернення на екрани було питанням часу.

Джонні Депп у ролі Віллі Вонки / скріншот з YouTube

У 2016 році кінокомпанія Warner Bros. Pictures придбала права на образ Віллі Вонки і одразу почала розробку нового проекту. Ще з 2018 році точилися чутки, що знімати фільм довірять британському режисеру Полу Кінґу, який до цього зняв дві частини "Пригод Паддінгтона" (2014 та 2017 роки), а також був режисером сюрреалістичного комедійного серіалу "Майті Буш", що виходив у 2004-2007 роках. У 2021 році він був призначений режисером "Вонки" офіційно.

Про що новий фільм

У новому фільмі автори вирішили повністю зосередитися на персонажі Вонки, тож за основу взяли не другий роман Даля про Чарлі Бакета, а вигадали сюжет самостійно – у письменника не було окремого роману про походження Віллі Вонки.

На початку фільму молодий Віллі Вонка прибуває до неназваного містечка, яке нагадує чи-то Рим, чи-то Лондон, чи-то ще щось. Юнак має мрію – відкрити свій магазин шоколаду, і не простого, а найсмачнішого у світі. Втім, герой дуже швидко обпікається, стикнувшись з суворою реальністю – на шляху до втілення мрії йому постійно заважають зловісний шоколадний картель, корумповані поліцейські та церковники, підступні шахраї та навіть пральне рабство.

Втім, зустрічає Вонка на своєму шляху і хороших людей – допомагаючи один одному, кожен з них отримує шанс втілити власну мрію. Одночасно глядачі дізнаються, як Вонка вперше познайомився з умпа-лумпами.

Хто в головних ролях

На стадії розробки фільму називалося кілька акторів, яких розглядали на роль нового Віллі Вонки – до шорт-листа студії увійшли Дональд Гловер, Райан Гослінг, Езра Міллер і Том Голланд. Втім, в підсумку жоден з них не отримав роль. Натомість в травні 2021 року стало відомо, що Вонку зіграє зірковий Тімоті Шаламе ("Назви мене своїм ім'ям", "Леді-Птаха", "Король", "Французький вісник", "Дюна", "Не дивися в гору"). Тоді ж стало відомо, що у фільмі буде кілька музичних номерів.

Цікавий факт: і Вайлдер, і Депп були номіновані на "Золотий глобус" за роль Віллі Вонки. Чи вдасться Шаламе повторити їх досягнення – покаже час. Єдине, що можемо сказати вже зараз – Вонка у виконанні Шаламе видався абсолютно не таким, яким звикли бачити його глядачі у попередніх екранізаціях. Тут він – сповнений надії та відкритий до інших юнак, а не дивакуватий маніакальний відлюдник, який живе лише в оточенні умпа-лумп. Цікаво було б подивитися, що ж трапилося з Вонкою протягом тих кількох десятків років, що він так змінився.

Перші ж відгуки про акторську гру Шаламе змішані – якщо одні критики в захваті від його перформансу, називаючи його Вонку милим і харизматичним (і ми з цим повністю згодні), то інші критикують його вокальні виступи, нібито актор дещо недотягує в співі. Втім, український глядач цього не дізнається, адже, на жаль, під наш прокат усі пісні вирішили продублювати.

Тімоті Шаламе у фільмі "Вонка" / скріншот з YouTube

Хто ще зіграв у фільмі? Традиційно для своїх фільмів Пол Кінґ зібрав колоритний акторський склад, якимось дивом переконавши доволі серйозних акторів зобразити вельми карикатурних персонажів.

Оскароносна Олівія Колман ("Лобстер", "Фаворитка", "Батько") зіграла роль підступної власниці пральні, яка обманом фактично поневолила наївного Вонку. Кіґен-Майкл Кі ("Парки та зони відпочинку", "Фарго") втілив образ одержимого шоколадом корумпованого шефа поліції, Ровен Аткінсон ("Містер Бін", "Джонні Інгліш") – гріховного священика, а Г'ю Ґрант ("Щоденник Бріджит Джонс", "Реальна любов", "Підземелля і дракони") зіграв умпа-лумпу.

Водночас Кінґ перетягнув до "Вонки" кількох акторів, з якими він вже працював у "Пригодах Паддінгтона" – Саллі Гокінс зіграла роль матері Вонки, Том Девіс – спільника героїні Колман, а Метт Лукас – одного з членів шоколадного картелю. Також одну з ролей у фільмі виконав американський комік Річ Фулчер, з яким Кінґ разом працював над серіалом "Майті Буш".

Крім того, у фільмі зіграли зірка першого сезону "Білого лотоса" Наташа Ротвел та Рахі Такрар, яку наш глядач міг бачити у серіалі "Статеве виховання" – їхні героїні разом з персонажем Фулчера допомагали Вонці пройти через усі випробовування на шляху до мрії.

Реакція на фільм

Прем'єра фільму відбулася 28 листопада 2023 року в Лондоні, і перші реакції критиків у нього скоріше позитивні.

Так, нині на IMDb у "Вонки" 7,9 балів з 10.

Тим часом, на Rotten Tomatoes у нього 84% схвалення від критиків. Консенсус веб-сайту такий: "З режисером Полом Кінгом на чолі та декількома потужними новими піснями, тепло-старомодний Вонка надає доречного солодкого відтінку класичному персонажу, залишаючи місце для темніших відтінків вихідного матеріалу".

Кадр з фільму "Вонка" / скріншот з YouTube

"Це дурнуватий і веселий фільм для всієї родини з чіпляючою музикою та приголомшливим дизайном, навіть якщо він втрачає деякі фішки, винайдені своїми попередниками", – також свідчать відгуки на сайті.

Водночас на Metacritic кіноексперти дали йому 67 балів зі 100, що відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

Наш вердикт

Якщо ви гостро потребуєте подивитися щось позитивне та надихаюче у ці важкі часи, "Вонка" – саме те, що треба. Це чудовий різдвяний фільм для усієї сім'ї – місцями дурнуватий, місцями наївний, але дуже добрий.

Яскраву картинку, яка швидше нагадує театральні декорації, чудово доповнюють пісні, які спеціально для фільму написав соліст британського поп-рок-гурту The Divine Comedy Ніл Хеннон (якщо ви знайомі з його творчістю, то приблизно можете уявити саунд).

Так, сюжет у фільму простенький, а деякі персонажі аж занадто карикатурні та одночасно примітивні, але навіть ці жарти змусять вас по-доброму посміхнутися і вийти після сеансу з кінотеатру в хорошому настрої.

З іншого боку, фільм хоч і розрахований на сімейну аудиторію, в ньому часом вельми дотепно висміюються вади "дорослого" суспільства. Такий собі соціальний підтекст.

Кадр з фільму "Вонка" / скріншот з YouTube

Ну і традиційно ми трохи пониємо через озвучку. З усією повагою до акторів українського дубляжу, все ж хотілося б послухати, як насправді співає Тімоті Шаламе (а ще більше нас засмучує той факт, що ми не почуємо, як Г'ю Ґрант співає пісеньку умпа-лумпи).

Взагалі, традиція перекладати пісні в мюзиклах українською – справа на любителя, і дуже шкода, що альтернативних сеансів з оригінальною доріжкою в нас дуже мало. До того ж, зазвичай вони стартують за тиждень-два після дубльованого релізу, коли вже більшість встигає подивитися фільм в дубляжі.

Загальна оцінка – 7,5 з 10 балів.

***

Про інші кіноновинки тижня читайте в нашому окремому огляді. Також ви можете ознайомитися з добіркою найцікавіших серіалів грудня 2023 року.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся